Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania
Autor
Wiadomość
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#1 Post autora tematu 29 Lis 2008 23:20   

Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Witam
mam problem z w/w wzmacniaczem SONY TA-313. Problem polega na tym że nie da się go włączyć, tzn. na wejściu trafo napięcie jest a na wyjściu nie. Nigdzie nie znalazłem w tym układzie ani jednego bezpiecznika co jest dla mnie dziwne albo ich po prostu nie widzę. Mam prośbę czy może ma ktoś jakiś schemat do tego wzmacniacza albo posiada info o zabezpieczeniach bo podejrzewam ze jakieś zabezpieczenie wywaliło i dlatego nie działa.
Mam nadzieje że trafo nie powiedział pa pa.
Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#2 29 Lis 2008 23:35   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313


Bezpiecznik termiczny w transformatorze przewód fioletowy należy ominąć mam ten wzmacniacz nawet i amplituner tak że myślę że pomogę.
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#3 Post autora tematu 30 Lis 2008 11:59   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


W jaki sposób ominąć to zabezpieczenie termiczne ? Próbowałem dostać sie do środka do trafo ale wszystko zalakowane.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lis 2008 11:59   





Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#4 30 Lis 2008 18:26   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Pokaż zdjęcie tego transformatora
przewód fioletowy powinien być tuż przy przewodach doprowadzających napięcie 230V.
Powrót do góry
   
Diagran6
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 864
Miasto: wojewódzkie

Post#5 30 Lis 2008 23:13   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313


Piotrek Majstersztyk napisał:
Bezpiecznik termiczny w transformatorze przewód fioletowy należy ominąć mam ten wzmacniacz nawet i amplituner tak że myślę że pomogę.

Myślisz że to bezpieczne? Z jakiegoś powodu przecież ten termik "puścił". To nie będzie naprawa tylko przeróbka grożąca w ostateczności pożarem.
Paplok - Jeśli robisz to dla siebie, to Twoja sprawa, ale jeśli to sprzęt klienta, to wiedz że w razie czego to Ciebie pierwszego wezwą na dywanik.
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#6 Post autora tematu 05 Gru 2008 15:12   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


wrzucam fotke. Zaznaczone jako "zasilanie" to kabel zasilający wzmacniacza, idąc dalej przyjmuje on kolory:
fioletowy - leci do trafo
biały - leci do płyty głównej

Z trafo wychodzi pęk innych kabli co widać na foto. Do trafo nie idzie sie dostać bo jest zalany.
Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania
Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#7 05 Gru 2008 15:38   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Fioletowy przewód mostkujesz z przewodem idącym do płytki z włącznikiem zasilania.
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#8 Post autora tematu 07 Gru 2008 14:10   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


No ale fioletowy to jest przewód zasilania, dodaję zdjęcie
Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania

Przewody zasialnia idą do płytki, potem jest wyłacznik i za wyłącznikiem odchodzą z płytki jako fioletowy i biały z czego fiolet leci na trafo a biały do innej płyty.

Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania
Powrót do góry
   
policja25
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 116
Miasto: chojnice

Post#9 07 Gru 2008 14:17   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


sprawdz bezpiczniki wszystke
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2008 14:17   





Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#10 07 Gru 2008 16:42   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Fioletowy to przewód od bezpiecznika termicznego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2008 16:42   





Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#11 Post autora tematu 13 Gru 2008 13:08   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Wybija bezpieczniki


Jestem krok dalej ale potrzebuje Waszej pomocy.
Znalazłem na płycie głównej bezpieczniki 1A/250V które zabezpieczają trafo. Są to bezpieczniki mikrostykowe i jeden z nich był wyłączony. Włączyłem go i podłączyłem wzmacniacz do sieci. Po około 3 sekundach bezpiecznik wybił. Zacząłem szukać gdzie jest zwarcie. Odłączyłem trafo od płyty zasilacza i bezpiecznik już nie wybija. Wnioskuje że zwarcie jest na płycie. Zacząłem sprawdzać po kolei mostek, kondensatory i wygląda na to że są sprawne. Następna na płycie jest końcówka mocy i dochodzę do pinów 7,8,9 i 13 które są zwarte.
I tutaj moja prośba, czy ma ktoś z Was opis do tej końcówki mocy ?? Będę wdzięczny za jakiś opis końcówek tego układu. Jeśli sie nie mylę to jest to SI-1125HD SanKen.
Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#12 13 Gru 2008 16:10   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


To masz Klops
Musisz przerobić na STK4133II lub STK4142II gdzieś na elektrodzie jest procedura która została opracowana przez Sony. Dodam że ja też miałem podobny problem ale dotyczył Amplitunera Sony STR414L wiele razy był opisywany na forum no ale się udało. I tobie się też powinno udać :)
Ewentualnie regeneracja Hybrydy.
Pozdrawiam!!
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#13 Post autora tematu 13 Gru 2008 17:05   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Niestety tego się obawiałem. Bede próbował z STK ale musze przeanalizować koszty.
Szukam schematu do SI-1125HD bo być może dałoby się go odzyskać, ale kiepska sparwa z jakimkolwiek datasheet'em do tego układu.

Możecie polecić jakieś źródło gdzie można nabyć końcówki STK ?
Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#14 14 Gru 2008 00:48   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Schemat aplikacyjny jak i jego nota jest w internecie np http://www.datasheet4u.com/share_search.php?sWord=SI1125HD
STK możesz nabyć w cybor-tech.com.pl
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#15 Post autora tematu 22 Gru 2008 14:00   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


@Piotrek Majstersztyk dzieki za info. STK4142II znalazłem w Gliwicach po 19zł ale to chyba jakaś made in China, bo na cybor-tech.com.pl jest po 39zł. Szukałem też STK4133II ale dostać ten model w Polsce graniczy z cudem zresztą podobnie jak SI-1125HD.
Znalazłem na necie konkretny opis (niestety po niemiecku) jak zmienić 1125HD na STK 4133II. Mi sie niestety nie przyda bo jak pisałem wczesniej 4133II praktycznie nie do dostania. Ale może komuś sie przyda wiec wrzucam.
Tak wiec kupie albo 4142II albo 4141V.Tylko ciekawi mnie jedna sprawa a mianowicie recommended voltage dla 4142II to 26V a dla 4141V to 27V. W Sony 313L jest napięcie 36V czy to nie sprawi że żywotność tych końcówek zmaleje ??

Wrzucam zdjęcia jakie zrobiłem kostece SanKen SI-1125HD. na pierwszy rzut oka wyglada ok :) ale niestety zwarte są piny +Vcc i -Vcc.

Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania

Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania

Załączniki:
Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#16 22 Gru 2008 17:28   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Coś mi się wydaje że możliwa by była regeneracja SI wywalić uszkodzone tranzystory mocy Wstawić BD911 i BD912 i już. STK4141V ma max napięcie zasilania +-40V a STK4142II ma max zasilanie +-39 więc obie hybrydy wytrzymają przy zasilaniu +-36V oczywiście jeśli będą oryginalne od Sanyo.
Ps. STK4133 to nic innego jak ulepszona wersja STK4132II. STK4142II będzie pasował w miejsce STK4133II i tak samo będzie wyglądać schemat przeróbki.
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#17 Post autora tematu 25 Cze 2009 13:52   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Wstawiłem STK4132II zamiast SI1125HD postępując zgodnie ze schematem podanym wcześniej, Niestety nic się nie dzieje, cisza w głośnikach. Jedynie wywaloło kondesator C207 który był na 35V a jak zmierzyłem to okazało się że jest 36,6 V.
Ciekawi mnie jedna rzecz a mianowicie w tej instrukcji piszą na dole żeby wyrzucić kondensatory C611 C612 C661 i C622. Ale problem w tym że na płycie głównej nie ma kondensatorów o takim oznaczeniu. Z resztą na żadnej z płytek wzmacniacza nie znalazłem kondensatorów o takich numerkach. Może wiecie o co w tym chodzi ?
Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#18 26 Cze 2009 01:27   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Pewnie chodzi o Sony STR313L tam są oznaczenia C611 C612 C661 i C662. W TA313 będzie podobnie tzn będzie zapewne się zaczynać od C211 C212 C261 C262.
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#19 Post autora tematu 26 Cze 2009 19:27   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Tak też myslałem ale póki co nie usuwałem tych kondensatorów. Mam jeszcze pytanko w datascheet od STK4132II pisze że max voltage to 34,5V, w TA-313 jest 36V czy przypadkiem nie spaliłem tej końcówki ? Nie zauważyłem wcześniej tej wartości :| kurcze ... i coś mi sie wydaje że to jest przyczyna tego że po zmianie dalej nie smiga.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Cze 2009 19:27   





Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#20 26 Cze 2009 21:59   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Właśnie. Prawdopodobnie STK już nie żyje. Proszę wysłać fotkę tego STK gdyż mógł kolega dostać podróbkę.
Coś mi się wydaje że podeszedł by tam STK4142II.
Powrót do góry
   
Paplok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 104

Post#21 Post autora tematu 27 Cze 2009 13:26   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


Zamieszczam fotkę kostki.
Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania

po czym poznać że to może być podróbka a nie orginał Sanyo ?

Tak jak kolega pisze, spróbuje wsadzić STK4142II. Przy najbliższej okazji zamówię ten układ, niestety w sklepie gdzie kupiłem STK 4132II nie mają 4142II.
Powrót do góry
   
Piotrek Majstersztyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 5083
Miasto: Twardogóra

Post#22 28 Cze 2009 01:00   

Re: Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania


No to kolega ma oryginał Sanyo. A po czym poznać opisałem w tym temacie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1341911.html
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Wzmacniacz Sony TA-313 Brak zasilania
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sony CFD-151 brak zasilania silników w CD (6)
Wzmacniacz Ceeroy 150 - Brak reakcji po podłączeniu zasilania (1)
Sony KV-2185MK-- brak zasilania (23)
Sony FH-B510 brak zasilania (3)
Wzmacniacz CA-V1; brak zasilania lampek i przekaźnika(?) (2)
wzmacniacz na kd502 brak zasilania (4)
SONY TA-313 wzmacniacz - problem z regulacją barwy. (2)
Wzmacniacz Sony TA-F345R - brak wyjściowych gniazd zasilania (4)
Sony XR-212. Po podłączeniu zasilania brak reakcji. (2)
SONY ST-S311 - brak odbioru po włączeniu zasilania (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS