Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Gniazda RTV/Sat


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Gniazda RTV/Sat
Autor
Wiadomość
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 53

Post#1 Post autora tematu 09 Gru 2008 14:51   

Gniazda RTV/Sat


Witam,

czy mógłby mnie ktoś oświecić w temacie gniazd RTV/Sat (zaznaczam, iż większość tematów przeczytałem, strona dipol.com.pl nie jest mi obca). Dokładniej chodzi o to, czy gniazdo http://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat__kanal_zwrotny_R694140.htm można wykorzystać także do podania dwóch sygnałów SAT do tunera z nagrywarką? Według mnie, sądząc po wykresie tłumienia, byłoby to po prostu 1 do 1 połączenie z multiswitch'em i o funkcjonalności wyjścia/wejscia SAT2 decyduje tylko i wyłącznie sposób połączenia z multiswitch'em.

i druga rzecz, czy ma ktoś może namiary na producenta gniazd RTV/SAT łącznie z dwoma gniazdami komputerowymi RJ45? Wszystkie jakie znalazłem to były zawsze RJ45 + RJ11 (czyli komputer + telefon). Nawet jak w nazwie produktu było 2xRJ45 to po przyjrzeniu się i tak nie było to prawdą.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4433
Miasto: Wielkopolska

Post#2 09 Gru 2008 14:52   

Re: Gniazda RTV/Sat


Z tego co widać na fotce, wprowadzasz dwa osobne przewody od konwertera czy multiswitcha - o co dokładnie Ci chodzi ?

Pzdr
Powrót do góry
   
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 53

Post#3 Post autora tematu 09 Gru 2008 14:56   

Re: Gniazda RTV/Sat


Chodzi mi dokładnie o to, czy to samo gniazdko mogę wykorzystać na dwa sposoby w zależności od podłączenia:

1) gniazdo SAT1 + kanał zwrotny SAT2 czyli tuner + jeden kanał na pozostałe gniazdka,

2) dwa gniazda SAT - do podłączenia tunera z nagrywarką.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2008 14:56   





Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#4 09 Gru 2008 15:00   

Re: Gniazda RTV/Sat


Każdy producent osprzętu elektr. produkuje podwójne gniazda komp.Co do podwójnego gn. sat. to tak jak kol. kasprzyk po to właśnie one są.Pozdro
Powrót do góry
   
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 53

Post#5 Post autora tematu 09 Gru 2008 15:02   

Re: Gniazda RTV/Sat


Ale nie każdy (a raczej żaden - przynajmniej ja nie znalazłem) produkuje gniazda RTV/Sat w jednej obudowie z dwoma gniazdami komp. W jednej obudowie są jedynie dostepnie gniazda RTV/Sat + komp + tel.
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#6 09 Gru 2008 15:22   

Re: Gniazda RTV/Sat


Ja napisałem że produkują gniazda 2x komp i takowe są.A o takim jak ty chcesz RTV +2xsat +2xkop to nietety nie słyszałem, ale po co daj obok RTV sat , 2x komp i problem z głowy.Pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2008 15:22   





Powrót do góry
   
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 53

Post#7 Post autora tematu 09 Gru 2008 15:31   

Re: Gniazda RTV/Sat


Dzięki za odpowiedz, zgadza się, że mogę dać dwa gniazda, chciałem się tylko upewnić czy aby nie ma takiej full opcji :), a co do pierwszego pytania to chciałbym tylko się upewnić, że "kanał zwrotny" mogę wykorzystać do podłączenia drugiego tunera (albo jednego z nagrywarką) jeśli jego początek będzie podłączony do wyjścia multiswitcha?

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2008 15:31   





Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#8 09 Gru 2008 15:33   

Re: Gniazda RTV/Sat


Dokładnie tak jak piszesz.Pozdro
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4433
Miasto: Wielkopolska

Post#9 09 Gru 2008 17:47   

Re: Gniazda RTV/Sat


andrew01 napisał:
Dzięki za odpowiedz, zgadza się, że mogę dać dwa gniazda, chciałem się tylko upewnić czy aby nie ma takiej full opcji :), a co do pierwszego pytania to chciałbym tylko się upewnić, że "kanał zwrotny" mogę wykorzystać do podłączenia drugiego tunera (albo jednego z nagrywarką) jeśli jego początek będzie podłączony do wyjścia multiswitcha?

Pozdrawiam


Nie rozumiem dlaczego używasz nazwy "kanał zwrotny" - tuner z dyskiem twardym potrzebuję dwóch równorzędnych sygnałów z satelity - ten sygnał się nie cofie - dla jednego jak i drugiego wejścia w tunerze, puszczany jest z kierunku od konwertera do gniazdka (w drugim kierunku idzie napięcie)

pzdr
Powrót do góry
   
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 53

Post#10 Post autora tematu 09 Gru 2008 17:55   

Re: Gniazda RTV/Sat


Ale ja sobie tego kanału zwrotnego nie wymyśliłem :) po prostu widzę na dipol.com.pl że jest schemat, a na nim przykład gniazdka, którego się używa aby sygnał z dekodera puścić z powrotem (co by był we wszystkich gniazdkach) i się po prostu zastanawiałem czy to samo gniazdko (czyli gniazdko nazwane jako gniazdo RTV/Sat z kanałem zwrotnym) można wykorzystać w sytuacji gdy potrzebuję dwóch równoległych sygnałów SAT do podłączenia nagrywarki - tylko tyle :). Oczywiście w zależności od opisanych sytuacji ten drugi kabelek z wyjścia/wejścia SAT2 w gniazdku musi być odpowiedni podłączony do multiswitcha.
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4433
Miasto: Wielkopolska

Post#11 09 Gru 2008 18:01   

Re: Gniazda RTV/Sat


Fakt - masz rację ;)

Złacze SAT 2, może posłużyć jako sygnałowe z konwertera/ multiswitcha lub jako zwrotka dla pasma RTV (w zasadzie tam jest puszczone całe zakres RTV/SAT)

sorki

pozdrawiam
Powrót do góry
   
andrew01
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 53

Post#12 Post autora tematu 09 Gru 2008 20:30   

Re: Gniazda RTV/Sat


A jednak jest gniazdo rtv + 2 x sat + 2 x RJ45 :) tylko ciekawe jak z jakością i dostepnością takiego gniazda, gdyż cena jest bardzo atrakcyjna... http://www.matt.com.pl/oferta.php?nkategorie_kod=CD&ntowary_id=5906&View=2&lang=pl&waluta=

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2008 20:30   





Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#13 09 Gru 2008 20:36   

Re: Gniazda RTV/Sat


No widzisz KOL. andrew01 jednak szukajka się przydaje. Mnie do tej pory takie nie były potrzebne więc nie szukałem ale dobrze wiedzieć że takowe są.Pozdro
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Gniazda RTV/Sat
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Gniazdo końcowe RTV-SAT/RJ-45/RJ-11 (3)
sat i rtv w jednym kablu? (2)
Przerobienie instalacji RTV/SAT (6)
Zakłócenia odbioru RTV-SAT (7)
Zasada działania gniazda antenowego RTV (2)
Gniazdo RTV-SAT przy zwykłej instalacji SAT (9)
TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT (10)
Instalacja rtv-sat w domu (12)
Instalacja RTV Sat - pytania (13)
Instalacja RTV-SAT wzmacniacz? (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS