FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mój pierwszy diy- popelscan.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Mój pierwszy diy- popelscan.
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#31 Post from the author of the topic 23 Feb 2009 23:23   

Re: Mój pierwszy diy- popelscan.

dezmontnikus wrote:
Ja właśnie toczę galva takie jak są oryginalnie z projektu zobaczymy czy się uda...

Zapowiada się ciekawie :D. Wziąłeś pod uwagę wielkości magnesów które Ci wysłałem czy będziesz przetaczał?
Back to top

dezmontnikus
Poziom 18
Poziom 18

Post#32 23 Feb 2009 23:48   

Przetaczać nie będę nie wiem czy te magnesy wytrzymają.. a mam tylko dwa :) (za free) magnesy maja średnice 6,5 a w projekcie jest 6 wiedz powiększymy wszystko o 1mm :) chyba nie wpłynie to negatywnie ta galvo. Muszę też wydłużyć trochę (oryginale są długie) tylko mam problem bo nie wiem jak nawinąć te 120 zwojów żeby zmieścić w wymiarach 4x7x20 i chce je nawinąć na karkas z blachy krzemowej... co poradzisz?
Back to top

kisiel20
Poziom 14
Poziom 14

Post#33 Post from the author of the topic 24 Feb 2009 00:07   

To jest wewnętrzny wymiar karkasu(cewki),zewnętrzny będzie trochę większy, musisz ściśle nawinąć bo ciasno jest w korpusie. Nawiń kilka na próbę- ja tak kombinowałem aby się zmieścić w obudowie.
Back to top

Vonter
Poziom 11
Poziom 11

Post#34 24 Feb 2009 00:15   

Witam

Szukałem po necie v3.1 ale znalazłem tylko 4.2. Proszę o link lub ewentualnie przesłanie programu na maila: marcinwtr(malpa)wp.pl

Ja narazie jak pisałem mam troche inny układ odchylania XY który opiera się w swej budowie o cewke z głośnika, lusterko z płyty cd, gumke recepturke oraz dwa magnesy 5x5x2 mm. Robiłem z głowic hdd ale działały w miare stabilnie przy około 100Hz. Zrobiłem na cewkach z głośników 15mm i pracowały stabilnie przy 120Hz. Obecnie mam zrobione na cewkach z wysokotonówek 13mm i ładne koło lub większość krzywych lissajous mam stabilnie przy 400 Hz. Steruje jak narazie adobe audition generując sygnały sinus. Fajna zabawa żeby dobrać tak częstotliwości i modulacje aby były fajne efekty. Sfotografuje kilka fajnych figur i jutro wstawie fotki jak i zdjęcie mojego układu odchylającego. Bardzo proszę o ten program. Pozdrawiam
Back to top

dezmontnikus
Poziom 18
Poziom 18

Post#35 24 Feb 2009 01:42   

Proszę :)

Popelscan_v3.1.rar
 Filename:  Popelscan_v3.1.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  508.24 KB
 Punkty:  1.594 = 0.594 for transfer + 1 for the user (set manually)

Back to top

Vonter
Poziom 11
Poziom 11

Post#36 24 Feb 2009 13:26   

Tak jak obiecałem zdjęcia mojego XY wraz z efektami jakie są nim wykonywane.

Dzięki z popla.

Pzdr

efekty vonter.rar
 Filename:  efekty vonter.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  2.06 MB
 Punkty:  0

Back to top

seradam
Poziom 16
Poziom 16

Post#37 26 Feb 2009 12:31   

Koledzy sam się zabrałem za podstawową wersję popelscana.
Mam kilka pytań.

1. Zasilanie TL084 dajecie symetryczne + - 15V ?
2. Jakiej mocy potrzeba do wysterowania galv ?
tzn jakiej mocy powinien być zasilacz i czy TDA się grzeje?
3. Jest jakieś aktualne miejsce w sieci , gdzie można znaleźć wszystkie
podstawowe materiały , bo szukam kilka dni , i jak zwykle dużo "piany mało wody".

Wszystko jakieś nie do końca. Widziałem kilka wersji z zasilaniem tego wzmaka op TL084 symetrycznie i z 5v. Czy w programie , jak rysujemy , to lustra pracują , czy dopiero po odpaleniu sekwencji ?
Interesuje mnie też wersja servo. Na ten temat też ciężko o materiały.
Dodatkowe pytanie . Mam dwa lasery z wypalonymi diodami można gdzieś kupić samą zieloną diodę 100mW ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2009 12:31   

Back to top

dementor76
Poziom 10
Poziom 10

Post#38 26 Feb 2009 17:56   

Magnesy , laminat , łożyska do galv , drut nawojowy , uszkodzone dyski twarde na lustra , wytrawiacz B 327 i inne potrzebne częsci można kupić na ALLEGRO , wystarczy tylko dobrze poszukać , części elektroniczne najlepiej w TME . TL 084 ja zasilam +/- 12 V stabilizowane , natomiast DAC 0832 +5V stabilizowane , a wzmacniacz na TDA 2030 +/- 18V symetryczne niestabilizowane . Radiatory należy zamontować na TDA 2030 , LM7812 i na LM 317 jeżeli będziesz chciał zrobić regulowany zasilacz do modułu lasera . U mnie się grzeją podczas pracy do jakiś 60 stopni dlatego ja zastosowałem dodatkowo wentylatorki . Załączam moje sprawdzone i działające projekty płytek zrobione w EAGLU , UWAGA w interfejsie popelscan jest zastosowany ( w przeciwieństwie do wszystkich ) męski wtyk kątowy DB 25 . Obudowę zrobilem z PLEXY i profila aluminiowego. Jak skończę ten projekt to umieszczę zdjęcie projektora i tego co potrafi .
Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan.

płytki sprawdzone i działające.zip
 Filename:  płytki sprawdzone i działające.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  31.29 KB
 Punkty:  3 = 0.00 for transfer + 3 for the user (set manually)

Back to top

dezmontnikus
Poziom 18
Poziom 18

Post#39 26 Feb 2009 22:22   

Ładnie :) mi się podoba... te twoje galva ładnie kreślą figury? odpalałeś to? :) Muszę się brać za swoje bo widzę coraz więcej ludzi popla składa...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2009 22:22   

Back to top

kisiel20
Poziom 14
Poziom 14

Post#40 Post from the author of the topic 26 Feb 2009 23:40   

Kolego dementor76 no no. Podoba mi się. Powiedz mi czy Twoje galva mają jakieś pozycjonowanie? Tak mi się wydaje że to srebrne z boku to magnes? Pokaż jak kreślą. Dezmontnikus Pochwaliłbyś się już też co wytoczyłeś.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Feb 2009 23:40   

Back to top

dezmontnikus
Poziom 18
Poziom 18

Post#41 27 Feb 2009 00:38   

Spokojnie wszystko w swoim czasie :) pomóżcie mi tylko z tymi cewkami i będzie dobrze...
Back to top

dementor76
Poziom 10
Poziom 10

Post#42 27 Feb 2009 09:25   

Na razie czekam na lapka z LPT bo mój go nie ma , a wszystkie przejściówki jakich próbowalem nie działają z POPLEM , jak go dostanę to wrzucę zdjęcia i jakieś filmiki .Jeszcze jak wszystko było osobno to testowałem całość w pracy , no i galva dawały radę wyświetlić ( z prędkością pozwalającą oglądać obraz w czasie rzeczywistym ) proste figury , napisy i niektóre animacje np.:
trójkąty , serce , napisy , ludzika , klucze wiolinowe , biegnącego psa , boksera .Ogólnie lepiej dają sobie radę z figurami które mają mniej kątów prostych i ostrych .Ale jeszcze muszę popracować nad regulacja i ustawieniem magnesów pozycjonujących w odpowiedniej odległości , cdn. ...
Back to top

zk12
Poziom 12
Poziom 12

Post#43 01 Mar 2009 16:48   

Ile właściwie zwojów ma mieć jedna cewka-60 czy 120. Na stronie ELM
jest 60, a tutaj czytam, że 120-130.
Czy cewki łączy się szeregowo czy równolegle?
Back to top

kisiel20
Poziom 14
Poziom 14

Post#44 Post from the author of the topic 01 Mar 2009 17:37   

Kolejne postępy
Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan.
Jeszcze tylko zmontować laser
Back to top

dementor76
Poziom 10
Poziom 10

Post#45 02 Mar 2009 11:06   

W zależności od wielkości karkasu na którym będą nawinięte cewki , oraz od wzmacniacza który będzie zastosowany należy nawinąć taką ilość zwojów żeby uzyskać odpowiednią rezystancję np.: dla wzmacniacza TDA 2030 impedancja minimalna wynosi 4 omy , czyli nawijamy dwie cewki po około 2 omy co po połączeniu szeregowym daje nam około 4 omów lepiej jak jest ciut więcej ( ważne jest odpowiednie ustawienie cewek w galvie tak żeby wytworzone przez nie pole magnetyczne się dodawało - początek jednej cewki łączymy z końcem drugiej ).Mi np. wyszło okolo 130 zwojów jedna cewka dla karkasu na magnes o średnicy 6,5 x 20 mm . Kolego KISIEL 20 tez mi sie podoba zaczątek twojego projektora , a czy mógłbyś dokładniej opisać jak działa to twoje pozycjonowanie optyczne , bo chyba nie jak enkoder - nie widzę tu żadnej przesłony ze szczelinami ?
Back to top

radek1255
Poziom 3
Poziom 3

Post#46 02 Mar 2009 21:07   

mam pytanie czy mógł by ktoś wstawić fotki co z czym jest połączone?? bo jestem początkujący i nie moge sie połapać... i pytanie odnośnie galvo ktore piny są od czego
??
Back to top

kisiel20
Poziom 14
Poziom 14

Post#47 Post from the author of the topic 02 Mar 2009 21:57   

Pozycjonowanie działa na zasadzie przesłony. wszystko opisane ładnie i z obrazkami tutaj na górze strony KLIK A co do pinów to wszystko jest opisane na projekcie. Wystarczy pogłówkować, pooglądać i podpiąć :D
Back to top

dementor76
Poziom 10
Poziom 10

Post#48 03 Mar 2009 18:44   

Prace nad moim POPLEM dobiegły końca , dlatego chciałbym pokazać Wam co potrafi mój skaner . Jak na OPEN LOOP to wydaje mi się , że jest całkiem całkiem nieźle . Zapraszam do obejrzenia filmów !!!

Link

Link

Back to top

Vonter
Poziom 11
Poziom 11

Post#49 03 Mar 2009 20:41   

Jak na Open Loop to prawda. Czy próbowałeś pozycjonować dodatkowym magnesem?

Mam pytanie także do bardziej zaawansowanych użytkowników odnośnie budowy galva. Większość robi rotor z ruchomym magnesem i później ma komplikacje tego typu że dwa galva się zakłócają. Czy wybrał ktoś i zrealizował opcję odwrotną? Tzn ruchoma cewka w silnym polu magnetycznym magnesów neodymowych. Uważam że odpowiednio konstruując takie galvo można by uniknąć przesyłu sygnału przez jakiekolwiek szczotki a sam rotor miałby mniejszą bezwładność niż taki z magnesem o przekroju okrągłym.

Pozdrawiam.
Back to top

kisiel20
Poziom 14
Poziom 14

Post#50 Post from the author of the topic 03 Mar 2009 21:57   

A oto kilka fotek :D
Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan. Mój pierwszy diy- popelscan.
Prędkość 3500 do 4000pps. Nie mam już sił na dzisiaj :D
Back to top

Carll
Poziom 13
Poziom 13

Post#51 03 Mar 2009 22:34   

Dużo tracisz na tych wielgaśnych lustrach zmniejsz je będziesz miał mniejszą bezwładność galva a co za tym idzie wzrost pps.
Jak wyglądał test ILDA przy 10Kpps? widać jeszcze koło;) ? Czy już masz punkt?
Back to top

kisiel20
Poziom 14
Poziom 14

Post#52 Post from the author of the topic 03 Mar 2009 22:40   

Te lustra wczoraj umęczyłem :D Przy 10k nawet nie zwracałem uwagi :D byłem za bardzo podekscytowany(po tym jak patrzę od początku tego tematu jak zaczynałem to i tak jestem w niebie) :D Juro będę walczył dalej i muszę mniejsze zwierciadła wystrugać.

Edit. Już po regulacjach. Oto co można wyświetlić. Prędkości różne od 3500 nawet do 6000pps :D niektóre obrazy na początku startują z mniejszej prędkości i w trakcie kreślenia są przyspieszane (pps) przezmianie. Obraz testowy ildy w max.prędkości ma 9kpps Kręcone niestety aparatem foto i jak zwykle nie oddaje on realu.

Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

PS. Czy mógłby mi ktoś podesłać jakieś inne figury do popelscana lub ildy, ewentualnie jakieś laser show :D Byłbym bardzo wdzięczny.
Back to top

dementor76
Poziom 10
Poziom 10

Post#53 07 Mar 2009 10:06   

Witam Was , na prośbę kolegi Kisiel 20 , przedstawiam sposób jak można samemu zrobić animacje MOT :
1.Najpierw musimy sobie ściągnąć i zainstalować następujące programy :
-MWSnap3 (do robienia zrzutów z ekranu i przeróbki obrazu na bitmapy potrzebne w POPELSCANIE )
-EasyGif Animator ( do otwierania plików GIF klatka po klatce )
2.Wchodzimy na stronę z jakimiś animowanymi GIF-ami np:www.egify.pl , ściągamy sobie wybrane animacje i zapisujemy w jakimś folderze .Potem wybraną animację otwieramy w programie Easy Gif Animator , mamy wtedy otwarte wszystkie klatki takiego GIF-a , za pomocą programu MWSnap3 robimy po kolei zrzuty wszystkich klatek ( w opcji zrzuć dowolny obszar ) , należy zrzucać od krawędzi ramki danej klatki , żeby sie nam obrazki nie poprzesuwały . Po zrzuceniu obrazka zapisujemy go programem MWSnap3 w folderze pod jego nazwą ( np.: nietoperz ) wybieramy z listy rozwijanej rozszerzenie .BMP . Potem wystarczy ładowac w POPELSCANIE za pomocą funkcji LOAD IMAGE wszystkie klatki po kolei i dokładnie je obrysowywać ( wyłączamy w razie potrzeby przyciąganie do siatki -SNAP ON GRID , a rozdzielczość wybieramy największą 4 ) jednocześnie po przerysowaniu każdej klatki zmieniamy numer klatki na kolejny ( na suwaku PIC Nr. - w górnym lewym rogu programu POPELSCAN ) . Gotową animację jeszcze regulujemy suwakami w SETTINGS i zapisujemy za pomocą SAVE SEQUENZ .
Załanczam jeszcze pliki z animacjami do pobrania ( niektóre sam robiłem przedstawionym powyżej sposobem ) .

pliki MOT.zip
 Filename:  pliki MOT.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  478.36 KB
 Punkty:  3.558 = 0.558 for transfer + 3 for the user (set manually)

Back to top

yvv
Poziom 12
Poziom 12

Post#54 07 Mar 2009 21:21   

Witam. Czy obraz widziany na filmikach jest tak wyświetlany na ścianie? Mam na myśli takie jakby ćwiartkowanie... Nie wiem jak to opisać, chyba wiecie o co mi chodzi? Figury nie są rysowane w całości. Czy to wina zgrywania kamerą?
Back to top

Vonter
Poziom 11
Poziom 11

Post#55 07 Mar 2009 23:56   

Napewno jest to wina zgrywania kamerą gdyż kilka postów wyżej widać zdjęcia obrazu testowego ildy który jest wyświetlany ciągle bez "przerw".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Mar 2009 23:56   

Back to top

sheeeep
Poziom 20
Poziom 20

Post#56 08 Mar 2009 01:29   

Jak zrobisz zdjęcie z naświetlaniem 1/10 sekundy, to obraz może nie być płynny, a zdjęcie będzie wypaśne, nawet na słabych galwach. Jak jest w realu to wielka niewiadoma.
Back to top

dementor76
Poziom 10
Poziom 10

Post#57 08 Mar 2009 01:29   

A mi się wydaje , że ta cała zabawa z pozycjonowaniem w POPLU to zbędny wydatek ( nie urażając kolegów którzy to zrobili , poczytajcie zresztą cały temat na elektrodzie , np.: inni rezygnują całkowicie z POPLA np. kol.RODERICK , na rzecz bardziej profesjonalnych programów ) , skoro te same jeżeli nie lepsze efekty da się uzyskać i bez tego , dużo też zależy od tego jak wiele szczegółów ma wyświetlany obraz . Obejrzyjcie filmik z pracy mojego POPLA .Zapewniam Was , że tak jak na filmie ( a nawet lepiej ) wygląda to w rzeczywistości .

Znalazłem w sieci ulepszoną wersję programu gdzie można trochę " podkręcić " prędkość skanowania :

Umieszczam obie wersje do pobrania

popelscan.zip
 Filename:  popelscan.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  1.09 MB
 Punkty:  4.308 = 1.308 for transfer + 3 for the user (set manually)

Back to top

kisiel20
Poziom 14
Poziom 14

Post#58 Post from the author of the topic 08 Mar 2009 12:19   

Tak jak pisałem filmy były kręcone aparatem fotograficznym a nie kamerą dlatego jest taki a nie inny obraz. Real jest płynny(zależnie od obrazu i ilości punktów). Tak jak pisałem że prędkości jakie pokazuje popel i NLS to od 3500 nawet do 6500pps w przypadku tego lecącego ptaka. Pozatym test ildy w programie Norm'sa NLS jest najbardziej prawidłowo wyświetlany przy 3500pps potem jest pokazane co się dzieje przy zwiększeniu prędkości do 9kpps co jest również pokazane wyżej na filmie. Kamera by się przydała. Kolego dementor76 czym się dokładniej różnią obie te wersje. Prędkość skanowania przecież można zmieniać i w jednym i w drugim?
Back to top

dementor76
Poziom 10
Poziom 10

Post#59 08 Mar 2009 13:38   

W wersji v3.1 V vertical i V horizontal można ustawić maksymalnie na 30 jednostek , natomiast w wersji v 3.1 x wartości te są zwiększone do 100 jednostek . Widać to na umieszczonych prze ze mnie obrazkach .
Back to top

dezmontnikus
Poziom 18
Poziom 18

Post#60 08 Mar 2009 13:39   

dementor76 różnica miedzy tymi programami nie jest większa szybkość skanowania na wyjściu tylko obrót obiektu wokół odpowiedniej osi w programie. Czyli obrót w prawo będzie szybszy itp. ale po co takie coś jeżeli przy 30 obrót jest tak szybki ze obiektu prawie nie widać.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Mój pierwszy diy- popelscan.
Page 2 of 12 Go to page Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next
Jump to page:
Similar topics
Wzmacniacz stereo 2x100W/8R - mój pierwszy projekt DIY (34)
akustyczny wyłacznik avt 2405 mój pierwszy DIY (1)
Mój pierwszy BASS ;] (5)
mój pierwszy NeOn 5 cm (43)
mój pierwszy TDA2030A (18)
Mój pierwszy wzmacniacz (42)
mój pierwszy ROBOT. (83)
Discolitez 1 kanał :D warto zobaczyć :D mój pierwszy DIY (27)
Mój pierwszy DIY, Zasilacz 2 x (0-30V,0.01-4A) (10)
Lampa plazmowa.. Mój pierwszy DIY (48)

Page generation time: 0.126 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed