Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Gniazda RTV/Sat


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna ->Gniazda RTV/Sat Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 54

andrew01
Poziom 10
Post#1 09 Gru 2008 13:51  Autor tematu   

Gniazda RTV/Sat


Witam,

czy mógłby mnie ktoś oświecić w temacie gniazd RTV/Sat (zaznaczam, iż większość tematów przeczytałem, strona dipol.com.pl nie jest mi obca). Dokładniej chodzi o to, czy gniazdo http://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat__kanal_zwrotny_R694140.htm można wykorzystać także do podania dwóch sygnałów SAT do tunera z nagrywarką? Według mnie, sądząc po wykresie tłumienia, byłoby to po prostu 1 do 1 połączenie z multiswitch'em i o funkcjonalności wyjścia/wejscia SAT2 decyduje tylko i wyłącznie sposób połączenia z multiswitch'em.

i druga rzecz, czy ma ktoś może namiary na producenta gniazd RTV/SAT łącznie z dwoma gniazdami komputerowymi RJ45? Wszystkie jakie znalazłem to były zawsze RJ45 + RJ11 (czyli komputer + telefon). Nawet jak w nazwie produktu było 2xRJ45 to po przyjrzeniu się i tak nie było to prawdą.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4696
Miasto: Wielkopolska

kasprzyk
Poziom 24
Post#2 09 Gru 2008 13:52    

Re: Gniazda RTV/Sat


Z tego co widać na fotce, wprowadzasz dwa osobne przewody od konwertera czy multiswitcha - o co dokładnie Ci chodzi ?

Pzdr

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 54

andrew01
Poziom 10
Post#3 09 Gru 2008 13:56  Autor tematu   

Re: Gniazda RTV/Sat


Chodzi mi dokładnie o to, czy to samo gniazdko mogę wykorzystać na dwa sposoby w zależności od podłączenia:

1) gniazdo SAT1 + kanał zwrotny SAT2 czyli tuner + jeden kanał na pozostałe gniazdka,

2) dwa gniazda SAT - do podłączenia tunera z nagrywarką.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 820
Miasto: starachowice

zbyszek_
Poziom 20
Post#4 09 Gru 2008 14:00    

Re: Gniazda RTV/Sat


Każdy producent osprzętu elektr. produkuje podwójne gniazda komp.Co do podwójnego gn. sat. to tak jak kol. kasprzyk po to właśnie one są.Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 54

andrew01
Poziom 10
Post#5 09 Gru 2008 14:02  Autor tematu   

Re: Gniazda RTV/Sat


Ale nie każdy (a raczej żaden - przynajmniej ja nie znalazłem) produkuje gniazda RTV/Sat w jednej obudowie z dwoma gniazdami komp. W jednej obudowie są jedynie dostepnie gniazda RTV/Sat + komp + tel.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 820
Miasto: starachowice

zbyszek_
Poziom 20
Post#6 09 Gru 2008 14:22    

Re: Gniazda RTV/Sat


Ja napisałem że produkują gniazda 2x komp i takowe są.A o takim jak ty chcesz RTV +2xsat +2xkop to nietety nie słyszałem, ale po co daj obok RTV sat , 2x komp i problem z głowy.Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 54

andrew01
Poziom 10
Post#7 09 Gru 2008 14:31  Autor tematu   

Re: Gniazda RTV/Sat


Dzięki za odpowiedz, zgadza się, że mogę dać dwa gniazda, chciałem się tylko upewnić czy aby nie ma takiej full opcji Smile, a co do pierwszego pytania to chciałbym tylko się upewnić, że "kanał zwrotny" mogę wykorzystać do podłączenia drugiego tunera (albo jednego z nagrywarką) jeśli jego początek będzie podłączony do wyjścia multiswitcha?

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 820
Miasto: starachowice

zbyszek_
Poziom 20
Post#8 09 Gru 2008 14:33    

Re: Gniazda RTV/Sat


Dokładnie tak jak piszesz.Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4696
Miasto: Wielkopolska

kasprzyk
Poziom 24
Post#9 09 Gru 2008 16:47    

Re: Gniazda RTV/Sat


andrew01 napisał:
Dzięki za odpowiedz, zgadza się, że mogę dać dwa gniazda, chciałem się tylko upewnić czy aby nie ma takiej full opcji Smile, a co do pierwszego pytania to chciałbym tylko się upewnić, że "kanał zwrotny" mogę wykorzystać do podłączenia drugiego tunera (albo jednego z nagrywarką) jeśli jego początek będzie podłączony do wyjścia multiswitcha?

Pozdrawiam


Nie rozumiem dlaczego używasz nazwy "kanał zwrotny" - tuner z dyskiem twardym potrzebuję dwóch równorzędnych sygnałów z satelity - ten sygnał się nie cofie - dla jednego jak i drugiego wejścia w tunerze, puszczany jest z kierunku od konwertera do gniazdka (w drugim kierunku idzie napięcie)

pzdr

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 54

andrew01
Poziom 10
Post#10 09 Gru 2008 16:55  Autor tematu   

Re: Gniazda RTV/Sat


Ale ja sobie tego kanału zwrotnego nie wymyśliłem Smile po prostu widzę na dipol.com.pl że jest schemat, a na nim przykład gniazdka, którego się używa aby sygnał z dekodera puścić z powrotem (co by był we wszystkich gniazdkach) i się po prostu zastanawiałem czy to samo gniazdko (czyli gniazdko nazwane jako gniazdo RTV/Sat z kanałem zwrotnym) można wykorzystać w sytuacji gdy potrzebuję dwóch równoległych sygnałów SAT do podłączenia nagrywarki - tylko tyle Smile. Oczywiście w zależności od opisanych sytuacji ten drugi kabelek z wyjścia/wejścia SAT2 w gniazdku musi być odpowiedni podłączony do multiswitcha.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4696
Miasto: Wielkopolska

kasprzyk
Poziom 24
Post#11 09 Gru 2008 17:01    

Re: Gniazda RTV/Sat


Fakt - masz rację Wink

Złacze SAT 2, może posłużyć jako sygnałowe z konwertera/ multiswitcha lub jako zwrotka dla pasma RTV (w zasadzie tam jest puszczone całe zakres RTV/SAT)

sorki

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 54

andrew01
Poziom 10
Post#12 09 Gru 2008 19:30  Autor tematu   

Re: Gniazda RTV/Sat


A jednak jest gniazdo rtv + 2 x sat + 2 x RJ45 Smile tylko ciekawe jak z jakością i dostepnością takiego gniazda, gdyż cena jest bardzo atrakcyjna... http://www.matt.com.pl/oferta.php?nkategorie_kod=CD&ntowary_id=5906&View=2&lang=pl&waluta=

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 820
Miasto: starachowice

zbyszek_
Poziom 20
Post#13 09 Gru 2008 19:36    

Re: Gniazda RTV/Sat


No widzisz KOL. andrew01 jednak szukajka się przydaje. Mnie do tej pory takie nie były potrzebne więc nie szukałem ale dobrze wiedzieć że takowe są.Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Gniazda RTV/Sat
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT (10)
Gniazdo RTV-SAT przy zwykłej instalacji SAT (9)
Zasada działania gniazda antenowego RTV (2)
Zakłócenia odbioru RTV-SAT (7)
Przerobienie instalacji RTV/SAT (6)
sat i rtv w jednym kablu? (2)
Gniazdo końcowe RTV-SAT/RJ-45/RJ-11 (3)
Instalacja rtv-sat w domu (12)
Instalacja RTV Sat - pytania (13)
Instalacja RTV-SAT wzmacniacz? (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS