Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

podlaczenie gniazda trojfazowego


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> podlaczenie gniazda trojfazowego
Author
Message
Stefan 80
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Mar 2007
Posts: 17
Location: Lipno

Post#1 Post from the author of the topic 18 Dec 2008 18:21   

podlaczenie gniazda trojfazowego


Witam
Mam pytanko kupilem migomat ktory ma gniazdo silowe na 5 pinow o oznaczeniach L1 L2 L3 U a piate nie ma wogole oznaczenia ten piaty jest grubym pinem a na sciane w piwnicy jest gniazdo silowe metalowe o 4 plaskich pinach o oznaczeniach R S T Uziemienie jest skosne powiedzcie jak to podlaczyc. Z gory dziekuje i Pozdrawiam Marek

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Dec 2008 18:21   





Back to top
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 327
Location: Międzychód

Post#2 18 Dec 2008 18:30   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Skośne to zero. Zasada przechodzenia z pięć przewodów na cztery, zwieramy razem niebieski z zielono-żółtym.

Helpful message? + -

Back to top
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1832
Location: Studzieniec

Post#3 18 Dec 2008 18:46   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


gsminfo wrote:
Skośne to zero. Zasada przechodzenia z pięć przewodów na cztery, zwieramy razem niebieski z zielono-żółtym.


I w tym momencie wyskakuje różnicówka Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
jero22
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 03 Oct 2007
Posts: 89
Location: Zaborze

Post#4 18 Dec 2008 19:06   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Różnicówka nie wybije,bo podejrzewam że jej tam w ogóle niema ,jeśli posiada jeszcze siłowe metalowe o 4 płaskich pinach to instalacja musi być już tez wiekowa.
Mało gdzie spotykamy jeszcze takie gniazda.

Zrób tak jak pisał kolega gsminfo

Helpful message? + -

Back to top
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1832
Location: Studzieniec

Post#5 18 Dec 2008 19:24   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Proszę czytac ze zrozumieniem. Przynajmniej moje posty. Cytowałem coś całkowicie odmiennego.

Helpful message? + -

Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#6 18 Dec 2008 19:32   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Ja myślę Arturo 2005 że jest to w złym guście jeśli chcesz pomóc to pomagaj
a nie chwal się swoją inteligencją bez obrazy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Dec 2008 19:32   





Back to top
   
Removed






Post#7 18 Dec 2008 19:43   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Wiem że dla laików nie ma to najmniejszego znaczenia i nawet nie zauważyli oczywistego błędu w poście kolegi gsminfo. Utwierdza mnie w tym post k. jurekN. Arturo ma rację że wyleci różnicówka. Gsminfo powinien napisać że taka jest zasada przejścia z gniazda cztero bolcowego na pięć a nie z pięć na cztery. Wygląda na to że ze zrozumieniem słowa pisanego nie jest najlepiej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1832
Location: Studzieniec

Post#8 18 Dec 2008 19:54   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


jurekN wrote:
Ja myślę Arturo 2005 że jest to w złym guście jeśli chcesz pomóc to pomagaj
a nie chwal się swoją inteligencją bez obrazy.

A wydawało mi sie że jest to forum dla fachowców.

Helpful message? + -

Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#9 18 Dec 2008 20:05   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


I można było to logicznie wyjaśnić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Dec 2008 20:05   





Back to top
   
Stefan 80
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Mar 2007
Posts: 17
Location: Lipno

Post#10 Post from the author of the topic 18 Dec 2008 20:23   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


wlasnie roznicowkie mam a gniazdo silowe metalowe mam od spawarki i nie bede go zmienial tylko chce zrobic drugie gniazdo plastikowe na 5 pinow to jesli polacze zolto zielony z niebieskim wyskoczy mio roznicowka to co mam zrobic??

Helpful message? + -

Back to top
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1832
Location: Studzieniec

Post#11 18 Dec 2008 20:31   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


W 5 pinowym gnieździe nie łączysz niebieskiego z żółto-zielonym!

Helpful message? + -

Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#12 18 Dec 2008 20:34   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


A ilo żyłowy przewód zasila to metalowe gniazdo.

Helpful message? + -

Back to top
   
Stefan 80
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Mar 2007
Posts: 17
Location: Lipno

Post#13 Post from the author of the topic 18 Dec 2008 21:42   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


czterozylowy kabel

Helpful message? + -

Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#14 19 Dec 2008 08:29   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Jaki pseudo elektryk zrobił ci tą instalację ,najlepiej wymienić przewód na pięć żył i gniazda plastykowe ,nawet nie wierz jak niebezpieczne jest to metalowe nie mające ochrony

Helpful message? + -

Back to top
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3464
Location: Kielce

Post#15 19 Dec 2008 08:56   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


jurekN wrote:
Jaki pseudo elektryk zrobił ci tą instalację ,najlepiej wymienić przewód na pięć żył i gniazda plastykowe ,nawet nie wierz jak niebezpieczne jest to metalowe nie mające ochrony


Kiedyś (dawno temu) były inne normy, nie znano RCD, nie bylo pojęcia PEN lub PE i N. Były fazy i zero. Więc nie pisz glupot że robił to pseudo elektryk ponieważ instalacja jest prawidlowa.
Ja mieszkam w domu zdudowanym w latach 60-tych ubiegłego wieku i do niedawna w pionie były zamontowane dwa bezpieczniki, jeden w fazie a drugi w zerze. A przecież dom odbierał m.in. elektryk.

U kolegi było tak - faza na sztywno (bez żadnych zabezpieczeń) a bezpiecznik tylko w zerze. I w tym przypadku ktoś s.....lił instalację, jego nawet nie można nazwać pseudo elektrykiem.

Co do podłączenia gniazda - dawne zero podłączasz pod N, PE zostaje wolny.
Całkowicie popieram natomiast wymianę części instalacji na pięcioprzewodową i zmianę gniazd na plastikowe.

Helpful message? + -

Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#16 19 Dec 2008 09:49   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Może nie doczytałeś ale tam jest RCD to musi być nowa instalacja a jaki problem dołożyć nawet dodatkową żyłę i mięć święty spokój.Do Aleksander 01 przeczytaj uważnie tam jest cztery żyły i nie wiadomo czy podpięty jest N czy PE.

Helpful message? + -

Back to top
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 1078
Location: Konstancin

Post#17 19 Dec 2008 15:49   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Stefan 80 wrote:
wlasnie roznicowkie mam ...

a czy to gniazdo silowe jest podpiete w obwod róznicowki ?? czy moze róznicowka chroni tylko inne obwody ( łazienkę , kuchnię )

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#18 19 Dec 2008 21:40   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Ot i problem kol. Stefan 80 kupił migomat / z tym że nie ma gniazdo zapewne a wtyczkę od migomatu ( ile żył jest przy migomacie 4 czy 5) ten 5 gruby to ochrona/, ma róznicówkę w instal. Jeśli masz w piwnicy gn.metal. 4, To ile dochodzi przewodów do niego 4 czy 5.
Kol. gsminfo nie ma takiej zasady i nigdy nie było, bo dokładnie jak pisze Arturo2005 RCD wywali.
Skoro to twoje gniazdo zasila 4 żyłowy kabel i to jest wpięte w obwód różnicówki to ten SKOŚNY w gnieździe metalowym jest jako ochronnym PE / nie myl z N / W twoim gnieździe metalowym nie ma N / pod ten skośny podłączony jest PE ochronny/. Skoro nie ma instalacji 5 przewodowej do tego twojego gniada METALOWEGO w którym jest tylko L1,L2,L3, PE to łączysz równolegle do niego nowe gn.plastik. 5 bolcowe ze starym metalowym tak: L1 z L1/R z R/, L2 z L2 /S z S/, L3 z L3 /T z T /, N z PE / Skośne metalowe z grubym bolcem plastik/ i pozostaje ci wolny nie podłączony styk oznaczony N, którego nie masz do czego podłączyć bo instal. jest 4 przewodowa. Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#19 19 Dec 2008 21:56   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


A jak zachowa się elektronika w migomacie bez N sorry ale do migomatu nie jest potrzebne N.

Helpful message? + -

Back to top
   
kozak15
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Feb 2009
Posts: 7

Post#20 23 Feb 2009 13:04   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


właśnie jak się zachowa :?: mi ponoć z błędnego przejścia spaliło wyłącznik główny i wentylator (serwis tak stwierdził), spawał nawet średnio ale krótko kwadrans (z przerwami);
może ten półautomat miał wadę ukrytą / I don't know

Helpful message? + -

Back to top
   
fantasta
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 25 Nov 2003
Posts: 1656
Location: Gdynia

Post#21 23 Feb 2009 13:49   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Zeby wiedziec trzeba zobaczyc co to za migomat. Ja mam migomaty ktore chodza na 3 fazach i PE. Potem jest trafo z miedzyfazowego na 24V i do elektroniki. Wiec nie zawsze N jest potrzebny.

Helpful message? + -

Back to top
   
kozak15
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Feb 2009
Posts: 7

Post#22 23 Feb 2009 16:12   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Jeżeli o mój chodzi to jest nim minimagster 1501S, jeżeli możesz się odnieść do posta Link Ms fantasta, będe wdzięczny.

Helpful message? + -

Back to top
   
fantasta
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 25 Nov 2003
Posts: 1656
Location: Gdynia

Post#23 23 Feb 2009 19:56   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Oczywiscie moge sie odniesc.
Po pierwsze wciaz nie wiemy jaka masz instalacje. Czy ten 4 przewod to PEN, PE czy N.

Po drugie "gruby" przewod nic nie mowi.

Po trzecie nie wiemy czy w nowej wtyczce podlaczyles dobrze fazy. Sa odpowiednio 3 fazy, pozniej N i w srodku PE (styk o wiekszym przekroju)

Po czwarte niestety nie znam schematow spawarek na pamiec. To Ty powinienies przed podlaczeniem nowej wtyczki, rozebrac oslone i sprawdzic jakie przewody i do czego ida na kostce zaciskowej.

Po piąte jezeli oddales im spawarke z nowa wtyczka zalozona przez ciebie, to raczej serwis nie chcial na tobie zarobic i szybko zorietowal sie ze we wtyczce jest lipa.

I oczywiscie wentylator na miedzyfazowym nie musi spalic sie odrazu, zaczal sie krecic szybciej, szybciej, pobieral wiekszy prad, grzal sie bardziej i wkoncu sie spalil.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Feb 2009 19:56   





Back to top
   
kozak15
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Feb 2009
Posts: 7

Post#24 23 Feb 2009 23:47   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


jak się dowiedziałem mam sieć typu TT, czyli ten czwarty przewód to N.
Odn. przewodów wewnątrz spawarki to nie sprawdzałem do czego idą, podłączyłem fazy odpowiednio a ten czwarty (styk o większym przekroju) do N.
i tyle było mojej pracy:D

dzieki za jakby to nazwać wytyczne (bez obrazy)

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> podlaczenie gniazda trojfazowego
Page 1 of 1
Similar topics
Podlaczenie silnika trojfazowego (7)
Podlaczenie trojfazowego licznika energii elektrycznej (9)
Uziemianie prostownika trojfazowego (8)
zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego (14)
regulator obrotow silnika trojfazowego (4)
Jak podłączyć termostat do wentylatora trojfazowego? (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl topic RSS feed