| Author |
IjeSJot Poziom 21

|
18 Mar 2004 22:54 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam!!!
Jak w temacie, chciałbym zadać kilka pytań:
- czy mieliście problemy z takim charakterystycznym huczeniem na odbieranej korespondencji ?? ja mam taki problem gdy słucham pasma 170 - 174MHz, niżej nie ma problemu jest czysto, czy mogłem jakiś błąd popełnić ?? :cry:
- jak radziliście sobie z zakłóceniami od strony częsci cyfrowej ( o ile takie występowały ) ??
- jakie stosowaliście obudowy ??
Pozdrawiam serdecznie i oczekuje odpowiedzi.
IjeSJot :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Michał Król Poziom 15

|
19 Mar 2004 18:13 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Powiedz konkretnie na jakich czestotliwościach wystepuje to huczenie?
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
19 Mar 2004 21:37 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
No chyba podałem wyraźnie : od ok 170 do 174MHz,
jest takie nie przyjemne i utrudniające huczenie.
Na 430MHz jest ok i poniżej 170 MHz jest też ok. I dlatego pytam czy inni tak mieli.
Nieukrywam że to pasmo najbardziej mnie interesuje.
Dodam jeszcze że słuchając pasma 460MHz też to występuje.
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
26 Mar 2004 12:55 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
U mnie od czesci cyfrowej nie ma zaklocen.
Jedyne co mnie wkurza to pisk dlawika w przetwornicy 33V.
Mialem tez problem z przydzwiekiem (bardzo silnym) od trafa, ktore bylo w jednej, metalowej obudowie ze skanerem. Pomoglo jego wyeliminowanie i uzycie zewnetrzenego zasilacza wtyczkowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
26 Mar 2004 17:46 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Bo u mnie jakos sporo nosnych i innych zaklocen i niewiem czemu :(
Androot nie masz zdjęc tego swojego?? tylko takich szczegółowych :) bo chyba jakieś błędy popełniłem...
A jakie filtry użyłeś na pośrednich??
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
26 Mar 2004 21:36 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
II pośrednia to PP10,7-B2
III pośrednia zwykły filtr 455kHz (żółty) ten co na zdjęciu w ŚR.
Zdjęć nie zrobię, ale połóżę na skanerze (komputerowym ;-) i zobacze co z tego wyjdzie. Jutro zamieszczę skan.
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
26 Mar 2004 21:50 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Ok wielkie dzięki :)
U mnie szum jest tak jakby troszke "zniekształcony"
, ale korespondencje odbieram bez zniekształceń.
Androot a czy u Ciebie występuje takie huczenie które ja opisuje??
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Mar 2004 21:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KUBAKUN Poziom 11

|
28 Mar 2004 00:56 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Duzo zalezy od anteny. Ja od kiedy wywalilem antene na dach nieraz w tle korespondencji slysze stacje z czestotliwosci oddalonych o paredziesiat Mhz. Jest to spowodowane niska selektywnoscia odbiornika. Jesli masz dobra antene i w twojej okolicy dziala jakis nadajnik (przemiennik , przekaznik tv i.t.p ) to moze tak byc. Czestotliwosc tvp 1 jest najbardziej zblizona do tej o ktorej pisales. Sprobuj na gorszej antenie np. kawalek drutu , jesli znikna zaklucenia to mozesz wyeliminowac bledy montazu. Jesli chodzi o zaklucenia od strony cyfrowej to czym antena dalej od odbiornika tym mniejsze zaklucenia. W moim przypadku ant. znajduje sie 10m od radia i jest o.k. no za wyjatkiem nosnej ktora pojawia sie na kazdej parzystej czestotliwosci np. xx0.020Mhz , xx2.020Mhz , xx4.020Mhz i.t.d. Podobno zakladaja kondensatory od scl i sda do masy (po pare nano nie pamietam ile) co likwiduje zaklucenia cyfrowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
28 Mar 2004 01:23 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Tzn. owszem głowica jest mało selektywna ale problemów z tym nie mam, a jeżeli chodzi i te nośne na parzystych częstotliwościach to się zgodze.
Po blokowałem szyny SCL i SDA kondensatorami ok 220pf ( może za mało ?? ).
Generalnie ten odbiornik sprawuje się u mnie dobrze i nie narzekam poza tymi nośnymi.... ale rzadko skanuje bo częstotliwości mam już "wychwycone" :)
Jakie pojemności proponujecie do zablokowania i SCL i SDA ?? :)
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
KUBAKUN Poziom 11

|
28 Mar 2004 17:19 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Ale czy poradziles sobie z tym huczeniem , bo tak jak u mnie przebijaja stacje z innych czestot. tak u Ciebie moze zeklucac jakis nadajnik (przekaznik tv itp). i powodowac taki efekt.
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
28 Mar 2004 18:56 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Nie z huczeniem sobie nie poradziłem, tak jak pisałem pare postow wyzej w tych zakresach występuje. :)
Myśle że może to być spowodowane tym że wstawiłem dławik o nieznanej indukcyjności :( niestety nie mam dostępu do fabrycznego dławika 1uH :(
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
29 Mar 2004 09:15 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Co daje blokowanie i2c do masy? Przecież tam coś się pojawia tylko przy programowaniu nastaw dzielników (przynajmniej u mnie).
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
29 Mar 2004 13:16 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Więc może proponujecie zmienić dławik na ( pewne ) 1uH ??? :) bo i2c już poblokowałem kondziorkami ok 300pF ale nie zauważyłem różnicy... :( jestem pewnien że związane to jest z generatorem 26 - 28 MHz...
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
30 Mar 2004 14:15 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
witam!odrazu powiem nie znam sie ale mysle ze to synteza"sieje"i trzeba cala cyfrowke porzadnie ekranowac musi niezle siac skoro jest tyle "ptaszkow"...
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
31 Mar 2004 13:36 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Tylko że tam nie bardzo możliwości zaekranowania :(
Nie mam pojęcia czego sie czepic :(
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
31 Mar 2004 14:09 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
nie rozumiem?jesli tego sie nie zaekranuje to wiecznie beda jaja a odbiornik bedzie tylko szumodyna.nie znam ukladu ale proponuje uklady cyfrowe otoczyc chociaz "plotkiem"z blaszki-bardzo wazne jest aby odseparowac posrednia ja zamknolbym to w puszce o ile jest taka mozliwosc.
pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
31 Mar 2004 14:11 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Cala obudowa jest aluminiowa... ale skoro tak proponujesz to tak zrobie :)
Może jeszcze jakieś sugestie??
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Mar 2004 14:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
31 Mar 2004 15:08 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
w zasadzie nie ale dobre ekranowanie to podstawa sukcesu ja nie mam syntezy ale kiedys cos mie podkusilo i zdiolem obudowe z "murzynka"(ktory jest u mnie posredna)mialem niezla zagryche urzadzenie zaczelo sie jakby rozstrajac pojawily sie sygnaly nie porzadane i brumy wszelakiej masci skutkiem tego murzyn jest w swoim dawnym ubraniu.chcialem powiedziec jeszcze ze jesli obudowa jest jednolita(z metalu)tym bardziej konieczne jest od separowanie czesci cyfrowej od czesci analogowej poniewaz czestotliwosci emitowane przez synteze i sam procesor sa jakby zaginane w srodku i non stop bombarduja uklad odbiorczy efektem jest wiadomo co,na marginesie powiem ze bawilem sie telefonem orbitel 683 ale nie chodzi tu o chwalipiectwo,otoz wyciagnolem go z obudowy i go wlaczylem(bez jakich kolwiek ekranow)-szum z cyfrowki zaklucalnawet radio stojace1,5metra dalej i bardzo"ladnie" otwieral blokade w skanerze...
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
31 Mar 2004 15:11 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
No to dobrze sprubóje to zaekranować :)
Ale pozostaje jeszcze sprawa tego "huczenia" na sygnale odbieranym... co z tym zrobić??
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
31 Mar 2004 15:44 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
trudno mi powiedziec poniewaz nie mam schematu ale mysle ze tu tez ekran powinien pomoc...rozne "swirki"moga sie nanosic na sygnal odbierany synteza nie produkuje tylko jednej czestotliwosci jak widac ona promieniuje calym widmem harmonicznych czestotliwosci,ktore sie wzajemnie mieszaja co moze powodowac huczenie odbior radiofonii np.na50MHz to moze byc naprawde powodem calkiem niezlych cudow i nie przespanych nocy
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
31 Mar 2004 23:51 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| IjeSJot wrote: |
No to dobrze sprubóje to zaekranować :)
Ale pozostaje jeszcze sprawa tego "huczenia" na sygnale odbieranym... co z tym zrobić??
Pozdrawiam IjeSJot. |
Może nagraj to huczenie i zamieść tutaj w np. mp3. Tak łatwiej byłoby rozmwiać, bo huczenia mogą być różnorakie ;-).
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
01 Apr 2004 10:22 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
witam!mialem kiedys tuner sat,ktory emitowal huczenie i jestem przekonany na100% ze to byla jego synteza huczenie odbierane na skanerze zmienalo czestotliwosc(w.cz.)kiedy zmienialem kanal w tunerze-to sa cechy charakteru urzadzen "ekonomicznych"ale da sie to zrobic moze nie wyeliminowac,poprawic sie da.inny problem mialem w skanerze ubc120xlt potrafil odbierac amatorski przeminnik 2metry na 162MHz czysto i bez znieksztalcen i nie byla to sprawa braku selektywnosci lecz kiepskiej syntezy,moi znajomi krotkofalowcy mowili ze aby zrobic dobra synteze to trzeba sie troche na pocic i ze"wyczynowe"odbiorniki sa przestrajane pojemnosca nawt nie warikapem tylko kondensatorem-ja mysle ze to tesknota za czyms co odeszlo a sporty ekstremalne pozostawmy awanturnikom :) synteza szumi i kazdy to wie im mniej skaplikowana(dopracowana)tym bardziej sieje-dobrze jesli taka jej namietnosc ale niech sieje sama na siebie.ja wswoim odbiorniku nie narzekam na brak selektywnosci(glowica uv1616-philips)jak mysle dzieki odpowiedniej posredniej,probowalem roznych jednak murzynek sprawdza sie najlepiej.
pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2004 10:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marcinmx Poziom 12

|
01 Apr 2004 12:31 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
@IjeSJot:
czy moglbys zamiescic TU skana tego arytkulu.
Z gory dzieki!
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
01 Apr 2004 14:31 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Po kolei :) :
@majonezz:
owszem moge nagrać ale problem w tym że "huczy w paśmie" 173MHz, więc jeśli chodzi o legalność nagrania to sprawa raczej dyskusyjna :)
Może niech sie moderatorzy na ten temat wypowiedza...
@piotr kirczuk:
Niestety nie mam dostępu do takiego murzynka :(
Będe probował zamienić dławik na cewke powietrzną, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
@marcinmx:
Skan tego artykułu jest na elektrodzie...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic103073.html
Pozdrawiam IjeSJot. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
01 Apr 2004 15:52 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
nie musi byc akurat taki,aby posrednia byla 10,7 i wio!-ja poszedlem na lenia ale moj kolega niejaki Markus zastosowal posrednia od 3001 i tez niema problemow z selektywnascia no i wydaje mi sie ze urzadzenie zyskuje na czulosci jak juz pisalem probowalem roznych posrednich(w przyplywie fntazji ulanskej nawet cala r105 :) )ale radmor zawsze byl najlepszy.co do huczenia to moze jest to zabezpieczenie-co by uzytkownik nie sluchal tego czego nie powinien :D
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
02 Apr 2004 18:40 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Tak, zanim uruchomiłem w swoim skanerze drugą pośrednia to urzywałem pośredniej z murzynka :D , ale też to huczenie występowało :(
W najbliższych dniach postaram się zamieścić nagranie ( jakoś niewidzę sprzeciwów :d )
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
03 Apr 2004 15:12 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
obejzalem zdjecia tego skanera...z calym szacunkiem dla kastruktora...urzadzenie jest pomyslane tak zeby latwo bylo je produkowac i montowac a ostania rzecza zeby bylo na nim cos slychac-wszystko na kupie i dlatego jedno na drogie wchodzi...w takim przypadku padam na kolana i rozkladam rece...
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
03 Apr 2004 16:16 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
No właśnie, :( pozostaje próbować ekranować poszczególne stopnie od siebie... :(
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
04 Apr 2004 13:22 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Ja nie ekranowalem nic oprocz cewek (tej w przetwornicy i 1uH) i wszystko jest OK ! Zadnych gwizdow, ani interferencji, a tym bardziej huczenia. Musisz gdzie indziej poszukac przyczyny. Zaczalbym od zasilania...
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
04 Apr 2004 13:36 Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Dzięki, zasilanie mam ok. Ja spróbóje zaekranować układ pętli generatora przemiany na 10.7 MHz :)
Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |