W takim razie po co ktoś zadał sobie trud żeby to przerabiać ?A przecież do regulacji prędkości obrotu jest V rotation . U mnie jak dam te wartości na maxa to animacje są skanowane trochę lepiej .
Na poprzedniej stronie są zdjęcia mojego POPLA , oraz linki do filmików z jego pracy .Pozycjonowanie jest zrobione na bardzo silnych magnesach neodymowych umieszczonych poprzecznie do osi rotora , które wracają wirnik do pozycji wyjściowej , dodatkowo ich siła i odpowiednie ustawienie eliminuje wzajemne zakłócanie się galv , oraz na " gumowym tłumiku ciernym " umieszczonym po drugiej stronie galv na osi rotora .Bez tego tłumika obrazy były niedokładne i rozmazane, bo rotor bardzo szalał przy skrajnych pozycjach .
Kisiel20 ładnie ci wyszła ta nowa płytka do galv, tez tak muszę zrobić :) jest jakaś różnica w działaniu na tej starej płytce a nowej? Ja wytoczyłem jedno galvo ale robię od nowa :) Łożyska są przyciągane przez magnes :/ hamują całe roto. Rozciągnę dalej łożyska bo nie chce przecinać magnesu na pół, po prostu będzie dłuższe galvo a magnes będzie silniejszy. Tak nawiasem mówiąc nie świeć prosto w obiektyw aparatu bo możesz go uszkodzić. Takie rzeczy są czułe. Może masz trochę słaby laser ale lepiej zapobiegać :) czekam na dalszy rozwój prac...
Mam pytanie odnośnie "blanking". Złożyłem płytke i nie wiem czy mi to działa. Czy da się zrobić tak aby za pomocą ustawienia w programie zgasić laser? W jaki prosty sposób mogę to sprawdzić?
Nie rozumiem cię... blanking to wygaszanie. Zrobiłeś układ do zasilania LD z wygaszaniem ? W programie raczej możesz ustawić żeby laser się zapalał a nie wygaszał, jeżeli chodzi ci o przysłonę tzw: shuter to do popla dodaje się pewien układ 74.. coś tam nie pamiętam :) i wtedy będzie działać na zasadzie że jak zniknie sygnał do LD to pojawi się na przysłonie i zamknie na wszelki wypadek dojście promienia do galv
Chodzi mi o to że mam zbudowany układ do wygaszania na 2n2222 i bs 170. Chciałbym sprawdzić czy gasi on laser gdyż podczas normalnej pracy gdy wyświetlam linie przerywaną to jest ciągła. Poprostu chodzi o to czy jak odepne kabel lpt to ma się świecić laser?
Oraz jak zrobić zeby podczas projekcji zgasić go całkowicie?
Pokaż schemat do tego twojego wygaszania... nie pamętam teraz czy po odpięciu kabla ma się świecić czy nie :/ ale chyba nie. Jak na wejściu wygaszającym w układzie nie będzie podany sygnał to LD ma się nie świecić a jak sygnał będzie to ma się świecić
To jest schemat płytki wg której zbudowałem sterownik.
Już znalazłem "błąd" i teraz blanking działa. trzeba usunąć zworke oznaczoną zielonym prostokątem i pod pin 1(oznaczony na czerwono) dac 12 V. Pozdrawiam:)
Wygaszanie jest na 1 pinie wejścia z kompa. Ja miałem gotowy moduł lasera z wejściem wygaszania , i podłączyłem go przez rezystor 2k do pinu 1 centronics.
Z pinu nr 1 portu lpt wychodzi tylko jeden kolor, by wykorzystać 2 następne kolory należy użyć układ 74hc573d
Schemat Popelscana RGB jest dostępny na forum.
Może podasz linka do tego schematu popelka RGB. Szukałem i czytałem i nie trafiłem tak łatwo. Nie trafiłem również na schemat z wygaszaniem , do którego płytka jest kilka postów wyżej. Są tam trzy tranzystory.
Mam poprojektowane płytki do popelka i do wzmacniaczy z zasilaniem, ale w wersji na dwa lasery. Jak kogoś interesuje to wołać! Miałem sprawną wersję popelka , ale poprzez przebicie cewki na galwie do obudowy lasera wykończyłem . Obudowa jest podpięta do uziemienia, którego nie mam fizycznie i wyindukowało się coś na kablu. Miałem podłączoną tylko masę galv i wygaszanie lasera. Dlatego ostrzegam po nawinięciu cewek sprawdźcie czy nie macie zwarć :!:
Mam pytanie odnośnie wzmacniaczy na TDA2030. Zbudowałem takie zgodnie ze schematem który zawierał elementy: Tda2030, potencjometr 1kOhm, rezystory 10kOhm i 22kOhm, 2 diody 1n4148, 2 kondensatory 220nF. Układ po włączeniu do sieci wraz z podpiętymi głowicami hdd wychyla je w jedną strone i mocno trzyma tak jakby odrazu miał na wyjściu prąd stały. Dlaczego tak jest? Wydaje mi się że po włączeniu nie powinno tak być.
Jeżeli korzystałeś ze schematu umieszczonego na stronie :http://prac.elka.pw.edu.pl/~mstolars/projekty/popelscan/index.html
to poniższy schemat nie nadaje się do galv i silników DC
bo takie podłączenie powoduje , że na cewkę elementu wykonawczego ( u Ciebie cewka napędu głowicy HDD ) podajesz napięcie zasilające wzmacniacz .
Wiem bo też to przećwiczyłem .Schemat powinien być taki :
A najlepiej zrobić wg datascheet TDA 2030 :
Pierwszy schemat jest do podłączenia z silnikiem krokowym i wykorzystuje jego dwie cewki. Tam napięcie jest stale podawane na cewki , co powoduje pozycjonowanie i hamowanie rotora silnika.
A drugi schemat to dokładnie to samo , ale wykorzystujemy tylko wyjście wzmacniacza względem masy.
Do silników krokowych pierwszy schemat .
Do galv i im podobnych drugi.
Poprawiłem wzmacniacz i działa super. Zrezygnowałem z głowic hdd i robię galva. Przedstawiam dotychczasowy efekt prac. Robię je wg projektu ELM. Na zdjęciach można zobaczyć pierwotne ośki z przyklejonymi magnesami płytkowymi które później używając wiertarki i szlifierki kątowej naraz otrzymały walcowaty kształt. Widać również prawie zmontowane galva bez cewek i dla porównania wielkości jest tam również układ TDA2030.
Kurde znalazłem właśnie super precyzyjne łożyska za darmochę. Ale zawaliłem jak znajomy toczył korpusy galv bo mógł wytoczyć jak w oryginale pod łożyska w wymiarze 9/5/4 a zmieniłem wymiar siodła łożyska bo takie były cholernie drogie. Te łożyska znajdują się na osi pantografu dysku twardego 2szt na pantograf tylko pytanie czy w innym dysku byłby ten sam rozmiar?Zmierzyłby ktoś jak ma dwa dyskowe trupy jakie ma wymiary tych łożysk?
Idzie to porozkręcać tylko wybić te łożyska to już wyższa szkoła jazdy. Siedzą strasznie ciasno i wyciągnąć nie uszkadzając ich to praktycznie niemożliwe.Chyba że ktoś ma jakiś patent na to. No i pytanie czy w różnych dyskach są te same wymiary tych łożysk.
Witam.
Nie lepiej kupić na allegro łożyska ?
Widziałem odpowiednie .
O wymiarach - 6mm po wierzchu i 2mm w środku .
Akurat te malutkie magnesiki mają taki otwór - 2mm .
pozdrawiam .
Nie wiem czy jest sens wyciągać z urządzeń łożyska gdyż są już troche wyrobione a ja swoje płaciłem kilka złotych i miałem duży wybór. U mnie w mieście jest sklep gdzie koleś wyciąga katalog i się szuka wśród różnych rozmiarów i nie ma problemu.
Czy ma ktoś schemat wzmacniacza do galv taki jak stosuje elm ale żeby był z zamiennikami tych elementów których nie można w łatwy sposób dostać? Proszę o schemat. Może być też inny w miare prosty.
Witam.
Łożyska w dyskach są istotnie dobrej jakości .
Ale nie jestem pewien co z nimi będzie po demontażu ( za pomocą młotka ) i ponownym montażu w nowych ( czy tak precyzyjnych obudowach ? ) .
Czy łożyska będą lekko chodzić ( pracować ) w dużej mierze zależy od tego jak są zrobione obudowy .
Wystarczy że będą trochę nie osiowo wykonane/zmontowane - lub za ciasne i kicha .
Lepiej zrobić trochę luźniejsze gniazda - z 0.03 - 0.05 i wkleić łożyska ( na poxipol - np ) .
Oczywiście - każdy zrobi jak chce .
Pozdrawiam .