| Author |
ciubers Poziom 14

|
01 Oct 2005 11:47 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Mogles jeszcze zrobic wewnetrzny zasilacz. Widze, ze masz zamontowany konwerter 25Mhz powiedz jak to u Ciebie smiga bo ja zrezygnowalem calkowicie z niego - dzialal fatalnie i w dodatku tlumil sygnal. Druga sprawa czy impulsator dziala u Ciebie prawidlowo?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Oct 2005 11:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
01 Oct 2005 13:03 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Czym wycinasz otwór na LCD i jak nanosisz opisy ?
|
|
| Back to top |
|
 |
siemka Poziom 8

|
01 Oct 2005 16:22 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Odnosze wra¿enie, ¿e konwerter nie dzia³a zbyt dobrze, jak narazie poni¿ej 45 Mhz nic nie us³ysza³em ale skoro by³ w komplecie to postanowi³em go zaimplementowaæ.
Te¿ my¶la³em o wewnêtrznym zasilaczu ale w obudowie nie pozosta³o zbyt du¿o wolnego miejsca a nie chcia³em dawaæ wiêkszej, poza tym jako¶ nie by³em przekonany do umieszczania transformatora w pobli¿u uk³adów odbiorczych.
Impulsator dzia³a doskonale tylko czasami tak jakby "zachacza³" o nastêpny krok ale to wina samego impulsatora.
Otwór na LCD wycheta³em pilnikiem, natomiast napisy zrobi³em tak:
wydruk na zwyk³ej kartce (drukarka atramentowa), wyciêcie skalpelem prostok±ta na LCD nastêpnie do foliowania i w kilku miejscach na ta¶mê dwustronn± przyklejone do plastiku.
|
|
| Back to top |
|
 |
nosal Poziom 6

|
05 Oct 2005 10:09 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Cze¶æ wszystkim !
Tak czytam te posty z tego forum i ciekawi± mnie problemy jakie macie z tymi odbiornikami. Ja zbudowa³em taki skaner wed³ug swojego pomys³u i takich problemów nie mam.
Na kawa³ku anteny UKF 88-108 odbieram satelity meteo, wiêc konstrukcja raczej udana, napisa³em te¿ trochê sortu na PC z komunikacj± RS232 ale do mojej konstrukcji i sortu kontrolera.
Mo¿e bêdê wam umia³ pomóc w konkretnych przypadkach technicznych, jak by co to marcin.nosal(malpa)poczta.fm
Jako pierwsza to sugestia to brak czu³o¶ci NBFM, problem mo¿e le¿eæ w oprogramowaniu kontrolera bowiem g³owica TV prze³±cza sobie oscylatory za pomoc± portów I/O syntezy. W zale¿no¶ci od fizycznych osi±gów (granice wzbudzenia) oscylatorów LC na zadanych zakresach trzeba prze³±czyæ porty w syntezie aby zmieniæ „band”. Problem w tym i¿ s± du¿e rozbie¿no¶ci w tym co podaje producent a fizyczn± granic± zakresu drgañ VCO na danym zakresie , mo¿e byæ tak ¿e przy du¿ym napiêciu AGC VCO zerwie drgania i trzeba eksperymentalnie ustalaæ granice czêstotliwo¶ci dla prze³±czenia VCO , sugeruj±c siê stabilno¶ci± oraz flag± programow± zwracan± przez syntezê („zatrza¶niêcie pêtli PLL”).
Druga sprawa to odstrojenie po 2-3 KHz na kwarcu p.cz. (mieszacz na 10.7) i drugie tyle na syntezie (kwarc taktuj±cy PLL – TSA6057 jest na to wra¿liwa), w rezultacie pracujesz na zboczu filtru i stroisz cewkê demodulatora do ¶mieci a nie sygna³u w pa¶mie przepuszczania.
Przestrzegam te¿ przed stosowaniem ró¿nych bardzo w±skich filtrów uzyskanych z demobilu, tego typu odbiorniki pracuj± poprawnie z filtrami 10,7 +/- 20 KHz (z odbiorników monofonicznych FM) oraz 460 B, i to wystarczy nawet do odbioru map pogody na drutach.
Zestroiæ odbiornik z potrójn± przemian± te¿ trzeba umieæ , mo¿e siê komu¶ wydawaæ ¿e wystarczy kilkakrotnie podstrajaæ cewkê demodulatora ale to nie jest takie proste.
Pozdrawiam
Marcin Nosal > Marcin.nosal(malpa)poczta.fm
Dodano po 25 [sekundy]:
Cze¶æ wszystkim !
Tak czytam te posty z tego forum i ciekawi± mnie problemy jakie macie z tymi odbiornikami. Ja zbudowa³em taki skaner wed³ug swojego pomys³u i takich problemów nie mam.
Na kawa³ku anteny UKF 88-108 odbieram satelity meteo, wiêc konstrukcja raczej udana, napisa³em te¿ trochê sortu na PC z komunikacj± RS232 ale do mojej konstrukcji i sortu kontrolera.
Mo¿e bêdê wam umia³ pomóc w konkretnych przypadkach technicznych, jak by co to marcin.nosal(malpa)poczta.fm
Jako pierwsza to sugestia to brak czu³o¶ci NBFM, problem mo¿e le¿eæ w oprogramowaniu kontrolera bowiem g³owica TV prze³±cza sobie oscylatory za pomoc± portów I/O syntezy. W zale¿no¶ci od fizycznych osi±gów (granice wzbudzenia) oscylatorów LC na zadanych zakresach trzeba prze³±czyæ porty w syntezie aby zmieniæ „band”. Problem w tym i¿ s± du¿e rozbie¿no¶ci w tym co podaje producent a fizyczn± granic± zakresu drgañ VCO na danym zakresie , mo¿e byæ tak ¿e przy du¿ym napiêciu AGC VCO zerwie drgania i trzeba eksperymentalnie ustalaæ granice czêstotliwo¶ci dla prze³±czenia VCO , sugeruj±c siê stabilno¶ci± oraz flag± programow± zwracan± przez syntezê („zatrza¶niêcie pêtli PLL”).
Druga sprawa to odstrojenie po 2-3 KHz na kwarcu p.cz. (mieszacz na 10.7) i drugie tyle na syntezie (kwarc taktuj±cy PLL – TSA6057 jest na to wra¿liwa), w rezultacie pracujesz na zboczu filtru i stroisz cewkê demodulatora do ¶mieci a nie sygna³u w pa¶mie przepuszczania.
Przestrzegam te¿ przed stosowaniem ró¿nych bardzo w±skich filtrów uzyskanych z demobilu, tego typu odbiorniki pracuj± poprawnie z filtrami 10,7 +/- 20 KHz (z odbiorników monofonicznych FM) oraz 460 B, i to wystarczy nawet do odbioru map pogody na drutach.
Zestroiæ odbiornik z potrójn± przemian± te¿ trzeba umieæ , mo¿e siê komu¶ wydawaæ ¿e wystarczy kilkakrotnie podstrajaæ cewkê demodulatora ale to nie jest takie proste.
Pozdrawiam
Marcin Nosal > Marcin.nosal(malpa)poczta.fm
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
05 Oct 2005 12:54 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Hm.....mia³em dwa takie odbiorniki, obydwa stroi³em sam na s³uch i nie powiem.....wszysto dzia³a³o dobrze. Rzeczywisæie czu³o¶æ tego odbiornika w porównaniu ze skanerami firmowymi jest o niebo lepsza. Ja te¿ odbiera³em ACARDS i satelity na kawa³ku druta, a mieszkam w du¿ym pe³nym zak³oceñ mie¶cie. Uk³ad jednak jest niedopracowany programowo, a wodotryski typu konwerter i demodulator AM to zwyk³y badziew. St±d sprzeda³em obydwa swoje odbiorniki.
Strojenie nie jest trudne, autor opisa³ porz±dnie jak zestroiæ uk³ad i to wystarcza, .... na s³uch ! Strojenie sam± cewk± demodulatora to ma³o... jest jeszcze trymer przy kwarcu przy syntezie. Trzeba to sproic niemal jednocze¶nie. Odbiornik jest dobry mimo mantakmentów - gdyby jescze AM dzia³a³o jak nale¿y -----> by³oby SUPER, ale podobno nie da siê tego poprawiæ
|
|
| Back to top |
|
 |
wisterek Poziom 9

|
06 Oct 2005 20:08 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Ja wszystkie p³ytki ekranowa³em indywidualnie a ca³o¶æ umie¶ci³em w metalowej obudowie i zestroi³em jeszcze raz i teraz am chodzi ca³kiem ca³kiem. ale konwerter to faktycznie pomy³ka i nie warto siê nim zajmowaæ.
pozdrawiam
wisterek
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
07 Oct 2005 06:04 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
AM nigdy nie bedzie chodzi³ ³adnie jesli dzia³a w oderwaniu od innych modulu³ów (lokalnie) zamiast globalnie, dotyczy to pêtli ARW
|
|
| Back to top |
|
 |
wisterek Poziom 9

|
09 Oct 2005 10:02 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
AM jest owszem s³absze ni¿ np. w firmowym sprzêcie, ale jeszcze porównywalne. Nie jest a¿ tak ¼le jak sugerujesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
ginger78 Poziom 18

|
09 Oct 2005 20:51 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam
Czy ktos moglby mi podac link/ew wyslac mi na maila schemat tego skanera?? Wszedzie tego szukam i nie moge znalesc.
Pozd
ginger78
|
|
| Back to top |
|
 |
wisterek Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
tmlynar Poziom 10

|
10 Oct 2005 15:44 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
witam chetnie kupie taki skaner jak ktos chce sprzedac to kontakt tmlynar(malpa)gmail.com pozdrawiam
oki juz kupilem dzieki za zgloszenia
|
|
| Back to top |
|
 |
ginger78 Poziom 18

|
12 Oct 2005 13:13 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
na www.wisterek.republika.pl nie ma schematu rozmieszczenia tych elementow na plytce
|
|
| Back to top |
|
 |
wisterek Poziom 9

|
12 Oct 2005 22:01 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Nie ma. Nie ma te¿ p³ytek i wsadu do procka. Zamieszczone materia³y pochodz± od Autora skanera. To co dosta³em to udostêpni³em.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Oct 2005 22:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
14 Oct 2005 13:41 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Niew±tpliwie super ciekawy temat. Sporo ludzi pyta o wsady do procka, aby oczywi¶cie obni¿yæ koszty konstrukcji. Sam zastanawia³em siê nad budow± tego¿ urz±dzenia, ale bior±c pod uwagê koszt elementów (w tym zaprogramowany procek), czas po¶wiêcony na stworzenie p³ytki, czas na monta¿, uruchomienie (a z tym jak widaæ mog± byæ problemy) wybra³em inn± drogê... www.thiecom.de :o) Mo¿na ju¿ kupiæ skaner za 200PLN (nowiu¶ki rêczny), a za 450 – wypas z zakresem 100kHz – 1,3GHz i mo¿liwo¶ciami, których rozwa¿ana tu konstrukcja nie posiada.... Jedyna wada – to brak kolejnych do¶wiadczeñ w budowie urz±dzeñ radiowych – bo cena homemade’a wcale nie bêdzie bardzo niska...
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
14 Oct 2005 20:50 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam
Zbudowa³em skaner wg tych schematów. Blok cyfrowy (mikroprocesorowy) zbudowa³em w³asny na ATMEGA16. Program napisa³em w Bascomie. Aktualnie jestem na etapie koñczenia programu. Podstawowe funkcje ju¿ dzia³aj±, ale wymagaj± jeszcze dopracowania. Mój prgram steruje skanerem za pomoc± pilota od tv. Gdy bêde mia³ troszke czasu to postaram siê wys³aæ na elektrode schemat czêsci mikroprocesorowej i listing programu ale nie obiecujê kiedy to nast±pi (praca i studia).
Pozdrawiam, Przemek
|
|
| Back to top |
|
 |
machiness Poziom 13

|
22 Jan 2006 10:10 ODBIORNIK SZEROKOPASMOWY ZE ¦WIATA RADIO VER. 1.1 ???????? |
|
|
|
Posiadam taki skaner i chwalê go sobie. Moje pytanie jest takie. gdzie¶ s³ysza³em ¿e sa nowsze wersje oprogramowanie wewnetrznego do tego skanerka. Ja mam pierwsz± wersje v.1.1. Je¶li kto¶ uzywa tego skanerka i wprowadza³ jakie¶ modyfikacje lub rozbudowywa³ sprzet to proszê aby podzieli³ sie wiedz±. Proszê o linki do stron z oprogramowaniem i o ewentualne prywatne podpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Krzysztof
|
|
| Back to top |
|
 |
klaudiusz.z Poziom 12

|
22 Jan 2006 11:44 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
gdyby kto¶ mia³ taki odbiornik na zbyciu to proszê o kontakt na PW.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
12 Feb 2006 15:15 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
ja te¿ uwa¿am ¿e AM w w/w skanerze to wodotrysk. Jestem posiadaczem wersji 2.2 od ponad roku, w trakcie monta¿u nie zawraca³em sobie g³owy montowaniem konwertera .Zwracam jednak¿e uwagê na fakt i¿ tego typu urz±dzenia pozwalaj± w miarê "bezbole¶nie" wkraczaæ w ¶wiat techniki odbioru wcz,( dzia³a praktycznie od razu po zmontowaniu ,b.przej¿ysty opis monta¿u, a tak¿e na pcb).ROZne niedoróbki daj± okazjê do samodzielnych badañ nad konstrukcj±,a tak¿e do¶wiadczeñ czego nie bêdzie z konstrukcjami fabrycznymi , gdzie czêsto wystarczy otworzyæ obudowê aby co¶ siê zepsu³o.
|
|
| Back to top |
|
 |
wisterek Poziom 9

|
10 Apr 2006 19:43 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Co¶ ucich³o w temacie - wszyscy ju¿ zadowoleni ze skanera ? Czy te¿ skaner le¿y w k±cie ?
pozdrawiam
Jarek
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
10 Apr 2006 21:59 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Teraz mój skaner pe³ni rolê podrêcznego magazynku czê¶ci. Zgadzam sie z Jap ¿e nieop³acalne jest jego budowanie. Tak naprawde to mój skanerek nigdy nie dzia³a³ poprawnie mimo wymiany filtrów, g³owicy,uk³adów. Przyznam jednak ¿e troche na nim sobie pos³ucha³em, ale do fabrycznego to mu jeszcze daleko.
PS. Mogê sprzedac zaprogramowany procesor ale nie jestem pewny czy nie jest uszkodzony.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jakub de L Poziom 6

|
16 Apr 2006 22:59 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
a ja nie narzekam. Na moim skanerku (v.2) s³ucham sobie bez przeszkód i s³u¿b, i korespondencji amatorskich, dekodujê NOAA (z do³±czonym przedwzmacniaczem), dekodujê ACARS.. Kawa³ fajnej zabawy przy monta¿u, uruchamianiu, no i - w eksploatacji. A utyskiwanie ze fabryczne skanery s± lepsze, tañsze itd - jest nie na miejscu, bo chyba ka¿dy prost± kalkulacjê mo¿e zrobiæ przed kupieniem zestawu. Wa¿na jest przecie¿ satysfakcja z w³asnej pracy, któr± trudno jest wyceniæ.
Pozdrawiam
Jakub
|
|
| Back to top |
|
 |
lancellot Poziom 10

|
17 May 2006 15:31 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Przy³±czê siê do tematu.
Od chwili budowy mój skanerek towarzyszy mi na codzieñ.
Przyniós³ i przynosi wiele rado¶ci, zarówno podczas budowy
jak i ci±g³ym u¿yciu.
W ma³ym mieszkanku wra¿ z ¿on± nie mamy TV,
wiêc telenowele ( M jak mi³o¶æ) ¿ona s³ucha na skanerku.
Ostatnio postanowi³em posterowaæ nim z laptopa,
a brak portu RS232 uzupe³niæ odpowiedni± przej¶ciówk±.
Niestety nie mogê uzyskaæ po³±czenia;
jest to ewidentna wina przej¶ciówki.
Obecnie sk³adam nastêpny kit: Taurus kolegi SP5DDJ.
Ciekawym urz±dzeniem jest DIGIREX...ale to za jaki¶ czas..
Pozdrawiam
Krzysztof
|
|
| Back to top |
|
 |
set6666 Poziom 17

|
20 May 2006 18:21 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| lancellot wrote: |
................Ciekawym urz±dzeniem jest DIGIREX...ale to za jaki¶ czas..
|
Co do Digirexa mam mieszane uczucia bo projekt jest naprawde bardzo dobrze przemy¶lany ale bardzo skomplikowany w uruchomieniu, ja walcze z nim od oko³o roku i narazie tylko "pierdzi" ale z dnia na dzieñ prace posuwaj± sie na przud wiec mo¿e nied³ugo uda mi sie uruchomiæ, niektre osoby uruchomi³y go bez problemu ale du¿a czesc mia³a spore problemy z ruznych powodow.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
lancellot Poziom 10

|
23 May 2006 16:41 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Ju¿ rok i miesi±c korzystam ze skanerka.
Z tej okazji wklejam dwa aktualne zajêcia.
Pozdrawiam
Krzysztof
|
|
| Back to top |
|
 |
scuzz Poziom 15

|
24 May 2006 00:17 Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Ten skaner ze ¶wiata radio w jaki sposób mo¿na nabyæ??
|
|
| Back to top |
|
 |
tomekwr123 Poziom 11

|
24 May 2006 09:38 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Pozdrawiam Wszystkich
Jak ktos mialby taki na sprzedaz to chetnie odkupie, oferty na pw...
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
24 May 2006 10:48 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
tomekwr123 nie lepiej kupiæ jaki¶ fabryczny skaner ? Mi uda³o siê kupiæ u¿ywanego UNIDEN 120 XLT za 200 z³. W±tpiê ¿e kto¶ sprzeda ci swój skaner za mniej ni¿ 300z³
|
|
| Back to top |
|
 |
tomekwr123 Poziom 11

|
24 May 2006 14:07 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
ech... kupic kupic co to za sztuka :-) Zrobic cos samemu to jest sztuka.... nie wspominajac o satysfakcji...
Zapytac przeciez mozna, niestety u autora projektu chwilowo nie dostepne...
w kazdym razie jestem dalej zainteresowany nie koniecznie gotowym zestawem...
Pozdrawiam serdecznie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 May 2006 14:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lancellot Poziom 10

|
24 May 2006 16:39 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Co do poszukiwañ: proponujê przeczytaæ ca³y w±tek.
Kilku kolegów zaniecha³o budowy.
Kolega Trabi chyba swojego nie skoñczy³, zapytaj go.
Pozdrawiam
Krzych
|
|
| Back to top |
|
 |
macgyver4 Poziom 15

Joined: 05 Dec 2003 Posts: 255 Location: Polska ....chyba;)
|
25 May 2006 20:32 Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
a ja mam trochê inny temat ...mo¿e posiada kto¶ skaner albrecht AE 60 T
zakres czêstotliwo¶ci to 60-950 MHz
mam pewien problem..kto¶ siê pobawi³ w nim srubokrêtem (brak filtra II po¶redniej chyba 455kHz oraz kwarca w module syntezera.
potrzebujê info na temat tych elementów
Dodano po 3 [minuty]:
a gdyby ktos potrzebowa³ posiadam kilka filtrów p.cz. PP10,7 A2 i kilka ciekawych g³owic (wszystkie jednakowe,chyba sat)
|
|
| Back to top |
|
 |