| Autor |
Wiadomość |
jacokrk Poziom 7

|
12 Gru 2008 19:33 Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Witam.
Jestem na kupnie opon zimowych , narazie jeźdze na letnich ( Dębica Passio 175/70R13 ) i chciał bym was prosić o rade , jakie opony wybrać w miare dobre za rozsądne pieniądze.
Dziękuje i pozdrawiam
Jacek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
12 Gru 2008 19:42 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Witam!
Ja bym wybrał opony zimowe firmy "kleber"mój tata ma już dwa sezony i nie narzeka :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukpers Poziom 8

|
17 Gru 2008 02:30 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Witam,
Wszystko zależy od tego ile masz kasy i jak dużo jeździsz. Ja do swojego kupiłem na przód nówki Milestone a na tył używane michelin z 6-7mm bieżnikiem i jest OK. Tylko jak ma być i w tym roku taka zima jak w poprzednim to kasa trochę w błoto wyrzucona, ale nie żałuje bo między starymi letnimi a tymi jest zdecydowanie lepiej nawet na suchej i mokrej nawierzchni,i poza tym nie wiadomo jeszcze do końca jaka pogoda będzie w tym roku:)
Pozdr |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hucul Poziom 22

Dołączył: 19 Lut 2005 Posty: 2132 Miasto: Elbląg , Chmielniki , Bydgoszcz
|
17 Gru 2008 02:48 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Moim zdaniem dobrym kompromisem między ceną a jakością jest Fulda . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mariusz_rm1 Poziom 6

|
28 Gru 2008 17:13 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Moim skromnym zdaniem na polską zime dębica frigo 1 lub 2 raczej 2 -sprawdzone i polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Didżit Poziom 10

|
30 Gru 2008 09:30 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
o frigo dobrych opinii nie słyszałem pomijając to, że są tanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MirU-smc Poziom 2

|
02 Sty 2009 17:17 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Z zimowych, może niezbyt popularnych na naszym rynku polecał bym szwedzkie GISLAVED`y, sprawują się naprawdę dobrze. Jeśli ktoś chce skompletować sobie za nieduże pieniądze to na przód np. nowe gislavedy a na tył mogą być jakieś bierznikowane chyba, że masz napęd na tył. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Didżit Poziom 10

|
02 Sty 2009 19:48 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
ha, dzisiaj zakupilem kleber krisalp, narazie moge powiedzieć że są bardzo ciche, a cena do przeżycia.:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
barthezz Poziom 23

Dołączył: 17 Paź 2003 Posty: 3818 Miasto: 52°17'34''N-17°04'28''E
|
04 Sty 2009 23:17 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
| MirU-smc napisał: |
| na tył mogą być jakieś bierznikowane |
A zaś później są uślizgi tylnej osi i ląduje się w rowie. Nie uczono na fizyce pewnych niezmiennych praw? Lepsze opony zakłada się zawsze na tył, a najlepiej wszystkie 4 równe na obu osiach i problem jest wtedy zminimalizowany.
PS. Mam auto przednionapędowe żeby było jasno i nowe fuldy (made in germany) są na tyle, a polskie roczne egzemplarze są na przodzie.
Z dębicy już wyrosłem, gdy przy bieżniku 5mm zacząłem się bać na drodze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mario70 Poziom 10

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
barthezz Poziom 23

Dołączył: 17 Paź 2003 Posty: 3818 Miasto: 52°17'34''N-17°04'28''E
|
20 Lut 2009 19:24 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Nie wiem, nie miałem. Polecam nowe Fuldy kristall montero 2-tanie i dobre. Najlepsze są egzemplarze z niemiec. Omijaj wersje z rynku wschodniego. Polska Fulda=Dębica. Nie raz te opony uratowały mi samochód od innych nieodpowiedzialnych ruchów naszych wspaniałych mistrzów prostej. Na wodzie mimo, że to zimówki nie znam co to poślizg czy innego rodzaju problemy. Minusem jest to, że są dość głośne powyżej 80km/h, ale gdzie w tym kraju z tymi drogami da się jeździć szybciej?. Śnieg jak to w większości bywa-jak napada jego gruba warstwa, to żadne opony nie pomogą i trakcji nie będzie(czasem i dopiero rusza z czwórki, ale to zależy jaki kto ma wózek). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
20 Lut 2009 19:24 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mario70 Poziom 10

|
20 Lut 2009 20:22 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Witam
Kolego barthezz Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Właśnie przejrzałem parę stron i nie znalazłem Fuldy kristall montero 2 w moim rozmiarze. u mnie zimowe to 155/80/13 (przynajmniej takie były jak kupowałem auto) a letnie 175/70 /13, znalazłem tylko takie:
opony/858_Fulda_KRISTALL_GRAVITO.html" target="_blank">http://www.motostrada.pl/opony/858_Fulda_KRISTALL_GRAVITO.html
różnią się bieżnikiem, a oprócz tego to nie wiem bo się nie znam na tym.
Pozdrawiam
Mario. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dgolf Poziom 12

|
11 Sty 2010 08:59 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Słuchajcie Panowie, teraz są idealne warunki do testowania opon zimowych. Jeżdzę 4 autami na zimówkach i sprawa wygląda następująco: nie ma porównania kilkuletnia Uniroyalka (koszt nowej ok.300zł) do nowej Dębicy (koszt ok 100zł). Kilkuletnia ziówka twardnieje i mimo dobrego bieżnika, przy hamowaniu jedzie się jak na sankach. Nowe opony wczepiają się niczym pazury w śnieg. Oczywiście na ubitym śniegu czy lodzie zachowują się tak samo, jednak przy sypkim czy w zaspach - sprawdźcie sami. Na przód tylko nowe, na tył mogą być używki.
Oglądałem test i lepsze opony powinno się zakładać na tył, jednak raczej opony letnie, kiedy to jeździmy szybko np na mokrej nawierzchni, aby nam tyłem nie rzucało. Zimą liczy się zdolność szybkiego i pewnego ruszania z miejsca i skutecznego hamowania. Po śniegu jedziemy dużo wolniej niż po mokrej i ew. zarzucenie można wyprowadzić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zwierzak81 Poziom 18

|
11 Sty 2010 09:54 Re: Opony zimowe jakie wybrać |
|
|
|
Słyszałem że lepsze od Dębicy Frigo 2 jest Hankook (i ok 30 zł droższy). Dopiero co godzinę temu dwie takie założyłem na tył, więc opinii wydać nie mogę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |