FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> CRT TV Service -> Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#91 04 Mar 2009 09:46   

Re: Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?

Mialem podlinkowac to samo. Więc w końcu ktoś znalazł na nich bata!
Back to top

blanc
Poziom 10
Poziom 10

Post#92 09 Jul 2009 07:50   

mój TV Samsung ma funkcję AVL zapewniająca stały poziom dźwięku na różnych kanałach, tylko co z tego, skoro po puszczeniu dźwieku przez kino domowe pożytek z tej funkcji jest żaden
próbował ktoś już jak działa to urządzenie Hamy wpięte między kino domowe a telewizor
Back to top

MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22

Post#93 Post from the author of the topic 27 Sep 2009 14:46   

Witam po przerwie i odgrzewam starego kotleta.
Czy ma ktoś jakieś świeże pomysły?
Back to top

And41x1
Poziom 18
Poziom 18

Post#94 27 Sep 2009 23:03   

Temat nie przestanie być aktualny i ważny,.. aż do rozwiązania..
Myślmy więc, dla wielkiej szczęśliwości wszystkich co relaksu i wiedzy w telewizji oczekują, a zakupy przemyślane czynią.
Może w DVB-T łatwiej będzie wyciszyć reklamy - to przecież czysty strumień danych.. Przypominam że na satelitarnych płatnych programach, komunikacja dekodera z kartą abonencką, niemal ustaje podczas reklam. Sprawdziłem! (opisane wiele postów wyżej)
Back to top

Ture11
Poziom 21
Poziom 21

Post#95 29 Sep 2009 18:58   

Ja tak właśnie czytam ten temat i się zastanawiam - czy przypadkiem reklamy nie są "puszczane" w stałych odcinkach czasu od np- rozpoczęcia filmu - jeżeli tak, to zrobi urządzenie które od momentu pracy stacji telewizyjnej (mam na myśli ok. 4 rano,, zależnie od kanałów, kiedy to przerywają nadawanie obrazu kontrolnego z "piskiem" i nadają normalne programy?). I zrobić urządzenie nadzorujące cały czas, które by rozpoznawało czas trwania filmu, godzinę i wyliczało, kiedy będzie reklama? Trzeba by było wprowadzi tylko dane z telegazety, ale i one chyba nie są przesyłane do telewizora w formie obrazu, tylko informacji, a TV sobie je przekształca.. Raczej w stacji Tv nie może by niespójności typu - coś było 10 minut za długie...

Oczywiście się mylę, na pewno to nie jest takie proste - tak więc alternatywa - urządzenie działające jako opóźnienie - opóźnia obraz trafiający na telewizor o np. 15 sekund, analizuje go, wycina dźwięk podczas reklam, bądź ścisza trochę... - coś w stylu timeshift - ale to już na pewno nie będzie mały koszt.

Na pewno tu też się mylę, więc tym pesymistycznym akcentem kończę ten durny post. Dziękuje za uwagę.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#96 29 Sep 2009 19:05   

Ture11 wrote:
Raczej w stacji Tv nie może by niespójności typu - coś było 10 minut za długie...

Mylisz się, i to bardzo...
Obserwując polskie stacje, stwierdzam że kompletnie ignorują rozkład programowy. Niektóre stacje, potrafią opóźnić start programu nawet o 10 minut, ponieważ długa reklama jest ważniejsza. Nie wspomnę już o zupełnie nie trzymającej się kupy godziny zakończenia programu.

Dla porównania, na niemieckich stacjach typu RTL lub PRO7, czas startu programu podawany jest z dokładnością do minuty, np. 21:17, a nie tak jak u nas - w przybliżeniu.
Back to top

Ture11
Poziom 21
Poziom 21

Post#97 29 Sep 2009 19:53   

//////NO TO KLAPA!//////

Przepraszam za ozdobnik.
Back to top

jaszczur1111
Poziom 15
Poziom 15

Post#98 29 Sep 2009 22:06   

Zapewne już o tym było, ale sugeruję ponowne rozpatrzenie pomysłu z logo stacji. Nawet jeśli logo nie pojawi się zaraz po reklamach, to można spokojnie włączyć dźwięk ręcznie. Gdybym miał taką możliwość - korzystałbym z niej. Problemem jest wydzielenie odpowiedniego sygnału (logo).
Back to top

mak222
Poziom 12
Poziom 12

Post#99 30 Sep 2009 14:59   

Zastanawiam się tylko, czy warto jeszcze próbować bawić się TV analogową czy skupić się już tylko na cyfrowej. Wprowadzenie rozwiązania opartego np. na analizie obrazu (logo stacji, typowy początek reklam) pewnie spowoduje tylko zabawę w kotka i myszkę z nadawcą - np. każdorazowa zmiana czcionki przy każdej reklamie, zostawianie loga itp.
Back to top

jaszczur1111
Poziom 15
Poziom 15

Post#100 30 Sep 2009 16:21   

Logo stacji to nie jest coś z czym dana stacja chętnie się rozstanie. Nawet zmiana czcionki czy czegokolwiek wymaga zebrania zarządu itd. A nasz system mógłby po dokonaniu właściwej analizy dokonać ręcznego zapisu sygnału loga na żądanie w ciągu np. kilku sekund (max). Mało prawdopodobne, by z tego powodu zmieniali logo. A swoją drogą taka zabawa w kotka i myszkę byłaby ekscytującym wyzwaniem dla wielu. Puki co-legalna zabawa. Niech zaczną nadawać logo w trakcie reklam, bo jak stroję swoja nagrywarkę to muszę czekać na "treść", a wkurza mnie to.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Sep 2009 16:21   

Back to top

R2M
Poziom 13
Poziom 13

Post#101 30 Sep 2009 20:46   

Witam.
Poziom kontrastu jest mocniejszy na reklamach wystarczy sygnał wideo podać do potencjometru elektronicznego który przy większym kontraście będzie przyciszał dżwięk.
Pozdrawiam.
Back to top

jaszczur1111
Poziom 15
Poziom 15

Post#102 30 Sep 2009 21:35   

No w sumie z tym kontrastem może i prawda ale co będzie gdy poziom kontrastu w filmie dorówna temu w reklamie?
Back to top

R2M
Poziom 13
Poziom 13

Post#103 02 Oct 2009 09:14   

Witam.
Reklamy są krótkie i trwają przeważnie do 20 sekund potem jest takzwany reset wygaszania bo zaczyna się nowa reklama.
Myślę że na te 20 sekund jak na początku filmu się trochę przyciszy to żaden klient się nie wścieknie, chociaż i na początku filmu jest jakaś głośna melodia króta mogła by być wyciszona.
Pozdrawiam.
Marcin.
Back to top

Olek II
Poziom 23
Poziom 23

Post#104 03 Oct 2009 10:14   

Panowie powoli. Od dłuższego czasu obserwuję poziom głosu podczas reklam na:
TVN24, TVN7, TVN. Nie zauważam różnicy głos jest na jednakowym poziomie. Sprawdźcie. Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Oct 2009 10:14   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#105 03 Oct 2009 10:26   

Za to na Polsacie reklamy ryczą niemiłosiernie. Oglądam film wieczorem, telewizor ustawiony dość głośno a nagle jingiel reklamowy, aż można zawału dostać.
Back to top

And41x1
Poziom 18
Poziom 18

Post#106 10 Oct 2009 06:20   

Widzę że powraca pomysł z wykrywaniem zaniku loga..
Cóż,.. jeśli ktoś potrafi, wykorzystać tu, stosowane powszechnie w aparatach cyfrowych, techniki "wykrywania uśmiechu", "wykrywania zarysu twarzy" albo stosowne w systemach ochrony "wykrywanie ruchu". Nie trzeba by nawet analizować kształtu loga. Wystarczy stwierdzenie zaniku elementu dotychczas stale obecnego w treści obrazu - jednoznaczne, a nietrudne.

Dodano po 27 [minuty]:

To są przykłady, cyfrowej analizy analogowego obrazu, a telewizja cyfrowa jest już u nas faktem. Powinno być łatwiej wyłuskać powtarzalne dane ze strumienia danych w DVB-T.
Back to top

Brzozza93
Poziom 15
Poziom 15

Post#107 10 Oct 2009 22:12   

Uważam, że dobrym pomysłem byłoby zastosowanie metod stosowanych od lat w antyspamach. Uczymy naszą czarną skrzynkę kiedy są reklamy, a kiedy nie i po jakimś czasie dokładność osiąga zadowalający poziom. Im większe prawdopodobieństwo, tym wycisza mocniej.
IMO telewizja lami. Nie mam wątpliwości, że jeśli marnować czas to lepiej nawet na gry...
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#108 11 Oct 2009 07:58   

A ja myślę, że reklamy nie zasługują aby nimi aż tak zajmować się. Przecież kto ma pilot ten ma władzę. Przed początkiem właściwej reklamy pojawia się plansza ją zapowiadająca. Wtedy klik na inny program. Fakt, że w tym samym czasie są też reklamy na większości programów. Ostatecznie klikam na VIVA lub 4 FUN TV i posłucham przez kilka minut muzyki. W malutkie okienko (PIP) biorę program który chcę oglądać po reklamach i spokojnie czekam na ich koniec i nie słucham nawet przyciszonym głosem durnowatego zachwalania badziewia. Jest to też możliwość sprawdzenia programu na innych stacjach.
Inna rzecz co mnie mocno denerwuje to po rozmowie w studio zapowiedź prezentera:
Przenosimy się na transmisję ze stadionu w... lub Łączymy się z naszymi komentatorami...
a potem ok. 5 minut reklam + prezentacja sponsorów transmisji. To już jest zwykłe kłamstwo. Przecież tych reklam nie ma na stadionie więc taka zapowiedź kłamstwem i ja sobie nie bardzo wyobrażam abym będąc spikerem takie kłamstwa mógł mówić ale pieniądze zmieniają ludzi i może mnie też by zmieniły. Z tym też radzę sobie w w/w sposób.
Zresztą czas reklam jest też czasem na odwiedzenie kuchni lub łazienki. :D
Back to top

kaem
Poziom 20
Poziom 20

Post#109 11 Oct 2009 10:58   

Bardziej niż reklamy, irytują mnie tzw. zajawki programów, które wydłużają czasami o drugie tyle przerwy reklamowe. Gdyby przerwy reklamowe były skondensowaną formą, tzn. sama reklama i nic więcej, byłoby łatwiej zatrzymać skupioną uwagę na właściwej audycji.
Śmieszy mnie też reklama typu "sponsorem prognozy pogody jest...", jak gdyby bez sponsora nie byłoby stać stacji na tak straszny wydatek jak prognoza. Rozumiem, że sponsorów wymaga festiwal czy inna impreza, zwłaszcza kulturalna (i transmisja z niej). Ale prognoza pogody? Zwykłe omijanie przepisów i wciskanie czasu reklamowego tam, gdzie już w normalnym spocie nie pozwala już prawo.
Back to top

dexxxon
Poziom 12
Poziom 12

Post#110 28 Oct 2009 16:24   

Witam wszystkich.
Myślę że trzeba się zastanowić nad charakterystyką ludzkiego słuchu oraz zbadać korekcję pasmową i wykonać zgodnie z nią układ equalizacji który będzie przenosił pasma właśnie te które głośniej słyszymy niż inne.Dla wyodrębnienia może warto wzmocnić je rezonansem gdzie trafiały by do jakiegoś prostego układu typu Peak Contoler z regulacją opóznienia który w prosty sposób przyciszał by poziom sygnału.
Poniżej zamieszczam przykładowy pomiar częstotliwości pasma audio bloku reklamowego,przejścia z reklamy oraz filmu w celu zobrazowania koncepcji.

Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Back to top

Olek II
Poziom 23
Poziom 23

Post#111 28 Oct 2009 18:16   

Witam, po co jakieś czarne skrzynki, jakieś uczenie loga układów śledzenia ekranu, panowie, od kilku dni testuję układ kompresora. Od razu piszę, trzeba ingerencji w układ fonii telewizora. Na razie rewelka, mam głos na zadanym poziomie!! o to mi chodziło. Jeśli się sprawdzi to niedługo zamieszczę tu układ, z resztą nie mojego pomysłu. Nie będę się chwalił. Pozdrawiam.
Back to top

Tadzik007
Poziom 10
Poziom 10

Post#112 28 Oct 2009 23:05   

Wspomniano już wcześniej o opcji wyciszania zaimplementowanej we większości nowych odbiorników.Nie wiem o co Wam chodzi,wg. mnie działa ona w miarę poprawnie(nie ma różnicy w głośności program/reklama).Schody zaczynają się dopiero w przypadku dynamicznej zmiany głośności np. w filmie(horror-cisza i nagle jakieś walnięcie,żeby przestraszyć:-) albo wybuchy,wystrzały itp).W takim przypadku reklamy nie denerwują ale filmy i programy tracą na jakości-brak podbicia (głębi) zamierzonych efektów dźwiękowych,a to już gorzej denerwuje niż znienawidzone reklamy.
Tak na marginesie,zauważył ktoś,że w teleturnieju "Jaka to melodia"(TVP1),gdy zaczynają śpiewać występuje ten sam efekt co z reklamami.Przy załączonej opcji korekcji głośności czy mówią,czy śpiewają dźwięk jest na równym poziomie.
Back to top

dexxxon
Poziom 12
Poziom 12

Post#113 29 Oct 2009 00:42   

Kolego Tadzik007,u kogo układ działa to działa,większość ludzi zakupiło już przy obecnym spadku cen,nowe telewizory i problem istnieje,jeśli chodzi o film dokładnie o horror,chyba oglądamy po to aby się przestraszyć,reklamy są do promowania produktów i usług,lecz obecnie to mam wrażenie że oglądam właśnie horror.Mądre głośne reklamy jeszcze bym był wstanie przeżyć,ale nie prostackie ryki,chamskie teksty,powtarzane do znudzenia.W naszym kraju nie ma jeszcze kultury przekazu ani umiaru.Przepraszam za tą moją wzmiankę ale temat dla mnie jest drażliwy,ryba w końcu psuję się od głowy.Systemy automatycznej regulacji głośności,tak jak w przypadku w moim Tv Samsung,nie działają ponieważ częstotliwości podnoszone w reklamach dla efektu wyższej głośności są obniżane kosztem innych częstotliwości,na który nasz słuch reaguje trochę słabiej i tak w konsekwencji sygnał wyjściowy na sumie jest cały czas równy,więc wbudowane prosty kompresory w Tv nie mają możliwości zadziałania.
Back to top

swietlikq
Poziom 11
Poziom 11

Post#114 30 Oct 2009 07:23   

Witam,myśle ze można spróbować zrobić jakieś male urządzonko na które ''nagrywali''byśmy czolówki reklam z różnych kanalów tv a ono po wykryciu tego dżwięku sciszylo lub wylączylo by dzwięk,problem bylby w tym jak dac sygnal do powturnego podgloszenia
Back to top

Olek II
Poziom 23
Poziom 23

Post#115 30 Oct 2009 08:05   

Witam, swietlikq popraw błędy. Regulamin. A jeśli chodzi o "urządzonko", to jak to miałoby wyglądać? coś w rodzaju pamięci, magnetowidu?.
Back to top

blackrage
Poziom 14
Poziom 14

Post#116 30 Oct 2009 08:48   

Ja tak się zastanawiałem, że warto by dżwięk rozłożyć na kilka - kilkanaście pasm, przez filtry ( jak w equalizerach ) i przeanalizować poziomy w poszczególnych pasmach, a nawet nie same poziomy a zmiany poziomów w czasie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2009 08:48   

Back to top

swietlikq
Poziom 11
Poziom 11

Post#117 30 Oct 2009 08:56   

jeśli chodzi o blędy to przepraszam ale to wina laptopa,a co do urządzonka to chodzi mi o coś w stylu ukladu na mikroprocesorze i jakiejś pamięci w której zapisywali byśmy dzwięk z początku wejściówki reklamy a procesor gdy porówna dzwięk z telewizora i on pokryje sie z kturymś z dzwięków zapisanych w pamięci to wykona zadane mu polecenie(tj.w tel.komórkowych wybieranie glosowe)
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#118 30 Oct 2009 09:16   

swietlikq wrote:
jeśli chodzi o blędy to przepraszam ale to wina laptopa,...

Czyżby laptop zabraniał użycia ó zamiast błędnego u :?: :D
PS.
O braku tzw. ogonków czy spacji po przecinku już nie wspominam chociaż część jest więc nie ma problemu z wyjątkiem piszącego.
Back to top

swietlikq
Poziom 11
Poziom 11

Post#119 30 Oct 2009 09:24   

za pomylki z ''u'' lub ''ó'' przepraszam może przeoczylem (jestem po pracy nocnej) ale mam problem z używaniem innych polskich znaków przez glupią klawiature,przykladowo zla litera w slowie ''zla''
Back to top

suszi.master
Poziom 1
Poziom 1

Post#120 31 Oct 2009 15:24   

Ja jeszcze zastanawiałem się na układem mierzacym zakres dynamiki
tzn.
VUmeter podczas filmu, jakiegos programu normalnego skacze sobie radosnie gora dol, natomiast podczas reklam, dzwiek jest poddany znacznej kompresji i zakres dynamiki jest bardzo maly (wskaznik praktyczne stoi na -10dB...)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> CRT TV Service -> Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Page 4 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Wzmacniacz teac. Po czasie zanika dźwięk w kanale. (3)
Pioneer deh7000ub sam zmienia głośność w czasie jazdy (3)
Philips FW-C330 w czasie pracy zmniejsza się głośność. (1)
Szukam sygnału RDS reklam nadawanych w eterze. (2)
Sposób na wyciszenie reklam w tv - pytanie (9)
Jak wyłaczyć nagrywanie reklam Thomson VTH6310 ? (4)
Ferguson FX7600 znikający obraz w czasie reklam na TNK. (8)
przystawka autom. przełączająca kanał TV w czasie reklam (3)
Kenwood KDC-MP6090R po czasie zanika dźwięk (1)
PHILIPS FW-830C dźwięk i wyświetlacz zaskakuje po czasie... (2)

Page generation time: 0.213 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed