Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ?? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Tomasz_bc
Level 9
Joined: 24 Mar 2004
Posts: 14
Post rating: 1
Tomasz_bc
Level 9
Post#1 24 Mar 2004 12:09  Topic author   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Posiadam silnik trójfazowy z którego wyhodzą 4 kable 2 brązowe i 2 czarne . Wiem ze przy takiego typu podłaczeniach trzeba zastosować kondensator ale w jaki sposób to zrobić jak to podłaczyć może ktoś ma jakiś shemat ?? lub może mi to wytłumaczyć ??

Prosze o pozostawienie informacji na Forum lub na gg 2202337
Za pomoc z góry dziękuję :)

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Polaris
Level 16
Location: Łódź
Joined: 30 Dec 2003
Posts: 240
Helped: 5
Post rating: 6
Polaris
Level 16
Post#2 24 Mar 2004 12:12    

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


kondensator jest niezbędny, wpina się go pomiędzy fazy silnika, poszukam schemat i postaram sie go podrzucić, bo w tej chwili nie pamietam jak to bylo

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hefid
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Warszawa
Joined: 17 Apr 2002
Posts: 17963
Helped: 540
Post rating: 331
hefid
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#3 24 Mar 2004 12:30    

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Ten temat chyba był już poruszany na forum. Skorzystaj z SZUKAJ

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rtomek
Level 17
Joined: 20 Nov 2003
Posts: 317
Helped: 14
Post rating: 6
rtomek
Level 17
Post#4 24 Mar 2004 12:48    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Sprawdz omomierzem -może są tylko 2cewki(może to silnik 1 fazowy) czy te kable wychodzą ze stojana?, jaki to silnik ,gdzie chcesz go zastosować .Rozruch silnika indukcyjnego klatkowego można zrealizować na kilka sposobów np kondensator,wyłącznik zwierający na chwilę uzwojenie rozruchowe(jak w agregatach od lodówki) lub nawet na "popych"-ręcznie (po zakręceniu wirnikiem załączamy prąd do uzwojenia głównego).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tomasz_bc
Level 9
Joined: 24 Mar 2004
Posts: 14
Post rating: 1
Tomasz_bc
Level 9
Post#5 24 Mar 2004 13:06  Topic author   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


No własnie to jest silnik indukcyjny klatkowy i hcę go podłączyć na wyłącznik zwierający na chwilę uzwojenie rozruchowe tylko jak tego dokonac może jakiś shcemat alboo coś ???????

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
thalex
Level 16
Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223
Helped: 7
Post rating: 9
thalex
Level 16
Post#6 24 Mar 2004 17:14    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Spróbuj tak;
1. Jeden czarny i jeden brązowy połącz ze sobą i będziemy go nazywać wspólnym przewodem.
2. pomierz miernikiem oporności raz pomiędzy wspólnym przewodem a brązowym i drugi raz pomiędzy wspólnym przewodem a czarnym.
3. do wspólnego przewodu podłączamy pierwszy przewód zasilania 230V, tam gdzie była mniejsza oporność podłączamy drugi przewód zasilania 230V, tam gdzie była większa oporność podłączamy kondensator a drugi kabel z kondensatora podłączamy też do drugiego przewodu zasilania 230V, kondensatora po rozruchu nie odłączamy, zostaje cały czas podłączony.
(kondensator 16 uF np "pożyczony" z pralki automatycznej. Jeżeli nie masz miernika można również próbować bez pomiaru najwyżej wybije ci bezpiecznik)
4. Załączamy napięcie iiii 8O

UWAGA - powyższą próbę możesz zrobić ale ze szczególną ostrożnością.

Spodziewam się, że masz silnik w którym jedno uzwojenie jest włączone bezpośrednio do napięcia drugie szeregowo poprzez kondensator.

Najlepiej odpisz całą tabliczkę znamionową silnika i w tedy postaramy się pomóc albo chociaż napisz jak duży jest silnik.

Również radzę zapoznać się z tematami "przyklejonymi" nasz moderator POLO2 zamieścił dużo informacji również na ten temat.

Helpful post? + 0
Back to top
_jta_
Specjalista elektronik
Location: Warszawa
Joined: 02 Mar 2004
Posts: 26581
Helped: 1116
Post rating: 261
_jta_
Specjalista elektronik
Post#7 24 Mar 2004 17:18    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


A może zmierz oporności uzwojeń i ustal, jak są w środku połączone?
Ilość i kolory to coś nie bardzo pasują na silnik trójfazowy - taki silnik może albo mieć
wyprowadzone końce wszystkich uzwojeń (czyli 6 przewodów), albo mieć je w środku
połaczone w trójkąt (wtedy powinny być 3 przewody), albo w gwiazdę (i wtedy mogą
być 4, ale wyróżniony jest 1 - środek gwiazdy) - natomiast pasują na 2-fazowy - taki
powinien mieć 2 niezależne uzwojenia, jeśli jedno z nich jest fazą rozruchową, to
powinno mieć większą oporność od roboczego. Tylko to są małe oporności.

A jak ustalisz, które uzwojenie jest rozruchowe, to włączasz je przez kondensator,
a drugie wprost do sieci. Jak silnik ruszy odłączasz kondensator. Zwykle do takiego
silnika z fazą rozruchową jest automatyczny wyłącznik uzwojenia rozruchowego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Polaris
Level 16
Location: Łódź
Joined: 30 Dec 2003
Posts: 240
Helped: 5
Post rating: 6
Polaris
Level 16
Post#8 25 Mar 2004 09:53    

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Silnik ma 4 przewody więc jest 1 fazowy z uzwojeniem rozruchowym kolega THALEX podał sposób podłączenia który otrzymałeś w mailu nie byłem pewien tylko co do kondensatora.

Helpful post? + 0
Back to top
Tomasz_bc
Level 9
Joined: 24 Mar 2004
Posts: 14
Post rating: 1
Tomasz_bc
Level 9
Post#9 25 Mar 2004 17:11  Topic author   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Dziękuję wszystkim za udzielenie mi dobrych rad silnik jest już podłączony i wszystko działa w jak najleprzym pożądku.

Helpful post? + 0
Back to top
pankory
Level 2
Location: Wrocław
Joined: 01 Jun 2007
Posts: 3
Post rating: 2
pankory
Level 2
Post#10 04 Jun 2007 20:53    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


jestem tu pierwszy raz i nie bardzo orientuję się czy dobrze wystartuję, a chciałbym się dowiedzieć czy każdy silnik 3 fazowy można podłączyć do sieci 230 V ? Podejrzewam, że nie. Jak można je rozróżnić?

Dodano po 5 [minuty]:

Już wiem jak się włączyć do rozmowy. Nigdzie indziej nie znajduję tematu, który poruszałby to zagadnienie. Koledzy, wasza rozmowa jest najbliższa nurtującego mnie problemu. Może ktoś mógłby mi pomóc ?:|

Helpful post? + +2
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??

Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
jak podłączyć silnik 3 fazowy na 230V (3)
silnik/kompresor - silnik 3 fazowy na 220V z USA-pod jedna faze w polsce jak ? (20)
Silnik elektryczny 3 fazowy - Podłączenie silnika 3 fazowego na 1 faze w trójkąt (17)
Licznik C53c , jak podłaczyc na jedną faze (2)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy ? (8)
silnik 1 fazowy jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy? (20)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy dwubiegowy (3)
Jak podłączyć ten silnik 3 fazowy ?? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.064 seconds