FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#931 04 Feb 2010 20:15   

Re: Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii

Z tego co rozumiem moment obrotowy generuje magnes przyciągany przez rdzeń. Cewka (po załaczeniu impulsu) jedynie zaburza równowagę umożliwiając opuszczenie pola powstałego wcześniej w rdzeniu. Wiec nie musi występować SEM by powstał ruch ...

Jta trochę zagmatwałeś chodzi ci o to żeby w cewce toroidalnej by nie powstała SEM musi być dokładnie wykonana i magnesowana symetrycznie ... w omawianym przypadku raczej nie jest magnesowana symetrycznie a mimo to SEM nie powstaje....
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#932 04 Feb 2010 22:24   

Magnesy są umieszczone tak, że na górze jest N, na dole S, więc w połowie wysokości pole jest pionowe,
a te torusy leżą poziomo - dlatego pole nie daje w nich składowej wzdłuż obwodu torusa, a tylko ta składowa
wytwarza SEM w cewce. Ale to dotyczy cewki, przez którą nie płynie prąd - jak płynie, to SEM powstaje - to
chyba nawet pokazują doświadczenia Naudina (testy 4 i 5 - dlatego impuls robi się płaski, nie narasta) - i to,
że rotor jest napędzany, powoduje konieczność dostarczania energii do cewek toroidalnych.
Może zauważyłeś, że Naudin tę kwestię starannie wyminął? On nie ma ochoty jasno o tym napisać. ;)
Jakby napisał prawdę, to fani PM/OU nie byliby zachwyceni, jak kłamstwo - mieliby do niego żal, kiedy to
by wyszło na jaw. A tak, jak pisze, fani mają czym się zachwycać, i nie zostanie przyłapany na kłamstwie.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#933 05 Feb 2010 09:39   

Naudin określił energie dostarczaną do układu 10 V 220 mA przy 750 rpm zresztą widać do na jednym z filmików.

O to właśnie chodzi że tak naprawdę to nie SEM generuje ruch... Gdyby SEM zaistniało w najmniejszym stopniu wywołałoby powstanie CEMF czyli indukowałoby się napięcie przeciwne do przyłożonego powodując impuls wolno narastający w szczytowej fazie a nie płaski...

Znaczy SEM powstaje ale jedynie w rdzeniu nie na zewnątrz przepychając pole wytworzone w rdzeniu przez magnes w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara a rotor sie kreci zgodnie...

Przynajmniej tak to rozumiem
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#934 05 Feb 2010 12:50   

Im bardziej rozbudowany układ tym bardziej pogmatwany przepływ prądu i układ pol.
Weź np. dwie tarcze z naklejonym uzwojeniem w postaci spirali Archimedesa, ustawione na jednej osi obrotu i nawinięte przeciwnie.
Jeśli zasilisz je prądem el. podłączając koniec jednej z początkiem drugiej(szeregowo), to tarcze powinny obracając się w przeciwnych kierunkach, poza tym tarcze powinny się odpychać gdyż będą miały takie same pole magnetyczne (bieguny) miedzy nimi , ale jednocześnie powinny się przyciągać bo działają wtedy jak kondensator.
A, tak teraz zauważyłem ze obroty mogłoby tu być prawie nieskończone (podwójna szybkość prądu x ilość zwojów do kwadratu).
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#935 05 Feb 2010 16:30   

:arrow: jaculat
Oddziaływanie ruchu magnesu powoduje, że prąd szybko przestaje rosnąć, i dlatego jest obszar płaski - jak nie wierzysz, to policz.

Jest w tym układzie taka ciekawostka, że oddziaływanie prądu na magnesy (przy umieszczeniu cewek na "linii neutralnej") nie zależy
od kierunku prądu - można by nawet to zasilać prądem przemiennym i działałoby tak samo. To wynik sprzężenia parametrycznego.

Aha, SEM dotyczy cewki, nie rdzenia. Może warto czasem zajrzeć do podręcznika i odświeżyć sobie podstawy fizyki (definicje)?
Reszty może nie będę komentował, bo tak mieszasz pojęcia, że nie wiadomo, co właściwie chciałeś wyrazić swoimi słowami.

:arrow: J. Kleban
Oddziaływanie elektrostatyczne ma szansę być odpychaniem, jeśli obie tarcze będą miały jakiś potencjał względem otoczenia,
i małe napięcie między nimi - istotne jest, czy pole elektryczne będzie silniejsze między tarczami, czy na zewnątrz nich;
obrót w przeciwnych kierunkach niezależnie od tego, jak są połączone - czy prądy płyną zgodnie, czy przeciwnie - zmiana tego
zmieni tylko to, która tarcza będzie się obracać w którą stronę; prąd po spirali można rozłożyć na prąd "kołowy" i radialny.
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#936 05 Feb 2010 17:56   

Jesli bedzie plynal zgodnie to nie bedzie sie nic obracalo ( bedzie ta tylko podwojna cewka), no chyba ze obie tarcze wzgledem jakiegos pola z zewnatrz , ale w tym przypadku nie podawalem czegos takiego.

Dodano po 9 [minuty]:

W tych tarczach to sytuacje gmatwa symetria a kierunki nawijania cewek moga mylic sie ze stronami zlozonymi do siebie.
Po zlozeniu cewki wygladaja na nawiniete zgodnie , ale do naklejania na wewnetrzna strone tarczy przyklejasz je nawiniete w odwrotnym kierunku(lustrzane odbicie), a polaczenie szeregowe daje przeplyw w przeciwnych kierunkach w cewce jednej tarczy wzgledem drugiej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Feb 2010 17:56   

Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#937 05 Feb 2010 18:02   

Dałem wskazówkę, jak do tego podejść: rozkład prądu na krążący wokół osi, i radialny.

Nie jest jasne, jak z tymi kierunkami nawinięcia: jak patrzymy wzdłuż osi, to spirale nakładają się, czy krzyżują?
Jak się nakładają - to przy zgodnych kierunkach prądu obie będą się kręcić w tę samą stronę, przy przeciwnych
żadna się nie zakręci, jeśli będą blisko (a jak daleko, to obie w tę samą); jak krzyżują - zawsze w przeciwne,
ale jak będą blisko, i pola magnetyczne będą przeciwnie skierowane, to nie zakręci się żadna.

W każdym razie, pojedyńcza tarcza ze spiralą też będzie się kręcić; dwie mogą się nie kręcić,
jeśli są blisko i kierunki prądów są takie, że ich pola magnetyczne będą się wzajemnie kasować.
Czyli, jak mają się odpychać magnetycznie, a są jednakowe, i są blisko, to się nie będą kręcić.

We wcześniejszej wypowiedzi (z 05 Lut 2010 16:30) nie wziąłem pod uwagę samooddziaływania takiej tarczy,
a tylko oddziaływanie wzajemne - a samooddziaływanie też ją obraca: pole prądu "okrężnego" działa na radialny.
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#938 05 Feb 2010 19:42   

Nie ma co sie nad tym rozwodzic bo to byl tylko przyklad ze moga takie pola i sily byc dosc skomplikowane nic poza tym.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#939 05 Feb 2010 23:47   

jta masz troche racji ostatnio fizyke mialem kilkanaście lat temu. Wiedza nie używana ulatuje dopiero ostatnio wrócilem do swych pasji z młodości (choć taki stary jeszcze chyba nie jestem). Nie twierdze ze SEM wywoluje rdzeń ale to taka chyba polska przywara czepianie sie słowek....

Dzis miałem chwile czasu i zbudowałem sobie silniczek ze starych cześci. Bardzo amatorski nie ma łożyskowania (wpada w rezonas przy większych obrotach) ale sie kręci. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=v9uBqVUmWwc
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#940 06 Feb 2010 02:15   

Czepianie jak czepianie, mylisz słowa tak, że nie idzie zrozumieć, co chcesz wyrazić,
przynajmniej dopóki nie ma odpowiedniej ilości informacji nadmiarowej (a nie ma).
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#941 12 Feb 2010 08:25   

ja to rozumiem tak...

Magnesy z rotora są przyciągane przez rdzeń ferrytowy kiedy są już bardzo blisko rdzenia następuje włączenie cewki która z racji swych właściwości "zamyka" pole magnetyczne wewnątrz rdzenia umożliwiając magnesom z rotora opuszczenie pola wcześniej przez nie wytworzonego w rdzeniu.

Na razie kombinuje jakiś stabilniejszy rotor na łożyskach i wczoraj nawinąłem 2 cewki toroidalne może na weekendzie coś przetestuje to dam filmik.

http://jnaudin.free.fr/ossiemotor/indexen.htm ciekawa koncepcja zastanawiałem sie nad połączeniem tych 2 koncepcji tylko ze orbo generowałby ruch a cewki bez rdzenia odbierałyby energie ....
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#942 12 Feb 2010 12:15   

Próbowałeś przeanalizować, jak zmienia się pole w rdzeniu toroidalnym po włączeniu cewki?
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#943 12 Feb 2010 15:14   

na mój rozum podczas zbliżenia pod wpływem pola powstaje w rdzeniu magnes zorientowany pionowo po załączeniu "magnes" w rdzeniu odwraca się poziomo i pole zostaje "zamknięte" w rdzeniu
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#944 12 Feb 2010 15:24   

Może spróbuj rozrysować, gdzie rdzeń magnesuje się w którą stronę przed i po włączeniu prądu.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#945 13 Feb 2010 10:32   

1. same magnesy rotora
2. magnesy ze rdzenieniem
3. pole w rdzeniu (cewka nie działa)
4. cewka sie załącza obracąjac pole (w kierunku zależnym od kierunku przepływu prądu w lewo lub prawo)
5. pole zostaje zamknięte wewnętrz rdzenia i nie ma wpływu na magnesy rotora
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#946 13 Feb 2010 12:10   

Na 3 nie narysowałeś magnesów stojana, a pole narysowane w rdzeniu nie pasuje do 2.

Pole indukowane w rdzeniu toroidalnym przez zewnętrzne magnesy nie daje SEM w cewce,
jeśli przenikalność magnetyczna rdzenia nie zależy od pola - jeśli przyłoży się bieguny N i S
tak, że drogi między nimi w jedną i drugą stronę są różne, to wielkość pola będzie odwrotnie
proporcjonalna do drogi, a SEM jest proporcjonalna do iloczynu pola i ilości zwojów, dlatego
SEM od pola w jedną i drugą stronę są takie same, ale o przeciwnych znakach - suma jest 0.
Jest to jakaś równowaga pól - włączenie prądu w cewce zaburza tę równowagę, kiedy prąd
osiągnie wystarczającą wartość. Wtedy powstaje SEM, która przeszkadza w narastaniu prądu.
Niestety mam antytalent do rysowania, więc tego nie narysuję - pozostaje wyobraźnia.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#947 13 Feb 2010 18:24   

obrazki 3-5 to jest widok ze środka rotora patrzac na zewnatrz.... 1-2 widok z boku.

Jeżeli nie wystarczy postaram się narysowc coś bardziej obrazowo..
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Feb 2010 18:24   

Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#948 13 Feb 2010 20:58   

A ja się przejęzyczyłem, i napisałem o magnesach stojana (a takich tam nie ma) - powinno być wirnika.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#949 14 Feb 2010 09:25   

Wątek dorósł do zerówki. Z okazji przypadającego za tydzień sześciolecia wątku, wszystkim dyskutantom życzę dużo niekonwencjonalnej energii w dalszej dyskusji. Szczerze mówiąc po pobieżnym przejrzeniu nie doszukałem się w tym wątku ani jakichś superodkrywczych, nowatorskich pomysłów, ani dogłębnej dyskusji na temat rozwiązań znanych (kolektory termosolarne, baterie słoneczne i in.). Ot szarzyzna jakiej pełno w necie. Prochu Panowie (i Panie) z pewnością już nie wymyślicie.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#950 14 Feb 2010 09:37   

po kilku próbach zauważyłem ze potrzebuje większych magnesów. Bardzo istotna jest precyzja wykonania. Moje rotory były wykonane z drewna sklejonego warstwowo i miały przeważnie "bicie" co jest niedopuszczalne dla osiągnięcia stałej niewielkiej szczeliny magnes - rdzeń. Odległość miedzy magnesami w rotorze musi być taka jak wysokość przekrój rdzenia bo tylko wtedy siła oddziaływania magnesów na rdzeń wystąpi w wyczuwalnym stopniu (ostatni eksperyment naudina)... będę musiał pewnie zastosować inne sterowanie (obecnie kontaktron) żeby można było bardziej precyzyjnie sterować długością impulsu(fotodioda+led).

jta nie pisałeś czy wystarczy ten rysunek czy sie bardziej postarać....
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#951 14 Feb 2010 11:48   

Pewnie oddziaływanie magnesów na rdzenie ferrytowe będzie dużo większe, jeśli zrobisz tak:

(1) rdzenie - toroidy, nie za mała wysokość (dobrze będzie, jeśli będzie większa od średnicy
wewnętrznej, może mieć sens sklejenie kilku toroidów, żeby utworzyły nieco dłuższą rurę);
uzwojenie powinno być równo ułożone, żeby nie zajmowało za dużo miejsca, zwłaszcza
niewiele przedłużało rdzeń w kierunku osi tego toroidu;

(2) magnesy - neodymowe walcowe, o średnicy podobnej do zewnętrznej średnicy rdzeni,
wysokość znacznie mniejsza od średnicy (tak ze 2 razy); ustawione pionowo;

(3) wirnik - dwie mechanicznie połączone stalowe tarcze, każda o grubości około 15-20%
średnicy magnesów; magnesy na górnej powierzchni dolnej tarczy, i na dolnej powierzchni
górnej tarczy, zwrócone do siebie różnoimiennymi biegunami (tak, żeby się przyciągały),
odstęp między biegunami niewiele większy od wysokości rdzenia z cewką.

I to ma być ustawione tak, żeby rdzenie były między biegunami magnesów; kiedy rdzeń jest
pomiędzy magnesami, odstępy między biegunami magnesów a powierzchniami rdzenia
powinny być ze 2 razy mniejsze od wysokości magnesów - z tego względu cewki mają być
starannie nawinięte, żeby magnesy o nie nie zaczepiały; dobrze jest najpierw zrobić cewki,
potem w razie czego można kupić nieco wyższe magnesy.

Ilość magnesów może być do 1/3 tego, co by się zmieściło przy ustawieniu na styk wzdłuż
obwodu tarczy (czyli z grubsza: ilość magnesów = średnica tarczy / średnica magnesu);
bieguny raczej naprzemiennie (czyli ilość powinna być parzysta); cewek może być więcej,
ale jeśli ilość cewek jest inna, niż ilość magnesów, albo jej podwielokrotność, to cewki
muszą mieć prądy w różnej fazie - nie będzie można ich połączyć szeregowo.

Do rozważenia wersje: 2-fazowa (2x więcej cewek, niż magnesów), 3-fazowa (magnesów
mniej, niż ta 1/3 tego, co się mieści, żeby zmieścić 3x więcej cewek, niż magnesów), albo
jak ktoś ma ochotę na skomplikowane sterowanie, to każda cewka w innej fazie.

Energii za darmo to nie da, ale powinna z tego wyjść całkiem fajna zabawka.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#952 14 Feb 2010 20:44   

ja to widzę tak na początek prototyp

może być jedna cewka na rdzeniu toroidalnym na początku przy rotorze o średnicy 10 cm wejdzie z 8 magnesów, 4 pary średnica 2 cm (obecnie mam 1cm) zwykle łożyska kulkowe.

Wiadomo ze im mniejsza odległość rdzeń magnes większa silą oddziaływania = większa prędkość obrotowa ale i większa precyzja w wykonaniu

docelowo 3x (może 5) rotory łożyska magnetyczne dookoła jednej dużej cewki toroidalnej większa średnica rotora np 16 magnesów w 8 parach (na każdym rotorze) do tego cewka powietrzna lub kilka na każdym rotorze pobierająca energie z układu.

cewki powietrzne nie powinny mieć dużego wpływu na prędkość obrotową.

Może udałoby się nawet je umieścić tak żeby zasilały toroidy a energia byłaby pobierana z siły obrotowej

mam nadzieje ze służby odpowiedzialne za utrzymanie obecnego stanu rzeczy (teorie spiskowe) mnie nie namierzą ;) bo wydaje mi się ze idę w dobrym kierunku... jak coś to mam nadzieje ze nie spękacie towarzysze i będziecie nadal drążyć temat

dziś już mi się nie chce rysować może jutro prześle rysunek...

jeszcze jedno mam pomysł na modyfikacje silnika magnetycznego perendeva wystarczy umieścić kawałek stali ( -\ ) gdzie - stal \ magnes statora, gdzie stal będzie zakrzywiać pole magnetyczne na wejściu ...
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#953 14 Feb 2010 22:08   

Jak masz rotor o średnicy 10cm, i rozmieścisz na nim 4 magnesy o średnicy 2cm, to odległości między nimi będą 5.7cm
- tyle może być, ale jakbyś spróbował ciaśniej, to raczej pogorszy to wyniki; przy 6 magnesach wyjdą odległości 4cm, i to
już będzie za mało - kolejny magnes zacznie działać na rdzeń, zanim poprzedni przestanie - a tego należy unikać.

Może te cewki generatora prądu nawiń na toroidach, ale w innym kierunku - naokoło osi, prostopadle do uzwojenia
napędzającego - wtedy przy przechodzeniu rdzeni koło magnesów będzie się w nich indukować całkiem spora SEM.

Nie wiem, co chcesz kombinować z dużym toroidem - krążenie magnesu wokół osi toroidu nie da efektu, potrzeba
żeby cewka toroidalna na zmianę była w polu magnesów i poza nim, dlatego odstęp pomiędzy magnesami ma być
znacznie większy, niż średnica toroidu, żeby mogła występować taka sytuacja, że toroid jest poza polem magnesów.

Nie ma obawy, żadne służby nie będą ciebie za to namierzać, przynajmniej jak nie zaczniesz kupować dużych ilości
magnesów neodymowych - tyle, co potrzeba na takie prototypowe urządzenie, to za mało, żeby zwrócili uwagę.
A jeśli już, to spokojnie pokaż im swoje urządzenie - jak będą szukać, to czegoś zupełnie innego - najwyżej trzeba
będzie się rozliczyć z tych magnesów (pokazać: kupiłem razem 18, 8 sztuk zamontowałem tutaj, 10 mi zostało);
tylko jak kupisz setkę, to mogą uznać, że urządzenie, w którym zamontowałeś kilkanaście, to tylko pozór.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#954 15 Feb 2010 08:34   

jta

zdaje sobie sprawę z zasady działania ... teraz zrobię prototyp żeby poeksperymentować. Jestem takim niewiernym Tomaszem muszę to dotknąć, zobaczyć.

Jeżeli chodzi o dużą cewkę toroidalna (transformator) to oczywiście zwiększy się rozmiar rotora (rotorów) i magnesów również. Zwiększy się moc znacząco a stosując np 3 rotory dookoła jednej cewki (muszą być w takim samym ustawieniu kontowym do cewki) spowoduje ze jednym impulsem będzie się obracać 3 rotory na raz. Dałeś mi do myślenia z tym przeciwnym nawinięciem ale czy po podłączeniu do niej obciążenia nie wpłynie to na prędkość obrotową? (w przypadku cewek powietrznych nie powinno) .... miałem jeszcze taki pomysł żeby zamiast pierścienia ferrytowego zastosować sferę kulistą... Jeszcze myślałem o 2 dużych toroidach i 2 rotorach (bo nie wiem czy opcja z 1 cewka i 3 rotorami magnesy w nich nie będą oddziaływać na sąsiednie rotory uniemożliwiając ruch)

Co do służb to pewnie śledzą fora tego typu a nie sklepy z magnesami (pozdrowienia dla wszystkich agentów na elektrodzie ;-)...
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#955 15 Feb 2010 18:29   

1 ver 1 rotor
A cewki powietrzne umieszczone przed cewka toroidalna żeby impuls indukowany w nich zasilił toroida na czas... lub jedynie odbierające energie
B toroidalna
C magnesy

2 ver 1 cewka 3 rotory
3 ver 2 cewki 2 rotory
4 ver ze sferą tylko nie jestem pewien ustawienia cewek ....
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#956 16 Feb 2010 10:27   

naudin wgrał nowe filmiki http://jnaudin.free.fr/steorn/indexen.htm#Loading

zastosował 1 cewkę powietrzna do obioru energii tak jak ja planuje tylko ze zastosował za duża cewkę przez co musi ja ustawiać pod kontem 45st.
lepszy efekt dałaby cewka powietrzna o otworze takim jak średnica magnesu ale średnicy zewnętrznej mniejszej niż polowa odległości do 2 magnesu. Nie ma spadku obrotów ani wzrostu poboru prądu przez układ. Magnesy przyjdą mi za 2 dni jeszcze łożyska i na weekendzie dłubie ....
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#957 16 Feb 2010 21:10   

jeszcze jedna informacja na temat specjalnego sposobu nawijania cewki toroidalnej. Po nawinięciu 1 warstwy drutu "normalnie" należy nawinąć jeden zwój dookoła .... jta będą potrzebne twe umiejętności fizyczne dla wyjaśnienia zjawiska....

kurcze zeszło mi ze 3 h przy nawijaniu 2 cewek ostatnio :-(
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#958 17 Feb 2010 02:04   

Fizycznie to raczej będzie mu trudno . :-)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Feb 2010 02:04   

Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#959 17 Feb 2010 07:02   

W sumie to ja widzę to tak ze ten jeden zwój za zewnątrz cewki "wychwytuje" śladowe ilości SEM na zewnątrz rdzenia zasilając samą cewkę....

Ciekawi mnie jedno jak Steorn ze swym silnikiem zamierza sprzedawać technologie jeżeli patent na tego typu cewkę mają amerykanie...

j kleban off topic where about in london ???
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#960 18 Feb 2010 06:52   

gdzie się podziali wszyscy sceptycy? myślałem że będą grzmieć ... a tu cisza
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii
Page 32 of 38 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 36, 37, 38  Next
Jump to page:
Similar topics
licznik energii jm tronik l1fk..za duzy pobor energii..?! (3)
licznik energii jm tronik l1fk..za duzy pobor energii..?! (1)
Niekonwencjonalne zródła ciepła (3)
Niekonwencjonalne żarty w pracy (142)
Niekonwencjonalne sposoby przesyłania energii (6)
Niekonwencjonalne pytanie... Jak spalic telefon? (6)

Page generation time: 0.894 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed