Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??
Autor
Wiadomość
Tomasz_bc
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 14

Post#1 Post autora tematu 24 Mar 2004 12:09   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Posiadam silnik trójfazowy z którego wyhodzą 4 kable 2 brązowe i 2 czarne . Wiem ze przy takiego typu podłaczeniach trzeba zastosować kondensator ale w jaki sposób to zrobić jak to podłaczyć może ktoś ma jakiś shemat ?? lub może mi to wytłumaczyć ??

Prosze o pozostawienie informacji na Forum lub na gg 2202337
Za pomoc z góry dziękuję :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 12:09   





Powrót do góry
   
Polaris
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Gru 2003
Posty: 240
Miasto: Łódź

Post#2 24 Mar 2004 12:12   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


kondensator jest niezbędny, wpina się go pomiędzy fazy silnika, poszukam schemat i postaram sie go podrzucić, bo w tej chwili nie pamietam jak to bylo
Powrót do góry
   
hefid
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Kwi 2002
Posty: 21787
Miasto: Warszawa

Post#3 24 Mar 2004 12:30   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Ten temat chyba był już poruszany na forum. Skorzystaj z SZUKAJ
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 12:30   





Powrót do góry
   
rtomek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Lis 2003
Posty: 317

Post#4 24 Mar 2004 12:48   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Sprawdz omomierzem -może są tylko 2cewki(może to silnik 1 fazowy) czy te kable wychodzą ze stojana?, jaki to silnik ,gdzie chcesz go zastosować .Rozruch silnika indukcyjnego klatkowego można zrealizować na kilka sposobów np kondensator,wyłącznik zwierający na chwilę uzwojenie rozruchowe(jak w agregatach od lodówki) lub nawet na "popych"-ręcznie (po zakręceniu wirnikiem załączamy prąd do uzwojenia głównego).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 12:48   





Powrót do góry
   
Tomasz_bc
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 14

Post#5 Post autora tematu 24 Mar 2004 13:06   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


No własnie to jest silnik indukcyjny klatkowy i hcę go podłączyć na wyłącznik zwierający na chwilę uzwojenie rozruchowe tylko jak tego dokonac może jakiś shcemat alboo coś ???????
Powrót do góry
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 223

Post#6 24 Mar 2004 17:14   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Spróbuj tak;
1. Jeden czarny i jeden brązowy połącz ze sobą i będziemy go nazywać wspólnym przewodem.
2. pomierz miernikiem oporności raz pomiędzy wspólnym przewodem a brązowym i drugi raz pomiędzy wspólnym przewodem a czarnym.
3. do wspólnego przewodu podłączamy pierwszy przewód zasilania 230V, tam gdzie była mniejsza oporność podłączamy drugi przewód zasilania 230V, tam gdzie była większa oporność podłączamy kondensator a drugi kabel z kondensatora podłączamy też do drugiego przewodu zasilania 230V, kondensatora po rozruchu nie odłączamy, zostaje cały czas podłączony.
(kondensator 16 uF np "pożyczony" z pralki automatycznej. Jeżeli nie masz miernika można również próbować bez pomiaru najwyżej wybije ci bezpiecznik)
4. Załączamy napięcie iiii 8O

UWAGA - powyższą próbę możesz zrobić ale ze szczególną ostrożnością.

Spodziewam się, że masz silnik w którym jedno uzwojenie jest włączone bezpośrednio do napięcia drugie szeregowo poprzez kondensator.

Najlepiej odpisz całą tabliczkę znamionową silnika i w tedy postaramy się pomóc albo chociaż napisz jak duży jest silnik.

Również radzę zapoznać się z tematami "przyklejonymi" nasz moderator POLO2 zamieścił dużo informacji również na ten temat.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 17:14   





Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 23011
Miasto: Warszawa

Post#7 24 Mar 2004 17:18   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


A może zmierz oporności uzwojeń i ustal, jak są w środku połączone?
Ilość i kolory to coś nie bardzo pasują na silnik trójfazowy - taki silnik może albo mieć
wyprowadzone końce wszystkich uzwojeń (czyli 6 przewodów), albo mieć je w środku
połaczone w trójkąt (wtedy powinny być 3 przewody), albo w gwiazdę (i wtedy mogą
być 4, ale wyróżniony jest 1 - środek gwiazdy) - natomiast pasują na 2-fazowy - taki
powinien mieć 2 niezależne uzwojenia, jeśli jedno z nich jest fazą rozruchową, to
powinno mieć większą oporność od roboczego. Tylko to są małe oporności.

A jak ustalisz, które uzwojenie jest rozruchowe, to włączasz je przez kondensator,
a drugie wprost do sieci. Jak silnik ruszy odłączasz kondensator. Zwykle do takiego
silnika z fazą rozruchową jest automatyczny wyłącznik uzwojenia rozruchowego.
Powrót do góry
   
Polaris
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Gru 2003
Posty: 240
Miasto: Łódź

Post#8 25 Mar 2004 09:53   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Silnik ma 4 przewody więc jest 1 fazowy z uzwojeniem rozruchowym kolega THALEX podał sposób podłączenia który otrzymałeś w mailu nie byłem pewien tylko co do kondensatora.
Powrót do góry
   
Tomasz_bc
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 14

Post#9 Post autora tematu 25 Mar 2004 17:11   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Dziękuję wszystkim za udzielenie mi dobrych rad silnik jest już podłączony i wszystko działa w jak najleprzym pożądku.
Powrót do góry
   
pankory
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 3
Miasto: Wrocław

Post#10 04 Cze 2007 20:53   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


jestem tu pierwszy raz i nie bardzo orientuję się czy dobrze wystartuję, a chciałbym się dowiedzieć czy każdy silnik 3 fazowy można podłączyć do sieci 230 V ? Podejrzewam, że nie. Jak można je rozróżnić?

Dodano po 5 [minuty]:

Już wiem jak się włączyć do rozmowy. Nigdzie indziej nie znajduję tematu, który poruszałby to zagadnienie. Koledzy, wasza rozmowa jest najbliższa nurtującego mnie problemu. Może ktoś mógłby mi pomóc ?:|
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
jak podłączyć silnik 3 fazowy na 230V (3)
silnik/kompresor - silnik 3 fazowy na 220V z USA-pod jedna faze w polsce jak ? (20)
Silnik elektryczny 3 fazowy - Podłączenie silnika 3 fazowego na 1 faze w trójkąt (17)
Licznik C53c , jak podłaczyc na jedną faze (2)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy ? (8)
silnik 1 fazowy jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy? (20)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy dwubiegowy (3)
Jak podłączyć ten silnik 3 fazowy ?? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS