FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> CRT TV Service -> Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#31 29 Dec 2008 20:01   

Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

gemiel wrote:
Kolega jaszczur1111 podał chyba najlepsze i najprostsze rozwiązanie. Ja kiedyś używałem ARW z kaseciaka MK125.

ARW jest w odbiornikach RTV (ale do czegoś innego - w torach w.cz.). Tu chodzi o o ALC (Automatic Level Control).
Back to top

syf2001
Poziom 4
Poziom 4

Post#32 29 Dec 2008 23:26   

Jak zwał tak zwał. Z polskiego to jednak będzie Automatyczna Regulacja Wzmocnienia. Dajmy spokój amerykanizmom jeśli nie są konieczne.
Chodzi o ARW po stronie toru m.cz. a nie p.cz. lub rzadziej w.cz.

Pozdrawiam :D
Back to top

MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22

Post#33 Post from the author of the topic 30 Dec 2008 18:21   

Nagrałem 10 minut materiału z Polsatu, wykorzystując wyjścia analogowe dekodera z kablówki i wejścia analogowe audio w laptopie. Sygnał zapisałem jako 16bit/44100Hz i oto efekty w edytorze wav. Widać, że muzyka z początku filmu Kiepskich ma największą amplitudę, a reklamy są na stałym i nawet trochę niższym poziomie niż reszta nagranego materiału. Niektóre dialogi z Kiepskich mają wyższą amplitudę. Co z tym fantem zrobić, jeśli amplituda sygnału podczas reklam jest niższa, a odczucie głośności większe? Co za układ zastosować? Przecież musi być na to jakiś sposób. Może też spróbujecie nagrać parę minut materiału i go przedstawić jak jest u Was z włączonym AVL i bez niego.
pozdrawiam
Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Back to top

kaem
Poziom 20
Poziom 20

Post#34 30 Dec 2008 21:41   

juarez89 wrote:
A ja wiem że naprawde głośniej grają reklamy. Na pewno na polsacie lubią dać nawet 12 dB wiecej. Co czasem pod przester sięga już.

MAJSTER XXL wrote:
Co z tym fantem zrobić, jeśli amplituda sygnału podczas reklam jest niższa, a odczucie głośności większe?

No i widzicie jaka jest różnica pomiędzy pomiarem a wrażeniem słuchowym. Nie ma innego wyjścia, jak pozaakustyczna detekcja początku reklamy (np. zniknięcie loga, itp.) i przyciszenie dźwięku do poziomu subiektywnie odpowiedniego.
Back to top

dybas
Poziom 23
Poziom 23

Post#35 30 Dec 2008 22:50   

Wiecie, zaczynam śledzić te rozważania z rosnącym rozbawieniem. Bo i ja pamiętam nagrania robione na MK-125. Ale układ automatyki miał taką wadę, że przy braku sygnału wzmocnienie rośnie. Szumy też. A po pojawieniu się sygnału układ reaguje z opóźnieniem, i mamy efekt "oddychania", który był zmorą wszystkich układów kompandorowych. W sumie dążycie do ingerencji w tor fonii, które znacznie zniekształcą oryginalny dźwięk i pogorszą parametry. I to ma być postęp?
Back to top

kaem
Poziom 20
Poziom 20

Post#36 30 Dec 2008 23:20   

Na innym forum (a może na elektrodzie, nie pamiętam) proponowałem dosyć partyzanckie rozwiązanie "sprzętowe", mianowicie oddzielnego pilota z jednym tylko, dużym, czerwonym przyciskiem (wielkości dzwonka w portierni hotelowej), którym ściszałoby się fonię od razu o jakieś 10 dB (no, może przesadziłem). Ponowne naciśnięcie "grzyba" przywracałoby poprzednią głośność.
Back to top

And41x1
Poziom 18
Poziom 18

Post#37 31 Dec 2008 02:04   

Szukałbym nadal wśród sygnałów przesyłanych w czasie wygaszania (telegazeta) Zastanawiam się, jak mogą być rozliczane reklamy (?) Jest powszechną tajemnicą, Ze 1 (słownie-jedna) sekunda, przed/w czasie dobrego programu, kosztuje.. lepiej nie myśleć ile my musimy na to pracować.. No i sztuczki z przerywaniem reklam zwiastunami programów itp. (chodzi o maksymalny czas bloku reklamowego) Jak myślicie? Czy ktoś te tysiące złotówek za sekundę, mierzy stoperem? Myślę że jest jakiś sygnał na wzór licznika klatek w profesjonalnych magnetowidach - czasem to widać nad obrazem - przypomina teletekst, ale poszczególne bity są większe. TELETEKST ! tam coś musi być. Spróbuję dowiedzeć się czegoś w Ośrodku Techniki Telewizyjnej TVP. I dam znać na forum.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Dec 2008 02:04   

Back to top

handicap
Poziom 4
Poziom 4

Post#38 31 Dec 2008 02:14   

Ja proponuję wyłączyć telewizor. Nie trzeba do tego schematu. Więcej pożytku wniesie poczytanie dobrej książki.
Back to top

syf2001
Poziom 4
Poziom 4

Post#39 31 Dec 2008 02:37   

Mocno zaskoczył mnie wykres z nagranych audycji. Proponuję by powtórzyć go na innych kanałach i innym sprzęcie. Zaraz sam się do tego zabieram. Jak zamieścić na forum taki wykres np. z cool edita 2000 ?
Back to top

sayan696
Poziom 9
Poziom 9

Post#40 31 Dec 2008 12:57   

Wydaje mi się,że jedynym sposobem eliminującym reklamy, jest jednak detekcja obecności logo programu. Kiedyś o tym myslałem, ale odpuściłem temat, może do niego powrócę. Efekt miał być taki, że po zniknięciu logo TV miał przełączać się na wejście EURO, do którego miała być podłączona "kostka" z pamięcią w której byłby zapisany obrazek z miłą muzyczką. P.S. Zgadzam się Kolegą handicap - w sumie najlepiej wyłączyć TV i poczytać książkę.
Back to top

syf2001
Poziom 4
Poziom 4

Post#41 31 Dec 2008 19:45   

Re: Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?

Audycja nagrana z Polsatu.

Efekt zadziwiający:

1 Poziom tła bez dźwięku -54dB
2 Poziom reklam między -24 - -13dB pierwszy blok reklamowy
3 Poziom lektora w filmie i efektów między -48 a -3 dB
4 Poziom drugiego bloku reklamowego od -54 do -10 dB
5 W drugim bloku reklamowym wystąpiła reklama Head&Shoulders , która wydawała się najbardziej nachalna. Ciekawe jest to że była niemal pozbawiona dynamiki tj. miedzy -16 a -10dB . Jak się tego słuchało chciało się wziąć i przyciszyć

Jestem totalnie zmylony tymi wynikami. Myślę, że automatyka jest do d... i tylko pogorszyłaby sprawę. Być może na innych kanałach i w innych porach będą inne wyniki ale to mi wystarczyło by powiedzieć NIE dla metody obróbki dźwięku. A byłem zdecydowanie na tak.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Dec 2008 19:45   

Back to top

tomus2k
Poziom 17
Poziom 17

Post#42 01 Jan 2009 13:33   

Ja bym jednak podszedł do tego trochę inaczej od strony toru wizji nie foni wiemy że reklamy mają standardowe nagłówki wejścia i wyjścia. Są systemy w ochronie obiektów co analizują obraz i w razie zmiany zawartości przełączają na daną kamerę. ( wiem tu jest odwrotnie ale idea podobna więc użyte rozwiązania będą podobne)
Tak więc proponuje potraktowanie rejestratora dźwięku wyjściem Video i zobaczymy co na wykresie wyjdzie.
A tak przy okazji czytałem kiedyś o tym jak SAMSUNG został storpedowany za projekt telewizora pomijającego reklamy - skończyło się tylko na prototypie. Podobno był 100% skuteczny.
Back to top

MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22

Post#43 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 14:45   

W magnetowidach firmy LG istnieje jakaś funkcja CM z dopiskiem, że jest to pomijanie reklam. Czy ktoś jest w stanie znaleźć więcej info o tym systemie CM? Przykładowy magnetowid to LG LV 4981. Ciekawe, czy to jeszcze istnieje i czy to jest to samo co VPS lub PDC? Podobne systemy istnieją nawet w nagrywarkach DVD, czy może ktoś sprawdzić, czy to działa?
Back to top

jaszczur1111
Poziom 15
Poziom 15

Post#44 02 Jan 2009 00:08   

Rejestrator dźwięku rejestruje do 20 kHz. Niby jak podać przebieg video? Przecież on ma pasmo 0 - 3-4 MHz ? Chyba że to wyjdzie na najniższych częstotliwościach. Mam dwie różne nagrywarki i żadna nie ma funkcji zbliżonej do tej omijającej reklamy. Jest VPS ale to nie działa.
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#45 02 Jan 2009 03:27   

jaszczur1111 wrote:
Rejestrator dźwięku rejestruje do 20 kHz. Niby jak podać przebieg video? Przecież on ma pasmo 0 - 3-4 MHz?
Chodzi o rejestrator video, w takich lepszych modelach można wybrać z dużą precyzją obszar czuwania.

Co do wykrywania logo, to ostatnio (w niedzielę jakoś przed świętami) zauważyłem że w trakcie programu "Kinomaniak" na TV4 logo było znaczni niżej niż zwykle. Tak jakby logo miało być w prawym górnym rogu ale telewizora który obcinał proporcje 4:3 na 16:9. W zwykłym telewizorze 4:3 wyglądało to przynajmniej dziwnie.

Co do wykresu to różni montażyści różnie montują reklamy, niektórzy pewnie też modyfikują widmo. Na podstawie tego wykresu odnoszę wrażenie że jeśli by zaprojektować układ który wykrywa większą głośność od powiedzmy średniej wartości za ostatnie 10-20sekund powinien rozwiązać ten problem. Oczywiście trzeba dodać jakiś odpowiedni histerezy, coby układ się "nie przuczył głośności reklam".
Back to top

TMC
Poziom 12
Poziom 12

Post#46 02 Jan 2009 10:08   

Jakiś czas temu wykonałem układ analogowy do automatycznej regulacji dynamiki dźwięku który działał dość skutecznie ale nie dorobił się instalacji do wnętrza telewizora.
Powód dość prozaiczny zakupiony telewizor kineskopowy 21 cali miał taką funkcje i to doskonale działającą. Poza tym obraz też bardzo dobry jak na tzw. chińszczyznę.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#47 02 Jan 2009 10:21   

Witam
Mój kompresor dynamiki działał świetnie, link na początku tematu. Teraz mam telewizor z dwu-tunerowym PIPem i w czasie reklam przełączam kanał a w małym okienku widzę kiedy skończy się reklama.
Back to top

Saabotaz
Poziom 16
Poziom 16

Post#48 02 Jan 2009 12:06   

A zauważyliście że niektóre reklamy na Discovery mają taki mocno zniekształcony szumiąco-bulgoczący dźwięk? I występuje on tylko w tych konkretnych reklamach. Czyżby dźwiękowiec za mocno gałki podkręcił a mój tv (najtańszy LCD LG 42") nie dał się oszukać?
Back to top

MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22

Post#49 Post from the author of the topic 02 Jan 2009 15:51   

Ostatnio na Discovery widziałem, że latały reklamy, a logo stacji było wciąż widoczne. Wszyscy, którzy posiadacie AVL lub cokolwiek podobnego w telewizorze, w jaki sposób wytłumaczycie działanie Waszych układów? Bo jak patrzę na mój wykres amplitudy w poście wyżej, to taki układ powinien podnieść amplitudę reklam lub obniżyć poziom pozostałego materiału. Więc o co chodzi?
Poza tym obserwacja logo stacji jest bez sensu, jak również stosowanie pseudo układów obniżających poziom głośności. Najlepiej byłoby blokować tor audio w czasie reklam na podstawie konkretnego sygnału. Pytanie, jakiego?
Back to top

Saabotaz
Poziom 16
Poziom 16

Post#50 03 Jan 2009 11:17   

Włączyłem dziś AVL w swoim LG, głośność trzymał ale mimo to niektóre reklamy były znacznie głośniejsze - więc to była już robota dźwiękowca.
Back to top

warszaw
Poziom 16
Poziom 16

Post#51 05 Jan 2009 01:14   

Wszyscy w zasadzie dyskutanci blokadę dźwięku na reklamach rozważają od strony audio, ja proponuję to zrobić od strony sygnału wideo. Czy jest możliwość odnalezienia w sygnale wideo logo danego programu?Może ktoś ma możliwość zanalizowania(sygnału wideo) dokładnie tej samej reklamy na programie np. Discovery gdzie jest logo i na innym programie gdzie logo jest wyłączone.Jeśli od dawna istnieją układy które z sygnału wideo są w stanie odnaleźć impuls telegazety to na pewno może być układ który będzie sygnalizował początek i koniec reklam. Z tym że telegazetę zbudowali nam producenci telewizorów aby przekazywać nam więcej dodatkowych informacji w czasie audycji. A może by tak zainteresować producentów telewizorów aby sami skonstruowali taki układ wystarczy jedna firma na początek aby w krótkim czasie zrobiła to, pozostali choćby przez zazdrość (u ciebie to jest to ja też chce mieć) zrobią także. Reasumując dla producenta telewizorów nie ma znaczenia co i jak widz słucha i ogląda dla niego się liczy ile sprzeda telewizorów,a jak dorobi jeden "bajer" w środku na zasadzie REKLAMA- SOUND-ON-OFF i to mu podniesie sprzedajność telewizorów to jego sukces. Na tę chwilę pytajmy w sklepach o telewizory z taką funkcją ,a sprzedawcy "doniosą " to producentom to myślę że maximum dwa (2) lata i większość telewizorów będzie tę funkcję posiadała.Wystarczy prześledzić następujący rozwój w ciągu 10-15 lat to wszystko wymogli klienci :TELETEXT system PAL-SECAM, fonia BD/DK Hiperband PIP stereo NICAM i itd. . Pozdrawiam i jestem przy nadziei.
Back to top

MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22

Post#52 Post from the author of the topic 05 Jan 2009 15:55   

Wydaje mi się, że nie ma nigdzie informacji o rozpoczęciu i zakończeniu reklam. Po prostu żadna stacja nie pozwoli sobie generować impulsów o początku i końcu reklam. Tak więc pewnie mój temat jak i podobne poprzednie upadnie.
Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#53 06 Jan 2009 16:26   

...a we francyji od 2011 nie będzie reklam w państwowej TV.. podobno...
Czyli więcej zapłacimy za usługi TPSA, bo TF i FrancaTelecom to ta sama grupa kapitałowa...

Cóż, nie na darmo Victor Hugo napisał "Nędzników".....

A co sądzicie o analizowaniu znikania logo stacji? W czasie reklam nie jest emitowane z tego co zauwazyłem...
łatwiej wyizolować moment zanikania elementu obrazu niż pojawienie sie określonego obrazu... To tylko wycinek całej klatki i zapewne binarnie będzie lżejszy....

Moja osobista cenzura reklamowa polega na nagrywaniu filmów i odtwarzaniu. I tak nie mam czasu na oglądanie on-line, a jakby co to JESZCZE nikt nie wpadł na przerywanie wiadomości reklamami...
A tak idzie film, jak sie pojawia reklama to przewijanie i jedziemy dalej
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Jan 2009 16:26   

Back to top

h jaworski
Poziom 24
Poziom 24

Post#54 07 Jan 2009 11:35   

Analiza obrazu poprzez logo też często nic nie będzie dawać bo nie raz widać że w czasie filmu nie ma logo włączają dopiero po 2 czy 3 minutach od skończenia reklamy szczególnie to zauważyłem na polsacie .
Sprawdzałem ostatnio w swoim samsungu działanie układu AVL i powiem że działa dobrze nie widać prawie wcale różnicy miedzy normalnym dźwiękiem a reklamami a cały układ działa chyba na układzie automatycznego wzmocnienia bo jak się go wyłączy to po chwili dźwięk jest głośniejszy i na włączonym w czasie trzasku (przy słabszym sygnale takie mam) następuje zciszenie dźwięku które po chwili wraca do normy .Nie stwierdziłem większych szumów na dużych przerwach miedzy dźwiękami może dlatego że tory fonii teraz w tv są często dopracowanie i mają bardzo niski poziom szumów szczególnie gdy tv jest stereo nicam.Tak że ja jak miał bym coś robić to robił bym układ oparty o ARW fonii bo jest stosunkowo prosty i tani a działanie powinno spełniać swoje zadanie.
Back to top

sayan696
Poziom 9
Poziom 9

Post#55 07 Jan 2009 12:29   

Z tego co wiem, cały "patent" z reklamami polega na ekspansji cichych dżwieków w zakresie " telefonicznym", czyli 300 Hz÷3000 Hz, tak że max. poziom pozostaje bez zmian, a zmniejsza się w ten sposób rozpiętość dynamiki, wskutek czego ludzkie ucho odbiera to jako znacznie glośniejszy sygnał, jest to w końcu najczulszy zakres ludzkiego słuchu. Tak wiec żadna kompresja nic nie da. Pozostaję przy propozycji detekcji logo stacji, będzie to optymalne rozwiązanie, np. włączenie "MUTE" przy braku logo. Pozdrawiam.
Back to top

DIZZI
Poziom 15
Poziom 15

Post#56 07 Jan 2009 18:31   

Kiedyś jak kombinowało się z canal+ to był taki program
dekodujący że w tym programie w ustawieniach
trzeba było zgrać logo programu z obrazem canal +. Nie pamiętam co to był za program ale c+ był nadawanu analogowo bo potrzebna była do tego karta tv było to
dosyć dawno ale jak by poszperać w intrenecie to kto wie????
i jeszcze jedno zauważyłem że część filmów jest nadawana
panoramicznie a reklamy na całym ekranie ja by to wykorzystać tylko nie na wszystkich programach tak jest.

Jak mi coś przyjdzie do głowy to napiszę.
Trzeba by coś poszukać na temat sygnału TXT.
A może coś z dewiacją FM albo poziomem czerni w sygnale wizyjnym.
Back to top

kaem
Poziom 20
Poziom 20

Post#57 07 Jan 2009 21:59   

DIZZI wrote:
A może coś z dewiacją FM

Dewiacja FM to właśnie poziom sygnału fonii (w analogu). Poza tym, w systemie NICAM dewiacja w ogóle nie ma nic do rzeczy.
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#58 08 Jan 2009 19:48   

warszaw wrote:
A może by tak zainteresować producentów telewizorów aby sami skonstruowali taki układ wystarczy jedna firma na początek aby w krótkim czasie zrobiła to, pozostali choćby przez zazdrość (u ciebie to jest to ja też chce mieć) zrobią także. Reasumując dla producenta telewizorów nie ma znaczenia co i jak widz słucha i ogląda dla niego się liczy ile sprzeda telewizorów,a jak dorobi jeden "bajer" w środku na zasadzie REKLAMA- SOUND-ON-OFF i to mu podniesie sprzedajność telewizorów to jego sukces.
Niby tak, ale to nie taki proste, jeśli ktoś coś takiego wyprodukuje to zaraz do niego zgłoszą się właściciele jakiś patentów, wystarczy że ktoś wyżej napisał że można wykorzystać do tego analizę obrazu to wg mnie wyczerpuje już prawne wymagania publicznej prezentacji własnego odkrycia. Nie wiem czy musiałby zbudować i zaprezentować do tego prototyp ale przynajmniej zapowiedź że coś takiego "wymyślił" wystarczyłaby na podstawę do opatentowania.
BTW trzeba by przejrzeć listę amerykańskich patentów, może są jakieś inne ciekawe tricki w tym temacie (albo nawet opisy technik "podgłaśniania" reklam).
Back to top

Robert B
Poziom 24
Poziom 24

Post#59 08 Jan 2009 22:19   

Zresztą taka sytuacja miała kiedyś miejsce w Stanach. Facet wykombinował urządzenie do blokowania reklam telewizyjnych, zarobił sporo kasy na jego sprzedaży i po jakimś czasie zrobił kolejne ustrojstwo do blokowania tego urządzenia i sprzedał je nadawcom za jeszcze większe pieniądze. Zarobił wielokrotnie więcej :lol:
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#60 09 Jan 2009 00:19   

Znalazłem 2 patenty na ten temat (dedykowane do reklam), oba niestety "manualne"
04303836 Audio silencer for radio and T-V sets
A silencer adapted to suppress the audio output of a radio or television set during commercial breaks in a program. The silencer which requires no wiring changes in the set includes a probe insertable in the existing earphone jack. The probe is constituted by a truncated tubular plug whose length falls short of the flexible switch arm of the jack that normally engages a contact arm to connect the audio signal line to the loudspeaker, the plug having a retractable plunger therein. When the plug is advanced by a local actuator, it engages the switch arm of the jack to flex it away from the contact arm to cut off loudspeaker sound, the sound being restored when the plunger is retracted. The local actuator of the plug is coupled to a remote actuator which when manually-activated acts selectively through the local actuator to advance or retract the plunger to cut off sound at the outset of a commercial break and to restore it at the conclusion thereof.
3424865 Ressetable fixed delay commercial squelch circuit
Ręczny układ przyciszający reklamy z opóźnieniem, zbudowany podobnie do programatora pralki.
Przy okazji znalazłem 2 urządzenia sprzedawane w sieci, wygląda że oba pracują jak kompresor dynamiki (być może nieco zmodyfikowany).
http://www.msnbc.msn.com/id/16204964/
http://www.tvsoundregulator.com/
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> CRT TV Service -> Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Page 2 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Wzmacniacz teac. Po czasie zanika dźwięk w kanale. (3)
Pioneer deh7000ub sam zmienia głośność w czasie jazdy (3)
Philips FW-C330 w czasie pracy zmniejsza się głośność. (1)
Szukam sygnału RDS reklam nadawanych w eterze. (2)
Sposób na wyciszenie reklam w tv - pytanie (9)
Jak wyłaczyć nagrywanie reklam Thomson VTH6310 ? (4)
Ferguson FX7600 znikający obraz w czasie reklam na TNK. (8)
przystawka autom. przełączająca kanał TV w czasie reklam (3)
Kenwood KDC-MP6090R po czasie zanika dźwięk (1)
PHILIPS FW-830C dźwięk i wyświetlacz zaskakuje po czasie... (2)

Page generation time: 0.108 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed