FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#991 09 Mar 2010 18:42   

Re: Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii

To pytanie, co to jest - wiem, że np. jest zabieg usuwania żelaznych okruchów z oka przy użyciu silnego elektromagnesu
(czasem przy pracy się zdarzy wypadek, że komuś jakiś żelazny odprysk wbije się w oko) - to akurat jak najbardziej jest
uzasadnione, i też można to nazwać zabiegiem z użyciem pola magnetycznego, i NFZ powinien to refundować.
Robi się również tomografię przy użyciu rezonansu magnetycznego - jest to zabieg diagnostyczny, a nie leczniczy.

Ale pytanie dotyczyło twojej wypowiedzi z 09 Mar 2010 11:47 i było o adres szpitala, albo namiary na artykuł.
Back to top

peter44
Poziom 10
Poziom 10

Post#992 09 Mar 2010 19:53   

Widzę że google strasznie boli .
5 minut szukania
firmy produkujące urządzenia:
http://www.systemymedyczne.pl/duo_placowki.html
http://www.medandlife.com/dom/glowna
Szpitale:
Wielkopolski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia
SZPITAL POWIATOWY IM. JANA PAWŁA II
WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W KONINIE
http://www.szpitalostrowmaz.pl/565-4a1be207a58b1.htm

A ja się tylko pytałem czy to zmienne pole jest szkodliwe .
Może powoduje halucynacje , to by tłumaczyło dlaczego niektórzy konstruktorzy opisują dziwną zieloną poświatę lub lewitacje ich urządzeń :)
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#993 09 Mar 2010 19:57   

peter44, widzę że bardziej boli czytanie ze zrozumieniem. Pytanie dotyczyło terapeutycznego zastosowania pola magnetycznego o częstotliwości 15 Hz. Czy coś takiego jest napisane w tym, co znalazłeś i nam pokazałeś?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 19:57   

Back to top

peter44
Poziom 10
Poziom 10

Post#994 09 Mar 2010 20:20   

Podane linki to firmy które produkują urządzenia do zabiegu " impulsowe pole magnetyczne niskiej częstotliwości " refundowanego przez nfz do kilku szpitali w których wykonują ten zabieg.

częstotliwość piszą tu:
http://www.czytelniamedyczna.pl/show_ba.php?ktory=14

Dla tych którym się nie chce czytać to piszą tam że "niskiej częstotliwości" znaczy do 100Hz ,ale pamiętam że kiedyś czytałem i jest to w granicach 15Hz.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#995 09 Mar 2010 21:36   

Co do halucynacji, to rzeczywiście mogą je wywoływać - prądy wytwarzane przez zmienne pola magnetyczna oddziałują na nerwy,
i wywołują np. halucynacje wzrokowe - ze względu na dużą wrażliwość nerwów na bodźce elektryczne jest to możliwe, potwierdził
to znajomy zajmujący się fizyką medyczną (jak również fakt, że wymaga to całkiem silnych pól); innych zjawisk nie potwierdził.
Z tym, że o ile pamiętam halucynacje występowały przy szybkich zmianach pola (to były impulsy pola, nie sinusoida).

Pozwolę sobie zauważyć, że pole magnetyczne 1T o częstotliwości 15Hz może w ciele człowieka wytworzyć pole elektryczne
około 0.1V/m; to za mało, by oddziaływanie na tkanki mogło dać wyniki zauważalne na tle szumów cieplnych, z wyjątkiem
takiej sytuacji, że mamy połączenia utworzone przez jakieś tkanki przewodzące prąd i powodujące koncentrację tego pola.
Coś takiego ma miejsce w nerwach - pole koncentruje się na połączeniach włókien nerwowych i generuje pobudzenia nerwu.

I jeszcze jedno: takie pole może być bardzo szkodliwe, jeśli ktoś ma wszczepione coś, co robi połączenie elektryczne - np.
stymulator serca, który ma elektrodę wewnątrz serca, a sam stymulator pod skórą, i na dodatek połączone dość długim (>1m)
przewodem - napięcie indukowane w przewodzie może działać tak, jak impulsy ze stymulatora i zakłócać rytm serca.
Back to top

peter44
Poziom 10
Poziom 10

Post#996 10 Mar 2010 08:54   

Wracając do tematu ,znalazłem ciekawe alternatywne źródło energii.
Zegar napędzany zmianami temperatury otoczenia.

http://www.bankier.pl/lifestyle/wiadomosc/zegar-napedzany-powietrzem-1805437.html
Back to top

Informacja
Poziom 17
Poziom 17

Post#997 11 Mar 2010 17:34   

Troszkę niestety powielam post z innego działu, ale myślę że jest tu jak najbardziej na miejscu.
Kiedyś wymyśliłem takie coś.
Biorę butan (t wrzenia około -0,5 stopni C) buduję instalację z zakopanymi w ziemi rurami, na wylocie z ziemi zakładam turbinkę parową, (zbudowaną w technice beziskrowej ) a jej chłodnicę chłodzę zimowym mroźnym powietrzem.
I wiu

Ziemia nagrzewa butan aż do zmiany stanu skupienia (i wzrostu ciśnienia) następnie pary butanu napędzają turbinę, która częścią swej energii mechanicznej pompuje skropliny butanu z za turbiny do podziemnego układu rur.

Im zimniej na dworze, tym lepsza sprawność turbiny na odparowywany w temp +10 stopni celcjusza pod ziemią butan.
Zakładając że butan byłby ogrzewany przez wody geotermalne, sprawność takiego urządzenia mogła by być już zupełnie przyzwoita.
Proste i funkcjonalne zimą

No i zmniejsza ocieplenie klimatu przez zwiększenie oddawania energii przez ziemię

Pozdrawiam
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#998 12 Mar 2010 19:08   

witam

Mój najnowszy eksperyment. Nie miałem za dużo czasu żeby to lepiej zestroić.

http://www.youtube.com/watch?v=oXqL-HFw_xE

na razie nie robiłem pomiarów prądowych, napięcie na wyjściu ok 2V (1300Hz).

Ciekawostką jest to że w porównaniu do 2sgen Naudina regulacja częstotliwości działa "płynnie" a nie skokowo... znaczy 2sgen działa jedynie przy pewnych częstotliwościach 200,1300,2000,3300 Hz pomiędzy nimi działa bardzo słabo lub wcale...

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Jta spaliłem nowego buz11 bo przez pomyłkę źle podłączyłem zasilanie do niego (poszło za duże napięcie) ale miałeś racje ten ze starego układu działał... ;)

Jutro zrobię pomiary to będzie więcej informacji. Zauważyłem że im większa częstotliwość tym lepiej, nie wiem do jakich granic.

Będę musiał trochę przerobić żeby dać więcej niż 18 kHz tylko ze miernik częstotliwości mi działa do 20kHz :( pewnie zrobię jakiś dzielnik.

Żeby zrobić pomiary muszę zrobić układy odbiorcze... napięcie na wyjściu mierzyłem na zmiennym ale prąd na stałym (w sumie to nie zmienne tylko pulsacyjne więc te co robiłem wstępnie nie są wiarygodne).

Trochę ciężko się to stroi bo cewki toroidalne muszą być w optymalnej pozycji kontowej do magnesów magnesy muszą być odpowiednio polaryzowane. Jutro spróbuje nawinąć cewki do odbioru na magnesach co mi da więcej miejsca żeby zmieścić 3 cewki wyjściowe... Wtedy zrobię pomiary.
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#999 14 Mar 2010 15:05   

Nie miałem za dużo czasu ale kombinuje trochę z układem 4 cewki toroidalne ...

Mam problem ze zmieszczeniem cewek odbiorczych w odpowiedni sposób bo najlepiej jeżeli "nachodzą" na toroidalne, więc odpada nawijanie cewek jedynie na magnesy(mała efektywność). Jeszcze jedno zauważyłem ze w przeciwieństwie do wersji z jedna cewką toroidalna i 3 magnesami przedstawioną na wcześniejszym filmiku gdzie odbieranie działało na 2 magnesach teraz można "odbierać" też z magnesów tych co są na zewnątrz...

Najefektywniejszym wyjściem byłoby chyba umieścić cały kład w jakiejś tubie i nawinąć na niej cewkę do odbioru (przydałaby się nawijarka do cewek toroidalnych )...
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#1000 20 Mar 2010 18:15   

Witam ponownie

Oto najnowszy filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=SDRJFfpFzuI

Mało miałem czasu ostatnio... skończył mi się drut 0,4 więc te cewki do obioru to takie jakie mam. Tylko jedna jest pełna. Są jeszcze 2 z drutem 0,16mm ale moim zdaniem to za cienki drut ... dobrze zbiera ale nie daje większego prądu (choć napięcia bez obciążenia są wyższe 30-40 V). Przydałoby się je dobrze nawinąć (warstwami) ja nawijam ręcznie (wiertarką). Warstwy nie są za równe. Musze też kupić więcej tych dużych magnesów bo mam tylko 10 a w tej konfiguracji trzeba 12 (w miejsce 2 brakujących dałem po 2 małe ale to nie to samo). Przy większych częstotliwościach znacznie spada pobór prądu z ok 300mA do 30mA (zasilanie z baterii 12V). Szkoda że nie mam oscyloskopu żeby zobaczyć przebiegi na cewkach odbiorczych bo jak podłączam szeregowo to niektóre znacząco zwiększają napięcie a niektóre niewiele. Podejrzewam ze mogą być 2 przyczyny:

1. Różnica w nawinięciu cewek (nierówne warstwy)
2. przesunięcie w fazie na pojedynczych cewkach.

Dlatego na razie je rozdzieliłem...
Back to top

xkamx
Poziom 2
Poziom 2

Post#1001 21 Mar 2010 12:06   

Witam wszystkich

Przeglądając informacje w sieci na temat free energy naszła mnie pewna myśl, jednak moja wiedza nie jest wystarczająca, żeby jednoznacznie określić, czy taki tok myślenia ma jakiekolwiek szanse powodzenia, dlatego chciałbym usłyszeć waszą opinie:

Mianowicie, biorąc pod uwagę fakt, że w przewodniku znajdującym się w zmiennym polu magnetycznym płynie prąd to czy pojedyncze cewki o odpowiedniej długości i ilości np. 500 odcinków izolowanego przewodnika o długości 1 m każdy, ułożone podobnie jak na zwojnicy jednak NIE tworzące zwojów (jeżeli będą tworzyć zwoje to prąd indukowany w I połowie zwoju będzie miał przeciwny kierunek do prądu indukowanego w II połowie zwoju, przez co nie będzie mowy o jakimkolwiek przepływie prądu) podłączone równolegle do dwóch płytek mogą pod wpływem pola magnetycznego ziemi wytworzyć różnice potencjałów na tych płytkach?

Zdaje sobie sprawę z tego, że indukcja pola magnetycznego Ziemi na naszej szerokości geograficznej jest równa ok. 30 µT co jest tylko ułamkiem indukcji jaką otrzymalibyśmy z jakiegoś ferromagnetyka twardego, jednak biorąc pod uwagę, że teoretycznie pole magnetyczne Ziemi przez cały czas się zmienia to moim zdaniem możliwe jest indukowanie się prądu na końcach tego zwnojnicopodobnego urządzenia.

Przepraszam za mój amatorski opis, jak wcześniej wspomniałem jestem laikiem. Proszę o opinie ten temat
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#1002 21 Mar 2010 13:45   

Pole magnetyczne Ziemi stopniowo maleje - jakby malało ze stałą szybkością, i jakby Ziemię owinąć dookoła pojedyńczym zwojem,
to pewnie uzyskałoby się w tym z 1/10 wolta; w rzeczywistości jest sporo szybszych ziemskiego zmian pola magnetycznego, i nawet
na kilkudziesięciu kilometrach przewodu zdarzało się, że obserwowano pojawianie się napięcia. Zobacz też Burza magnetyczna.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#1003 21 Mar 2010 13:47   

Nie słyszałem o tym, żeby w przewodzie umieszczonym w polu magnetycznym indukował się prąd. To wystarczy kawałek drutu i kawałek magnesu :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2010 13:47   

Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#1004 21 Mar 2010 13:56   

W stałym nie - Faraday próbował chyba przez 11 lat znaleźć takie ustawienie, żeby się pojawił, i nic - aż wreszcie poruszył magnesem...
Ale była mowa o zmianach pola: biorąc pod uwagę, że teoretycznie pole magnetyczne Ziemi przez cały czas się zmienia.
Back to top

xkamx
Poziom 2
Poziom 2

Post#1005 21 Mar 2010 17:47   

_jta_: Tzn, że wykonanie takiego uzwojenia jest całkowicie nieopłacalne biorąc pod uwagę koszty cewki i ew. energie jaką następnie można z niej otrzymać? (zakładając, że przez najbliższe kilka lat nie dojdzie do burzy podobnej do tej 1859)
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#1006 21 Mar 2010 18:11   

a co w przypadku umieszczenia w/w urządzenia w samochodzie elektrycznym i podczas przemieszczania się autem będzie się znajdować w zmiennym polu magnetycznym (ziemi) co powinno doładowywać pojazd....
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#1007 21 Mar 2010 18:14   

Jakby mieć nadprzewodnik działający w tropikalnych temperaturach (bo trudno liczyć, że zawsze będzie chłodniej), to z megawat można
by wyciągać z tego stale, a przy nawet małej burzy magnetycznej dużo więcej - tylko że taka burza to jest ryzyko zniszczenia instalacji.
Back to top

xkamx
Poziom 2
Poziom 2

Post#1008 21 Mar 2010 19:31   

_jta_:
Wspomniałeś o nadprzewodnikach tylko przez wzgląd na ich zerowy opór czy miałeś na myśli inne ich właściwości? Myśle, że schłodzenie np. cyny do kilku Kelwinów jest poza moim zasięgiem, pomijając już energię jaką potrzeba by zużyć do odprowadzenia takiej ilości ciepła. Może używając miedzianego drutu o stosunkowo dużej średnicy można wystarczająco zmniejszyć opory? Ew. można trochę schłodzić miedziany przewodnik, nie będzie to samo co w nadprzewodniku, ale zawsze te kilka ohmów mniej...
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#1009 21 Mar 2010 20:31   

jaculat wrote:
a co w przypadku umieszczenia w/w urządzenia w samochodzie elektrycznym
....albo na sankach zjeżdżających torem saneczkowym.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#1010 21 Mar 2010 20:35   

Hm... powiedzmy, że do napięcia 0.1V i prądu 10MA chcemy mieć opór 1nΩ przy długości 40000km = 40Mm. Potrzebny byłby przekrój 700 km2 miedzi.
Back to top

Informacja
Poziom 17
Poziom 17

Post#1011 22 Mar 2010 11:59   

co do zwojnicy poruszającej się w stałym polu magnetycznym, to niestety siła hamująca zwojnicę jest proporcjonalna do energii produkowanej w jej uzwojeniach.
A energia hamowania większa od energii elektrycznej o straty cieplne - mniej więcej.
W przyrodzie nic nie ginie :)
Co najwyżej się transformuje.
Zasada zachowania energii - znacie to :).

Pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

W związku z zasadą zachowania energii lepiej myśleć nad użyciem energii która jest niewielka, ale po jej zebraniu, można ją do czegoś użyć.
Wyobraźmy sobie że butan (-0,5 stopnia celcjusza- temperatura wżenia i zmiany stanu skupienia na gazowy) ze zbiornika umieszczonego zimą na dworzu (-10 stopni) i znajdujący się w stanie płynnym, wlewamy do podziemnego układu rur, gdzie od ziemi nagrzewa się do temperatury około 10 stopni, odparowuje pobierając ciepło parowania, a następnie zostając sprężony nabiera temperatury powiedzmy 50 - 60 stopni, i oddaje ją w wymienniku na kaloryfery.
Po czy znowu trafia do zbiornika w którym rozprężając się skrapla, potem znowu pod ziemię, i tyak w koło macieju.
Zamiast butanu używa się substancji mniej lub niepalnych o niskich t wrzenia.
A urządzenie to sprężarkowa pompa ciepła.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#1012 22 Mar 2010 12:45   

Jeśli chodzi o cewkę poruszającą się, to można i tak - nawinąć uzwojenie na kuli ziemskiej wzdłuż południków,
i ruch obrotowy Ziemi w polu magnetycznym Słońca będzie powodował generowanie w nim SEM - w ten sposób
można by uzyskać jakąś energię elektryczną kosztem hamowania ruchu obrotowego Ziemi.
Ale mi chodziło o to, żeby wykorzystać zmiany pola magnetycznego zarówno samej Ziemi, jak i Słońca.

Taka instalacja z butanem, o jakiej piszesz, wymagałaby zasilania mocą około 20% uzyskanej mocy cieplnej.
Można by pomyśleć o nieco innej: część ciepła pobranego z podziemnego układu ogrzewałaby otoczenie, ale
za to produkowała energię, zasilającą układ przenoszący ciepło do kaloryferów - i grzanie byłoby za darmo.
A jeszcze zrobić układ, który latem nagrzeje podziemny zbiornik do temperatury wyższej, niż jest na górze...
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#1013 22 Mar 2010 13:34   

Moznaby tez zbierac ladunki z chmur w trybie ciaglym , tzn przy nizszych napieciach , rozpoczynajac proces zanim ladunek bedzie zbyt duzy i moglby zniszczyc instalacjie do jego zbierania.
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#1014 22 Mar 2010 14:51   

Ładunki w chmurach są "produktem ubocznym" działania promieniowania słonecznego (fotony "wybijają" elektrony), na dodatek są dość rozproszone i wymagało by to olbrzymiej sieci przewodów zawieszonych na wysokości kilku kilometrów, a ponieważ chmury bywają zarówno "dodatnie", jak i "ujemne", to mogło by powodować niepotrzebne rozładowywanie instalacji.
Ponieważ o wiele częściej są opady bez wyładowań, wydajniejszą i bezpieczniejszą metodą odbierania energii z chmur było by odprowadzanie wody wprost do zbiorników zlokalizowanych na znacznych wysokościach, dzięki czemu energia potencjalna masy wody nie marnowała by się na bezużyteczne opadanie kropel deszczu przez ileś tam kilometrów.
Proste obliczenie: wiadro wody na wysokości 5km nad powierzchnią gruntu ma energię potencjalną 1kWh!
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#1015 22 Mar 2010 16:39   

Mi wyszło 0.49MJ, czyli 0.136kWh. Energia naładowania chmur powstaje kosztem energii potencjalnej wody, więc wykorzystanie
tej ostatniej (ale zrobione globalnie) powinno spowodować brak ładowania, i przez to zanik burz z piorunami - tylko pytanie, czy
to takie dobre, bo jest to element klimatu, do którego cała biosfera Ziemi jest przystosowana, nie wiadomo co będzie bez niego.
(np. może się okaże, że krety nie będą w stanie wyłapywać pod ziemią robaków, i wyginą, a robaki się rozmnożą; a dżdżownice
nie będą w stanie odnajdywać nadpsutych roślin, i będą przez to gorzej użyźniać glebę, i wyjdzie z tego wielka katastrofa; albo
tylko pszczoły nie będą umiały trafić do ula, wyginą, i nie będzie ani miodu, ani zapylania drzew w sadach... nie wiemy tego)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Mar 2010 16:39   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#1016 22 Mar 2010 17:07   

Miałeś albo znacznie mniejsze wiaderko, albo było niżej.
Norwegia ma 98% prądu z elektrowni wodnych, bo deszcz i śnieg pada u nich na lodowcach, na wysokości 1500m, a elektrownie mają we fiordach, na poziomie morza. Deszczu Ci u nich dostatek: w Bergen mają deszcz ponad 320 dni w roku.
No, OK, ale to i tak tej energii jest tam cholernie dużo! Znacznie wiecej, niż w piorunach. I co jeszcze: wiemy, jak zrobić wiaderko na wodę, ale nikt do tej pory nie zrobił dobrego wiaderka na prąd. Było kiedyś konstruowane specjalne naczynie (butelka lejdejska), ale jej zastosowanie było ograniczone.
Wiem też, że górale potrafią przygotować herbatę "z prądem", ale to inna technologia. Może jednak trzeba by pójść tą drogą? Sądzę, że dla wielu eksperymentatorów mogła by okazać się bardzo atrakcyjna, a gdyby tak jeszcze fundusze europejskie i stypendium do Szkocji ...
Niewielki (ekologiczny) zapas koncentratu Chivas Regal potrafi zapewnić ogrzewanie na całą zimę i przedwiośnie, nie czytałem o przypadkach zamarznięcia Szkotów ...
Back to top

Informacja
Poziom 17
Poziom 17

Post#1017 22 Mar 2010 20:22   

J. Kleban wrote:
Moznaby tez zbierac ladunki z chmur w trybie ciaglym , tzn przy nizszych napieciach , rozpoczynajac proces zanim ladunek bedzie zbyt duzy i moglby zniszczyc instalacjie do jego zbierania.

Ten dowcip podobał mi się nawet bardziej niż ten o cewce dookoła równika. :)

Dodano po 16 [minuty]:

Rzuuf wrote:
Ładunki w chmurach są "produktem ubocznym" działania promieniowania słonecznego (fotony "wybijają" elektrony), na dodatek są dość rozproszone i wymagało by to olbrzymiej sieci przewodów zawieszonych na wysokości kilku kilometrów, a ponieważ chmury bywają zarówno "dodatnie", jak i "ujemne", to mogło by powodować niepotrzebne rozładowywanie instalacji.
Ponieważ o wiele częściej są opady bez wyładowań, wydajniejszą i bezpieczniejszą metodą odbierania energii z chmur było by odprowadzanie wody wprost do zbiorników zlokalizowanych na znacznych wysokościach, dzięki czemu energia potencjalna masy wody nie marnowała by się na bezużyteczne opadanie kropel deszczu przez ileś tam kilometrów.
Proste obliczenie: wiadro wody na wysokości 5km nad powierzchnią gruntu ma energię potencjalną 1kWh!

Rzuuf - wymyślono już diody :)
Natomiast gdybyś próbował rozpiąć folię w hHimalajach i łapać w nią wodę to pewnie wyszły by ci z tego nici.
Po pierwsze w tym ciśnieniu woda wrze w 80 stopniach, po drugie w panującej tam temperaturze zamarza.
A do tego co to musiała by być za folia, aby wytrzymać napór tych wiatrów.
Prawdziwe wyzwanie dla naukowców.

Mój kolega zaproponował kiedyś takie monstrum.
Spadochron z superlekkich włukien węglowych, rozwija się go na wiatr (ma np z parę km kwadratowych) a on ciągnie linke nawiniętą na wał generatora.
Jak linka się skończy, zwija się spadochron, wciąga linkę spowrotem częścią wyprodukowanej energii, i zabawa się powtarza.

Tylko kto nam taki spadochron utka?
Pozdrawiam

Proszę o korzystanie z przycisku Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne/ gramatyczne nie będą tolerowane, regulamin pkt 15.
"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"
Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
Nie kasować wpisów moderacyjnych!
Proszę to poprawić.
[_P_]

Back to top

oli7
Poziom 11
Poziom 11

Post#1018 22 Mar 2010 21:39   

Witam, i szacunek dla Free poszukiwaczy.
Mam pytanko tyczące się CML2SGen.
Czy któryś z Was robił pomiary względem zużycia prądu na wejściu, a odzyskiem prądu na wyjściu. Powodem mojego pytania jest to , że kiedyś też próbowałem zrobić coś takiego i jakoś nie mam do tego przekonania.

Jeśli już tu pisze to co byście powiedzieli na to - wmontować w ziemię wymiennik ciepła (taki jak stosują do ogrzewania domków) teraz nie pamiętam chyba to było na głębokość 100 metrów tam temperatura jest około 30 stopni C, a zaś w studni około 2 stopni, wtedy jest różnica prawie 30 stopni, gdyby wykorzystać obieg grawitacyjny (ciepło idzie w górę) i pod studnią zamontować silnik Stirlinga, w tym momencie mielibyśmy przez cały czas free energii czyż nie.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#1019 22 Mar 2010 22:16   

W Polsce stopień geotermiczny jest chyba ponad 30m... oj, nie uważało się na lekcjach geografii?
A nawet jak na geografii nie, to o działalności pewnego radia w tej dziedzinie słyszy cała Polska...
Back to top

jaculat
Poziom 11
Poziom 11

Post#1020 23 Mar 2010 06:53   

oli7

ciekawi mnie kiedy "też próbowałeś zrobić coś takiego" (szczegóły budowy) i skąd się bierze brak "przekonania do tego"?

brak spójności w twej wypowiedzi jeżeli zrobiłeś coś podobnego to po o się pytasz o prądy mogłeś sam zmierzyć ... poza tym nie wiem do czego ma Cię to przekonywać.

pachnie mi tu prowokacją
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Niekonwencjonalne metody pozyskiwania energii
Page 34 of 38 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38  Next
Jump to page:
Similar topics
licznik energii jm tronik l1fk..za duzy pobor energii..?! (3)
licznik energii jm tronik l1fk..za duzy pobor energii..?! (1)
Niekonwencjonalne zródła ciepła (3)
Niekonwencjonalne żarty w pracy (142)
Niekonwencjonalne sposoby przesyłania energii (6)
Niekonwencjonalne pytanie... Jak spalic telefon? (6)

Page generation time: 0.2 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed