FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

FS Amilo PA 1538 brak obrazu

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> FS Amilo PA 1538 brak obrazu
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 14 Dec 2008 01:28   

Laptop FS Amilo PA 1538. Laptopa kupiłem w takim stanie, bez dysku:
na baterii i na zasilaczu zapalają się kontrolki i rusza wiatrak i nic więcej, baterie ładuje i wygląda tak, jakby chciał działać. Brak dysku więc nie uruchamia systemu, ale po włożeniu płyty do napędu przy starcie próbuje ją czytać, a wiatrak wentylatora po chwili zwalnia - tak jakby ruszył bios, ale na ekranie nic nie widać - totalna ciemność. To samo na zewnętrznym monitorze - nic. Natomiast gdy go zostawiłem włączonego, to okazało się, że dość mocno grzeje się radiator grafiki. Macie jakieś pomysły?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Dec 2008 01:28   

Back to top

satgal
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 14 Dec 2008 15:28   

Re: FS Amilo PA 1538 brak obrazu

Zdaje się że ten notebook ma wymienną grafikę ATI Mobility Radeon X.... Jak podasz dokładniej to może taką znajdę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Dec 2008 15:28   

Back to top

iksilak
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 Post from the author of the topic 14 Dec 2008 16:49   

Niestety, grafika jest wlutowana w płytę wraz z własna pamięcią. Pod radiatorem są dwa czipy NVIDIA (zaznaczone w czerwonej obwódce) i trzeci, też NVIDIA, poza radiatorem, ale on wygląda na mostek południowy. Czy trzeba podnieść te czipy. czy może zacząć od czegoś mniej drastycznego?

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Dec 2008 16:49   

Back to top

iksilak
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 Post from the author of the topic 15 Dec 2008 00:43   

Pobawiłem się trochę.
Zrobiłem tak: wyczyściłem płytę z kurzu pędzelkiem i na wszelki wypadek umyłem ją płynem CLEANSER Druk. Podczas mycia zauważyłem, że chyba była zalana i to w rejonie gniazd monitorów. Przeczyściłem więc to miejsce dodatkowo szczoteczką do zębów. Następnie, po wyschnięciu, wygrzałem płytę suszarką do włosów tak mocno, że rdzeni na czipach grafiki nie mogłem przytrzymać palcem, bo parzyły, szacuję osiągniętą temperaturę na jakieś 120 - 140 stopni C. Po ostygnięciu złożyłem niezbędne podzespoły i ............. RUSZYŁ :D:D. Monitor ślicznie zaświecił. Teraz składam go do kupy i mam nadzieje, że będzie śmigał. Całość sprawdzę dopiero jak dysk dojdzie i zainstaluje system.:D:D
Back to top

satgal
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 15 Dec 2008 05:54   

To podobny model do PI 1536 a w tym są wymienne grafiki tylko że dopiero zauważyłem że druga litera oznacza na jakim procesorze jest oparta płyta PI to Intel a PA to AMD. Pewnie płyty główne są mechanicznie identyczne.
Back to top

iksilak
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 Post from the author of the topic 15 Dec 2008 20:00   

Niestety, za wcześnie wpadłem w euforie. Dziś rano lapka uruchomiłem bez dysku, z płyty CD uruchomiłem UBUNTU. Działałem na nim około trzech godzin, śmigałem po necie. Zauważyłem, że dość mocno się grzeje, klawiatura i okolice po prawej stronie były ciepłe. Chodził jak ta lala, ale po wyłączeniu go już nie odpalił. Ten sam objaw co przedtem. Chyba jednak nie obejdzie się bez podniesienia układów, suszarka to za mało. Nadal czekam na sugestie, może ktoś ma jakiś pomysł.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Dec 2008 20:00   

Back to top

robq
Poziom 1
Poziom 1

Post#7 15 Jan 2009 15:44   

Witam
Mam ten sam model laptopa ale kupiony nowy i na gwarancji.
Laptop ma problem a problemem są trefne układy nVidia.
Objawia się to na ekranie artefaktami, pasami, błędami układu podczas pracy systemu lub całkowitym brakiem obrazu (czytaj uszkodzenie układu).
Na stronie fujitsu-siemens zamieszczona jest informacja dotycząca serii amilo. Zalecają tam wysłanie lapka do serwisu wymianę układu i zmianę biosu. Prawdopodobnie chodzi o sam montaż układu na płytach a naprawa mniej uszkodzonych układów polega na wygrzewaniu płyt w specjalnych piecach.
Oficjalnie fujitsu-siemens:
http://support.fujitsu-siemens.com/com/support/amilo_graphic.html
A tutaj sam zobacz ilu jest zadowolonych użytkowników tej serii.
Stronki po francusku:
http://www.commentcamarche.net/forum/affich-8410974-fujitsu-amilo-pa1538-video-hs?#6
http://amanaman.free.fr/amilopa1538/amilopa1538.php
Pozdrawiam
Back to top

bic72
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 28 Jan 2009 22:07   

Quote:
Na stronie fujitsu-siemens zamieszczona jest informacja dotycząca serii amilo. Zalecają tam wysłanie lapka do serwisu wymianę układu i zmianę biosu.

Jak wygląda sprawa z laptopami które już nie maja gwarancji?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> FS Amilo PA 1538 brak obrazu
Page 1 of 1
Similar topics
FS Amilo Pa-1505 brak obrazu na matrycy (11)
FSC Amilo Pa 1538 - był reballing, a mimo to nie działa OK (7)
Matryca 15,4" FUJITSU-SIEMENS AMILO Pa 1538 (2)
okropny pisk w Amilo Pa 1538 (2)
Wymiana w AMILO Pa 1538 Matrycy (3)
BIOS FS Amilo Pa 1538 - wsad (4)
D - Link DI 524 a Amilo Pa 1538 (1)
F.Siemens Pa 1538 po reballingu k. graf brak obrazu na matry (5)
Amilo Pi2530 brak obrazu na matrycy (1)
Amilo Pi 2540 Brak obrazu na matrycy (2)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed