pszczepan Poziom 17

|
13 Dec 2008 11:42 Zdalny dostep do sterownika PLC |
|
|
|
Witam !
Może to jest bardziej pytanie do informatyków, ale ja mam z tym problem w zakładzie przemysłowym, a tam informatycy nie wiedzą jak to zrobić.
Jest taki układ - firma ma wewnętrzną sieć LAN i ona jest mocno pozabezpieczana - nie ma dostępu do niej z zewnątrz. W lokalnej LAN do PLC z eternetem podpięty jest serwer SCADY - i to śmiga.
W tym układzie niestety nie mam możliwości zdalnego podglądu programu sterownika. Mam drugi przewód eternetowy podłączony do głównego routera i mam port przekierowany.
Jeżeli fizycznie przełączę te 2 wtyczki ( eternet z LAN i eternet na router z wyjściem zewnętrznym) w sterowniku to mam wtedy zdalny dostęp do sterownika.
I pytanie czy jest np. jakiś przełącznik eternetowy, który np. po otrzymaniu jakiegoś komunikatu np przez SMS'a przełączy mi kanały tak żebym z tego LANA przełączył się na IP z portem przekierowanym.
Może jakieś inne rozwiązania - jakiś router ze sprzętowym VPN - jak to zrobić - ideałem by było, gdybym mógł z zewnątrz dostać się do LANA - wtedy nawet do SCADY miałbym dostęp.
|
|