FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#901 03 Feb 2010 12:28   

Re: Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii

Nad przemianą wodoru (a raczej mieszanki deuteru + trytu - a może i samego deuteru - z lekkim wodorem jest dużo trudniej)
naukowcy pracują i spodziewają się, że do praktycznego wdrożenia będzie jeszcze roboty blisko na 100 lat, ze złotem może
być nawet trudniej, na razie czytałem o udanej próbie przemiany rtęci w złoto - wystarczy ją umieścić w reaktorze jądrowym,
ale niestety tak wytworzone złoto jest promieniotwórcze, i dość szybko się rozpada - więc trzeba poszukać innego sposobu;
ogólnie, poza nielicznymi wyjątkami, kiedy reakcję wywołują neutrony, takie reakcje wymagają wkładania sporej energii,
pewnie nie da się poniżej kilkunastu tysięcy kWh na gram złota, czy przy takim koszcie energetycznym ktoś tego zechce?

Rozumiem, że chcesz zrobić jakieś urządzenie. Czy umiesz własnymi słowami opisać, co to ma być i w jaki sposób ma działać?

Co do katalizatora - to jest pytanie do chemików, a może wystarczy poszukać w podręcznikach chemii?
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#902 03 Feb 2010 15:28   

Jeżeli chodzi o reakcje termojądrowe budowane są 2 projekty amerykański i europejski. Amerykanie budują sferę w której reakcje będzie wywoływać największy na świecie laser gazowy, europejczycy budują toroidalny reaktor. Inna droga jest reakcja jądrowa np na bazie kawitacji akustycznej zachodzącej w rożnych związkach deuteru (np alkohole).

W sumie zasada działania orbo nie jest bardzo skomplikowana. Jest to pewnego rodzaju silnik impulsowy tajemnica tkwi w odpowiedniej synchronizacji i położeniu cewek. Głownie pewnie chodzi o kształt rdzenia który powoduje łatwiejsze wytrącenie z równowagi magnetycznej układu przy pomocy impulsu o ściśle określonym kształcie (prostokąt) i długości. Znaczy jeżeli te parametry będą źle ustawione kształt nie będzie w pełni prostokątny tylko będzie rósł na początku gwałtownie a następnie powoli czyli szczyt będzie trójkątny czego powodem jest CEMF. Elementem regulującym impuls jest pewnie fotorezystor lub fotodioda sterowana "przesłona" umieszczona na obwodzie okręgu. Po uzyskaniu zamierzonego efektu wystarczy dodać kolejna cewkę pobierająca energie z układu.

Na razie próbuje zrobić łożysko magnetyczne które później wykorzystam w silniku x2... Pierwsza próba średnio udana gdyż zamatowałem magnesy pod złym kontem (90 stopni) do osi powinno być około 45. Przez to środek ma tendencje do koszenia bo zbyt blisko znajduje się pole przyciągające.

Za silnik się wezmę jak kupie oscyloskop, sondy (czekam na 13-ke ;))

Jeżeli chodzi o reakcje to chyba katalizatorem będzie siatka niklowa w reaktorze choć lepszy był jakiś związek 2 metali ale nie pamiętam jakich...

CO2 + 2H2 ---> CH4 + O2

Można by łapać CO2 z elektrowni węglowych i przerabiać na metan a tlen z elektrolizy i z tej reakcji kierować do pieca co pewnie zwiększyłoby jego efektywność dodatkowo podczas tej reakcji wytwarza się dużo ciepła z którego można by odzyskać cześć energii potrzebnej do elektrolizy... a nie płacić za jakieś emisje....
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#903 03 Feb 2010 16:21   

U Naudina było coś o jakichś "cewkach toroidalnych" (toroïdal stator coils - nie wiem, czemu to ï z kropkami)
- ze zdjęcia i opisu wygląda na to, że rotor ma 8 magnesów, na górze są 4 co 90°, na dole pewnie też - czy
mają być pod tymi na górze, czy naprzemiennie? podejrzewałbym, że są parami w pionie jeden nad drugim;
górne mają biegun N na zewnątrz, dolne S; te toroidalne cewki są chyba nawinięte na małych rdzeniach
toroidalnych, i 4 takie cewki są rozmieszczone wokół rotora, toroidy leżą poziomo; Naudin dodał jeszcze
piątą do robienia pomiarów (jako "Back EMF probe"), i zamocował tak, że można ją przesuwać pionowo.

O ile dobrze rozumiem, Naudin mierzy napięcie pojawiające się w tej dodanej cewce, kiedy mija
ją któryś magnes, i stwierdza, że jest taka wysokość, dla której żadne napięcie się nie pojawia.
Jest taka wysokość, wynika to z antysymetrii góra-dół, jak pary magnesów są w pionie nad sobą.

Pomysł na przerabianie CO2 ma np. prof. Nazimek - tylko że to powoduje dodatkowe zużycie energii.
I podobny pomysł mają Amerykanie - oni chcą do tego użyć sztucznej fotosyntezy na światło słoneczne.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#904 03 Feb 2010 17:31   

co do Naudina masz rację co ciekawe jest silnik działa nawet na 2 cewkach a 2 sa zwarte lub rozwarte co nie ma wpływu na prędkość obrotową ... silnik steona ma łożyskowanie magnetyczne i kreci sie ok 1300 obr/min, Naudina działa na łożysku ślizgowym na wiatraczku prędkość 690 obr/min czyli efekt na pewno nie zależy od prędkości obrotowej... choć podobno im większa prędkość obrotowa = większa efektywność. Zależy to od gabarytów magnes/cewka ze rdzeniem oraz parametry napięcie prąd choć pewnie w mniejszym stopniu znaczy jeżeli cewka będzie "za mala" i/lub napięcie/prąd będzie za niskie, nie będzie w stanie się kręcić bo moment obrotowy nie jest generowany przez cewkę jedynie umożliwia "wyjście" z pola

prof. Nazimek rozpuszcza CO2 w wodzie naświetlanej silnym promieniowaniem ultrafioletowym powstają alkohole proste....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2010 17:31   

Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#905 03 Feb 2010 17:53   

jaculat wrote:
CO2 + 2H2 ---> CH4 + O2

Czy jesteś pewien, że tak właśnie biegnie reakcja?
jaculat wrote:
Można by łapać CO2 z elektrowni węglowych i przerabiać na metan a tlen z elektrolizy i z tej reakcji kierować do pieca co pewnie zwiększyłoby jego efektywność dodatkowo podczas tej reakcji wytwarza się dużo ciepła z którego można by odzyskać cześć energii potrzebnej do elektrolizy... a nie płacić za jakieś emisje....

Czyżbyś sądził, że przemiana CO2 w metan i tlen nie będzie energochłonna? Jak sobie wyobrażasz instalację wychwytu CO2 ze spalin? Czy sądzisz, że taka instalacja też bez zużycia energii pracuje? Jeżeli jesteś pewien, że reakcja konwersji CO2 do metanu - podana przez Ciebie - jest egzotermiczna, to wskaż jej efekt cieplny oraz podaj skąd masz te dane.
jaculat wrote:
prof. Nazimek rozpuszcza CO2 w wodzie naświetlanej silnym promieniowaniem ultrafioletowym powstają alkohole proste....

A to promieniowanie UV to nie wymaga przypadkiem energii? Pytanie podobne jak poprzednio: podaj bilans energetyczny reakcji oraz jej wydajność a w oparciu o to policz koszt paliwa uzyskanego metodą profesora Nazimka.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#906 03 Feb 2010 19:27   

Po chwili zastanowienia....

takie ustawienie magnesow (góra N dół S) powoduje zamykanie sie pól magnetycznych pomiedzy nimi a pojawienie sie ferromagnetyka w pewnym sensie przerywa to zamkniecie bo w nim powstaje magnes zorietowany S do gory N do dołu. Daje to wieksza siłe przyciągania niz przy pojedynczym magnesie. W cewkach toroidalnych pole magnetyczne jest zamkniete w rdzeniu i wydaje mi sie że powoduje przepchniecie "magnesu" powstałego w ferromagnetyku w jego wnetrzu w odpowiednim kierunku (zależnego od kierunku przeplywu pradu w cewce)

Dodano po 35 [minuty]:

Jankolo na 100% nie jestem pewien czy jeszcze dodatkowo efektem ubocznym może być i/lub woda. Znalazłem kiedyś linka do strony która już nie istniala z pomocą przyszło webachiwum. Artykuł był amatorski pisany dosyć wiarygodnie (zdjęcia i rysunki) znaczy kolega opisywał swój reaktor nawet opracował metodę pozyskiwania CO2 z powierza. I tak go chyba znalazłem. (szukałem metody produkcji suchego lodu) Poszukam jeszcze bo chyba nawet sobie to wydrukowałem ale przy sprzatającej żonie karteczki się często gubią....

Z tego co pamiętam na początku trzeba podgrzać reaktor do 300 stopni ale jak juz reakcja zachodzi to sama wytwarza ciepło wiec jest samopodtrzymująca sie. Jeżeli chodzi o wychwytywanie to z tego co wiem jeden z planów ograniczenia emisji jest wtłaczanie go pod zimie wiec ...

Co do kosztów to sie nie moge wypowiedzieć bo dużo zależy od skali trzeba by policzyć (koszt energi potrzebnej do pozyskania H i CO2) - (zysk ze sprzedaży metanu + oszczędność na opłatach za limity emisji CO2 + energia wytwarzana przez proces)

Podobno prof. Nazimek otrzymał grant na budowe swego urzadenia przy jednej elektrowni na skale przemysłową ...

Nie twierdze że te reakcje chemiczne będa miały blans energetyczny >1 chodzi o utylizację CO2 przy okazji produkcja paliwa....
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#907 03 Feb 2010 19:41   

Popatrzyłem jeszcze na ten opis Naudina.

Opór cewki trochę duży: drut o średnicy 0.4mm i długości 7.5m powinien mieć opór 1.03Ω, a nie 1.4Ω
- podany opór pasowałby do grubości drutu 0.35mm - zmierzył z emalią, i była taka gruba?
Ale dalej pisze, że 4 cewki połączone szeregowo mają opór 4.5Ω - pewnie podał, co pokazał miernik,
i zapomniał o tym, że przewody miernika też mają jakiś opór. Jeśli miały opór 0.37Ω, to się zgadza.

Z indukcyjności wynikałoby, że taka cewka ma 248 zwojów - czyli 1 zwój to średnio 3cm drutu.

Reakcja, która by z CO2 i H2 wytworzyła choć trochę O2 to pewnie nie wyjdzie, ale myślę, że mogą wyjść:
CO2+H2 -> HCOOH (kwas mrówkowy)
CO2+2H2 -> HCHO (aldehyd metylowy) +H2O (woda)
CO2+3H2 -> CH3OH (alkohol metylowy) +H2O
CO2+4H2 -> CH4 (metan)+2H2O
a jakie jest ciepło każdej z tych reakcji, to trzeba by sprawdzić w podręczniku chemii, np. u Tołłoczki.

Prof. Nazimek dostał grant na przemysłową realizację swojego pomysłu? masz jakieś źródło takiej informacji?
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#908 03 Feb 2010 19:43   

jaculat wrote:
Jankolo na 100% nie jestem pewien czy jeszcze dodatkowo efektem ubocznym może być i/lub woda

Różnica bardzo istotna, nie sądzisz?
jaculat wrote:
nawet opracował metodę pozyskiwania CO2 z powierza

Ejże!! W powietrzu jest 380 ppm dwutlenku węgla. Coś mi się wydaje, że autor był baaaaaaaardzo wiarygodny.
jaculat wrote:
Poszukam jeszcze

Poszukaj proszę, to będzie można dyskutować w oparciu o jakiś konkret.
jaculat wrote:
Z tego co pamiętam na początku trzeba podgrzać reaktor do 300 stopni ale jak juz reakcja zachodzi to sama wytwarza ciepło wiec jest samopodtrzymująca sie

Osobiście bardzo wątpię. Jak odnajdziesz ten artykuł, to zweryfikujemy Twoją pamięć, moje wątpliwości oraz wiarygodność autora tego artykułu.
jaculat wrote:
Jeżeli chodzi o wychwytywanie to z tego co wiem jeden z planów ograniczenia emisji jest wtłaczanie go pod zimie wiec ...

Nie myl wychwytywania z transportem i magazynowaniem.
jaculat wrote:
Podobno prof. Nazimek otrzymał grant na budowe swego urzadenia przy jednej elektrowni na skale przemysłową ...

Podobno nawet waiadomo na terenie którego zakładu ta instalacja powstanie. Tylko jeszcze nikt nie widział nawet rozpoczęcia kopania w ziemi dołów pod jej fundamenty.
jaculat wrote:
chodzi o utylizację CO2 przy okazji produkcja paliwa....

W ramach analizy zbliżonych procesów: porozmawiaj z energetykami w Bełchatowie o ile spadnie im sprawność nowego bloku 866MW dzięki instalacji wychwytu i magazynowania dwutlenku węgla.
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#909 03 Feb 2010 19:55   

Od dawna obserwuję działanie w Polsce 2 zasad:
1 - zasady niekompetencji,
2 - zasady niekonsekwencji.
Niekompetencja pozwala na podejmowanie horrendalnych decyzji, które dzięki zasadzie niekonsekwencji nie prowadzą do katastrofy, gdyż nie są realizowane.
Rewelacje na temat prof. Nazimka są dla mnie oszustwem, potwierdzajacym zasadę nr 1, co miało by dać pieniadze na inne - być może nawet pożyteczne badania.
Czyżby miała sie powtórzyć historia Johanna Friedricha Böttgera, który podobno "przypadkowo" - próbując fabrykować złoto wynalazł porcelanę?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2010 19:55   

Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#910 03 Feb 2010 20:54   

Co do prof. Nazimka o grancie czytałem na jakimś forum naukowym wszyscy na nim wieszali psy ze to ściema a dostał kilka milionów na realizację, dlatego napisałem podobno...

Nie jestem pewien szczegółów tej reakcji dlatego się pytam ale dopiero jak coś wiecej napisałem pojawił się odzew...

Co do wychwytywania to on wykorzystał metodę tworzenia suchego lodu a z tego co pamiętam to nie było z czystego powietrza tylko z wylotu piecyka gazowego .... W ciągu ostatniego roku interesowałem sie różnymi zjawiskami nie zawsze z wiarygodnych źródeł których jest ogrom ale to mi się wydało na prawde wiarygodne ... Jak miałbym określić autora - pasjonat amator opisujący konkretną realizacje a nie tylko plany....

Dodano po 28 [minuty]:

znalazłem taki artykuł w temacie www.ichpw.zabrze.pl/cms.php?getfile=980
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#911 03 Feb 2010 21:10   

A do czego jest ten link? (tzn. o czym ten artykuł)
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#912 03 Feb 2010 21:13   

jta dzięki za wyliczenia ... ja jeszcze zmieniłbym kąt ustawienia magnesów na 45 stopni skierowanych w kierunku cewki co zwiększyłoby oddziaływanie na rdzeń ale pewnie trzeba by mocniejsza cewkę. Zacznę raczej od replikacji w celu osiągnięcia efektu a później będę modyfikować...

... na temat reakcji pozyskiwania metanu z CO2
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#913 03 Feb 2010 21:42   

jaculat wrote:
Jeśli faktycznie za 20 milionów znacjonalizowanych złotówek powstanie taka instalacja, jest to wystarczający argument by przestać płacić podatki. Centralne rozdawnictwo (przekręcanie społecznej kasy) jest skrajnie szkodliwe dla gospodarki, a obecna komuna wyrzuca w błoto miliardy nie swoich pieniędzy, które by można zainwestować w nowoczesną energetykę.
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#914 03 Feb 2010 21:48   

jaculat wrote:
... na temat reakcji pozyskiwania metanu z CO2

Nie przedstawiłeś zawartości artykułu w sposób uczciwy. Artykuł dotyczy wykorzystania dwutlenku węgla jako dodatku przy produkcji gazu syntezowego. Jest to znana sprawa tak przy naziemnej jak i podziemnej gazyfikacji węgla.
Co do profesora Nazimka: o ile mi wiadomo to żadnych pieniędzy jeszcze nie dostał, bo jak na razie nie ujawnił swojej metody, która podobno jest w urzędzie patentowym i podobno profesor Nazimek po 18 miesiącach poda wszystkie szczegóły tej metody. Podobno .....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztuczna_fotosynteza
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#915 03 Feb 2010 22:11   

jedna ze składowych reakcji ma taki wynik .... Przez to że jest to mieszaniana różnych gazów zachodzą również inne ale podałem to jako przykład ... szukam w/w artykułu jak znajdę to napisze do tego momentu tyle w temacie. Chyba że ktoś inny będzie miał jakieś produktywne uwagi...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2010 22:11   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#916 03 Feb 2010 22:30   

Tu ocena rewelacji prof. Nazimka przez fachowców - naukowców:
http://wyborcza.pl/1,75476,6832012,Benzyna_z_dwutlenku_wegla___tak__po_stowie_za_litr_.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4809323

http://wyborcza.pl/1,75476,6999457,Nie_finansujmy_perpetuum_mobile.html

czyżby entuzjaści liczyli na "podłączenie się" pod kasę, wycyganioną od sceptyków?
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#917 03 Feb 2010 22:45   

Podoba mi sie tekst z 2 artykułu "Jest to święta zasada zachowania energii" to już religia ;)
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#918 03 Feb 2010 23:51   

Szukałem przez Google informacji o grancie dla Nazimka - nie znalazłem;
za to znalazłem http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,228373
- i jest tam przedstawienie innych sposobów fotosyntezy, bez UVC.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#919 04 Feb 2010 00:15   

Ciekawy jest poziom szkolnictwa wyższego w Polsce, skoro profesorem może zostać człowiek medialnie negujący zasadę zachowania energii (zakładam, że "profesur" ją zna, a negacja ma wyłącznie charakter marketingowy i obym się nie pomylił).

wikipedia wrote:
Według obliczeń wynalazcy i jego współpracowników proces jest endotermiczny, a produkcja 1 kilomola (32 kg) metanolu z CO2 i H2O wymaga 586 MJ energii[12][13]. Autorzy szacują koszt wytworzenia litra metanolu na 0,09–0,11 złotego, obecnie znane metody produkcji 1 litra metanolu wynoszą około 0,40 zł/l[12]. W użytym do przeprowadzania doświadczeń fotoreaktorze o średnicy 4 centymetrów i długości 50 cm, w którym CO2 przepływa z prędkością 370 dm 3/h wydajność produkcyjna wynosi 544 gramy metanolu/h[12]. Całkowita ilość energii elektrycznej potrzebna do wyprodukowania 1 dm³ metanolu wynosi 0,75 kWh[13]...Ilość energii elektrycznej, którą można otrzymać z 1 litra metanolu, przy założeniu 50% wydajności elektrowni, wynosi około 2 kWh (gęstość energii metanolu = 4,05 kWh). Dodatkowo można wykorzystać powstałe ciepło do ogrzania wody lub mieszkań[5]

Back to top

Chris_W
Poziom 23
Poziom 23

Post#920 04 Feb 2010 00:25   

Temat sztucznej fotosyntezy mógłby mieć zastosowanie na Marsie (to nie żart) - duża zawartość dwutlenku węgla (choć niższe ciśnienie) oraz brak tlenu tworzącego barierę dla UV.
Quote:
Całkowita ilość energii elektrycznej potrzebna do wyprodukowania 1 dm³ metanolu wynosi 0,75 kWh[13]...Ilość energii elektrycznej, którą można otrzymać z 1 litra metanolu, przy założeniu 50% wydajności elektrowni, wynosi około 2 kWh (gęstość energii metanolu = 4,05 kWh).

Może ktoś nie doczytał że 1dm3 dotyczy gazowego metanolu, a 1 litr dotyczy ciekłego - często są takie pomyłki.
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#921 04 Feb 2010 00:27   

Naród głupi,
wszystko kupi ...

To nie moje słowa, to powiedział jeden z prominentnych polskich polityków, "wybrańców narodu"!
A Pan Profesor dostrzegł możliwość korzystnego sprzedania tytułu uzyskanego (tanio) za gęsi ...

Skadinąd ciekawostka: temat - głupota zajmuje tyle stron, a tematy bardziej konkretne kończą się (dzęki pracowitości Moderatorów) już po paru postach w koszu.
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#922 04 Feb 2010 02:17   

marek_Łódź wrote:
Ciekawy jest poziom szkolnictwa wyższego w Polsce, skoro profesorem może zostać człowiek medialnie negujący zasadę zachowania energii (zakładam, że "profesur" ją zna, a negacja ma wyłącznie charakter marketingowy i obym się nie pomylił).

wikipedia wrote:
Według obliczeń wynalazcy i jego współpracowników proces jest endotermiczny, a produkcja 1 kilomola (32 kg) metanolu z CO2 i H2O wymaga 586 MJ energii[12][13]. Autorzy szacują koszt wytworzenia litra metanolu na 0,09–0,11 złotego, obecnie znane metody produkcji 1 litra metanolu wynoszą około 0,40 zł/l[12]. W użytym do przeprowadzania doświadczeń fotoreaktorze o średnicy 4 centymetrów i długości 50 cm, w którym CO2 przepływa z prędkością 370 dm 3/h wydajność produkcyjna wynosi 544 gramy metanolu/h[12]. Całkowita ilość energii elektrycznej potrzebna do wyprodukowania 1 dm³ metanolu wynosi 0,75 kWh[13]...Ilość energii elektrycznej, którą można otrzymać z 1 litra metanolu, przy założeniu 50% wydajności elektrowni, wynosi około 2 kWh (gęstość energii metanolu = 4,05 kWh). Dodatkowo można wykorzystać powstałe ciepło do ogrzania wody lub mieszkań[5]

Ciekawe czy w rownaniach do swoich obliczen sprowadza ulamki do wspolnego mianownika czy tez dodaje lub mnozy takie jakie sa.
Z jego wypowiedzi wynika tylko jedno : ze trzeba samemu wszystko policzyc, bo z tejze wypowiedzi sens wychodzi taki ; Produkcja 10kg zboza kosztuje 2 litry ropy minus pol funta maki ,ktorej produkcja 2 workow kosztuje 2 kotlety schabowe i pol butelki piwa minus 0,0025 tony otrab pszennych.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#923 04 Feb 2010 07:42   

Chris_W wrote:
Może ktoś nie doczytał że 1dm3 dotyczy gazowego metanolu, a 1 litr dotyczy ciekłego - często są takie pomyłki.
Widzę, że niepotrzebnie okroiłem cytat:
Quote:
Według obliczeń wynalazcy i jego współpracowników proces jest endotermiczny, a produkcja 1 kilomola (32 kg) metanolu z CO2 i H2O wymaga 586 MJ energii[12][13]. Autorzy szacują koszt wytworzenia litra metanolu na 0,09–0,11 złotego, obecnie znane metody produkcji 1 litra metanolu wynoszą około 0,40 zł/l[12]. W użytym do przeprowadzania doświadczeń fotoreaktorze o średnicy 4 centymetrów i długości 50 cm, w którym CO2 przepływa z prędkością 370 dm³/h wydajność produkcyjna wynosi 544 gramy metanolu/h[12]. Całkowita ilość energii elektrycznej potrzebna do wyprodukowania 1 dm³ metanolu wynosi 0,75 kWh[13].
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztuczna_fotosynteza

W wytłuszczonym zdaniu trudno się dopatrzeć dwóch różnych stanów skupienia. Nigdzie nie napisano o gazowym metanolu, bo to ewidentnie zabijałoby możliwość otrzymania dotacji, podobnie jak sporządzenie rzetelnego bilansu energii, czy rachunku ekonomicznego. Sugestie dotyczące zainwestowania kasy w instalację przemysłową w kontekście czterech podstawowych działań to kpina. Okazuje się, że żadna profesura nie zastąpi solidnej podstawówki, w której uczą również podstaw etyki.

Rzuuf wrote:
Skadinąd ciekawostka: temat - głupota zajmuje tyle stron,
W dużym stopniu dzięki desantom "zrzutków" wymuszających reakcję (zresztą działających wg jednego schematu, czy ja kto woli procedury, która sugerowałby to samo schorzenie, ewentualnie udział tych samych służb - tak, czy tak patologia).

http://www.abcnet.com.pl/node/915
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#924 04 Feb 2010 11:23   

Jeśli w/g ambitnej grupy prof. N. dla wyprodukowania 32 kg metanolu potrzeba 586MJ energii, to na wyprodukowanie 1 kg trzeba 8,9 MJ.
Jeden megadżul to 0,278 kWh, więc 8,9MJ to 2,47 kWh.
Ciężar właściwy metanolu jest ok. 0,8, czyli dla wyprodukowanie 1 litra trzeba ok. 2kWh- a nie 0,75kWh.
Według cen "elektrownianych" 1kWh kosztuje ok. 50 groszy, a 2kWh - to ok. 1 zł, a nie 0,09 - 0,11 złotego. Również 0,75 kWh kosztuje kilka razy więcej, niż kalkukuje szanowny Profesor.
Szanownemu profesorowi coś się przestawiło w kalkulatorze, albo czas już na emeryturę, bo dalej będzie tylko gorzej ...
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#925 04 Feb 2010 12:24   

Jeszcze wracam do tego opisu Naudina - co zostało sprawdzone:

* Test 1: zwarcie dwóch cewek nie zmienia obrotów; jeśli elektronika je stabilizuje, to nic dziwnego;
jeśli takiej stabilizacji nie ma, to znaczy, że są odpowiednio umieszczone - tak, że suma SEM = 0.

* Test 2: pomiar zależności indukcyjności cewek statora od kąta obrotu rotora; mierzy indukcyjność
4 cewek połączonych szeregowo (jedna miała 230mH), zmienia się od 180mH do 960mH; do tego
tabelka z wynikami, wykres, dane materiału rdzenia, zdjęcie urządzenia z podziałką kątową...

* Test 3: pokazuje, że można tak dobrać położenie cewki, że SEM wywołana przez ruch magnesów
rotora jest zerowa - ze względu na antysymetrię układu tych magnesów takie położenie musi istnieć.

* Test 4: jakiś prąd, jakieś napięcie - ale nie jest napisane, w czym ten prąd - w cewkach statora?
podkreślenie, że prąd jest prawie stały, kiedy indukcyjność rośnie od 246mH do 916mH - z tego
wynikałoby, że prąd płynie przez te 4 cewki połączone szeregowo (to one mają taką indukcyjność).

* Test 5: takie same prądy i napięcia po precyzyjnym dostrojeniu - np. cewki na "neutralnej linii".

* Test 6: jakieś teoretyzowanie, ale nie widać, co miało być mierzone, a tym bardziej wyników...

No i nie widać, by z tego wszystkiego wynikały jakieś wnioski - oprócz tego, że było trochę zabawy.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#926 04 Feb 2010 14:34   

jta w sumie to szkoda ze nie ma informacji w teście 3 jak położenie 5 cewki wpływa na prędkość obrotową układu. Najlepiej jeszcze cewka 5 ze zmiennym obciążeniem...

Czy jeżeli SEM = 0 to w sumie nie powinno się kręcić??

Jeszcze co do testu 1 podejrzewam ze nie ma stabilizacji napięcia/prądu (doświadczenie nie miałoby sensu) a na zdrowy rozum odpięcie cewek powinno mieć wpływ na prędkość obrotowa bo brak impulsu umożliwiającego wyjście magnesu z pola ferromagnetyka powinien hamować cały układ. Jeszcze dziwi mnie to ze w zmiennym polu magnetycznym w cewce powinno się indukować napięcie. Tego uczą nawet w podstawówce na fizyce.
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#927 04 Feb 2010 14:50   

Odpiecie cewek a ich zwarcie to dwie kompletnie rozne sytuacje .
Zapomniales o samoindukcji.W wielu silnikach wspomaga ona ich prace.
wazna jest synchronizacja czasowa(predkosc katowa).
Predkosc obrotowa wielu silnikow ne zmienia sie po wylaczeniu cewek rozruchowych, ale po ich zwarciu ....wolalbym nie probowac.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2010 14:50   

Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#928 04 Feb 2010 15:10   

no tak ale w tym przypadku zwarte czy rozwarte nie zmieniają prędkości obrotowej.... w domyśle parametry napięcie / prąd bez zmian
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#929 04 Feb 2010 15:44   

Mowisz o pradzie indukowanym czy dostarczonym (zuzywanym przez urzadzenie) ?

Dodano po 15 [minuty]:

Sadze ze ten brak roznicy w obrotach czy to zwarte czy rozwarte 2 cewki wynika z tego ze urzadzenie po osiagnieciu odpowiednich obrotow ma zsynchronizowane czasy samoindukcji, wiec dwie cewki podtrzymuja prace a te rozlaczone pozostaja bez wplywu na obroty (brak indujkcji i samoindukcji),jak w silnikach z uzwojeniem rozruchowym,
a jesli sa zwarte to po prostu indukcja zabiera energie, a samoindukcja ja oddaje (synchronizacja, jak w silnikach komutatorowych -zawsze czesc cewek jest zwarta przez szczotki na komutatorze) i bilans ich wplywu na obroty wychodzi na 0.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#930 04 Feb 2010 18:47   

To, że w cewce toroidalnej pojawia się SEM przy zbliżaniu magnesu, oznacza że ją niedokładnie wykonano
- teoretycznie, w poprawnie wykonanej cewce toroidalnej nie pojawia się żadna SEM - na skutek symetrii,
jeśli tylko jej rdzeń będzie się magnesował symetrycznie (dla rdzenia z histerezą przy złożonym ruchu tak
na ogół nie jest, ale w tym urządzeniu da się to uzyskać przez odpowiednie ustawienie cewki).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii
Page 31 of 38 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 36, 37, 38  Next
Jump to page:
Similar topics
Niekonwencjonalne zródła ciepła (3)
Niekonwencjonalne żarty w pracy (142)

Page generation time: 0.146 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed