| Author |
Krakers71 Poziom 7

|
26 Nov 2008 23:53 Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Witam kolegów!
Mam dość poważny problem ze wskaźnikiem temperatury w moim autku. Jest to Seat Toledo 92r.
Problem polega na tym iż deska z zegarami zaczęła pokazywać różne dziwne rzeczy, więc pojechałem do elektryka ale niestety on rozłożył ręce. Okazało się że elektronika deski jest padnięta i czeka mnie wymiana.
Wszystko byłoby ok tylko koszt takiej deski to połowa wartości tego samochodu. Elektryk poradził mi żeby dostosować osobne, niezależne kontrolki i czujki. Tak też zrobiłem, pozostał mi tylko wskaźnik temperatury.
Może podpowiedział by mi ktoś jak taki termometr zrobić, lub zaadaptować z gotowego urządzenia lub zestawu do samodzielnego montażu. Termometr taki rzecz jasna musiałby pokazywać temperaturę od 50 do 130 stopni
Jestem raczej słabo zaawansowany w elektronice, mam na swoim koncie kilka układów do samodzielnego montażu,dlatego proszę o wyrozumiałość.
Będę wdzięczny za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Nov 2008 23:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rzuuf Poziom 24

|
27 Nov 2008 00:08 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Witam!
Popatrz tutaj:
http://jabel.com.pl/?,ww,35,,
albo poszukaj aplikacji LM3914 - wyświetla się "linijka", ale można nie podłączać wszystkich diod, wówczas diody odpowiadające prawidłowej temperaturze nie będą się świeciły.
Taki sposób jest zgodny z generalną konwencją sygnalizacji w samochodzie: jak wszystko jest w porządku, to nic się nie świeci.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marian B Poziom 20

|
30 Nov 2008 01:52 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Wszystko to jest zbyt skomplikowane.
Proponuję moje rozwiązanie wskażnika temperatury silnika, które zastosowałem swego czasu w Dacii 1300. W tym samochodzie nie było wskażnika temperatury, tylko była żaróweczka/kontrolka przekroczenia dopuszczalnej temperatury silnika, co było stanowczo zbyt mało.
Jest to układ mostkowy, bardzo prosty, i wystarczająco dokładny, sprawdził się przez 17 lat użytkowania tego samochodu.
Jako wskażnik jest wykorzystany wychyłowy miernik stosowany jako wskażnik wysterowania w starszych wzmacniaczach lub radioodbiornikach (maksymalne wychylenie 100µA). Termistor był stosowany w obwodzie żarzenia lampowych telewizorów. Może być dowolny, o zbliżonej rezystancji w stanie zimnym.
Po nagrzaniu silnika do normalnej temperatury pracy potencjometrem ustala się żądane wychylenie wskazówki, np. połowa, lub ¾ skali.
Po takiej regulacji, w stanie zimnym wskazówka może wychylać się w lewo poza zakres, ale nie jest to ważne, ważne jest to co pokazuje przy normalnie nagrzanym silniku.
Na termistor należy nałożyć tekturową rurkę, aby nie był chłodzony nadmuchem powietrza.
| Filesize: |
104.21 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Nov 2008 01:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krakers71 Poziom 7

|
30 Nov 2008 08:57 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Dzięki. To podsunęło mi pomysł z wykorzystaniem istniejącego wskaźnika.
Wskaźnik ten jest dobry i po podłączeniu do akumulatora pokazuje maksymalne wychylenie. Nie wiem natomiast co zastosować zamiast czujki, czy taki termistor zdałby egzamin?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Nov 2008 08:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rzuuf Poziom 24

|
30 Nov 2008 11:15 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Do pomiaru temperatury wszystkie znane mi samochody mają termistory, umieszczone w specjalnym korku z gwintem do wkręcania.
Myślę, że do Twojego powinno sie dostać odpowiednio pasujący - za tani grosz - na szrocie, albo przez Allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej lukaszewicz Poziom 21

|
30 Nov 2008 11:30 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Ja bym się nie bawił w rzeźby , tylko kupił używany zegar ze szrotu. Widziałem taki na Świstaku za 160 zł. Czyżby Twoje auto warte było tylko 320zł?, bo piszesz , że połowę samochodu warte są te zegary? Czy wszystko kupujesz do starego auta w autoryzowanym serwisie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Krakers71 Poziom 7

|
30 Nov 2008 12:27 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Gdyby chodziło o sam zegar to bym się nie zastanawiał tylko kupił.
W moim przypadku padł scalak na desce który steruje wszystkimi zegarami i diodami oprócz prędkościomierza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Nov 2008 12:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej lukaszewicz Poziom 21

|
30 Nov 2008 12:53 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
Piszę o kompletnym zespole wskaźników, popularnie nazywanym "zegarami"
|
|
| Back to top |
|
 |
Krakers71 Poziom 7

|
30 Nov 2008 13:05 Re: Jak zrobić prosty termometr do samochodu na diodach led? |
|
|
|
W takim razie muszę się zakręcić za tymi zegarami gdzieś na szrocie.
|
|
| Back to top |
|
 |