Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?
Autor
Wiadomość
damianno1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 43
Miasto: tarnow

Post#1 Post autora tematu 28 Lis 2008 22:06   

Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


Witam.
Chciałem zapytać, czy jeżeli mam piec kaflowy+ podkowa do ogrzewania wody i zbiornik, to czy da się do tego jeszcze podpiać grzejnik panelowy.
Jeżeli tak to co trzeba było by przerabiać.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Powrót do góry
   
EkoGrzew
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 360
Miasto: Kielce/Busko/Sandomierz

Post#2 29 Lis 2008 00:51   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


wlasciwie to nieduzo. warunek przy grawitacji: grzejnik musi sie znajdowac powyzej podkowy. powrot ppowinien byc ze spadkiem przynajmniej 1% zasilanie takze ..cos w rodzaju V polozonego na bok. jak masz prosta instalacje to do przerobki potrzebne beda dwa trojniki redukcje i troche armatury,
i wiedz ze ciagly doplyw swiezej wody powaznie skroci zywotnosc stalowego grzejnika.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lis 2008 00:51   





Powrót do góry
   
damianno1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 43
Miasto: tarnow

Post#3 Post autora tematu 29 Lis 2008 13:17   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


Czyli da się zrobić taką przeróbke?? Kiedyś pytałem sie jednego hydraulika i powiedział, że takiego czegoś nie da się zrobić.
No w sumie piec nie jest wysoki i podkowa jest nisko to grzejnik dało by się wyżej zawieśić. Z tym spadkiem 1% też przypuszczam, że nie było by większego problemu.
A mam jeszcze pytanie:
-lepiej założyć grzejnik starszy(tzw. żebrowy), czy te nowsze panelowe??
- czy jeżeli zamontowałbym tak pompe wody to by coś dało??
Powrót do góry
   
EkoGrzew
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 360
Miasto: Kielce/Busko/Sandomierz

Post#4 29 Lis 2008 17:02   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


grzejnik zeliwny jesli tylko jest go na czym powiesic jest ciezki. jak zalozysz pompke to nie trzeba grawitacji
Powrót do góry
   
W.Wojtek
specjalista od telefonów
specjalista od telefonów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 2747
Miasto: Kłodzko

Post#5 29 Lis 2008 22:19   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


I rurki moga iśc jak Ci pasuja..
Powrót do góry
   
Michał_z1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 190
Miasto: Śląsk i okolice

Post#6 01 Gru 2008 17:48   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


witam.
Jeżeli chodzi o podpięcie grzejnika do instalacji CWU bojler-podkowa, to pomysł jest jak najbardziej realny, ładnych kilka lat temu zamontaowłem do takiej właśnie instalacji grzejnik stalowy podobny do purmo, powodem było stale przegrzewająca sie woda w bojlerze, piec i bojler był na parterze natomiast grzejnik zamontowałem na korytarzu I piętra (grawitacja) i wszystko śmiga już ładnych kilka lat............
pozdrawiam
Powrót do góry
   
pablo 40
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 112
Miasto: Zwoleń

Post#7 01 Gru 2008 17:53   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


A co w lecie z ciepłą wodą?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2008 17:53   





Powrót do góry
   
Michał_z1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 190
Miasto: Śląsk i okolice

Post#8 01 Gru 2008 17:59   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


Witam ponownie.
Jeśli ten post wyżej to pytanie do mnie, to odpowiadam: zrobione jest odcięcie grzejnika i otworzony przelot omijający instalację grzejnikową, czyli dodatkowe dwa zawory kulowe i dwa razy w roku przełanczanie..........ale można się przyzwyczaić.
Powrót do góry
   
zbigniew0710
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 1

Post#9 31 Gru 2008 23:48   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


można także zastosować wymiennik ciepła, który wpinamy w instalację pomiędzy podkową i bojlerem. Od wymiennika do grzejnika prowadzimy niezależną instalację
Powrót do góry
   
Myszka12
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 1

Post#10 05 Sty 2009 22:48   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


Ja mam pytanie:od 6 lat mam c o podłączone do pieca kaflowego na podkowę,które działa za pomocą pompy.Nad piecem znajduje się naczynie wzbiorcze.Ponieważ pompa czasem potrafi mi się zapowietrzyć prowadzi to do wylewania się gorącej wody z naczynia.To samo dotyczy sytuacji,w której zabraknie prądu.Czy jest możliwość przerobienia tego centralnego wymuszonego na grawitacyjne?Albo jeszcze lepiej- na grawitacyjne i wymuszane w zależności od sytuacji?Wiem,że coś takiego robi się teraz przy co przy specjalnych piecach do centralnego.Czy mogę w ten sposób przerobić mój typ centralnego?Jeśli ktoś z państwa miał z czymś takim do czynienia bardzo proszę o podpowiedź.Pozdrawiam.Bea
Powrót do góry
   
krrm
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Gru 2003
Posty: 57
Miasto: Chorzów

Post#11 04 Paź 2009 11:23   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


witam
Mam piec kaflowy w pokoju i sie zastanawiam jak zrobic instalacje CO , wode podgrewana mam przez bojler wiec uzywany byłby do CO, Czy da sie zrobic to w obiegu zamknietym? i co wposcic do srodka jako nosnik wode czy jakis typ oleju ??
Powrót do góry
   
W.Wojtek
specjalista od telefonów
specjalista od telefonów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 2747
Miasto: Kłodzko

Post#12 05 Paź 2009 17:16   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


Ale gadasz głupoty..:D:D:D:D
Jak masz wyobrażnię to pomyśl co będzie jak przegrzejesz instalacje. :|:|Wszystko w powietrze wyleci. NIE WOLNO robic instalacji z kotłami na paliwo stałe w sytemie zamkniętym.!!!!!!!!!!!:idea::idea::idea::idea::idea:
A olej to do głowy. :D Wyobraz sobie skutki małej nieszczelnosci. W piecu lub w salonie. Próbowałes zamalować plamę po oleju! :D:D:D:D:D:D
Powrót do góry
   
leon7307
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 2
Miasto: Bytom

Post#13 15 Sty 2010 21:28   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


A ja zaś mam problem taki mam piec kaflowy i chciałbym za pomocom powietrza odprowadzić do małego pokoju ciepło proszę o pomoc dodałem rysunek mieszkania .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sty 2010 21:28   





Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#14 15 Sty 2010 22:53   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


Zrób pod sufitem i przy podłodze kratki i powietrze będzie tamtędy chodziło. Możesz to wspomóc jakimś wentylatorkiem cichobieżnym :D
Gdzie ten rysunek ?
Powrót do góry
   
leon7307
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 2
Miasto: Bytom

Post#15 16 Sty 2010 00:22   

Re: Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?


proszePiec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić? Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?

Załączniki:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec kaflowy i grzejnik- czy da radę tak zrobić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Piec kaflowy-przebudowa czy nowe CO (4)
Piec kaflowy - czy może byc brykiet. (14)
Czy muszę rozebrać piec kaflowy by zainstalować podkowę? (3)
piec kaflowy - Czy wezownica w piecu kaflowym peknie jak nie bedzie wody? (8)
Piec czy grzejnik olejowy? (3)
Grzejnik konwektorowy czy piec akumulacyjny (11)
c.o. gazowe + piec kaflowy z podkową (3)
Piec kaflowy budowa od podstaw po rozbiórce (11)
piec kaflowy w kuchni - odłączona podkowa (3)
przenośny piec kaflowy schemat wnętrza (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.127 seconds

elektroda.pl temat RSS