| Author |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
01 Apr 2010 13:15 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
| Trabi wrote: |
| Niestety, autor nie odpowiada na maile. Chyba nie ma zamiaru już więcej się tym zajmować, albo użytkownicy tak mu utruli życie, że spasował i ma to głęboko w poważaniu. Z tego powodu mój skanerek trafił do paczki części zamiennych (choć i tak nie wiem czy cokolwiek z niego wydłubię). Leży i kurz zbiera, a ja zainwestowałem w porządny fabryczny skaner. |
Autor od około 2 lat nie odpowiada na żadne maile i na telefony. Ostatnia moja z nim korespondecja czy telefon, nie pamietam już dokładnie dotyczyła dalszego rozwoju tego projektu. Byłem w b. dobrym kontakcie z tym człowiekiem, aż do czasu... Ponadto wg autora przygotowywał on już kolejną wersję swojego skanera, rzekomo znacznie ulepszoną która niebawem miał wprowadzić do sprzedaży. Ale to było dwa lata temu. Może miał kłopoty z fiskusem ? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2010 13:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Fredrikson1 Poziom 6

|
19 Jul 2010 00:49 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Czy gdziekolwiek jeszcze jest "zdobywalny" procesor z wsadem do tego projektu? A może komuś się znudził już skaner?
|
|
| Back to top |
|
 |
krychast Poziom 15

|
19 Jul 2010 09:53 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
U mnie próby mailowe kontaktu z autorem również skończyły się niepowodzeniem.Parę lat temu odpisywał na maile teraz cisza.
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
19 Jul 2010 12:33 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Na rosyjskim forum http://www.radioscanner.ru/forum/ widziałem podobny skaner na głowicy telewizyjnej. Autor udostępnił wsad do procesora. Przestrzegam też , żebyście nie dali nabrać się na zakup mojego skanerka który pojawił się już dwa razy na aledrogo. Ten skaner ma uszkodzony procesor. Podarowałem go w dobrej wierze jednemu koledze z Warszawy, a ten cwaniak wystawił go na allegro jako nie do końca skończony.
|
|
| Back to top |
|
 |
M. S. Poziom 22

Joined: 12 Jan 2005 Posts: 1508 Location: Czechowice - Dziedzice
|
19 Jul 2010 21:25 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Kilka postów wyżej powołano się na mnie. Ja nie posiadam programu do tego skanera. Zbudowałem co prawda podobny skaner, ale wg mojego pomysłu. Napisałem do niego oprogramowanie, które ze 100% prawdopodobieństwem nie będzie odpowiadać sprzętowi ze Świata Radio. Zastosowanie tego programu byłoby możliwe gdyby wykonać nową płytkę procesora, w głowicy byłby TSA 5522, a w pośredniej SAA 1057. Problem byłby także ze wsparciem, bo mój skaner robiłem ok. 4 lat temu (a pamięć już nie ta).
P. S. Skaner działa do dziś, ale jest nieużywany, bo głowice TV są dość tępe (niewiele słyszą). Lepiej zbudować odbiornik na konkretna częstotliwość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Fredrikson1 Poziom 6

|
24 Jan 2011 18:55 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Pozwolę sobie odświeżyć kotleta, gdyż wpadł mi w ręce taki skaner w wersji 2.2. Problem z nim jest taki, że na LCD nie pojawia się nic, w ostateczności jakieś krzaczki. Skaner odbiera nawet ładnie, przestraja się, tylko, że bez informacji na LCD strojenie odbywa się "na ślepo". Połączenia płyty głównej z LCD są ok. Pytanie, czy można sprawdzić jakoś samego LCDka inaczej niż przez podpięcie pod inne urządzenie? Znajomy skierował też moje podejrzenia na część procesora odpowiedzialną za komunikację z wyświetlaczem.
|
|
| Back to top |
|
 |
arecki09 Poziom 14

|
02 Jul 2011 18:59 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Witam. Ostatnio porządkując piwnicę "odkryłem" wiele skarbów. Znalazłem głowicę UV1316 która idealnie pasowała by do tego projektu. Od początku projektu minęło sporo czasu i mam pytanko czy komuś udało się zdobyć źródło od kogoś, co można by było kupić zaprogramowany procesorek i przynajmniej wzór płytki drukowanej do tego projektu gdyż spełnia on wszystkie moje wymagania a nie uśmiecha mi się przy moich niewielkich zarobkach wywalić 1000zł na taki skanerek. Śledząc wątek zauważyłem że sporo elementów już posiadam a praca przy tworzeniu takiego cuda to sama przyjemność.
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
02 Jul 2011 19:50 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Budowa tego badziewia wyniesie cie więcej niż kupno skanera. Za 500 zł masz sprzęt który nie umywa sie do tego gniota.
PS
Przesadziłem :D teraz za 250 złociszów możesz mieć skaner który bije na głowę te namistkę
|
|
| Back to top |
|
 |
krychast Poziom 15

|
03 Jul 2011 01:09 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Gniot Twoim słowem? My jako ludzie bawiący się lutownicą inaczej to odbieramy.Po śledzeniu pewnej ruskiej strony stwierdzam że projekt w dalszym ciągu się rozwija i ma sie dobrze łącznie z wsadami do skali i uproc.Ludzie ze wschodu są bardziej wyrozumiali niż u nas.
Potwierdzam- wszystko hula aż aż miło/
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
03 Jul 2011 08:32 Re: Skaner ze Świata Radio raz jeszcze. |
|
|
|
Uruchomiłeś go czy piszesz tylko po to, żeby sobie popisać? Może podrzucisz zdjęcia i próbki nagrań. Mi lutownica też nie jest obca. Z tymi odbiornikami na głowicy tv jest tak, że ludzie nie budują je po to żeby na nich słuchać ale dla zabawy. Koszt takiej zabawy niestety jest większy niż efekt jaki może przynieść. Skanery nie są już takie drogie jak kiedyś. Używane kupisz już za 250. A za zwykły odbiornik pokrywający te same częstotliwości co ten pseudo bubel zapłacisz nie więcej niż 50 zł. Można się pokusić o dodanie syntezy do niego, i mamy pełnosprawny skaner. Ale to już wyższa szkoła jazdy. Miałem tą wersję co niby pokrywała pasmo CB, z tego co wyczytałem na forum, nikomu nie udało się go w pełni uruchomić. Odbiornik na te pasmo był tak tępy że trzeba było podejść na kilkanaście metrów do nadajnika żeby coś usłyszeć. Jeżeli ktoś oczekuję, że z garści części i głowicy wytarganej z tv zbuduje sobie pożądany skaner, to grubo się myli. To tak jak bym porównał Taurusa do mojego FT 450 i twierdził, że ten pierwsze w niczym nie ustępuje temu drugiemu. :|
Sam mam na koncie kilkanaście konstrukcji począwszy od Antka a na wszystkich konstrukcjach SP5DDJ kończąc. I dlatego zachęcam wszystkich do budowy różnej maści konstrukcji, pamiętając, że nakład finansowy tego pseudo skanera, jest większy, niż kupno fabrycznego sprzętu(o parametrach już nie wspomnę).
Obecnie do skanowania pasm posiadam UBC 9000 XLT, który kosztywał mniej niż ten bubel o którym piszemy. :D
|
|
| Back to top |
|
 |