FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zdalny dostep do sterownika PLC

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Zdalny dostep do sterownika PLC
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 13 Dec 2008 11:42   

Zdalny dostep do sterownika PLC

Witam !

Może to jest bardziej pytanie do informatyków, ale ja mam z tym problem w zakładzie przemysłowym, a tam informatycy nie wiedzą jak to zrobić.

Jest taki układ - firma ma wewnętrzną sieć LAN i ona jest mocno pozabezpieczana - nie ma dostępu do niej z zewnątrz. W lokalnej LAN do PLC z eternetem podpięty jest serwer SCADY - i to śmiga.

W tym układzie niestety nie mam możliwości zdalnego podglądu programu sterownika. Mam drugi przewód eternetowy podłączony do głównego routera i mam port przekierowany.

Jeżeli fizycznie przełączę te 2 wtyczki ( eternet z LAN i eternet na router z wyjściem zewnętrznym) w sterowniku to mam wtedy zdalny dostęp do sterownika.

I pytanie czy jest np. jakiś przełącznik eternetowy, który np. po otrzymaniu jakiegoś komunikatu np przez SMS'a przełączy mi kanały tak żebym z tego LANA przełączył się na IP z portem przekierowanym.

Może jakieś inne rozwiązania - jakiś router ze sprzętowym VPN - jak to zrobić - ideałem by było, gdybym mógł z zewnątrz dostać się do LANA - wtedy nawet do SCADY miałbym dostęp.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Dec 2008 11:42   

Back to top

*paweł*
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 14 Dec 2008 13:09   

Re: Zdalny dostep do sterownika PLC

A nie idzie tam założyć jakiegoś routera pełniącego rolę switha z blokowaniem po ip i np.macku?A żeby to zabezpieczyć to możesz ustawić jeszcze klucz sieciowy?Moim zdaniem informatycy powinni poradzić sobie z takim czymś bo serwer Wewnętrzny widzi to jako stanowisko robocze.
Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Zdalny dostep do sterownika PLC
Page 1 of 1
Similar topics
Program do dowolnego sterownika PLC. (3)
sterowanie za pomoca sterownika PLC (3)
budowa sterownika plc (3)
Manipulator sterownika PLC (5)
Programowanie sterownika plc (6)
Zdalny restart sterownika S7-300 (12)
Zdalny dostęp do PLC. PC z CP5613. Jak to zrobić? (6)
S7-1200 i dostęp zdalny do plc (16)
Naprawa sterownika PLC SIMATIC (2)
cykl pracy sterownika plc (5)

Page generation time: 0.089 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed