| Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon |
| Author |
ElektroTME Poziom 14

|
24 Nov 2008 01:36 Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Witam, dostałem niedawno reklamowego pendrive Camel "Discovery more" 512MB podzielonego na dwie partycje,
1 dysk wymienny ok 490MB - z nią jest wszystko ok
2 dysk Autorun ok 5MB - zabezpieczony przed zapisem, ma tam jakieś tapety i autoruna, który mi otwiera go nachalnie przy każdym włożeniu pena, jest to denerwujące.
Pytanie: czy jest w sieci taki program który usunął by drugą partycje, lub połączył ją z pierwsza i odblokował zabezpieczenie przed zapisem?
dodaje to że nie znam producenta, poniewarz pendrive jest reklamówką firmy
| Moderated by marek216: |
| Na forum są narzędzia do sprawdzania pisowni. Błędy ortograficzne nie są tolerowane. Ostrzeżenie. |
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Nov 2008 03:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektroTME Poziom 14

|
24 Nov 2008 12:13 Re: Pendriver podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Niestety program nawet nie wykrył urządzenia.
Próbowałem poprzez windowsowskie narzędzie "Zarządzanie dyskami"
i mimo oczekiwaniom, pendraive jest wykrywany jako dwa oddzielne dyski, a nie jako partycje 1 i 2 jednego dysku.
Czy jest jakaś metoda połączenia tych dysków, lub ewentualnie usunięcia jednego, tego jednego (dysk 2) mechanicznie, np: poprzez przerwanie ścieżki na płytce pendrajwa?
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
24 Nov 2008 18:38 Re: Pendriver podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Lepiej spróbuj go wyzerować taj jak to się robi z dyskami twardymi .
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektroTME Poziom 14

|
25 Nov 2008 16:20 Re: Pendriver podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Próbowałem, nie przynosi to rezultatu, występuje błąd zapisu na dysk.
Czy da rade jakoś zresetować pamięć Flash? Kiedyś słyszałem że wystarczy jakieś nóżki zewrzeć na pamięci, tylko które?
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
25 Nov 2008 18:38 Re: Pendriver podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
| ElektroTME wrote: |
Próbowałem, nie przynosi to rezultatu, występuje błąd zapisu na dysk.
Czy da rade jakoś zresetować pamięć Flash? Kiedyś słyszałem że wystarczy jakieś nóżki zewrzeć na pamięci, tylko które? |
Jeśli jest taki sposób to na 100% każdym modelu byłoby inaczej .
Poszukaj lepiej programu do zarządzania partycjami pamięci Flash .
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektroTME Poziom 14

|
25 Nov 2008 20:13 Re: Pendriver podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Niestety, mam wrażenie że nie da rady usunąć tego zabezpieczenia programem, ale pewnie da radę mechanicznie, zna się ktoś na tym?
|
|
| Back to top |
|
 |
d-t-x Poziom 16

|
28 Nov 2008 04:28 Re: Pendriver podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Bez problemu poradziłem sobie z tym problemem przy pomocy programu Paragon Partition Manager Pro V8.0. Poprostu usunąłem tą partycję i z głowy. Co prawda pozostało po niej około 12MB nieprzydzielonego miejsca, ale to nie jest jakiś znaczący ubytek pojemności.
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektroTME Poziom 14

|
28 Nov 2008 15:44 Re: Pendriver podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Niestety, dysk jest zabezpieczony przed zapisem.
Poza tym poprawka: pendrive podzielony na 2 dyski, dysk 2 zabezpieczony przed zapisem
żadnym programem tego nie da rady usunąć, nawet ^^ :/
Dlatego pytam po raz kolejny, czy da radę jakoś zrobić to mechanicznie, np: wymazać pamięć za pomocą zwarcia nóżek, albo usunąć nóżkę odpowiedzialną za ten sektor pamięci.
Może da się coś zrobić z tym drugim scalakiem który pełni rolę komunikacji z portem USB?
Niby mały problem, ale jednak potrzeba dużej wiedzy aby go rozwiązać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Nov 2008 15:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fluffy Poziom 9

|
12 Nov 2009 12:37 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Mam identycznego pendriv'a, próbowałem już kilkadziesiąt programów formatujących, czyszczących itp. pamięci flash ale żaden nie daje pożądanego efektu, myślę że jest to wina firmware'u ale nie znalazłem nic w sieci na temat nagrywania firmware na pamięci USB, czy może ktoś już sobie poradził z tym problemem ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2009 12:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Hucul Poziom 24

Joined: 19 Feb 2005 Posts: 4696 Location: Elbląg, Brzoza, Bydgoszcz
|
12 Nov 2009 12:52 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
| fluffy wrote: |
| Mam identycznego pendriv'a, próbowałem już kilkadziesiąt programów formatujących, czyszczących itp. pamięci flash ale żaden nie daje pożądanego efektu, myślę że jest to wina firmware'u ale nie znalazłem nic w sieci na temat nagrywania firmware na pamięci USB, czy może ktoś już sobie poradził z tym problemem ? |
Czy wśród tych kilkudziesięciu programów był może GParted ? Nagrywa się go na CD , z niego bootuje komputer i zarządza partycjami z którymi inne programy nie radzą sobie . Proponuję jednak wcześniej poczytać jakiś poradnik , bo można sobie twardy dysk zamiast pendrive sformatować :D
|
|
| Back to top |
|
 |
slvestr Poziom 22

|
12 Nov 2009 13:08 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Chipgenius wskaże jakim programem przeprogramować flash Pendriva.
|
|
| Back to top |
|
 |
fluffy Poziom 9

|
17 Nov 2009 12:30 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Nie próbowałem GParted ale czy byłby on w stanie pomóc jeśli pendrive jest widziany jako dwa osobne dyski ? Wrzucam screen'y z chipgenius.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukaczmarek Poziom 9

|
11 Mar 2010 14:01 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
czy komuś udało sie rozwiązać ten problem? mam pendrive z orange 2GB podzielony na 2 partycje widziane jako 2 dyski. Żaden z powyższych programów nie działa. gdzie w chipgenius pokazuje jakim programem formatowac?
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektroTME Poziom 14

|
11 Mar 2010 14:05 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Mi też nie udało się rozwiązać tego problemu, teraz nawet nie mam już tego pendrajwa. Bardzo dobry program do różnych operacji z dyskami to Acronis Disk Director Suite, w sieci również testowa wersja po polsku. Spróbuj tym narzędziem, i napisz o efektach.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
11 Mar 2010 14:17 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
w tym penie sa na stale zapisane dwie partycje , wydaje mi sie ze wyedytowano w jakis sposob kosc flash w taki sposob ze sa one dzielone przez FW samego pena - meczylem to przez linuxa wszystkimi dostepnymi programami i nic z tego ;-(
|
|
| Back to top |
|
 |
Rerusso Poziom 12

|
11 Mar 2010 14:33 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
A czy nie są to faktycznie dwa peny w jednej obudowie razem z hubem USB?
|
|
| Back to top |
|
 |
lukaczmarek Poziom 9

|
11 Mar 2010 16:17 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
rozberałem go niestety nie ma tam żadnego przełącznika blokady ani nic takiego. dwa układy scalone i jakieś rezystorki. powyższy program też nie daje rady. można by olać to łącznie ich w jedną partycje byle by dało się go sformatowac a niestety mimo wielu staran nic sie działa. Myśle ze trzeba było by cos fizycznie w nim pogrzebac ale co i tak to nie wiem
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektroTME Poziom 14

|
11 Mar 2010 16:24 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Nie znam się jeszcze na tym sprzęcie, ale prawdopodobnie jeden z tych układów (większy) to kość pamięci, można ją dowolnie dzielić itd.
Drugi to układ dzięki któremu widzimy 2 dyski, taki sam jest w większości pendrajwów, więc musi być on jakoś programowalny, lub też mieć możliwość ustawienia jakiś opcji podziału pamięci na dyski itd. Druga możliwość, to że układ ten nie jest programowalny a pamięć ma na stałe(fabrycznie) wgrane dane i podział na dwie partycje. Ale mimo wszystko wydaje mi się że jest możliwość scalenia partycji, jak nie programowo to sprzętowo.
Najlepiej by było jak by się wypowiedział tutaj jakiś fachowiec i wyjaśnił nam jak to naprawdę jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hucul Poziom 24

Joined: 19 Feb 2005 Posts: 4696 Location: Elbląg, Brzoza, Bydgoszcz
|
11 Mar 2010 20:23 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Jeden z chipów to kontroler , drugi to pamięć flash . Pierwszy zajmuje się komunikacją USB z Hostem oraz zapisem i odczytem pamięci . Odpowiedni firmware pozwala na sztywne podzielenie pamięci na dwa dyski , programy do partycjonowania nic z tym nie zrobią :|
Zdarzają się również pendrajwy logicznie podzielone na dwie partycje , wtedy pod Windowsem jest dostęp tylko do jednej , mimo że druga nie jest ukryta . W takim przypadku partmanagery poradzą sobie z połączeniem partycji .:D
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektroTME Poziom 14

|
11 Mar 2010 20:30 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Czyli to jak system widzi dyski zależy od rodzaju wgranego firmware, teraz pytanie czy jest możliwość przeprogramowania takiego firmware? Raczej nikt nie będzie tego robił, ale chciałbym wiedzieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
DEFFCON Poziom 16

|
12 Apr 2010 09:59 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Wlasnie trafil mi sie taki pen i ma 2 partycje 1 wieksza i mozna z nia robic co sie chce bez problemowo natomiast druga mala jest nie do ruszenia ciekawi mnie tylko w jaki sposob zostaly wrzucone tam pliki gdyz obecnie nie mozna ani ich usunac ani dodac nowych :)
Zaden program nawet pod linux nie da rady tej partycji wykasowac czy chociazby usunac dane.
Moze ktos zna sposob na pozbycie sie tej partycji ?
|
|
| Back to top |
|
 |
joda Poziom 8

|
08 May 2010 16:53 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Odnośnie Pena ORANGE 2 GB sprawę załatwił ten soft http://flashboot.ru/files/public/SMI/SMI_SM32x_J0323_100309.rar A co do innych modeli należy użyć Chip Genius odczytać Chip Vendor i Chip Part-Number i na ich podstawie odszukać odpowiedniego softu. Sekcja "zwłok" jest tu jak najbardziej nieuzasadniona a rozbieranie może tylko zasiać w nas niepewność czy aby czegoś nieuszkodziliśmy sprzętowo.
|
|
| Back to top |
|
 |
teakz Poziom 4

|
30 Jun 2010 17:23 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Witam.
Ruszałem tego pena alcoremMP itp. autorun już nie wyskakuje, ale z 512mb zrobiła się połowa z racji badblockow.
Czy posiadacze camela z autorunem mogą sprawdzić, czy faktycznie da się wypełnic pena do 500mb? Bo nie wiem czy te 512 to fake czy coś popsułem hyh
Program pokazuje 512:
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek19731 Poziom 6

|
09 Jul 2010 23:37 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Odnośnie Pena ORANGE 2 GB prosze kolege "joda" o instrukcje jak i co z tym programikiem
Dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |
Kaylo Poziom 6

|
14 Jul 2010 20:23 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
jarek19731 ja właśnie pobrałem ten plik z linka który podał joda.
Otworzyłem plik "sm32Xtest" włożyłem pendriva, program go wykrył kliknąłem START, chwila czekania i po kłopocie. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
brutal1985 Poziom 1

|
15 Jul 2010 11:39 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
A co zrobić jeśli po uruchomieniu programu, pendrive nie został wykryty??
|
|
| Back to top |
|
 |
rafalnir Poziom 1

|
16 Jul 2010 11:57 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
Witam, tak jak napisał kolega joda jeśli pendrive nie zostanie wykryty należy użyć Chip Genius odczytać Chip Vendor i Chip Part-Number i na ich podstawie odszukać odpowiedniego softu. Można po odczytaniu przez program Chip Genius kliknąć na dole link do stronki w której mamy potrzebne programy pod nasz chip. Pozdrawiam jak coś to piszcie na email rafalnir(malpa)poczta.onet.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
nyczaj100 Poziom 3

|
22 Sep 2010 18:46 Re: Pendrive podzielony na 2 partycje i ochrona zapisu |
|
|
|
| Kaylo wrote: |
jarek19731 ja właśnie pobrałem ten plik z linka który podał joda.
Otworzyłem plik "sm32Xtest" włożyłem pendriva, program go wykrył kliknąłem START, chwila czekania i po kłopocie. :) |
Program pomógł (w Windows 7 musiałem uruchomić w trybie zgodności z Windows XP SP3). Problem w tym, że teraz pendriwe wykrywany jest jako dysk lokalny a nie jak przed operacją jako przenośny. Co zrobić w tym lub innym programie, by znów był wykrywany jako dysk wymienny, czyli tak jak każdy pendriwe?
|
|
| Back to top |
|
 |
joda Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
Google