Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??
Author
Message
Tomasz_bc
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Mar 2004
Posts: 14

Post#1 Post from the author of the topic 24 Mar 2004 12:09   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Posiadam silnik trójfazowy z którego wyhodzą 4 kable 2 brązowe i 2 czarne . Wiem ze przy takiego typu podłaczeniach trzeba zastosować kondensator ale w jaki sposób to zrobić jak to podłaczyć może ktoś ma jakiś shemat ?? lub może mi to wytłumaczyć ??

Prosze o pozostawienie informacji na Forum lub na gg 2202337
Za pomoc z góry dziękuję Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 12:09   





Back to top
   
Polaris
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 30 Dec 2003
Posts: 240
Location: Łódź

Post#2 24 Mar 2004 12:12   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


kondensator jest niezbędny, wpina się go pomiędzy fazy silnika, poszukam schemat i postaram sie go podrzucić, bo w tej chwili nie pamietam jak to bylo

Helpful message? + -

Back to top
   
hefid
Moderator
Moderator


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 19108
Location: Warszawa

Post#3 24 Mar 2004 12:30   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Ten temat chyba był już poruszany na forum. Skorzystaj z SZUKAJ

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 12:30   





Back to top
   
rtomek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 20 Nov 2003
Posts: 316

Post#4 24 Mar 2004 12:48   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Sprawdz omomierzem -może są tylko 2cewki(może to silnik 1 fazowy) czy te kable wychodzą ze stojana?, jaki to silnik ,gdzie chcesz go zastosować .Rozruch silnika indukcyjnego klatkowego można zrealizować na kilka sposobów np kondensator,wyłącznik zwierający na chwilę uzwojenie rozruchowe(jak w agregatach od lodówki) lub nawet na "popych"-ręcznie (po zakręceniu wirnikiem załączamy prąd do uzwojenia głównego).

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 12:48   





Back to top
   
Tomasz_bc
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Mar 2004
Posts: 14

Post#5 Post from the author of the topic 24 Mar 2004 13:06   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


No własnie to jest silnik indukcyjny klatkowy i hcę go podłączyć na wyłącznik zwierający na chwilę uzwojenie rozruchowe tylko jak tego dokonac może jakiś shcemat alboo coś ???????

Helpful message? + -

Back to top
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223

Post#6 24 Mar 2004 17:14   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Spróbuj tak;
1. Jeden czarny i jeden brązowy połącz ze sobą i będziemy go nazywać wspólnym przewodem.
2. pomierz miernikiem oporności raz pomiędzy wspólnym przewodem a brązowym i drugi raz pomiędzy wspólnym przewodem a czarnym.
3. do wspólnego przewodu podłączamy pierwszy przewód zasilania 230V, tam gdzie była mniejsza oporność podłączamy drugi przewód zasilania 230V, tam gdzie była większa oporność podłączamy kondensator a drugi kabel z kondensatora podłączamy też do drugiego przewodu zasilania 230V, kondensatora po rozruchu nie odłączamy, zostaje cały czas podłączony.
(kondensator 16 uF np "pożyczony" z pralki automatycznej. Jeżeli nie masz miernika można również próbować bez pomiaru najwyżej wybije ci bezpiecznik)
4. Załączamy napięcie iiii 8O

UWAGA - powyższą próbę możesz zrobić ale ze szczególną ostrożnością.

Spodziewam się, że masz silnik w którym jedno uzwojenie jest włączone bezpośrednio do napięcia drugie szeregowo poprzez kondensator.

Najlepiej odpisz całą tabliczkę znamionową silnika i w tedy postaramy się pomóc albo chociaż napisz jak duży jest silnik.

Również radzę zapoznać się z tematami "przyklejonymi" nasz moderator POLO2 zamieścił dużo informacji również na ten temat.

Helpful message? + -

Back to top
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 24133
Location: Warszawa

Post#7 24 Mar 2004 17:18   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


A może zmierz oporności uzwojeń i ustal, jak są w środku połączone?
Ilość i kolory to coś nie bardzo pasują na silnik trójfazowy - taki silnik może albo mieć
wyprowadzone końce wszystkich uzwojeń (czyli 6 przewodów), albo mieć je w środku
połaczone w trójkąt (wtedy powinny być 3 przewody), albo w gwiazdę (i wtedy mogą
być 4, ale wyróżniony jest 1 - środek gwiazdy) - natomiast pasują na 2-fazowy - taki
powinien mieć 2 niezależne uzwojenia, jeśli jedno z nich jest fazą rozruchową, to
powinno mieć większą oporność od roboczego. Tylko to są małe oporności.

A jak ustalisz, które uzwojenie jest rozruchowe, to włączasz je przez kondensator,
a drugie wprost do sieci. Jak silnik ruszy odłączasz kondensator. Zwykle do takiego
silnika z fazą rozruchową jest automatyczny wyłącznik uzwojenia rozruchowego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 17:18   





Back to top
   
Polaris
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 30 Dec 2003
Posts: 240
Location: Łódź

Post#8 25 Mar 2004 09:53   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Silnik ma 4 przewody więc jest 1 fazowy z uzwojeniem rozruchowym kolega THALEX podał sposób podłączenia który otrzymałeś w mailu nie byłem pewien tylko co do kondensatora.

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomasz_bc
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Mar 2004
Posts: 14

Post#9 Post from the author of the topic 25 Mar 2004 17:11   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


Dziękuję wszystkim za udzielenie mi dobrych rad silnik jest już podłączony i wszystko działa w jak najleprzym pożądku.

Helpful message? + -

Back to top
   
pankory
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 3
Location: Wrocław

Post#10 04 Jun 2007 20:53   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??


jestem tu pierwszy raz i nie bardzo orientuję się czy dobrze wystartuję, a chciałbym się dowiedzieć czy każdy silnik 3 fazowy można podłączyć do sieci 230 V ? Podejrzewam, że nie. Jak można je rozróżnić?

Dodano po 5 [minuty]:

Już wiem jak się włączyć do rozmowy. Nigdzie indziej nie znajduję tematu, który poruszałby to zagadnienie. Koledzy, wasza rozmowa jest najbliższa nurtującego mnie problemu. Może ktoś mógłby mi pomóc ?Neutral

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ??
Page 1 of 1
Similar topics
Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
jak podłączyć silnik 3 fazowy na 230V (3)
silnik/kompresor - silnik 3 fazowy na 220V z USA-pod jedna faze w polsce jak ? (20)
Silnik elektryczny 3 fazowy - Podłączenie silnika 3 fazowego na 1 faze w trójkąt (17)
Licznik C53c , jak podłaczyc na jedną faze (2)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy ? (8)
silnik 1 fazowy jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy? (20)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy dwubiegowy (3)
Jak podłączyć ten silnik 3 fazowy ?? (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed