Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Wykrywanie nadchodzącej burzy

Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Wykrywanie nadchodzącej burzy
Angielska wersja
Autor Wiadomość
xionc
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Rzeszów

Post 28 Sie 2004 17:19   

odswiezanie nastepuje co 5 min, nie wiem jak z tym w praktyce ale napewno nie co 2 godziny, pewnie popatrzyles na czas wyswietlany na mapce - to czas UTC, do niego musisz doliczyc 2 godziny dla GMT+2. Jedyna niedokladnosc jaka zaobserwowalem w tym systemie to brak niektorych wyladowan, nie wiem z czym sie to wiaze, moze radary nie wykrywaja wyladowan miedzychmurowych.
Powrót do góry

lakrymator
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Gdańsk

Post 04 Wrz 2004 21:40   

Re: Wykrywanie nadchodzącej burzy

Szukałem ale nie znalazłem.
Tylko w tym temacie jest sł.kl. "elektrometr".
Czy ktoś może wie coś na temat lamp elektrometrycznych.
Bawiłem sie w to kiedyś (na DF96 i 1T4T), była to rewelacja w czasach nieistnienia MOSFET.
Układ reagował na każdy ruch po dywanie i pamiętał stan po kilkunastu godzinach (nawet z wyłączonym żarzeniem).
Pozdr.
Powrót do góry

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Miasto: Warszawa

Post 06 Wrz 2004 13:02   

Miernik Keithley-a ma na wejściu bi-FET-a (2 FET-y w jednej obudowie), i mierzy prądy
rzędu kilkunastu attoamperów (1aA = 0.001fA, 1fA=0.001pA, 1pA=0.001nA), więc przy
pojemności wejścia rzędu pikofarada mógłby już pamiętać napięcie przez wiele godzin.

Niemniej jednak kilkanaście godzin ciężko jest uzyskać, wystarczy nieco więcej wilgoci
w powietrzu i wszystko przewodzi jeśli nie piko, to co najmniej wiele femtoamperów.
Na temat lamp elektrometrycznych musiałbym poszukać - chyba miałem w jakiejś książce.
Powrót do góry

ulkaher
Poziom 2
Poziom 2

Post 17 Lut 2005 09:47   

witam.
zbudowalem detektor na podstawie schematu podanego przez gulsona i wystapil mi problem.
w punkcie pomiaru TP1 napiecie jest caly czas rowne 0,a w TP2 wynosi ono nie caly 1V. Probowalem zmienic to za pomoca potencjometru,jednak nic to nie dalo.
Czy ktos moze mi powiedziec,co moze byc przyczyna takiego stanu i jak to naprawic??
z gory thx
Powrót do góry

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post 18 Lut 2005 23:21   

Sugerowałbym przeczytanie opisu - w TP1 ma być napięcie _zmienne_ 7VPP,
a w TP2 napięcie _stałe_ +6V; 1V w TP2 wskazuje na to, że jakiś element ma
nieprawidłową wartość - może trzeci tranzystor ma za małe wzmocnienie?
Regulacja potencjomentrem powinna dać możliwość wygaszenia oscylacji
- wtedy napięcie stałe w TP2 staje się równe 0.
Powrót do góry

szalonyelektryk
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: stalowa wola

Post 09 Maj 2005 15:45   

A TEN WYKRYWACZ MA SIE ZNAJDOWAĆ W DOMU CZY NA ZEWNĄTRZ
Powrót do góry

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post 09 Maj 2005 22:08   

rzoumiem, że w domu, tylko potrzeba paru metrów drutu na antenę (ale wewnętrzną - zewnętrzna byłaby niebezpieczna!)
swoją drogą, z anteną zewnętrzną, to zwykła neonówka podłączona do takiej anteny sygnalizuje burzę zanim ją widać.
Powrót do góry

mati005
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: Toruń

Post 10 Maj 2005 16:19   

Re: Wykrywanie nadchodzącej burzy ;)

Bunias napisał:
Znam idee podobnego urzadzenia bardzo prostego w budowie. Oprozniamy 2 wareczki w puszce ;) nastepnie stawiamy je w odleglosci okolo 3 cm od siebie (puszki musza stac na materiale izolujacym). nastepnie 1 puszke uziemiamy laczac ja przewodem np z kaloryferem, natomiast 2 puszke laczymy przewodem z duuza folia aluminiowa (pierwotnie podobno laczylo się z piorunochronem ale nie polecam). Nastepnie na puszkach kladziemy patyczek tak aby mozna na nim umocowac nitke na ktorej powiesimy zawleczke urwana z puszki. Zawleczka powinna wisiec na srodku wysokosci puszek miedzy nimi. I mamy gotowy uklad. Aby go przetestowac wystarczy przylozyc folie (ta przylaczona do puszki) do wylaczonego telewizora (lepiej zeby wczesniej stal wylaczony) przykleic folie do kineskopu (tak aby nie stykala się z niczym metalowym bo nam ladunki uciekna). Teraz odsowamy się ;) i wlaczamy telewizor. Zawleczka wiszaca pomiedzy puszkami bedzie przyciagana do puszki podlaczonej do kineskopu (taka mala elektroda wysokonapieciowa się zrobi). Gdy ja dotknie odbierze od niej czesc ladunku, co sprawi ze zostanie przyciagnieta do 2 puszki tej uziemionej, gdy ja dotknie odda jej ladunek przez co bedzie znowu przyciagnieta do 1 puszki... i mamy ladny dzwoneczek ostrzegajacy o burzy u mnie dzwoni mniej wiecej 10 Hz ;) Takie cos nazywa się dzwoneczkami Franklina... moze nie uda się wykryc burzy.. ale za to jaka zabawa przy testowaniu... a i jeszcze jedno nie polecam dotykania naladowanej puszki po wlaczeniu ukladu, nawet jak zawleczka przestanie dzwonic... jest tak kilkaset tys wolt ,raz mi przeskoczyla miedzy puszkami iskra ( 3 cm przeskoku wg krzywej Paschena to pare kV jest potrzebne ;) Najlepiej zewrzec je jakims wkretakiem z izolowana raczka... i to na tyle milej zabawy.

Ja zrobiłem takie dzwonki franklina kilka lat temu.Zauwarzyłem, że gdy zawleczka leci z puszki podłączonej do telewizora do tej uziemionej, zanim jeszcze jej dotknie przeskakuje między nimi iskra.Podłączyłem więc tą folie aluminiową do gwoździa a uziemienie do drugiego.potem Włączyłem telewizor i sprawdzałem jaka może być maksymalna odległość między gwoździami, żeby iskra przeskoczyła.Okazało się, że nawet 1cm.Podłączyłem też folie do gwintu żarówki, włączyłem telewizor i cała żarówka zrobiła się niebieska od łuków elektrycznych.Wyszła mi tak zwana Lampa Plazmowa. Jak ktoś chce, mogę podać jak profesionalnie wykonać taką lampę.A wysokie napięcie nie jest niebezpieczne przy niskim natężeniu, mnie na przykład wiele razy poraził prad z folji przyczepionej do telewizora i z innych źródeł wysokiego napięcia o niskim naężeniu i poczułem jedynie lekkie ukłucie.I jeszce jedna sprawa, czy tobie dzwonki franklina dzwonią cały czas podczas gdy telewizor jest włączony,bo mi tylko w momęcie włączenia i wyłączenia(w momęcie włączena dzwonią mocniej)?
Powrót do góry

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post 10 Maj 2005 20:11   

(1) Jak telewizor jest naprawdę dobry, nie powinny dzwonić wcale.
(2) Jak jest taki sobie, to tylko przy włączaniu i wyłączaniu.
(3) A jak całkiem chłamowaty, to mogą dzwonić cały czas.

Oczywiście taka ocena telewizora jest mocno uproszczona, bo testuje
tylko jeden parametr: na ile producent kineskopu zadbał o to, by chronić
użytkownika przed polem elektrycznym kineskopu: jeśli zaekranował,
to będzie (1), jak tylko zaizolował (2), a jak nie ma nawet izolacji (3).
Powrót do góry

mati005
Poziom 11
Poziom 11

Post 12 Maj 2005 18:14   

Więc ja się dziwie, że przy moim nie dzwonią cały czas, bo mam taki stary, który potrafi odbierać tylko dwa kanały(hyba, że przy kablówce, a kabłówki nie mam).A tak w ogule nie widzę zainteresowania budową Lampy Plazmowej, a to naprawde bardzo fajne urządzenie.
Powrót do góry

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post 12 Maj 2005 20:18   

może za mało stary? musiałby być z eopki Gierka, albo chiński...
Powrót do góry

mati005
Poziom 11
Poziom 11

Post 13 Maj 2005 13:15   

Widzę, że nadal niogo nie interesuje Lampa Plazmowa, ale może kogoś zainteresuje jak podam schemat.Wejście podłączamy do transwormatora, który daje 12-16V.Transwormator na wyjściu to transwormator WN (wysokiego napięcia) od telewizora.Można go wyjąć ze starego telewizora, lub kupić gdzieś gdzie się naprawia telewizory za jakieś 5zł.Jeśli transwormator posiada uzwojenie pierwotne należy rozkręcić ramkę wyjąć je i wyżucić.Uzwojenie wtórne zazwyczaj z dołu ma wiele "nużek".Ich nie podłączamy do niczego.powinny jeszcze zniego dwa, lub jeden przewód.jeśli jest jeden, podłączamy go do żarówki (może być przepalona), której obie elektrody pwinny być złączone kawałkiem druta.Natomiast, kiedy wychodzą dwa przewody - podłączamy do żarówki, a + do uziemienia.Uzwojenie pierwotne musimy nawinąć.Nawijamy 10 zwojów z drutu nawojowego o średnicy 1mm, i podłączamy tak jak na schemacie.Po podłączeniu transwormatora wejściowego do sieci, w żarówce powinny się pojawić łuki elektryczne, lub plazma.Uwaga! Nie wykonałem jeszcze tego użądzenia, i nie wiem czy jest do końca bespieczne.Nie odpowiadam za jakie kolwie niepowodzenia związane z prubą wykonania użądzenia tutaj opisanego.

schemat1.pdf
 Opis:
 n/a

Download
 :  schemat1.pdf
 Zawartość:  
 Rozmiar:  39.25 KB
 Punkty:  0.00

Powrót do góry

71DeX
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Wrocław

Post 08 Mar 2006 20:00   

Witam!
Zbudowalem uklad wg schematu zamieszczonego przez gulson'a. Po podłączeniu buzzer ciagle wydaje z siebie dzwiek (nawet przy odlaczonej antenie). Napiecie w punkcie TP1 wynosi 4V (da sie tylko zmniejszac) a na TP2 2,4V (tez da sie tylko zmniejszac). Co moze byc przyczyna takiego zachowania i jak to naprawic?
Powrót do góry

snejks
Poziom 2
Poziom 2

Post 11 Lis 2009 21:01   

zrobiłem dzwoneczek franklina jak w opisie Bunias tylko że jak włączam telewizor to tylko przez jakies 2sec dzwoni potem przyczepia się do jednej puszki odczepia i znowu wisi na środku(zawleczka od piwa)W czym jest problem wydaje mi sie że wszystko dobrze podłączyłem.Bunias miał racje lepiej nie dotykać puszki :)
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 11 Lis 2009 21:01   

Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Wykrywanie nadchodzącej burzy
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2

[ Page generation time: 0.112 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS