Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



podlaczenie gniazda trojfazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->podlaczenie gniazda trojfazowego Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Stefan 80
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Lipno
Dołączył: 17 Mar 2007
Posty: 17
Stefan 80
Poziom 6
Post#1 18 Gru 2008 18:21  Autor tematu   

podlaczenie gniazda trojfazowego


Witam
Mam pytanko kupilem migomat ktory ma gniazdo silowe na 5 pinow o oznaczeniach L1 L2 L3 U a piate nie ma wogole oznaczenia ten piaty jest grubym pinem a na sciane w piwnicy jest gniazdo silowe metalowe o 4 plaskich pinach o oznaczeniach R S T Uziemienie jest skosne powiedzcie jak to podlaczyc. Z gory dziekuje i Pozdrawiam Marek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Międzychód
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 328
Pomógł: 38
Ocena postów: 5
gsminfo
Poziom 16
Post#2 18 Gru 2008 18:30    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Skośne to zero. Zasada przechodzenia z pięć przewodów na cztery, zwieramy razem niebieski z zielono-żółtym.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#3 18 Gru 2008 18:46    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


gsminfo napisał:
Skośne to zero. Zasada przechodzenia z pięć przewodów na cztery, zwieramy razem niebieski z zielono-żółtym.


I w tym momencie wyskakuje różnicówka ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jero22
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Zaborze
Dołączył: 03 Paź 2007
Posty: 89
Pomógł: 6
Ocena postów: 7
jero22
Poziom 12
Post#4 18 Gru 2008 19:06    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Różnicówka nie wybije,bo podejrzewam że jej tam w ogóle niema ,jeśli posiada jeszcze siłowe metalowe o 4 płaskich pinach to instalacja musi być już tez wiekowa.
Mało gdzie spotykamy jeszcze takie gniazda.

Zrób tak jak pisał kolega gsminfo

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#5 18 Gru 2008 19:24    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Proszę czytac ze zrozumieniem. Przynajmniej moje posty. Cytowałem coś całkowicie odmiennego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#6 18 Gru 2008 19:32    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Ja myślę Arturo 2005 że jest to w złym guście jeśli chcesz pomóc to pomagaj
a nie chwal się swoją inteligencją bez obrazy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#7 18 Gru 2008 19:43    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Wiem że dla laików nie ma to najmniejszego znaczenia i nawet nie zauważyli oczywistego błędu w poście kolegi gsminfo. Utwierdza mnie w tym post k. jurekN. Arturo ma rację że wyleci różnicówka. Gsminfo powinien napisać że taka jest zasada przejścia z gniazda cztero bolcowego na pięć a nie z pięć na cztery. Wygląda na to że ze zrozumieniem słowa pisanego nie jest najlepiej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#8 18 Gru 2008 19:54    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


jurekN napisał:
Ja myślę Arturo 2005 że jest to w złym guście jeśli chcesz pomóc to pomagaj
a nie chwal się swoją inteligencją bez obrazy.

A wydawało mi sie że jest to forum dla fachowców.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#9 18 Gru 2008 20:05    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


I można było to logicznie wyjaśnić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stefan 80
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Lipno
Dołączył: 17 Mar 2007
Posty: 17
Stefan 80
Poziom 6
Post#10 18 Gru 2008 20:23  Autor tematu   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


wlasnie roznicowkie mam a gniazdo silowe metalowe mam od spawarki i nie bede go zmienial tylko chce zrobic drugie gniazdo plastikowe na 5 pinow to jesli polacze zolto zielony z niebieskim wyskoczy mio roznicowka to co mam zrobic??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#11 18 Gru 2008 20:31    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


W 5 pinowym gnieździe nie łączysz niebieskiego z żółto-zielonym!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#12 18 Gru 2008 20:34    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


A ilo żyłowy przewód zasila to metalowe gniazdo.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stefan 80
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Lipno
Dołączył: 17 Mar 2007
Posty: 17
Stefan 80
Poziom 6
Post#13 18 Gru 2008 21:42  Autor tematu   

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


czterozylowy kabel

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#14 19 Gru 2008 08:29    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Jaki pseudo elektryk zrobił ci tą instalację ,najlepiej wymienić przewód na pięć żył i gniazda plastykowe ,nawet nie wierz jak niebezpieczne jest to metalowe nie mające ochrony

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3574
Pomógł: 576
Ocena postów: 66
Aleksander_01
Poziom 23
Post#15 19 Gru 2008 08:56    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


jurekN napisał:
Jaki pseudo elektryk zrobił ci tą instalację ,najlepiej wymienić przewód na pięć żył i gniazda plastykowe ,nawet nie wierz jak niebezpieczne jest to metalowe nie mające ochrony


Kiedyś (dawno temu) były inne normy, nie znano RCD, nie bylo pojęcia PEN lub PE i N. Były fazy i zero. Więc nie pisz glupot że robił to pseudo elektryk ponieważ instalacja jest prawidlowa.
Ja mieszkam w domu zdudowanym w latach 60-tych ubiegłego wieku i do niedawna w pionie były zamontowane dwa bezpieczniki, jeden w fazie a drugi w zerze. A przecież dom odbierał m.in. elektryk.

U kolegi było tak - faza na sztywno (bez żadnych zabezpieczeń) a bezpiecznik tylko w zerze. I w tym przypadku ktoś s.....lił instalację, jego nawet nie można nazwać pseudo elektrykiem.

Co do podłączenia gniazda - dawne zero podłączasz pod N, PE zostaje wolny.
Całkowicie popieram natomiast wymianę części instalacji na pięcioprzewodową i zmianę gniazd na plastikowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#16 19 Gru 2008 09:49    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Może nie doczytałeś ale tam jest RCD to musi być nowa instalacja a jaki problem dołożyć nawet dodatkową żyłę i mięć święty spokój.Do Aleksander 01 przeczytaj uważnie tam jest cztery żyły i nie wiadomo czy podpięty jest N czy PE.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
and61
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Konstancin
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1078
Pomógł: 69
Ocena postów: 39
and61
Poziom 20
Post#17 19 Gru 2008 15:49    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Stefan 80 napisał:
wlasnie roznicowkie mam ...

a czy to gniazdo silowe jest podpiete w obwod róznicowki ?? czy moze róznicowka chroni tylko inne obwody ( łazienkę , kuchnię )

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: starachowice
Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 820
Pomógł: 55
zbyszek_
Poziom 20
Post#18 19 Gru 2008 21:40    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Ot i problem kol. Stefan 80 kupił migomat / z tym że nie ma gniazdo zapewne a wtyczkę od migomatu ( ile żył jest przy migomacie 4 czy 5) ten 5 gruby to ochrona/, ma róznicówkę w instal. Jeśli masz w piwnicy gn.metal. 4, To ile dochodzi przewodów do niego 4 czy 5.
Kol. gsminfo nie ma takiej zasady i nigdy nie było, bo dokładnie jak pisze Arturo2005 RCD wywali.
Skoro to twoje gniazdo zasila 4 żyłowy kabel i to jest wpięte w obwód różnicówki to ten SKOŚNY w gnieździe metalowym jest jako ochronnym PE / nie myl z N / W twoim gnieździe metalowym nie ma N / pod ten skośny podłączony jest PE ochronny/. Skoro nie ma instalacji 5 przewodowej do tego twojego gniada METALOWEGO w którym jest tylko L1,L2,L3, PE to łączysz równolegle do niego nowe gn.plastik. 5 bolcowe ze starym metalowym tak: L1 z L1/R z R/, L2 z L2 /S z S/, L3 z L3 /T z T /, N z PE / Skośne metalowe z grubym bolcem plastik/ i pozostaje ci wolny nie podłączony styk oznaczony N, którego nie masz do czego podłączyć bo instal. jest 4 przewodowa. Pozdro

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#19 19 Gru 2008 21:56    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


A jak zachowa się elektronika w migomacie bez N sorry ale do migomatu nie jest potrzebne N.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
kozak15
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 7
kozak15
Poziom 3
Post#20 23 Lut 2009 13:04    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


właśnie jak się zachowa :?: mi ponoć z błędnego przejścia spaliło wyłącznik główny i wentylator (serwis tak stwierdził), spawał nawet średnio ale krótko kwadrans (z przerwami);
może ten półautomat miał wadę ukrytą / I don't know

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
fantasta
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Gdynia
Dołączył: 25 Lis 2003
Posty: 1662
Pomógł: 48
Ocena postów: 12
fantasta
Poziom 22
Post#21 23 Lut 2009 13:49    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Zeby wiedziec trzeba zobaczyc co to za migomat. Ja mam migomaty ktore chodza na 3 fazach i PE. Potem jest trafo z miedzyfazowego na 24V i do elektroniki. Wiec nie zawsze N jest potrzebny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kozak15
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 7
kozak15
Poziom 3
Post#22 23 Lut 2009 16:12    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Jeżeli o mój chodzi to jest nim minimagster 1501S, jeżeli możesz się odnieść do posta Link Ms fantasta, będe wdzięczny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
fantasta
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Gdynia
Dołączył: 25 Lis 2003
Posty: 1662
Pomógł: 48
Ocena postów: 12
fantasta
Poziom 22
Post#23 23 Lut 2009 19:56    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


Oczywiscie moge sie odniesc.
Po pierwsze wciaz nie wiemy jaka masz instalacje. Czy ten 4 przewod to PEN, PE czy N.

Po drugie "gruby" przewod nic nie mowi.

Po trzecie nie wiemy czy w nowej wtyczce podlaczyles dobrze fazy. Sa odpowiednio 3 fazy, pozniej N i w srodku PE (styk o wiekszym przekroju)

Po czwarte niestety nie znam schematow spawarek na pamiec. To Ty powinienies przed podlaczeniem nowej wtyczki, rozebrac oslone i sprawdzic jakie przewody i do czego ida na kostce zaciskowej.

Po piąte jezeli oddales im spawarke z nowa wtyczka zalozona przez ciebie, to raczej serwis nie chcial na tobie zarobic i szybko zorietowal sie ze we wtyczce jest lipa.

I oczywiscie wentylator na miedzyfazowym nie musi spalic sie odrazu, zaczal sie krecic szybciej, szybciej, pobieral wiekszy prad, grzal sie bardziej i wkoncu sie spalil.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kozak15
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 7
kozak15
Poziom 3
Post#24 23 Lut 2009 23:47    

Re: podlaczenie gniazda trojfazowego


jak się dowiedziałem mam sieć typu TT, czyli ten czwarty przewód to N.
Odn. przewodów wewnątrz spawarki to nie sprawdzałem do czego idą, podłączyłem fazy odpowiednio a ten czwarty (styk o większym przekroju) do N.
i tyle było mojej pracy:D

dzieki za jakby to nazwać wytyczne (bez obrazy)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> podlaczenie gniazda trojfazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podlaczenie silnika trojfazowego (7)
Podlaczenie trojfazowego licznika energii elektrycznej (9)
Uziemianie prostownika trojfazowego (8)
zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego (14)
regulator obrotow silnika trojfazowego (4)
Jak podłączyć termostat do wentylatora trojfazowego? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS