FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze.
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#301 01 Oct 2005 11:47   

Re: Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze.

Mogles jeszcze zrobic wewnetrzny zasilacz. Widze, ze masz zamontowany konwerter 25Mhz powiedz jak to u Ciebie smiga bo ja zrezygnowalem calkowicie z niego - dzialal fatalnie i w dodatku tlumil sygnal. Druga sprawa czy impulsator dziala u Ciebie prawidlowo?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Oct 2005 11:47   

Back to top

And!
Poziom 23
Poziom 23

Post#302 01 Oct 2005 13:03   

Czym wycinasz otwór na LCD i jak nanosisz opisy ?
Back to top

siemka
Poziom 8
Poziom 8

Post#303 01 Oct 2005 16:22   

Odnosze wra¿enie, ¿e konwerter nie dzia³a zbyt dobrze, jak narazie poni¿ej 45 Mhz nic nie us³ysza³em ale skoro by³ w komplecie to postanowi³em go zaimplementowaæ.
Te¿ my¶la³em o wewnêtrznym zasilaczu ale w obudowie nie pozosta³o zbyt du¿o wolnego miejsca a nie chcia³em dawaæ wiêkszej, poza tym jako¶ nie by³em przekonany do umieszczania transformatora w pobli¿u uk³adów odbiorczych.
Impulsator dzia³a doskonale tylko czasami tak jakby "zachacza³" o nastêpny krok ale to wina samego impulsatora.
Otwór na LCD wycheta³em pilnikiem, natomiast napisy zrobi³em tak:
wydruk na zwyk³ej kartce (drukarka atramentowa), wyciêcie skalpelem prostok±ta na LCD nastêpnie do foliowania i w kilku miejscach na ta¶mê dwustronn± przyklejone do plastiku.
Back to top

nosal
Poziom 6
Poziom 6

Post#304 05 Oct 2005 10:09   

Cze¶æ wszystkim !

Tak czytam te posty z tego forum i ciekawi± mnie problemy jakie macie z tymi odbiornikami. Ja zbudowa³em taki skaner wed³ug swojego pomys³u i takich problemów nie mam.

Na kawa³ku anteny UKF 88-108 odbieram satelity meteo, wiêc konstrukcja raczej udana, napisa³em te¿ trochê sortu na PC z komunikacj± RS232 ale do mojej konstrukcji i sortu kontrolera.

Mo¿e bêdê wam umia³ pomóc w konkretnych przypadkach technicznych, jak by co to marcin.nosal(malpa)poczta.fm

Jako pierwsza to sugestia to brak czu³o¶ci NBFM, problem mo¿e le¿eæ w oprogramowaniu kontrolera bowiem g³owica TV prze³±cza sobie oscylatory za pomoc± portów I/O syntezy. W zale¿no¶ci od fizycznych osi±gów (granice wzbudzenia) oscylatorów LC na zadanych zakresach trzeba prze³±czyæ porty w syntezie aby zmieniæ „band”. Problem w tym i¿ s± du¿e rozbie¿no¶ci w tym co podaje producent a fizyczn± granic± zakresu drgañ VCO na danym zakresie , mo¿e byæ tak ¿e przy du¿ym napiêciu AGC VCO zerwie drgania i trzeba eksperymentalnie ustalaæ granice czêstotliwo¶ci dla prze³±czenia VCO , sugeruj±c siê stabilno¶ci± oraz flag± programow± zwracan± przez syntezê („zatrza¶niêcie pêtli PLL”).

Druga sprawa to odstrojenie po 2-3 KHz na kwarcu p.cz. (mieszacz na 10.7) i drugie tyle na syntezie (kwarc taktuj±cy PLL – TSA6057 jest na to wra¿liwa), w rezultacie pracujesz na zboczu filtru i stroisz cewkê demodulatora do ¶mieci a nie sygna³u w pa¶mie przepuszczania.

Przestrzegam te¿ przed stosowaniem ró¿nych bardzo w±skich filtrów uzyskanych z demobilu, tego typu odbiorniki pracuj± poprawnie z filtrami 10,7 +/- 20 KHz (z odbiorników monofonicznych FM) oraz 460 B, i to wystarczy nawet do odbioru map pogody na drutach.

Zestroiæ odbiornik z potrójn± przemian± te¿ trzeba umieæ , mo¿e siê komu¶ wydawaæ ¿e wystarczy kilkakrotnie podstrajaæ cewkê demodulatora ale to nie jest takie proste.

Pozdrawiam
Marcin Nosal > Marcin.nosal(malpa)poczta.fm

Dodano po 25 [sekundy]:

Cze¶æ wszystkim !

Tak czytam te posty z tego forum i ciekawi± mnie problemy jakie macie z tymi odbiornikami. Ja zbudowa³em taki skaner wed³ug swojego pomys³u i takich problemów nie mam.

Na kawa³ku anteny UKF 88-108 odbieram satelity meteo, wiêc konstrukcja raczej udana, napisa³em te¿ trochê sortu na PC z komunikacj± RS232 ale do mojej konstrukcji i sortu kontrolera.

Mo¿e bêdê wam umia³ pomóc w konkretnych przypadkach technicznych, jak by co to marcin.nosal(malpa)poczta.fm

Jako pierwsza to sugestia to brak czu³o¶ci NBFM, problem mo¿e le¿eæ w oprogramowaniu kontrolera bowiem g³owica TV prze³±cza sobie oscylatory za pomoc± portów I/O syntezy. W zale¿no¶ci od fizycznych osi±gów (granice wzbudzenia) oscylatorów LC na zadanych zakresach trzeba prze³±czyæ porty w syntezie aby zmieniæ „band”. Problem w tym i¿ s± du¿e rozbie¿no¶ci w tym co podaje producent a fizyczn± granic± zakresu drgañ VCO na danym zakresie , mo¿e byæ tak ¿e przy du¿ym napiêciu AGC VCO zerwie drgania i trzeba eksperymentalnie ustalaæ granice czêstotliwo¶ci dla prze³±czenia VCO , sugeruj±c siê stabilno¶ci± oraz flag± programow± zwracan± przez syntezê („zatrza¶niêcie pêtli PLL”).

Druga sprawa to odstrojenie po 2-3 KHz na kwarcu p.cz. (mieszacz na 10.7) i drugie tyle na syntezie (kwarc taktuj±cy PLL – TSA6057 jest na to wra¿liwa), w rezultacie pracujesz na zboczu filtru i stroisz cewkê demodulatora do ¶mieci a nie sygna³u w pa¶mie przepuszczania.

Przestrzegam te¿ przed stosowaniem ró¿nych bardzo w±skich filtrów uzyskanych z demobilu, tego typu odbiorniki pracuj± poprawnie z filtrami 10,7 +/- 20 KHz (z odbiorników monofonicznych FM) oraz 460 B, i to wystarczy nawet do odbioru map pogody na drutach.

Zestroiæ odbiornik z potrójn± przemian± te¿ trzeba umieæ , mo¿e siê komu¶ wydawaæ ¿e wystarczy kilkakrotnie podstrajaæ cewkê demodulatora ale to nie jest takie proste.

Pozdrawiam
Marcin Nosal > Marcin.nosal(malpa)poczta.fm
Back to top

Andrzej Ch.
Poziom 15
Poziom 15

Post#305 05 Oct 2005 12:54   

Hm.....mia³em dwa takie odbiorniki, obydwa stroi³em sam na s³uch i nie powiem.....wszysto dzia³a³o dobrze. Rzeczywisæie czu³o¶æ tego odbiornika w porównaniu ze skanerami firmowymi jest o niebo lepsza. Ja te¿ odbiera³em ACARDS i satelity na kawa³ku druta, a mieszkam w du¿ym pe³nym zak³oceñ mie¶cie. Uk³ad jednak jest niedopracowany programowo, a wodotryski typu konwerter i demodulator AM to zwyk³y badziew. St±d sprzeda³em obydwa swoje odbiorniki.
Strojenie nie jest trudne, autor opisa³ porz±dnie jak zestroiæ uk³ad i to wystarcza, .... na s³uch ! Strojenie sam± cewk± demodulatora to ma³o... jest jeszcze trymer przy kwarcu przy syntezie. Trzeba to sproic niemal jednocze¶nie. Odbiornik jest dobry mimo mantakmentów - gdyby jescze AM dzia³a³o jak nale¿y -----> by³oby SUPER, ale podobno nie da siê tego poprawiæ
Back to top

wisterek
Poziom 9
Poziom 9

Post#306 06 Oct 2005 20:08   

Ja wszystkie p³ytki ekranowa³em indywidualnie a ca³o¶æ umie¶ci³em w metalowej obudowie i zestroi³em jeszcze raz i teraz am chodzi ca³kiem ca³kiem. ale konwerter to faktycznie pomy³ka i nie warto siê nim zajmowaæ.

pozdrawiam
wisterek
Back to top

Andrzej Ch.
Poziom 15
Poziom 15

Post#307 07 Oct 2005 06:04   

AM nigdy nie bedzie chodzi³ ³adnie jesli dzia³a w oderwaniu od innych modulu³ów (lokalnie) zamiast globalnie, dotyczy to pêtli ARW
Back to top

wisterek
Poziom 9
Poziom 9

Post#308 09 Oct 2005 10:02   

AM jest owszem s³absze ni¿ np. w firmowym sprzêcie, ale jeszcze porównywalne. Nie jest a¿ tak ¼le jak sugerujesz.
Back to top

ginger78
Poziom 18
Poziom 18

Post#309 09 Oct 2005 20:51   

Witam
Czy ktos moglby mi podac link/ew wyslac mi na maila schemat tego skanera?? Wszedzie tego szukam i nie moge znalesc.
Pozd
ginger78
Back to top

wisterek
Poziom 9
Poziom 9

Post#310 10 Oct 2005 15:01   

Zobacz na stronce: www.wisterek.republika.pl - znowu dzia³a :D
Back to top

tmlynar
Poziom 10
Poziom 10

Post#311 10 Oct 2005 15:44   

witam chetnie kupie taki skaner jak ktos chce sprzedac to kontakt tmlynar(malpa)gmail.com pozdrawiam

oki juz kupilem dzieki za zgloszenia
Back to top

ginger78
Poziom 18
Poziom 18

Post#312 12 Oct 2005 13:13   

na www.wisterek.republika.pl nie ma schematu rozmieszczenia tych elementow na plytce
Back to top

wisterek
Poziom 9
Poziom 9

Post#313 12 Oct 2005 22:01   

Nie ma. Nie ma te¿ p³ytek i wsadu do procka. Zamieszczone materia³y pochodz± od Autora skanera. To co dosta³em to udostêpni³em.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Oct 2005 22:01   

Back to top

Jap
Poziom 21
Poziom 21

Post#314 14 Oct 2005 13:41   

Niew±tpliwie super ciekawy temat. Sporo ludzi pyta o wsady do procka, aby oczywi¶cie obni¿yæ koszty konstrukcji. Sam zastanawia³em siê nad budow± tego¿ urz±dzenia, ale bior±c pod uwagê koszt elementów (w tym zaprogramowany procek), czas po¶wiêcony na stworzenie p³ytki, czas na monta¿, uruchomienie (a z tym jak widaæ mog± byæ problemy) wybra³em inn± drogê... www.thiecom.de :o) Mo¿na ju¿ kupiæ skaner za 200PLN (nowiu¶ki rêczny), a za 450 – wypas z zakresem 100kHz – 1,3GHz i mo¿liwo¶ciami, których rozwa¿ana tu konstrukcja nie posiada.... Jedyna wada – to brak kolejnych do¶wiadczeñ w budowie urz±dzeñ radiowych – bo cena homemade’a wcale nie bêdzie bardzo niska...
Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#315 14 Oct 2005 20:50   

Witam

Zbudowa³em skaner wg tych schematów. Blok cyfrowy (mikroprocesorowy) zbudowa³em w³asny na ATMEGA16. Program napisa³em w Bascomie. Aktualnie jestem na etapie koñczenia programu. Podstawowe funkcje ju¿ dzia³aj±, ale wymagaj± jeszcze dopracowania. Mój prgram steruje skanerem za pomoc± pilota od tv. Gdy bêde mia³ troszke czasu to postaram siê wys³aæ na elektrode schemat czêsci mikroprocesorowej i listing programu ale nie obiecujê kiedy to nast±pi (praca i studia).

Pozdrawiam, Przemek
Back to top

machiness
Poziom 13
Poziom 13

Post#316 22 Jan 2006 10:10   

ODBIORNIK SZEROKOPASMOWY ZE ¦WIATA RADIO VER. 1.1 ????????

Posiadam taki skaner i chwalê go sobie. Moje pytanie jest takie. gdzie¶ s³ysza³em ¿e sa nowsze wersje oprogramowanie wewnetrznego do tego skanerka. Ja mam pierwsz± wersje v.1.1. Je¶li kto¶ uzywa tego skanerka i wprowadza³ jakie¶ modyfikacje lub rozbudowywa³ sprzet to proszê aby podzieli³ sie wiedz±. Proszê o linki do stron z oprogramowaniem i o ewentualne prywatne podpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Krzysztof
Back to top

klaudiusz.z
Poziom 12
Poziom 12

Post#317 22 Jan 2006 11:44   

gdyby kto¶ mia³ taki odbiornik na zbyciu to proszê o kontakt na PW.
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#318 12 Feb 2006 15:15   

ja te¿ uwa¿am ¿e AM w w/w skanerze to wodotrysk. Jestem posiadaczem wersji 2.2 od ponad roku, w trakcie monta¿u nie zawraca³em sobie g³owy montowaniem konwertera .Zwracam jednak¿e uwagê na fakt i¿ tego typu urz±dzenia pozwalaj± w miarê "bezbole¶nie" wkraczaæ w ¶wiat techniki odbioru wcz,( dzia³a praktycznie od razu po zmontowaniu ,b.przej¿ysty opis monta¿u, a tak¿e na pcb).ROZne niedoróbki daj± okazjê do samodzielnych badañ nad konstrukcj±,a tak¿e do¶wiadczeñ czego nie bêdzie z konstrukcjami fabrycznymi , gdzie czêsto wystarczy otworzyæ obudowê aby co¶ siê zepsu³o.
Back to top

wisterek
Poziom 9
Poziom 9

Post#319 10 Apr 2006 19:43   

Co¶ ucich³o w temacie - wszyscy ju¿ zadowoleni ze skanera ? Czy te¿ skaner le¿y w k±cie ?
pozdrawiam
Jarek
Back to top

albion1
Poziom 16
Poziom 16

Post#320 10 Apr 2006 21:59   

Teraz mój skaner pe³ni rolê podrêcznego magazynku czê¶ci. Zgadzam sie z Jap ¿e nieop³acalne jest jego budowanie. Tak naprawde to mój skanerek nigdy nie dzia³a³ poprawnie mimo wymiany filtrów, g³owicy,uk³adów. Przyznam jednak ¿e troche na nim sobie pos³ucha³em, ale do fabrycznego to mu jeszcze daleko.
PS. Mogê sprzedac zaprogramowany procesor ale nie jestem pewny czy nie jest uszkodzony.
Back to top

Jakub de L
Poziom 6
Poziom 6

Post#321 16 Apr 2006 22:59   

a ja nie narzekam. Na moim skanerku (v.2) s³ucham sobie bez przeszkód i s³u¿b, i korespondencji amatorskich, dekodujê NOAA (z do³±czonym przedwzmacniaczem), dekodujê ACARS.. Kawa³ fajnej zabawy przy monta¿u, uruchamianiu, no i - w eksploatacji. A utyskiwanie ze fabryczne skanery s± lepsze, tañsze itd - jest nie na miejscu, bo chyba ka¿dy prost± kalkulacjê mo¿e zrobiæ przed kupieniem zestawu. Wa¿na jest przecie¿ satysfakcja z w³asnej pracy, któr± trudno jest wyceniæ.
Pozdrawiam
Jakub
Back to top

lancellot
Poziom 10
Poziom 10

Post#322 17 May 2006 15:31   

Przy³±czê siê do tematu.

Od chwili budowy mój skanerek towarzyszy mi na codzieñ.
Przyniós³ i przynosi wiele rado¶ci, zarówno podczas budowy
jak i ci±g³ym u¿yciu.
W ma³ym mieszkanku wra¿ z ¿on± nie mamy TV,
wiêc telenowele ( M jak mi³o¶æ) ¿ona s³ucha na skanerku.
Ostatnio postanowi³em posterowaæ nim z laptopa,
a brak portu RS232 uzupe³niæ odpowiedni± przej¶ciówk±.
Niestety nie mogê uzyskaæ po³±czenia;
jest to ewidentna wina przej¶ciówki.
Obecnie sk³adam nastêpny kit: Taurus kolegi SP5DDJ.
Ciekawym urz±dzeniem jest DIGIREX...ale to za jaki¶ czas..

Pozdrawiam
Krzysztof
Back to top

set6666
Poziom 17
Poziom 17

Post#323 20 May 2006 18:21   

lancellot wrote:

................Ciekawym urz±dzeniem jest DIGIREX...ale to za jaki¶ czas..

Co do Digirexa mam mieszane uczucia bo projekt jest naprawde bardzo dobrze przemy¶lany ale bardzo skomplikowany w uruchomieniu, ja walcze z nim od oko³o roku i narazie tylko "pierdzi" ale z dnia na dzieñ prace posuwaj± sie na przud wiec mo¿e nied³ugo uda mi sie uruchomiæ, niektre osoby uruchomi³y go bez problemu ale du¿a czesc mia³a spore problemy z ruznych powodow.
Pozdrawiam
Back to top

lancellot
Poziom 10
Poziom 10

Post#324 23 May 2006 16:41   

Ju¿ rok i miesi±c korzystam ze skanerka.
Z tej okazji wklejam dwa aktualne zajêcia.

Pozdrawiam
Krzysztof

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

scuzz
Poziom 15
Poziom 15

Post#325 24 May 2006 00:17   

Ten skaner ze ¶wiata radio w jaki sposób mo¿na nabyæ??
Back to top

tomekwr123
Poziom 11
Poziom 11

Post#326 24 May 2006 09:38   

Pozdrawiam Wszystkich

Jak ktos mialby taki na sprzedaz to chetnie odkupie, oferty na pw...
Back to top

albion1
Poziom 16
Poziom 16

Post#327 24 May 2006 10:48   

tomekwr123 nie lepiej kupiæ jaki¶ fabryczny skaner ? Mi uda³o siê kupiæ u¿ywanego UNIDEN 120 XLT za 200 z³. W±tpiê ¿e kto¶ sprzeda ci swój skaner za mniej ni¿ 300z³
Back to top

tomekwr123
Poziom 11
Poziom 11

Post#328 24 May 2006 14:07   

ech... kupic kupic co to za sztuka :-) Zrobic cos samemu to jest sztuka.... nie wspominajac o satysfakcji...
Zapytac przeciez mozna, niestety u autora projektu chwilowo nie dostepne...
w kazdym razie jestem dalej zainteresowany nie koniecznie gotowym zestawem...

Pozdrawiam serdecznie...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 May 2006 14:07   

Back to top

lancellot
Poziom 10
Poziom 10

Post#329 24 May 2006 16:39   

Co do poszukiwañ: proponujê przeczytaæ ca³y w±tek.
Kilku kolegów zaniecha³o budowy.
Kolega Trabi chyba swojego nie skoñczy³, zapytaj go.
Pozdrawiam
Krzych
Back to top

macgyver4
Poziom 15
Poziom 15

Post#330 25 May 2006 20:32   

a ja mam trochê inny temat ...mo¿e posiada kto¶ skaner albrecht AE 60 T

zakres czêstotliwo¶ci to 60-950 MHz
mam pewien problem..kto¶ siê pobawi³ w nim srubokrêtem (brak filtra II po¶redniej chyba 455kHz oraz kwarca w module syntezera.

potrzebujê info na temat tych elementów

Dodano po 3 [minuty]:

a gdyby ktos potrzebowa³ posiadam kilka filtrów p.cz. PP10,7 A2 i kilka ciekawych g³owic (wszystkie jednakowe,chyba sat)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Skaner ze ¦wiata Radio raz jeszcze.
Page 11 of 14 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14  Next
Jump to page:
Similar topics
Jeszcze raz DTV1 (3)
Jeszcze raz subek (29)
Jeszcze raz CD od Pc-ta w samochodzie. (1)
Jeszcze raz tda8175 (10)
Amplituner TECHNICS i raz dzia³aj±ce a raz nie radio :( (2)
Radio JVC raz gra a raz nie (1)
Radio Blaupunkt SAN REMO CD32 - pod¶wietlenie /raz jest, raz nie ma... (3)
Radio pioneer DEH2000MP raz gra cicho a raz glosno? (3)
Skaner ze ¦wiata Radio nr 8/2001 (1)
Skaner z ¦wiata Radio 8/2001 (49)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed