| Author |
Gizmoń Poziom 21

Joined: 06 Jun 2007 Posts: 1178 Location: Kiełczów k. Wrocławia
|
28 Oct 2010 18:37 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
| szpila wrote: |
| Gizmoń wrote: |
| Są też moduły z układami hybrydowymi (FHX-07/T/D, FHX-07/a, FMW 07/T, FPW-07/T/A). Mam tylko dokumentację do GBR-009. Ciekawe, czym są układy ZTM1 i pozostałe. |
Kiedyś, dawno temu, jako dzieciak kupowałem takie moduły w sklepie elektronicznym za równowartość 5 złotych. Do demontażu i jako dawcy podzespołów, szczególnie rezystorów precyzyjnych. Pani w sklepie twierdziła że to z centrali telefonicznej. Pamiętam że rozbrajałem te hybrydy. Te GBR'y to jakieś układy grubowarstwowe były. Napylone ścieżki i rezystory na laminacie, reszta podzespołów była w nich lutowana. Natomiast we wnętrzu ZTM1 były, z tego co pamiętam, sześć bądź cztery dławiki lub transformatorki nawinięte na miniaturowych pierścionkach ferrytowych. |
Dziękuję za informację o tych transformatorkach. Na podstawie pomiarów rezystancji rozrysowałem schemat układu ZTM1:
Jeszcze sprawdzę jakie mają przekładnie (porównując amplitudy sygnałów na wejściu i wyjściu), ale wygląda na to, że są to cztery identyczne transformatorki. Może się do czegoś przydadzą :)
Do układów GBR009 mam dokumentację (schemat wewnętrzny z wartościami elementów). Wynika z niej, że są tam same rezystory precyzyjne w ilości sztuk 20.
Teraz zostały jeszcze te nieszczęsne GC009, GC010 i GC011. Po jednym każdego rodzaju udało mi się rozebrać bez uszkodzenia, ale schematu nie da rady narysować. Napylane rezystory, zasłonięte ścieżki, na nich jakieś tranzystory, diody, i na tym wszystkim transformatorki. Oczywiście wszystko razem sklejone :(
Pytałem mailowo Telpod, ale chyba się wstydzą, czy coś, i żadnej odpowiedzi nie napisali.
|
|
| Back to top |
|
 |
aleks1000 Poziom 2

|
07 Jan 2011 02:51 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Witam
Jeśli chodzi o te układy hybrydowe GC-009, GC-010, GC-011 to poszukałem w katalogu i znalazłem opisy do nich:
GC-009/W1 wybierak matrycowy
GC-010/W2 wybierak prądu zakazu
GC-011/P1 układ do sterowania i stabilizacji prądu generatora prądowego
Mam też schematy tych hybryd i parametry. Jeśli bedą potrzebne to zeskanuje
|
|
| Back to top |
|
 |
Gizmoń Poziom 21

|
07 Jan 2011 20:02 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
O, to może być ciekawe. Chyba coś do sterowania pamięciami ferrytowymi. Proszę zeskanować, na pewno dane o tych układach i ich schematy będą przydatne.
Wyżej pisałem o układzie ZTM1. Rozrysowany schemat jest błędny - chyba jedno z uzwojeń jest nawinięte na kilku rdzeniach.
Natomiast mam na 100% dobrze rozrysowany i pomierzony układ ZTW (16 nóżek). Cztery transformatorki o przekładni 1:1, uzwojenia po 10 zwojów. Nie wiem jeszcze jaka jest częstotliwość graniczna - do 250kHz działa dobrze.
Jak już odgadnę, co w ZTM1 jest zrobione, to wrzucę tu wyniki moich "prac badawczych".
|
|
| Back to top |
|
 |
aleks1000 Poziom 2

|
07 Jan 2011 23:47 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Schemat i parametry hybryd
Co do parametrów innych elementów jak coś znajde to wrzuce. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Gizmoń Poziom 21

|
09 Jan 2011 16:01 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Dziękuję. Dokumentacje się zgadzają, to te układy. GC-010 i 011 nawet podłączyłem i działały. Nie wiem o co chodzi z tym wybierakiem matrycowym i wybierakiem prądu zakazu, według mnie wybierak coś wybiera, a tutaj nie wiem jak taki układ miałby to robić. Ale mniejsza z tym, może kiedyś znajdę inne zastosowanie ;)
Widzę, że każdy układ ma dwa oznaczenia, np. GC-010 / W2. Może jest w katalogu jakiś o oznaczeniu W3 i W4? Podobno mogą to być jakieś wzmacniacze (tak napisał kolega, który rok temu obiecał wrzucić dokumentację i zamilkł :) )
A teraz uwaga. Kieruję to m.in. do Autora tematu. Otóż mam informację o miejscu niedaleko od Wrocławia, w którym mogą jeszcze zalegać złącza firmy Eltra i Socapex stosowane w Odrze. Na pewno były tam jeszcze 10 lat temu, a jeżeli nie sprzątano strychu, powinny być tam nadal. Nie podaję tutaj dokładnego miejsca ze względu na odzyskiwaczy złota - złącza podobno są całe, i szkoda, żeby je ktoś zniszczył.
|
|
| Back to top |
|
 |
Skok3 Poziom 2

|
10 Mar 2011 21:48 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Witam,
Uprzedzam, ze nie czytałem całego tematu. To nie moja działka i nie znam się na tym, ale może mógłbym w czymś pomóc. Pracuje w Pomorskim Muzeum Wojskowym w Bydgoszczy i mam na stanie ODRE. Komputer oczywiście nie działa i bardzo mnie denerwuje ze względu na swoje rozmiary. Z tego co kojarzę mam też do tego cały karton instrukcji. Może informacje w nich zawarte na coś się przydadzą.
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
djmdp Poziom 15

|
11 Oct 2011 10:35 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Witam, może również będę pomocny, otóż pracuję aktualnie z Panią, która kiedyś pracowała w elwro, co prawda przy innych sprzętach niż odra, ale poleciła mi stronę internetową i człowieka, który może mieć wiele informacji i kontaktów z innymi ludźmi którzy mieli styczność z odrą, również z inżynierami, proszę się do niego odezwać, może będzie mógł wiele pomóc:
http://elwrowcy.republika.pl/
Pan Jarosław Kutkowski.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2011 10:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tanis20 Poziom 5

|
25 Nov 2011 02:00 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Witam
Jestem w trackie pisania pracy dyplomowej i potrzebuję danych dotyczących rozmiarów Odry 1305 [szafy z procesorem] Byłbym wdzięczy gdyby osoba mająca dostęp do tej maszyny mogła podać mi je. Nikt nigdzie nie podaje tych informacji
Z góry dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |
janusz121 Poziom 15

|
30 Jan 2012 00:41 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Witajcie wpadły mi w ręce dwie płytki z obwodami drukowanymi, jutro je sfotografuje, wygląda mi to na Elwro, mam wrażenie, że pochodzi z czytnika kart perforowanych jakiegoś Elvro (FUM PORĘBA, warsztat szkolny- jakiś demontaż na warsztacie "uczcie się lutować"), mnie to po nic, mogę Wam wysłać TTL e sobie odzyskacie - jakieś UCY 7400 ITP, a może to coś z odry? Druk pocynowany metalizowany, wysoka jakość fotkę wstawię jutro. pozdrawiam:) Za przesyłkę zapłacę. Ps. przyniosłem też monitor bursztynowy Mera Kwap - MK 45, (przerobiony neptun 150), ale zdemontowałem i wyrzuciłem. No więc chyba to Mera, no nic chlopaki TTL- e i jakieś złącza grzebieniowe, może się nadadzą? dajcie adres na Pw , bo chcę je Wam oddać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2012 00:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Gizmoń Poziom 21

|
30 Jan 2012 21:13 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Pierwszy układ (widzę, że intensywnie używany na warsztacie "uczcie się lutować") to raczej jakiś układ kombinacyjny. Drugi wygląda na generator kwarcowy (kwarc + UCY7400) z dzielnikami częstotliwości (7490). Trzeci już trudno określić :)
Przy okazji mam pytanie, czy coś się ruszyło w sprawie dokumentacji komputera (schematy, opisy)?
|
|
| Back to top |
|
 |
jarrod Poziom 11

|
|
| Back to top |
|
 |
Gizmoń Poziom 21

|
16 Mar 2012 22:50 Re: Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 |
|
|
|
Dzięki dokumentacji od kolegi jarrod udało mi się wreszcie dokładnie rozrysować hybrydę ZTM1 z pakietu FMW 07/T, wygląda to tak:
Dodatkowo jest tam narysowany wcześniej schemat zespołu transformatorków ZTW z pakietu FHX 07/T. Może komuś się przyda.
Kiepskiej jakości schematy terminala MERA CM7222 można znaleźć tam: http://zx.pk.ru/showthread.php?t=9276
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2012 22:50 |
|
|
|