| Author |
Piter K. Poziom 19

|
04 Apr 2004 14:38 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
a jaka masz obudowe?bo jesli nie z metalu to rozumiem,no a co do huczenia to moze trzeba zajzec do sasiada i "cos"mu wylaczyc :D -mialem taki przypadek ze u sasiada telewizor"chodzil"24h na dobe i przy okazji emitowal"smieci"trzeba by bylo to sprawdzic innym odbrnikiem niestety
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Apr 2004 14:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
05 Apr 2004 13:40 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Obudowa jest aluminiowa.... a co do hucznenia, to nie sadze zeby to byla wina telewizora z sasiedztwa :D
Zamówi³em fabryczny d³awik 1uH, jak przyjdzie to wstawie i wtedy zobaczymy :)
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
14 Apr 2004 00:07 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam!!
Zgodnie z obietnic± zamieszczam nagranie huczenia.
Stara³em sie powycinaæ zbedne informacje tak zeby nie bylo jakichs spekulacji czy czegos w tym stylu... :)
Mam nadziejê ¿e kto¶ bêdzie w stanie mi pomóc
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcinmx Poziom 12

|
14 Apr 2004 09:41 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
musze powiedziec ze b. mi sie spodobalo...mowie o "SKANERZE".
1)powiedzcie mi skad macie zaprogramowanego E2PROMA???
2)powiedzcie jeszcze gdzie zdobyliscie plytke drukowana???
3)Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi oraz pomoc!
|
|
| Back to top |
|
 |
Alex99 Poziom 3

|
14 Apr 2004 20:16 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Sorry za takie pytania ale jestem dopiero wstepujacy na sciezke radyjek wiec prosze was pomozcie?
Powiedzcie jaki projekt odb. do skanowania sluzb miejskich jest najlepszy.
Bo jak wodze nie tylko mowicie tu o projekcie z Swiata RAdio , chyba ze sie myle.
Jak zbudowac taki odbiornik, jesli ktos z was w kilku punktach , wraz z linkami do schematow mogl to napisac. Jakie lementy beda potrzebne.
i co jak polaczyc aby to chodzilo?
I na koniec slyszalem o jakims czlowieku co buduje takie cacko za ok . 300 zl co to za odbiornik ? Warto moze cos takiego zamowic ?
Czy wtedy dostaje gotoy sprzet do sluchania czy musze jeszcze cos przy nim manipulowac.
A moze jednak kupic jakis skaner. Jesli tak to jaki model radzicie ?
Dzieki jeszcze raz ale musze wiedziec conieco zanim zabiore sie za prace.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
15 Apr 2004 05:16 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
czytaj co piszemy!! no i masz post IjeSJot. -a a'propos skanera-czytaj! a bedziesz wiedzial-bedziesz wiedziec jaka antena i jak zrobic "metoda domowa"odbiornik.jesli bedziesz analizowac to co dzieje sie na naszym forum to zbudujesz odbiornik jaki bedziesz chcial...(nadajnik rowniez :D )
|
|
| Back to top |
|
 |
marcinmx Poziom 12

|
15 Apr 2004 13:51 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
@IjeSJot:
czy moglbys mi podeslac na poczte (marcinmx@wp.pl) schemat motazowy skanera no i program do uC
pozdrowienia!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
15 Apr 2004 14:08 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Cze¶æ !
| IjeSJot wrote: |
od ok 170 do 174MHz, jest takie nie przyjemne i utrudniaj±ce huczenie.
Na 430MHz jest ok i poni¿ej 170 MHz jest te¿ ok. |
Zalej d³awik 1uH ( wiesz który :D ) stearyn± ze ¶wieczki . Tylko nie klejem na gor±co :D . Stearynê w razie potrzeby mo¿na ³atwo usun±æ .
Jest to metoda dosyæ czêsto stosowana w takich wypadkach.
Mo¿e pomo¿e . Nie zaszkodzi sprawdziæ .
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
15 Apr 2004 14:11 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
@marcinmx:
nie mam niestety ani schematu montazowego, ani programu... :(
Producent tego nie udostêpnia... monta¿ jest prosty bo elementy na p³ytce s± opisane i montuje sie zgodnie ze schematem :)
Niewiem czy kto¶ oprócz producenta posiada kod ¼ród³owy :(
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
15 Apr 2004 23:11 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam!!
Zgodnie z obietnic± zamieszczam nagranie huczenia.
Stara³em siê powycinaæ zbedne informacje tak zeby nie bylo jakichs spekulacji czy czegos w tym stylu... :)
Mam nadziejê ¿e kto¶ bêdzie w stanie mi pomóc
Pozdrawiam IjeSJot. |
S³ucha³em tego huczenia i..... nie wiem za bardzo co to mo¿e byæ, ale wydaje mi siê, ¿e mo¿e to byæ niezbyt czysty sygna³ generatora przemiany.
Aby siê upewniæ, ja bym sprawdzi³ na którym zakresie dzia³ania g³owicy to wystêpuje (bo np u mnie przejscie z I na II zakres nastêpuje przy 170,999 -> 171,000). Je¶li pêtla w g³owicy pracuje na granicy dzia³ania takie huczenie mo¿e wyst±piæ - wtedy nale¿y minimalnie scisn±æ lub rozci±gn±æ zwoje cewki generatora VCO odpowiedniego zakresu.
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
15 Apr 2004 23:17 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
@majonezz:
Jak to mam sprawdzic?? wydaje mi sie ¿e to moze byc to.
Jaki masz typ g³owicy??
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
16 Apr 2004 00:02 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
@majonezz:
Jak to mam sprawdzic?? wydaje mi siê ¿e to moze byc to.
Jaki masz typ g³owicy?? |
Mo¿e byæ problem ze sprawdzeniem tego bez otwierania g³owicy.
Ja mam glowice wyszarpan± ze starego tunera tv do kompa - oznaczenie sv20 cos tam ;-) - philipsa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
16 Apr 2004 07:28 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| marcinmx wrote: |
musze powiedziec ze b. mi siê spodobalo...mowie o "SKANERZE".
1)powiedzcie mi skad macie zaprogramowanego E2PROMA???
2)powiedzcie jeszcze gdzie zdobyliscie plytke drukowana???
3)Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi oraz pomoc! |
hmmm :? mam telefon do autora tego skanera... ale oglaszal tez sie w "¶wiat radio"-wszystko jest do kupienia nie do podpatrzenia...
|
|
| Back to top |
|
 |
marcinmx Poziom 12

|
20 Apr 2004 08:21 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
@IjeSJot:
powiedz mi czy ten zakres (170MHz) na ktorym Ci szumi to ta czestotliwosc na ktorej pracuja satelity NOAA???
i czy wogle sie tym bawiles???
pozdr from marcinmx
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Apr 2004 14:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
21 Apr 2004 12:31 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Przysluchalem sie temu "huczeniu" i musze stwierdzic, ze w moim skanerze tez wystepuje, ale jak DO TEJ PORY mi nie przeszkadzalo ;)
Sprobuje zablokowac na chwile prace kwarcu przy uC (zeby przestal oscylowac) i zobacze czy przypadkiem to nie jest wina.
Wg. mnie przyczyna nie lezy w glowicy TV, bo wystepuje to na chyba wszystkich czestotliwosciach. W pasmie 70cm na pewno.
Dodam, ze zamiast diody zenera na 30V zastosowalem UL1550 (scalony stabilizator 33V), ale chyba nie ma to jakiegos znaczenia. Pokombinuje troche i postaram sie napisac.
W piatek na wykladzie na uczelni chce sprawdzic na jakiej czestotliwosci pracuje mikrofon bezprzewodowy wykladowcy ;) Do tego czasu skaner musi pracowac OK
Co do programu to autor nie chcial go udostepnic nawet po zakupieniu "kitu" skanera. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie napisac wlasny (dodam, ze Bascom odpada ;) Chce sie komus w assemblerku? Bo mnie nie... pomimo, ze zwsze w nim pisze.
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
21 Apr 2004 19:23 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| androot wrote: |
...
Co do programu to autor nie chcial go udostepnic nawet po zakupieniu "kitu" skanera. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie napisac wlasny (dodam, ze Bascom odpada ;) Chce siê komus w assemblerku? Bo mnie nie... pomimo, ze zwsze w nim pisze. |
Czemu bascom odpada?? Ja w³a¶nie w bascomie napisa³em program do w³asnego scannera i pogratuluje temu, kto zrobi to w assemblerze. Pisanie tego programu w jêzyku maszynowym mog³oby "troszkê" potrwaæ ;-).
S±dzê, ¿e autor napisa³ swój program w³a¶nie w bascomie (wskazuje na to wielko¶æ kodu wynikowego) - podobno program zaj±³ mu ca³± pamiêæ mikrokontrolera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
21 Apr 2004 22:00 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
ja tez stosuje 1550 i jak zuwazylem ten stabilizator jest uzywany np.w telewizorach zawsze dziwilem sie widzac uklady(np.ten z elektrody)stabilizowane dioda zenera...co do oprogramowania to autor poinformowal mnie przy probie zakupu ze zestaw zawiera juz oprogramowanie(chcialem kupic wersje ekonomiczna-procesor eprom i plytka i jak widze to milem zaplacic 2/3 ceny calego ukladu(program tez kosztuje)wiec dziwie sie ze Androot nic nie dostal-bo powinien,chyba ze to jakas inna wersja ekono.co do huczenia to myslalem ze to jakis subton na ich przemienniku slysze taki gdzies z okolic lublina a moze dalej nie wiem i jest podobny efekt,ale jesli Andrut pisze ze on tez to ma to ja juz nie wiem-moze"ten typ tak ma"
|
|
| Back to top |
|
 |
Maslarz Poziom 11

|
22 Apr 2004 10:53 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Jestem w³a¶nie po eksperymentach ze skanerem. Jest ¶wietny. Prawie wszystkie problemy jakie mia³em wynika³y z mojej winy. Po kolei:
1. Problem "huczenia" - zablokowa³em mostek prostowniczy kondensatorami 1,5nf.
2. Jako filtr 455khz zastosowa³em filtr z radia CB. Zauwa¿y³em, ¿e bardzo du¿y wp³yw na ró¿ne ¶mieci ma dobroæ obwodu 455khz. Przy strojeni musi siê ostro wstrajaæ. Zmiana rdzenia na br±zowy spowodowa³a zwiêkszenie ¶mieci.
3. Bardzo wa¿ne jest zestrojenie pêtli. Nale¿y ustawiæ np. 45,000 i pokrêcaj±c kondensatorem ( przy d³awiku) stawiæ na 15m nó¿ce uk³adu scalonego ok 2,5V. Nastêpnie zmieniaj±c czêstotliwo¶æ na wy¶wietlaczu obserwowaæ zmiany napiêcia na w/w nó¿ce. Nie mog± osi±gaæ granicznych mapiêæ (0V i 4,9V). Je¿eli tak jest nalezy zmieniæ ustawienie w/w kodensatora. Nastêpnie kondensatorem przy us dostroiæ dok³adnie czêstotliwo¶æ odbioru. Nie zestrojenie dok³adne pêtli skutkuje odbiorem "huczenia i ¶wiergotu " przy czêstotliwo¶ciach ok 17X,000
Nie potrzebne jest ¿adne ekranowanie. Tylko antena musi byæ daleko od odbiornika.
W którym¶ po¶cie przeczyta³em , ¿e nie dzia³a szyna I2C. Podgl±d oscyloskopem wykaza³, i¿ dzia³a tylko w momencie przestrajania i mo¿na ³atwo to przegapiæ.
Moje problemy wynik³y równie¿ z faktu, i¿ zastosowa³em nieodpowiedni± indukcyjno¶æ d³awika w pêtli. Musi mieæ kolory: br±zowy, czarny.
W za³±czeniu tabela kodów cewek ( niestety po rosyjsku)
Generalnie uwa¿am, i¿ skaner opracowany prezez Pana Macieja jest ¶wietny.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
22 Apr 2004 11:49 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| majonezz wrote: |
...
Co do programu to autor nie chcial go udostepnic nawet po zakupieniu "kitu" skanera. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie napisac wlasny (dodam, ze Bascom odpada ;) Chce siê komus w assemblerku? Bo mnie nie... pomimo, ze zwsze w nim pisze. |
Czemu bascom odpada?? Ja w³a¶nie w bascomie napisa³em program do w³asnego scannera i pogratuluje temu, kto zrobi to w assemblerze. Pisanie tego programu w jêzyku maszynowym mog³oby "troszkê" potrwaæ ;-).
S±dzê, ¿e autor napisa³ swój program w³a¶nie w bascomie (wskazuje na to wielko¶æ kodu wynikowego) - podobno program zaj±³ mu ca³± pamiêæ mikrokontrolera. |
Pytalem autora, program napisal w ASSEMBLERZE ;)
Zreszta zobacz program do kontrolera (AT89C4051) do przestrajania Siemensa C5 - czysty ASSEMBLER. W Bascomie nie widze szans napisania na tyle funkcjonalnego i sprawnie dzialajacego programu. Prosty program do sterowania I2C to tak ale na cos wiecej Basic jest za slaby. Zreszta to i tak nie jest temat tego forum. Bascoma nielubie i tyle. :P
|
|
| Back to top |
|
 |
marcinmx Poziom 12

|
23 Apr 2004 14:24 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
niestety sie niezrozumielismy Piotrze! Ale wielkie dzieki za linki -duzo sie dowiedzialem!
pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
23 Apr 2004 18:21 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| Piter K. wrote: |
| dziwie siê ze Androot nic nie dostal-bo powinien,chyba ze to jakas inna wersja ekono. |
Zle mnie zrozumiales. Dostalem plytke, glowice i zaprogramowany mikrokontroler. Nie dostalem tylko kodu zrodlowego ;(
Mialem nadzieje na wprowadzenie wlasnych modyfikacji...
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
24 Apr 2004 18:40 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam!!!
Widze ¿e podczas mojej nie obecno¶ci pojawi³o sie troche odpowiedzi.
@Maslarz:
1. podstawia³em ró¿ne zasilacze i z ka¿dym jest to samo
2. napiêcie na 15 nó¿ce jest takie jak napisa³e¶ i zmienia sie i nie osi±ga warto¶ci granicznych
Spróbuje jeszcze zalaæ d³awik stearyn± tak jak radzi kolega c2h5oh.
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
26 Apr 2004 18:17 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
No i zala³em d³awik stearyn±... i nic siê nie zmieni³o :(
Niewiem co mo¿e byæ, widocznie ten typ tak ma... :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Apr 2004 18:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
27 Apr 2004 02:17 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| Piter K. wrote: |
| dziwie siê ze Androot nic nie dostal-bo powinien,chyba ze to jakas inna wersja ekono. |
Zle mnie zrozumiales. Dostalem plytke, glowice i zaprogramowany mikrokontroler. Nie dostalem tylko kodu zrodlowego ;(
Mialem nadzieje na wprowadzenie wlasnych modyfikacji... |
no tak myslalem ze nic nie dostales,wiesz to wlasnosc autora i dlatego nie dostales tego co chciales...
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
13 May 2004 23:54 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
To jest definitywnie wina g³owicy!!
Tylko jak to zwalczyc?? :(
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
16 May 2004 09:51 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Wiec wszystko jest juz jasne, podejrzewam ze inni tez maja taki problem ( mo¿e inni nie uwa¿aj± ¿e to problem :) ) ale to jest wina glowicy.
Tak jak pisal majonezz jest to kraniec zakresu pracy glowicy ( z 1 na 2 prze³±cza sie na oko³o 170MHz).
Wiêc jest to wina wewnêtrznego generatora który pracuje na krañcu i po prostu PLL zbyt czêto go dostraja i tu jest ca³y pies pogrzebany bo st±d bior± siê zak³ócenia na audio... :(
Zastanawia mnie jedno, czy jest to wada pojedynczego egzemplarza czy po prostu ten typ tak ma ??
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
TWK Poziom 15

|
23 May 2004 12:14 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam serdecznie!
W³a¶nie z³o¿y³em skaner wed³ug tego projektu i jestem bardzo zadowolony, bo urz±dzenie wystartowa³o od rzu, bez najmniejszych poprawek. Chcia³bym siê zapytaæ, czy kto¶ z Was ma problemy z blokad± szumów? U mnie na pewnych czêstotliwo¶ciach nie mogê us³yszeæ szumu w ¿adnej pozycji potencjometru. Reszta chyba dzia³a (jeszcze nie wiem, bo skaner jest jeszcze "ciep³y" od lutownicy - uruchomi³em go godzinê temu).
TWK
PS Mam jeszcze jedno pytanko:
| Maslarz wrote: |
| 3. Bardzo wa¿ne jest zestrojenie pêtli. Nale¿y ustawiæ np. 45,000 i pokrêcaj±c kondensatorem ( przy d³awiku) stawiæ na 15m nó¿ce uk³adu scalonego ok 2,5V. Nastêpnie zmieniaj±c czêstotliwo¶æ na wy¶wietlaczu obserwowaæ zmiany napiêcia na w/w nó¿ce. Nie mog± osi±gaæ granicznych mapiêæ (0V i 4,9V). |
Czy regulowali¶cie napiêcie na 15 nó¿ce TSA 6057 za pomoc± C132 na 2,5V jak napisa³ kolega, czy na 3,8 jak napisa³ autor skanera?
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
23 May 2004 12:20 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Tak samo jak napisal kolega Maslarz, i bedzie dobrze. :)
Kolego a czy masz huczenie na sygnale w okolicach 170 - 174MHz?? bo to jest kraniec drugiego zakresu glowicy i generator VCO w g³owicy zbyt czesto jest dostrajany i to powoduje taki nie przyjemny efekt.
A jezeli chodzi o blokade szumu to u mnie chodzi bardzo dobrze, moze po prostu potencjometr Ci przerywa...
Pozdrawiam IjeSJot.
|
|
| Back to top |
|
 |
TWK Poziom 15

|
23 May 2004 12:25 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
A jezeli chodzi o blokade szumu to u mnie chodzi bardzo dobrze, moze po prostu potencjometr Ci przerywa...
|
Te¿ to podejrzewa³em, ale wygl±da na sprawny... Chyba trzeba go bêdzie zast±piæ na próbê jakim¶ innym... Poza tym przed za³o¿eniem g³owicy by³o OK - w 1/3 obrotu szum siê urywa³ (potencjometr liniowy zgodnie z rad± autora).
Resztê "walorów" skanera jak huczenie itp. bêdê bada³ po usuniêciu problemów z SQL, gdy¿ utrudnia to odbiór s³abych sygna³ów.
TWK
|
|
| Back to top |
|
 |