| Author |
BrunoJ Poziom 12

|
28 Jan 2009 11:11 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
| gimak wrote: |
| Przypuszczam że w tej materii nic się nie zmieniło. Dawniej obudowy akumulatorów były półprzeźroczyste i widać było poziom elektrolitu, powinien być między kreskami min/max na obudowie. Z tego co kiedyś wyczytałem na ten temat to poziom elektrolitu powinien być 10 mm ponad płytami, to sprawdzałem pokrywało się mniej więcej z kreską minimum na obudowie. Na obudowie akumulatora Futury, który posiadam są te kreski, ale obudowa jest nieprzeźroczysta. Można określić pośrednio jak ma się poziom do tych kresek przez pomiar odległości poziomu górnej powierzchni akumulatora i odnieść do kresek, albo zmierzyć bezpośrednio ile elektrolitu jest nad płytami. Ja uzupełniam elektrolit wodą destylowaną do 15mm ponad płyty. Ja okresowo (raz miesiąc/dwa miesiące - jak mi się przypomni) doładowuję akumulator najprostszym prostownikiem składającym się z transformatora ~12V na wyjściu i jedna 10A dioda krzemowa. Mogę go zostawić nawet na dwa, trzy dni bez obawy przeładowania. |
Ok, zajrze jeszcze raz, po ciemku nie bardzo wypatrzylem te kreski.
Na oko wygladalo ze elektrolit jest okolo 1cm powyzej plyt. Generalnie po tym jednorazowym doladowaniu jeszcze i nic zlego sie nie dzieje.
Bede sie musial tez podlaczyc woltomierz pod prostownik, bo on pokazuje tylko ampery (okolo 3A przez caly czas ladowania, z lekka tendencja malejaca). Wczesniej ladowalem nim zwykle akumulatory, a tutaj prawde mowiac to w ogole zapomnialem ze jest madrzejsza mechanizacha i po prostu podlaczylem bez wnikania. Jak wydac nie wybuchlo nic ;-)
pozdrawiam
Bruno
|
|
| Back to top |
|
 |
janusz144a Poziom 7

|
02 Feb 2009 22:03 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
A ja znam akumulator "bezobsługowy" z możliwością sprawdzenia stopnia naładowania i w miarę potrzeby uzupełnienia wody destylowanej. To MOLL M3 plus K2.
| Filesize: |
15.7 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
02 Feb 2009 22:20 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Witam
Akumulator po całkowitym rozładowaniu jest już naładowany i najprawdopodobniej całkowicie sprawny, jestem pod wrażeniem. Oczko pozostało czarne, ale jak bujnę akumulatorem to pojawia się na chwilę. Prawdopodobnie zielona kulka przesunęła się gdzieś na bok w trakcie wyjmowania akumulatora z samochodu. Jest tak mało miejsca że musiałem pochylić akumulator o 90°.
|
|
| Back to top |
|
 |
BC313 Poziom 16

|
05 Feb 2009 20:51 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Witam.
Mój akumulator po całkowitym rozładowaniu - stał tydzień, w samochodzie z włączonym wewnątrz światłem, już dwukrotnie. Odzyskał całkowicie siły bez ładowania regeneracyjnego. Ładowanie było przeprowadzone praktycznie na szybko, prądem ok 1-2A. Jednak po całkowitym naładowaniu (silne gazowanie elektrolitu), na efekt wypłynięcia zielonego oczka, trzeba było poczekać parę godzin, ładując go prądem niecały 1A. Po całym zabiegu, gęstość elektrolitu we wszystkich celach 1,28 - mierzona areometrem. Mój akumulator to CENTRA, z wkręcanymi korkami dostępu do każdej celi ( 45 Ah, nie pamiętam jaki model ).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2009 20:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
HouseM Poziom 14

|
23 Feb 2009 20:14 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Wybaczcie odgrzewanie starego tematu.
Dzisiaj kupiłem Taką Futurę 60Ah faktycznie oczko było zielone w sklepie. Po tym jak przywiozłem go do domu w bagażniku to teraz oczko jest czarne. Najwyraźniej to jakaś wada konstrukcyjna.
Co do tematu czy jest bezobsługowy czy nie ? Futura ma 36miesięcy gwarancji. Na klapce jest naklejka plomba opisana "Usunięcie klapki grozi utratą gwarancji oraz uszkodzeniem akumulatora"
O czym tu filozofować ? Przez 36 miesięcy akumulator jest bezobsługowy , chyba że ktoś chce stracić gwarancję.
|
|
| Back to top |
|
 |
jurekN Poziom 18

|
23 Feb 2009 20:45 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
No to się teraz wycwanili bo u mnie tego napisu nie było i po delikatnym podważeniu można otworzyć .
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
23 Feb 2009 21:06 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Witam
Po naładowaniu akumulatora po jego niezamierzonym rozładowaniu do zera, kontrolka była czarna, ale po kilku tygodniach zrobiła się zielona.
|
|
| Back to top |
|
 |
skaktus Poziom 24

|
01 Feb 2011 21:08 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Panowie, pozwolę sobie odkopać i zadać pytanie.
Posiadam dość nowy akumulator Centra Futura CA +. Akumulator niby bezobsługowy. Posiada oczko - zielone - naładowany, czarne - rozładowany, białe - test, niestety instrukcja nie mówi co znaczy ten test...
Druga sprawa - próbowałem podnieść zaślepkę z nalepką, która osłania górę akumulatora i nie idzie... Jak się dostać do cel żeby faktycznie sprawdzić stan elektrolitu ? Akumulator jest nieprzeźroczysty i nic nie widać a na siłę boję się podnosić zaślepkę...
Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
miler80 Poziom 20

|
01 Feb 2011 23:36 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
| Banasiewicz02 wrote: |
| Ja regeneracje przeprowadzam ładując prądem około 100mA poprzez żarówkę 5 watt 12 volt i akumulatory wzięte ze złomu, totalnie zasiarczone (wszystkie płyty dodatnie oraz ujemne mają ten sam kawowy lub srebrny kolor, w zależności od akumulatora)po miesiącu takiego ładowania z przerwami co tydzień, akumulator zazwyczaj odzyskuje prawie w pełni swoje parametry(gęstość elektrolitu prawidłowa,płyty ujemne szare,dodatnie brązowe)i nadaje się do użytku. |
Intersujące...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Feb 2011 23:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pawlo82 Poziom 7

|
02 Feb 2011 02:27 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
hehe u mnie alarm 5 razy doprowadził do wyładowania sprawnego akumulatora 94Ah do 0 teraz sie zastanawiam jak ożywić w nim w pełni dawną utraconą moc co prawda odpalił z kabli ale oczko jest czarne , zakręci z 5 razy i już niema siły i ogólnie jak kreci to tak jakoś bez polotu wszystko to w silniku diesla
czy podpięcie go np na tydzień pod dobry prostownik da rezultat czy najlepiej dokonywać częściowy ładowanie i wyładowywanie żeby procesy wewnątrz zachodzące odbudowały zaszłe z powodu wyładowania zmiany he ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2011 02:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
skaktus Poziom 24

|
03 Feb 2011 12:49 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
U mnie alarm pobiera około 8 - 10 mA.
Panowie, czy ktoś udzieli odpowiedzi na moje pytanie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Maticool Poziom 17

|
07 Feb 2012 03:14 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Witam.
Widzę, że temat powraca jak bumerang każdej zimy.
Posiadam również Futurę, tylko że CA1000 (100Ah). Mimo że aku ma zaledwie dwa lata, tej zimy też już jakby przysiada (w stanie jałowym napięcie ok 12,5V, jakby mniejsza pojemność i szybsze niż wcześniej rozładowanie przy nieużywaniu).
Co do oczka, to również nie mogę doprowadzić go do "zielonego". Próba ładowania przez 10 godzin prądem 1/10 C/h powoduje że już po ok. 3h napięcie przekracza 15V (piszą w różnych źródłach, żeby nie przekraczać 15V bo aku mocno wtedy gazuje - tu takie małe pytanie do Kolegów czy w tych akumulatorach (Futurach) można ten "zakaz" (15V) nieco nagiąć przy ładowaniu?).
Ładowanie przy napięciu 15V wymusza prąd ok 1A i, baaardzo długo trwa (po 2 dobach dałem spokój) zielonego oczka nie ma, ale aku nieco lepiej kręci.
| skaktus wrote: |
Posiada oczko - zielone - naładowany, czarne - rozładowany, białe - test, niestety instrukcja nie mówi co znaczy ten test...
|
Białe robi się jak jest za niski poziom elektrolitu. Można to zasymulować, przechylając dość znacznie akumulator w którąś stronę.
Abstrahując, to oczko to najpewniej rodzaj aerometru z pływakiem w postaci zielonej kulki, która wypływa na wierzch przy odpowiedniej gęstości elektrolitu (naładowaniu). W stanie niedoładowania, kulka siedzi sobie z boku i jest ledwo widoczna (oczko czarne). Być może, po pewnym czasie pływak traci swoje właściwości (np. nasiąka :D) i nie jest już dobrym wskaźnikiem (taka moja teoria), co nie znaczy, że akumulator jest niesprawny. Można też spróbować poruszać akumulatorem, bo podobno ten pływak potrafi się zawiesić, ale jeżeli przemieszcza się sobodnie podczas wstrząsania, dać sobie z nim spokój (IMHO) i zwracać raczej uwagę na "klasyczne" wyznaczniki naładowania.
| Jak się dostać do cel żeby faktycznie sprawdzić stan elektrolitu ? Akumulator jest nieprzeźroczysty i nic nie widać a na siłę boję się podnosić zaślepkę... |
Ktoś już napisał w tym wątku (poszukaj), że pod tą zaślepką faktycznie są korki, niestety jej naruszenie to utrata gwarancji. Nie wiem też, czy "kosmiczne" technologie recyrkulacji wodoru które są w tym akumulatorze, pozwalają na dolewanie wody...
|
|
| Back to top |
|
 |
gimak Poziom 21

|
07 Feb 2012 10:46 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
| Maticool wrote: |
Co do oczka, to również nie mogę doprowadzić go do "zielonego". Próba ładowania przez 10 godzin prądem 1/10 C/h powoduje że już po ok. 3h napięcie przekracza 15V (piszą w różnych źródłach, żeby nie przekraczać 15V bo aku mocno wtedy gazuje - tu takie małe pytanie do Kolegów czy w tych akumulatorach (Futurach) można ten "zakaz" (15V) nieco nagiąć przy ładowaniu?).
Ładowanie przy napięciu 15V wymusza prąd ok 1A i, baaardzo długo trwa (po 2 dobach dałem spokój) zielonego oczka nie ma, ale aku nieco lepiej kręci. |
Męcz go tak dalej bez uzupełniania utraconej wody, to niedługo będziesz się nim cieszył.
Ja w Centrze Futurze z naklejką "bezobsługowy" raz w roku sprawdzam poziom w celach, i uzupełniam ewentualne ubytki i cały czas mam zielone oczko.
W corolli w oryginalnym akumulatorze Toyoty prawie od początku nie mam zielonego oczka, ale ten jest naprawdę jest bezobsługowy, bo nie ma żadnego dostępu do cel, aby sprawdzić choćby poziom elektrolitu.
Akumulatory profilaktycznie okresowo doładowuje, ale nie według tej głupiej, wiecznie żywej zasady:
| Quote: |
| ładowania przez 10 godzin prądem 1/10 C/h |
, ale kieruję się zasadą - napięcie na zaciskach ładowanego akumulatora nie może przekroczyć 14.4V i dlatego długo mi służą.
|
|
| Back to top |
|
 |
domellus Poziom 20

|
07 Feb 2012 10:56 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
| Panowie, czy ktoś udzieli odpowiedzi na moje pytanie ? |
Gdzieś na jakimś forum wyczytałem bo tez mnie to interesowało że Centra futura - dekiel się ściąga, lecz futura + (plus), już niestety nie ma takiej możliwości.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbychul Poziom 13

|
07 Feb 2012 12:57 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
cyt: "kieruję się zasadą - napięcie na zaciskach ładowanego akumulatora nie może przekroczyć 14.4V i dlatego długo mi służą. "
Niestety moja Centra futura+ stojąc w aucie na obecnych mrozach NIE NAŁADUJE się nie przekraczając dobrze ponad 15V, po prostu nie przyjmuje ładunku i nic na to się nie poradzi.
Chrysler Voyager ma fabrycznie sterowane alternatorem poprzez komputer sterownika silnika i tam napięcie rośnie wraz ze wzrostem mrozów i przy -15st.C daje 15,2-15,3 V i TAK MA BYĆ, właśnie z powodu o którym wyżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
bonczo Poziom 4

|
11 Feb 2012 11:58 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Odswiezam temat;)
Probowal ktos dolac wody destylowanej do Centry futury za pomoca strzykawki i igly? (inaczej sie chyba nie da). Zastanawiam sie czy czegos takiego nie zrobic bo "biale oczko" mnie drazni.
Pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
11 Feb 2012 18:49 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
| Zbychul wrote: |
| Niestety moja Centra futura+ stojąc w aucie na obecnych mrozach NIE NAŁADUJE się nie przekraczając dobrze ponad 15V, po prostu nie przyjmuje ładunku i nic na to się nie poradzi. |
Chciałbym zauważyć, że nowoczesne ładowarki mikroprocesorowe mają taki tryb pracy jak "ładowanie zimnego akumulatora". Spotkałem się z tym np. w ładowarce Bosch BAT430.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
11 Feb 2012 19:02 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
| bonczo wrote: |
| Probowal ktos dolac wody destylowanej do Centry futury za pomoca strzykawki i igly? (inaczej sie chyba nie da). |
Da się - jest tam "monowieczko" czyli wspólna pokrywa dla wszystkich cel, pod naklejką.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbychul Poziom 13

|
11 Feb 2012 19:14 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Ale wersja "+" od któreś daty produkcji (w tym i mój ponad roczny) ma przytopione to monowieczko do reszty obudowy i nawet śrubokrętem nie da się go oderwać.
P.S.
Ten bosch całkiem fajny, tylko ta cena - 2900 netto :D
Ciekawe jak działa to przełączanie zimno/ciepło ?
|
|
| Back to top |
|
 |
bonczo Poziom 4

|
11 Feb 2012 20:13 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
| Zico63 wrote: |
| Probowal ktos dolac wody destylowanej do Centry futury za pomoca strzykawki i igly? (inaczej sie chyba nie da). |
Da się - jest tam "monowieczko" czyli wspólna pokrywa dla wszystkich cel, pod naklejką. |
U mnie niestety jest zgrzane wieko wiec chyba tylko strzykawka wchodzi w gre. centra futura +
|
|
| Back to top |
|
 |
gimak Poziom 21

|
11 Feb 2012 22:40 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Kupiłem w zeszłym tygodniu Centrę Futurę i na koniec gość mnie zmartwił informacją, że w Futurze gdzieś od trzech lat jest zgrzewane wieczko. Na razie jest gwarancja więc nie będę tego sprawdzał.
Dodano po 1 [minuty]:
| U mnie niestety jest zgrzane wieko wiec chyba tylko strzykawka wchodzi w gre. |
A skąd będziesz wiedział ile wstrzyknąć?
|
|
| Back to top |
|
 |
000andrzej Poziom 22

|
11 Feb 2012 22:51 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Ja mam już 4 rok i ani grama nie dolewałem. Też jest nierozbieralny. Odpala nawet w te mrozy. Codziennie jeźdżę około 50km, więc po trasie się ma czas naładować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbychul Poziom 13

|
11 Feb 2012 23:29 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Masakra robi się jak ma się webasto postojowe. Ja grzeję po jakieś 15 minut dwa razy dziennie (przed i po pracy) i przy przebiegu po 20 km w każdą stronę nie ma bata żeby się podładował (przy właściwym napięciu instalacji !). No ale coś za coś :D
Co innego jak jedynym konkretnym poborem prądu poza czasem pracy alternatora jest sam rozruch silnika, a co innego jak te 10-15A (z dmuchawą) ciągnie z aku przed uruchomieniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2012 23:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bbbcccddd Poziom 3

|
12 Feb 2012 13:39 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Kulka zaraz po naładowaniu aku. ma prawo nie wypłynąć,czyli efekt (czarnego oczka)! Dzieje sie tak bo po intensywnym ładowaniu aku.elektrolit znowu robi się rzadszy,dlatego że staje się bardziej nagazowany przez wodór i tlen wydzielający się wczasie ładowania,dodatkowo wzrasta temperatura która też rozżedza elektrolit i kulka tonie .Dlatego kiedy odstawimy aku w spokoiu to po jakimś czasie zielona kulka znowu wypływa. Dotyczy akumulatorów centra.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbychul Poziom 13

|
12 Feb 2012 15:00 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Pierwsze słyszę - wprawdzie szkołę skończyłem ćwierć wieku temu, ale chyba od tego czasu prawa fizyki się nie zmieniły ???
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
12 Feb 2012 16:07 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Zbychul, bo tu nie szkoły trzeba ale praktyki! ;)
Jak poładujesz kilkaset rożnych akumulatorów w rożnych warunkach to połapiesz co, gdzie i jak. Problem ciemnego oczka po ładowaniu jest znany.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
12 Feb 2012 16:13 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Ludzie Kochani! A dajcież Wy w końcu spokój temu oczku: Czy pamiętacie całkowicie zamknięte "czarne" ebonitowe akumulatory stososwane aż do lat 70-tych? I kierowcy musieli sobie z tym radzić. A dziś: przeźroczysta obudowa, "oczka". Jeszcze za chwilę będziecie wymagali wyświetlania na zegarach poziomu elektrolitu w każdej z cel.
Miernik w rękę i ma napięcie - dobry; nie trzyma - w kosz. Tak poszedł świat.
Mam rację?
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
12 Feb 2012 16:36 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Zico63, tylko nie opowiadaj, że takie akumulatory z pełnym dostępem do elektrolitu i oczkami elektrod z każdej celi na wierzchu i o parametrach, które wystarczyło raz zakuć w szkole i korzystać z nich przez resztę życia, obsługiwało się trudniej jak współczesne, hermetycznie pozamykane. Jest dokładnie na odwrót - tam mogłeś sprawdzić wszystko łącznie z napięciem na każdej z cel. Dziś obudowy są niby przejrzyste ale i tak tam g.. widać, cele zamknięte na amen a to sławetne oczko to surogat aerometru, który jak się chińczykowi trafiło tak pokazuje. Do tego dochodzą różne typy akumulatorów z różnymi płytami, napięciami i prądami. Jedyne metody kontroli takiego akumulatora to pomiary elektryczne ale tu znów brak przejrzystej dokumentacji do miarodajnych pomiarów. Pozostaje praktyka i uczenie się na własnych błędach. Kiedy akumulator jest ewidentnie uszkodzony albo ewidentnie dobry to wiadomo, nie ma problemu - problem zaczyna się kiedy mamy do czynienia z takim "nie całkiem świeżym" - a tu to już albo drogi przyrząd albo własna praktyczna wiedza, żadna książka nie pomoże.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
12 Feb 2012 16:46 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Może niedokładnie to podkreśliłem.
Dawniej trzeba było o akumulatory dbać, dało się to robić i w sumie trwały więcej - było dobrze.
Dziś świat poszedł w "jednorazowość" i takie skutki. Fajna Futura nawet przygrzewa dekielek, by czasem nie dało się go utrzymać we właściwym stanie, by było trzeba wyrzucić i by musiało się iść po kolejny.
Idealnie zgadazam się z Kolegą Kybernetes, choć ze smutkiem, że takie czasy nadeszły.
Pocieszam się jeszcze tym, że było mi dane widzieć piękne czasy motoryzacji - dzisiejsi 20-latkowie mogą już tylko o tym słuchać przy kominku...
|
|
| Back to top |
|
 |
bbbcccddd Poziom 3

|
12 Feb 2012 18:49 Re: "Oczko" w akumulatorze pozostaje czarne |
|
|
|
Do kolegi zbychola.Zapewniam Cię że kiedy kulka tonie to tu działają tylko prawa fizyki,i niema tu żadnej szarlatanerii. Skoro ktoś poruszył taki wątek na tym forum to warto przedstawić swóją wiedzę z którą nie wszyscy musza się zgodzić oczywiście.A co do znikającej zielonej kulki po naładowaniu to tak się dzieje najczęściej w aku centry(bo tak mają wyważone te wskażniki).Co więcej i tu zagadka.!!!!!!!!!!! Pozostawiasz centre po naładowaniu dajmy na to na parę godzin kulka wypływa,trząśniesz kilka razy aku to kulka opada po godzinie znowu wypływa znowu trzęsiesz aku znowu opada i tak w koło. Dlaczego? I niech mi nikt nie mówi że areometr się zawiesza. :? Odpowiedż podam w innym terminie a teraz idę do szkoły :D
|
|
| Back to top |
|
 |