Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??
Author
Message
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Feb 2006
Posts: 67
Location: śląsk

Post#1 Post from the author of the topic 02 Dec 2008 09:57   

Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??


Witam!
Jak w temacie, a konkretnie chodzi mi o to czy zamiast Livebox-a moge podłączyć używanego dotychczas LINKSYS-a WAG200G do tej platformy??

Na infolini 800 102 102 nie pootrafili mi odpowiedziec na to pytanie!

link do instrukcji instalacji pdf.

http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358176/instrukcja_instalacji_neostrady_tp_z_telewizja_final_366772940.pdf

W instrukcji jest wzmianka że nalezy skonfigurować w livebox-ie żółty port Enthernet poprzez zalogowanie sie w routerze livebox (198.168.1.1) i w rubryce TV przez ADSL klikniecie w pozycję MODYFIKUj czego niema w LINKSYCIE

Zatem czy bedzie mozliwe podłączenie LINKSYSA ??

Połączenie internetowe jest potrzbne do sciągniecia przez tuner wszelkich aktualizacji wiec bez tego ani rusz

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Dec 2008 09:57   





Back to top
   
xentro
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 18 Apr 2008
Posts: 125

Post#2 02 Dec 2008 12:03   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Wczoraj miałem nieprzyjemność podłączać to białe koszmarne pudełko, z ciekawości podłączyliśmy pod d-linka. Komunikat na ekranie uparcie dawał znać żeby podłączyć Livebox-a i tak też musieliśmy zrobić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Feb 2006
Posts: 67
Location: śląsk

Post#3 Post from the author of the topic 02 Dec 2008 13:00   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


To nie dobrze.., może jednak ktoś wie w jaki sposób zgrać to z LINKSYSEM ??

Helpful message? + -

Back to top
   
as1970
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 03 Jul 2007
Posts: 2
Location: toruń

Post#4 06 Dec 2008 08:16helpful post - solution   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


podłączyłem do linksysa wag200 i odbiornik się uruchamia , nie wiem jak będzie z przesyłem uprawnień?

Helpful message? + -

Back to top
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Feb 2006
Posts: 67
Location: śląsk

Post#5 Post from the author of the topic 06 Dec 2008 10:11   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam i dziekuje za posta.
Wszoraj rówież miałem możliwoś instalacji tego tunerka i podłączenia go do owego LINKSYSA, okazało się że wszystko śmiga bez żadnego problemu.Jednak sam tunerek nie należy do najszybszych i podczas samego włączania, i to za kazdym razem trzeba swoje odczekać - trwa to kilkanaście sekund

Uważam temat za zamkniety:)

Helpful message? + -

Back to top
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Mar 2009
Posts: 10

Post#6 22 Mar 2009 19:56   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Chciałbym kontynuować temat... Mam podobną sytuację, z tym, że inny modem/router. Chodzi mi o to, czy i jak muszę aktywować neostrade, jeśli przedłużam umowę? Czy muszę gdzieś sie rejestrować? "Zaklepać" nową umowę?
Nie chce instalować liveboxa, tylko używać swojego sprzętu. Tuner podpiać pod mój roter.

Helpful message? + -

Back to top
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Feb 2006
Posts: 67
Location: śląsk

Post#7 Post from the author of the topic 22 Mar 2009 20:14   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Tak dokładnie wystarczy podłączyć kabelkiem do routera, a antene ustawić na HOTBIRD
Włączyć tuner i postepowac według wskazówek na ekranie

pozdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Mar 2009
Posts: 10

Post#8 22 Mar 2009 20:27   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


"Dekoder nie jest podłączony do modemu livebox. Sprawdź czy kabel ethernetowy jest podłączony do liveboxa - do gniazda oznaczonego żółtą naklejką, sprawdź również poprawność konfiguracji. Następnie naciśnij OK, aby uruchomić test." - taki komunikat pojawił się na ekranie tv Sad
Używam Airlive wt-2000arm.
Jakieś sugestie? Prosze Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2009 20:27   





Back to top
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Feb 2006
Posts: 67
Location: śląsk

Post#9 Post from the author of the topic 22 Mar 2009 21:13   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Czy napewno na tym porcie do którego jest podłączony tuuner jest internet ??
Kabel sieciowy nie może byc skrosowany.

Jezeli tak sie ciagle dzieje, być może z tunerem jest cos nei tak.

Słyszałem że klienci dosc czesto wymieniają ten sprzęt z róznych powodów

Helpful message? + -

Back to top
   
xczarex
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Mar 2009
Posts: 6

Post#10 22 Mar 2009 21:46   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


czyli można neostrade a raczej tuner neostrady bez problemu podłączyć pod np mojego asmaxa 804 ?? 2 kompy i na 3 wtyczce nieskrosowanym kabelkiem tuner i powino śmigać ??

a rozdzielić innym tunerem na np 2 TV się da :> Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2009 21:46   





Back to top
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Mar 2009
Posts: 10

Post#11 22 Mar 2009 21:53   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Internet jest na tym porcie. Kabel nie jest skrosowany. Używam tego z zestawu.

Zainstalowałem jednak liveboxa i pod nim tuner działa. Gdy wyjałem kabel sieciowy z lboxa i podpiąłem do airliva, to nadal działał, ALE przy restarcie tunera - znowu burzy się, ze nie jest podłączony do lboxa.

Czy ma jakieś znaczenie, że brama na moim airlive ma adres 192.168.1.254, a livebox jest domyślnie ustawiony na 192.168.1.1? Myslałem, żeby zmienić ip liveboxa na ...254, podpiąć do niego tuner (ten zapisze w pamieci nowy ip ...1->...254), a następnie podpiąć tuner do airliva. Nie wiem, czy jasno to opisałem Wink

[[niezbyt kumam konfigurację lboxa, nie widziałem gdzie by tam można było zmienić ip bramy]]

Tylko czy to ma sens... Jak jest u Ciebie?

Sory, że tak smęce, ale chciałbym sie z tym uporać wreszcie.
Dzięki za odp!

Helpful message? + -

Back to top
   
bzyx
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 30 Jan 2008
Posts: 3
Location: Chojnice

Post#12 23 Mar 2009 11:02   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam
Będzie działał na dowolnym routerze tylko ustawienia muszą być takie jak domyślne w livebox.... czyli brama 192.168.1.1 i włączone dhcp, i tyle - de facto nie sprawdza czy to livebox czy coś innego :]

Helpful message? + -

Back to top
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Mar 2009
Posts: 10

Post#13 23 Mar 2009 12:12   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Dokładnie jak pisze Bzyx Smile Wszystko śmiga Smile Dzięki!

Dzięki Silenceres.

Problem rozwiązany Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
xczarex
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Mar 2009
Posts: 6

Post#14 23 Mar 2009 14:56   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


jak ustawić na moim Asmax 804u brame 192.168.1.1 ??
u mnie niby jest włączone DHCP, bo mam na 2 serwery, a mam 2 kompy pod niego podpięte.

Może ktoś wie jak to zkonfigurować na tym routerze Smile pozdro

edit:
wystarczy wejść w LAN Configuration > i zmienić IP Address z 10.0.0.2 na te 192... a później automatycznym przydzielaniu z 10.0.0.1 - 10.0.0.14 na również te 192... ??

Helpful message? + -

Back to top
   
ccc
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 15 Dec 2005
Posts: 49

Post#15 03 Jun 2009 10:12   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Odkopuje temat,
Czy jeśli wykupię Neostrade z telewizja IPTV 2Mbit i zamiast liveboxa podlaczę własny modem to czy nie bedzie przypadkiem dostepne 6Mbit?
Z tego co wiem to 2 mbit sa zarezerwowane do internetu a reszta dla IPTV a standardowo linia synchronizuje sie na 6mbit.
Moze livebox ma jakies zarzadzanie pakietami i rezerwuje te 4mbit na telewizje. Bylby to tanszy sposob na internet 6 mbit.
Moze ktoś zna odpowiedż?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Jun 2009 10:12   





Back to top
   
jutro68
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 04 Apr 2007
Posts: 25
Location: Władek

Post#16 05 Jun 2009 00:18   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


NIE---masz 2M+4M dla telewizji, nie ma możliwości tego puścić na internet,jest to ukryty kanał nałozany na podstawowy 2M,jak oglądasz tv to masz 6M-wył.tv masz 2M

Helpful message? + -

Back to top
   
Swierzak90
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 23 Feb 2010
Posts: 13
Location: Police

Post#17 23 Feb 2010 19:45   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam
Jest to mój pierwszy post na forum, i bardzo się z tego cieszę że do was dołączyłem, ale jednak piszę do was w pewnej sprawie dotyczącej tej telewizji i neostrady. A więc, chodzi o to że moi znajomi kupili sobie owy pakiecik, i mają problem, gdyż wyskakuje na telewizorze "Dekoder nie jest podłączony do modemu livebox...... i tak dalej. Prawdopodobnie wszystko jest dobrze podłączone, wymieniony 3 dekoder na nowy i nic. Piszecie że kabel sieciowy nie może być skrosowany, czyli ten który idzie z liveboxa do gniazdka. A co z kablem który idzie od liveboxa do tunera też nie może być skrosowany ? Jutro zamierzam im pomóc, i jak możecie to napiszcie gdzie ewentualnie szukać problemu itp. Może od nowa prze instalować liveboxa czy coś ? Z góry dziękuje za odpowiedź

Helpful message? + -

Back to top
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Feb 2006
Posts: 67
Location: śląsk

Post#18 Post from the author of the topic 23 Feb 2010 22:06   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Swierzak90 wrote:
Witam
Jest to mój pierwszy post na forum, i bardzo się z tego cieszę że do was dołączyłem, ale jednak piszę do was w pewnej sprawie dotyczącej tej telewizji i neostrady. A więc, chodzi o to że moi znajomi kupili sobie owy pakiecik, i mają problem, gdyż wyskakuje na telewizorze "Dekoder nie jest podłączony do modemu livebox...... i tak dalej. Prawdopodobnie wszystko jest dobrze podłączone, wymieniony 3 dekoder na nowy i nic. Piszecie że kabel sieciowy nie może być skrosowany, czyli ten który idzie z liveboxa do gniazdka. A co z kablem który idzie od liveboxa do tunera też nie może być skrosowany ? Jutro zamierzam im pomóc, i jak możecie to napiszcie gdzie ewentualnie szukać problemu itp. Może od nowa prze instalować liveboxa czy coś ? Z góry dziękuje za odpowiedź


Kabel z LIVEBOXa do gniazdka to zwykły kabel telefoniczny (musiało ci sięcoś pomylić) tego kabla się nie krosuje.

Natomiast kabel z LIVEBOXa do TUNERA nie moż być krosowany

Sprawdź również w ustawieniach LIVEBOXA poda adresem 192.168.1.1 (login i hasło ) admin
czy (żółty lub czerwony port ethernmet - nie pamietam) powinno być wyłączone TV przez adsl

Jeżeli masz oba porty wolne to spróbuj odrazu włożyć kabelek do żółtego ganiazdka , a jak nie zadziała to do czerwonego.Nie pamiętam teraz z którego jest wyjście internetu.W karzdym bądź razie jak wyłączysz TV przez adsl to z obu gniazdek moż3sz czerpać neta.

I co najważniejsze sprawdż czy masz internet na LIVEBOXie ! (podstawa)

pozdro. ( soyry za błedy)

Helpful message? + -

Back to top
   
irek19
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 15 Apr 2008
Posts: 1652
Location: daleko od szosy

Post#19 24 Feb 2010 07:48   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Wystarczy dokładnie czytać instrukcję podłączenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Swierzak90
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 23 Feb 2010
Posts: 13
Location: Police

Post#20 24 Feb 2010 18:43   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Sprawdź również w ustawieniach LIVEBOXA poda adresem 192.168.1.1 (login i hasło ) admin
czy (żółty lub czerwony port ethernmet - nie pamietam) powinno być wyłączone TV przez adsl - Możesz napisać łopatologicznie będe naprawdę wdzięczny:) Nie miałem nigdy kontaktu z Liveboxem, więc prosze o wyrozumiałość.

Helpful message? + -

Back to top
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Feb 2006
Posts: 67
Location: śląsk

Post#21 Post from the author of the topic 24 Feb 2010 18:55   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


w przeglądarkę internetową wpisz 192.168.1.1

pojawi się okno do wpisania loginu i hasła (tam wpiszesz admin)

Następnie wejdziesz do ustawien LIVEBOXA gdzie na zakładce głównej będziesz miał coś takiego jak TV przez adsl - włączone ( musisz to wyłączyć)

wtedy ten gniazdko (żółte bądź czerwone o którym piszą w instrukcji) będzie dostosowane do pracy z tunerem

Podkreślam TV przez adsl ma być WYŁĄCZONA!

jak chcesz pogadać podaj gg jeszcze chwilkę będę

Helpful message? + -

Back to top
   
TMK_M
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Jul 2003
Posts: 644
Location: Stalowa Wola

Post#22 11 Nov 2010 11:59   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam
Mam zlecenie zainstalowania tv z tpsa tylko klientka nie chce kabli dodatkowych.
Mam takie pytanie czy można podłączyć do tunera accespointa ktory w trybie APC łaczy sie z liveboxem przez wifi? Bedzie to działać?
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??
Page 1 of 1
Similar topics
Oscyloskop cyfrowy OWON,ktoś miał do czynienia? (2)
Sunker Elite CB 115 - czy ktoś miał do czynienia? (16)
SIMOCO PRM 8070. Programowanie. Czy miał ktoś doświadczenia z tym radiem? (7)
Neostrada z telewizją ITVP (2)
TP neostrada z telewizją + splitter + telewizja na kartę (1)
Neostrada TP z telewizją - problem z wyszukaniem kanałów (1)
Neostrada tp z telewizją, brak odbioru kilku stacji (15)
Brak sygnału sat na dekoderze TV-SAT Neostrada (33)
czy ktoś miał doczynienia z kitem ne013 (2)
co potrzebuje, czy ktoś coś takiego miał (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl topic RSS feed