Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
grzanek85
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Kielce
Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 78
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
grzanek85
Poziom 11
Post#1 16 Gru 2008 10:51  Autor tematu   

Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Witam mam problem z licznikiem w seacie Cordobie. Nie działa obrotomierz a prędkościomierz lekko drży . Czasami wszystko działa czasami nie.
Zostało sprawdzone:
- podmiana wsadu na kilka innych(to samo)
- podmiana stabilizatora
- podmiana na inny licznik wszystko działa
- czasem jak lekko ruszy się wskazówkę od prędkościomierza wszystko wraca do normy

Regulamin p.11 popraw temat. Michu10

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szarak
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Sokołów Podlaski
Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 198
Pomógł: 15
Ocena postów: 4
szarak
Poziom 14
Post#2 16 Gru 2008 19:00    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


sprawdź punkty lutownicze na silniczkach na obecność zimnych lutów to może być przyczyną

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grzanek85
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Kielce
Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 78
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
grzanek85
Poziom 11
Post#3 16 Gru 2008 21:03  Autor tematu   

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


To sprawdziłem w pierwszej kolejności. Dziś próbowałem podłączyć pod silniczek prędkościomierza masę i wtedy dzieje sie tak ze przestaje drgać i obrotomierz działa za każdym razem. Czyli już wiem że dopóki prędkościomierz drga nie zadziała obr, jeśli nie drga wszystko ładnie chodzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zbyszek_nik
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 4
Ocena postów: 1
zbyszek_nik
Poziom 2
Post#4 22 Sty 2009 10:52    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Witam,
mam ten sam problem Cordoba 99rok benzyna 1.6 od czego zacząć próbę naprawy?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
primumnocere
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: CHEŁM
Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 9
primumnocere
Poziom 4
Post#5 18 Sie 2009 01:08    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Mam ten sam problem:cry: Cordoba 96 1.4 benzyna
Po wymianie kond elektrolit strasznie grzeje się BD709
Licznik VDO 992 648 657 J
Czy ktokolwiek posiada schemat tego licznika?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Sady
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Radom
Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2522
Pomógł: 114
Ocena postów: 19
Sady
Zasłużony dla elektroda
Post#6 18 Sie 2009 08:07    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Jasne, że kto kolwiek posiada - a dokładniej - producent.

Ale przyczyną drgania tych wskazówek jest co innego.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
emeryt2
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: przemysl
Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 7489
Pomógł: 683
Ocena postów: 77
emeryt2
Poziom 25
Post#7 18 Sie 2009 10:25    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Dla Primumnocere , kondesator ma zwarcie /staroć/ lu odwrotnie wlutowany.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
primumnocere
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: CHEŁM
Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 9
primumnocere
Poziom 4
Post#8 29 Sie 2009 22:02    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Wymieniony:
Stabilizator BD709
100µF bi-polarny - zwykły elektrolit powodował to grzanie tranzystorka
poprawione zimne luty złącza 28 pin
I teraz wszystko działa aż miło.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krzysik77
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: chelmza
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 27
krzysik77
Poziom 8
Post#9 03 Sty 2010 13:12    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Witam,
U mnie problem prawie indentyczny.
Seat Cordoba 99' (stara buda). Wysiadły mi żaróweczki od świateł pozycyjnych oraz wskaźnik rezerwy paliwa. Postanowiłem wymienić je we własnym zakresie :)
Skończyło się tym, że żarówki wymieniłem i świeca pięknie, ale niestety padły po ponownym włożeniu licznika:

- nie działa obrotomierz,
- nie działa prędkościomierz,
- nie działa wskaźnik stanu paliwa,
- nie działa sygnalizacja stanu oleju (nie świeci żarówka)

Nie działają wogóle, nawet nie drgną więc wydaje mi się, żę to nie zimne luty.
Dla pewności posprawdzałem:
- luty na kostce sa ok,
- bezpieczniki sprawne
Ciekawym jest to, że po podłączeniu licznika do kostki wskazówki liczników krokowo wracają na zerowe pozycje, jeżeli oczywiście przestawię je wcześniej ręcznie.



Oto zdięcia po wyjęciu licznika:

Seat Cordoba 1.4 '97  -  Licznik VDO, nie działa obrotomierz.

Seat Cordoba 1.4 '97  -  Licznik VDO, nie działa obrotomierz.

lub zewnętrzne źródło
licznik góra
licznik elektronika

Jutro pozostaje mi jeszcze zakup tego stabilizatora BD709 o którym piszecie - jak nie zadziała to zbraknie mi juz pomysłów.

Pytanie: Czy ma ktoś jakieś inne koncepcje niz w/w w temacie ?
Może ktoś juz uporał się z identycznym problemem.

pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysik77
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: chelmza
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 27
krzysik77
Poziom 8
Post#10 05 Sty 2010 21:31    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


NIestety elementy powymienialem ale efekt taki sam, nic się nie zmieniło:(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
primumnocere
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: CHEŁM
Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 9
primumnocere
Poziom 4
Post#11 12 Sty 2011 15:58    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Spotkałem przypadkiem nowego własciciela mojej cordoby i licznik działa do tej pory,
po wymianie diody zenera, załozeniu drugiego elektrolitu (nowy z pudełka i był wadliwy) licznik działał bez zarzutu i działa do tej pory,
Może troche późno ale mam nadzieję że komuś sie przyda,
Pozdrawiam Użytkowników

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
padgoj
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 34
padgoj
Poziom 9
Post#12 17 Mar 2012 17:48    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Mam ten sam problem tylko licznik jest do diesla różni się tylko tarczą obrotomierza
Czasem mierzy a czasem trzęsie się wskaźnik prędkości jak go kupiłem działał calutki miesiac.bez zarzutu i znów ten sam koszmar co może na to wpływać ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Piotre16
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 09 Sty 2009
Posty: 6
Ocena postów: 1
Piotre16
Poziom 3
Post#13 23 Sie 2012 10:11    

Re: Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.


Witam mam ten sam problem, tzn. Po włączeniu zapłonu zegar od obrotomierza drga ze 3 razy i po odpaleniu działa wszystko i po zgaszeniu tez drga pare razy. Ale Czasem po odpaleniu obrotomierz cały czas drga i wtedy nie pokazuje obrotów i predkości, wszystko inne działa. Co to może być. Pozdrawiam

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Seat Cordoba 1.4 '97 - Licznik VDO, nie działa obrotomierz.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Seat Crodoba 1.9d \'97 - Licznik Obrotomierz Seat cordoba 1.9d kontrolka temper (2)
Seat Cordoba 96 Licznik VDO Proszę o pomoc (8)
Seat Cordoba, 1.6 \'95 benz - nie działa obrotomierz i prędkościomierz (38)
Seat Cordoba, 1.6 \'96 - Nie działa obrotomierz i prędkościomierz na dziurach (5)
seat cordoba-nie działa obrotomierz, wskaźnik paliwa i tempe (2)
Licznik Seat VDO-nie działa. (4)
Seat Cordoba 1,6 98\' - Nie dziala obrotomierz !!! (1)
Seat/Cordoba/2000 Sdi - centralny zamek cordoba nie działa po wymianie kostki w (2)
Cordoba 6K - Uszkodzony licznik VDO (3)
Seat Cordoba 1.9Tdi 1998 rok - Nie działające wycieraczki Seat Cordoba 1.9 Tdi (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS