Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??
Autor
Wiadomość
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 63
Miasto: śląsk

Post#1 Post autora tematu 02 Gru 2008 10:57   

Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??


Witam!
Jak w temacie, a konkretnie chodzi mi o to czy zamiast Livebox-a moge podłączyć używanego dotychczas LINKSYS-a WAG200G do tej platformy??

Na infolini 800 102 102 nie pootrafili mi odpowiedziec na to pytanie!

link do instrukcji instalacji pdf.

http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358176/instrukcja_instalacji_neostrady_tp_z_telewizja_final_366772940.pdf

W instrukcji jest wzmianka że nalezy skonfigurować w livebox-ie żółty port Enthernet poprzez zalogowanie sie w routerze livebox (198.168.1.1) i w rubryce TV przez ADSL klikniecie w pozycję MODYFIKUj czego niema w LINKSYCIE

Zatem czy bedzie mozliwe podłączenie LINKSYSA ??

Połączenie internetowe jest potrzbne do sciągniecia przez tuner wszelkich aktualizacji wiec bez tego ani rusz
Powrót do góry
   
xentro
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 127

Post#2 02 Gru 2008 13:03   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Wczoraj miałem nieprzyjemność podłączać to białe koszmarne pudełko, z ciekawości podłączyliśmy pod d-linka. Komunikat na ekranie uparcie dawał znać żeby podłączyć Livebox-a i tak też musieliśmy zrobić.
Powrót do góry
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 63
Miasto: śląsk

Post#3 Post autora tematu 02 Gru 2008 14:00   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


To nie dobrze.., może jednak ktoś wie w jaki sposób zgrać to z LINKSYSEM ??
Powrót do góry
   
as1970
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 2
Miasto: toruń

Post#4 06 Gru 2008 09:16pomocny post - solucja   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


podłączyłem do linksysa wag200 i odbiornik się uruchamia , nie wiem jak będzie z przesyłem uprawnień?
Powrót do góry
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 63
Miasto: śląsk

Post#5 Post autora tematu 06 Gru 2008 11:11   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam i dziekuje za posta.
Wszoraj rówież miałem możliwoś instalacji tego tunerka i podłączenia go do owego LINKSYSA, okazało się że wszystko śmiga bez żadnego problemu.Jednak sam tunerek nie należy do najszybszych i podczas samego włączania, i to za kazdym razem trzeba swoje odczekać - trwa to kilkanaście sekund

Uważam temat za zamkniety:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Gru 2008 11:11   





Powrót do góry
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 10

Post#6 22 Mar 2009 20:56   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Chciałbym kontynuować temat... Mam podobną sytuację, z tym, że inny modem/router. Chodzi mi o to, czy i jak muszę aktywować neostrade, jeśli przedłużam umowę? Czy muszę gdzieś sie rejestrować? "Zaklepać" nową umowę?
Nie chce instalować liveboxa, tylko używać swojego sprzętu. Tuner podpiać pod mój roter.
Powrót do góry
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 63
Miasto: śląsk

Post#7 Post autora tematu 22 Mar 2009 21:14   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Tak dokładnie wystarczy podłączyć kabelkiem do routera, a antene ustawić na HOTBIRD
Włączyć tuner i postepowac według wskazówek na ekranie

pozdr.
Powrót do góry
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 10

Post#8 22 Mar 2009 21:27   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


"Dekoder nie jest podłączony do modemu livebox. Sprawdź czy kabel ethernetowy jest podłączony do liveboxa - do gniazda oznaczonego żółtą naklejką, sprawdź również poprawność konfiguracji. Następnie naciśnij OK, aby uruchomić test." - taki komunikat pojawił się na ekranie tv :(
Używam Airlive wt-2000arm.
Jakieś sugestie? Prosze ;)
Powrót do góry
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 63
Miasto: śląsk

Post#9 Post autora tematu 22 Mar 2009 22:13   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Czy napewno na tym porcie do którego jest podłączony tuuner jest internet ??
Kabel sieciowy nie może byc skrosowany.

Jezeli tak sie ciagle dzieje, być może z tunerem jest cos nei tak.

Słyszałem że klienci dosc czesto wymieniają ten sprzęt z róznych powodów
Powrót do góry
   
xczarex
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 6

Post#10 22 Mar 2009 22:46   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


czyli można neostrade a raczej tuner neostrady bez problemu podłączyć pod np mojego asmaxa 804 ?? 2 kompy i na 3 wtyczce nieskrosowanym kabelkiem tuner i powino śmigać ??

a rozdzielić innym tunerem na np 2 TV się da :> :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2009 22:46   





Powrót do góry
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 10

Post#11 22 Mar 2009 22:53   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Internet jest na tym porcie. Kabel nie jest skrosowany. Używam tego z zestawu.

Zainstalowałem jednak liveboxa i pod nim tuner działa. Gdy wyjałem kabel sieciowy z lboxa i podpiąłem do airliva, to nadal działał, ALE przy restarcie tunera - znowu burzy się, ze nie jest podłączony do lboxa.

Czy ma jakieś znaczenie, że brama na moim airlive ma adres 192.168.1.254, a livebox jest domyślnie ustawiony na 192.168.1.1? Myslałem, żeby zmienić ip liveboxa na ...254, podpiąć do niego tuner (ten zapisze w pamieci nowy ip ...1->...254), a następnie podpiąć tuner do airliva. Nie wiem, czy jasno to opisałem ;)

[[niezbyt kumam konfigurację lboxa, nie widziałem gdzie by tam można było zmienić ip bramy]]

Tylko czy to ma sens... Jak jest u Ciebie?

Sory, że tak smęce, ale chciałbym sie z tym uporać wreszcie.
Dzięki za odp!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2009 22:53   





Powrót do góry
   
bzyx
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 3
Miasto: Chojnice

Post#12 23 Mar 2009 12:02   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam
Będzie działał na dowolnym routerze tylko ustawienia muszą być takie jak domyślne w livebox.... czyli brama 192.168.1.1 i włączone dhcp, i tyle - de facto nie sprawdza czy to livebox czy coś innego :]
Powrót do góry
   
qzaj
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 10

Post#13 23 Mar 2009 13:12   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Dokładnie jak pisze Bzyx :) Wszystko śmiga :) Dzięki!

Dzięki Silenceres.

Problem rozwiązany :D
Powrót do góry
   
xczarex
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 6

Post#14 23 Mar 2009 15:56   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


jak ustawić na moim Asmax 804u brame 192.168.1.1 ??
u mnie niby jest włączone DHCP, bo mam na 2 serwery, a mam 2 kompy pod niego podpięte.

Może ktoś wie jak to zkonfigurować na tym routerze :) pozdro

edit:
wystarczy wejść w LAN Configuration > i zmienić IP Address z 10.0.0.2 na te 192... a później automatycznym przydzielaniu z 10.0.0.1 - 10.0.0.14 na również te 192... ??
Powrót do góry
   
ccc
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Gru 2005
Posty: 50

Post#15 03 Cze 2009 10:12   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Odkopuje temat,
Czy jeśli wykupię Neostrade z telewizja IPTV 2Mbit i zamiast liveboxa podlaczę własny modem to czy nie bedzie przypadkiem dostepne 6Mbit?
Z tego co wiem to 2 mbit sa zarezerwowane do internetu a reszta dla IPTV a standardowo linia synchronizuje sie na 6mbit.
Moze livebox ma jakies zarzadzanie pakietami i rezerwuje te 4mbit na telewizje. Bylby to tanszy sposob na internet 6 mbit.
Moze ktoś zna odpowiedż?
Powrót do góry
   
jutro68
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Kwi 2007
Posty: 25
Miasto: Władek

Post#16 05 Cze 2009 00:18   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


NIE---masz 2M+4M dla telewizji, nie ma możliwości tego puścić na internet,jest to ukryty kanał nałozany na podstawowy 2M,jak oglądasz tv to masz 6M-wył.tv masz 2M
Powrót do góry
   
Swierzak90
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 8
Miasto: Police

Post#17 23 Lut 2010 20:45   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam
Jest to mój pierwszy post na forum, i bardzo się z tego cieszę że do was dołączyłem, ale jednak piszę do was w pewnej sprawie dotyczącej tej telewizji i neostrady. A więc, chodzi o to że moi znajomi kupili sobie owy pakiecik, i mają problem, gdyż wyskakuje na telewizorze "Dekoder nie jest podłączony do modemu livebox...... i tak dalej. Prawdopodobnie wszystko jest dobrze podłączone, wymieniony 3 dekoder na nowy i nic. Piszecie że kabel sieciowy nie może być skrosowany, czyli ten który idzie z liveboxa do gniazdka. A co z kablem który idzie od liveboxa do tunera też nie może być skrosowany ? Jutro zamierzam im pomóc, i jak możecie to napiszcie gdzie ewentualnie szukać problemu itp. Może od nowa prze instalować liveboxa czy coś ? Z góry dziękuje za odpowiedź
Powrót do góry
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 63
Miasto: śląsk

Post#18 Post autora tematu 23 Lut 2010 23:06   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Swierzak90 napisał:
Witam
Jest to mój pierwszy post na forum, i bardzo się z tego cieszę że do was dołączyłem, ale jednak piszę do was w pewnej sprawie dotyczącej tej telewizji i neostrady. A więc, chodzi o to że moi znajomi kupili sobie owy pakiecik, i mają problem, gdyż wyskakuje na telewizorze "Dekoder nie jest podłączony do modemu livebox...... i tak dalej. Prawdopodobnie wszystko jest dobrze podłączone, wymieniony 3 dekoder na nowy i nic. Piszecie że kabel sieciowy nie może być skrosowany, czyli ten który idzie z liveboxa do gniazdka. A co z kablem który idzie od liveboxa do tunera też nie może być skrosowany ? Jutro zamierzam im pomóc, i jak możecie to napiszcie gdzie ewentualnie szukać problemu itp. Może od nowa prze instalować liveboxa czy coś ? Z góry dziękuje za odpowiedź


Kabel z LIVEBOXa do gniazdka to zwykły kabel telefoniczny (musiało ci sięcoś pomylić) tego kabla się nie krosuje.

Natomiast kabel z LIVEBOXa do TUNERA nie moż być krosowany

Sprawdź również w ustawieniach LIVEBOXA poda adresem 192.168.1.1 (login i hasło ) admin
czy (żółty lub czerwony port ethernmet - nie pamietam) powinno być wyłączone TV przez adsl

Jeżeli masz oba porty wolne to spróbuj odrazu włożyć kabelek do żółtego ganiazdka , a jak nie zadziała to do czerwonego.Nie pamiętam teraz z którego jest wyjście internetu.W karzdym bądź razie jak wyłączysz TV przez adsl to z obu gniazdek moż3sz czerpać neta.

I co najważniejsze sprawdż czy masz internet na LIVEBOXie ! (podstawa)

pozdro. ( soyry za błedy)
Powrót do góry
   
irek19
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Kwi 2008
Posty: 1707
Miasto: daleko od szosy

Post#19 24 Lut 2010 08:48   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Wystarczy dokładnie czytać instrukcję podłączenia.
Powrót do góry
   
Swierzak90
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 8
Miasto: Police

Post#20 24 Lut 2010 19:43   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Sprawdź również w ustawieniach LIVEBOXA poda adresem 192.168.1.1 (login i hasło ) admin
czy (żółty lub czerwony port ethernmet - nie pamietam) powinno być wyłączone TV przez adsl - Możesz napisać łopatologicznie będe naprawdę wdzięczny:) Nie miałem nigdy kontaktu z Liveboxem, więc prosze o wyrozumiałość.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2010 19:43   





Powrót do góry
   
Silenceres
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 63
Miasto: śląsk

Post#21 Post autora tematu 24 Lut 2010 19:55   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


w przeglądarkę internetową wpisz 192.168.1.1

pojawi się okno do wpisania loginu i hasła (tam wpiszesz admin)

Następnie wejdziesz do ustawien LIVEBOXA gdzie na zakładce głównej będziesz miał coś takiego jak TV przez adsl - włączone ( musisz to wyłączyć)

wtedy ten gniazdko (żółte bądź czerwone o którym piszą w instrukcji) będzie dostosowane do pracy z tunerem

Podkreślam TV przez adsl ma być WYŁĄCZONA!

jak chcesz pogadać podaj gg jeszcze chwilkę będę
Powrót do góry
   
TMK_M
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 632
Miasto: Stalowa Wola

Post#22 11 Lis 2010 12:59   

Re: Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia


Witam
Mam zlecenie zainstalowania tv z tpsa tylko klientka nie chce kabli dodatkowych.
Mam takie pytanie czy można podłączyć do tunera accespointa ktory w trybie APC łaczy sie z liveboxem przez wifi? Bedzie to działać?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Neostrada z telewizją SAT - miał ktoś z tym do czynienia ??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Brak sygnału sat na dekoderze TV-SAT Neostrada (33)
Neostrada tp z telewizją, brak odbioru kilku stacji (15)
Neostrada TP z telewizją - problem z wyszukaniem kanałów (1)
TP neostrada z telewizją + splitter + telewizja na kartę (1)
Neostrada z telewizją ITVP (2)
SIMOCO PRM 8070. Programowanie. Czy miał ktoś doświadczenia z tym radiem? (7)
Sunker Elite CB 115 - czy ktoś miał do czynienia? (16)
Oscyloskop cyfrowy OWON,ktoś miał do czynienia? (2)
czy ktoś miał doczynienia z kitem ne013 (2)
co potrzebuje, czy ktoś coś takiego miał (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS