Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

MixW 2.19 a podłączenie laptopa


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Radiotechnika Początkujący -> MixW 2.19 a podłączenie laptopa
Autor
Wiadomość
anglers
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 41

Post#1 Post autora tematu 20 Gru 2008 22:36   

MixW 2.19 a podłączenie laptopa


Witam
Chciałbym podłączyć swój trx (Yaesu 857D) do laptopa w celu pracy emisjami cyfrowymi głównie PSK31 . Problem w tym że w programie MixW muszę zmienic ustawienia wejscia PTT . Do tej pory przy pracy MixW (wersja 2.19beta) pracowałem z gniazda com zwykłego komputera. W laptopie nie mam gniazda com tylko same USB . Kupiłm przejściówke z gniazda com na USB. W programie MixW przy wyborze wejścia są wyspecyfikowane same gniazda com . Które zaznaczyć aby sygnał wchodził z PTT? Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Gru 2008 22:36   





Powrót do góry
   
yes2mike
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 2541
Miasto: Warszawa-Ursynów

Post#2 20 Gru 2008 22:43   

Re: MixW 2.19 a podłączenie laptopa


Hej.


A to różnie sobie wybiera. Sprawdź w managerze urządzeń --> Porty. Tam będzie czarno na białym. W razie problemów patrząc w tą zakładkę odłącz i podłącz przejściówkę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Gru 2008 22:43   





Powrót do góry
   
SP5ANJ
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9613
Miasto: Warszawa

Post#3 20 Gru 2008 22:49pomocny post - solucja   

Re: MixW 2.19 a podłączenie laptopa


Musisz to robić programowo.

Przede wszystkim wkładasz do USB ten emulator COM-a. Musisz go wyczytać z menu (start- mój komputer[prawa mysza] - właściwości - sprzęt - menadżer urządzeń). Odszukasz w portach tego COM-a i we właściwościach - zaawansowanych dla tego portu COM-a wpisz mu , że ma być np. com1 albo COM6 (dowolny).

Następnie w MixW wprowadź ten sam numeru portu COMx i już.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Gru 2008 22:49pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
ic_735
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 128

Post#4 21 Gru 2008 15:15pomocny post - solucja   

Re: MixW 2.19 a podłączenie laptopa


Witam

1. Emulator COM'a na USB musi być poprawnie zainstalowany w systemie.
2. W programie MixW klikasz na górnej belce na Configure
3. W otwartym menu wybierasz TRCVR CAT/PTT...
4. W otwartym oknie PTT & CAT klikasz w ramce PTT & CAT Interface na przycisku Details.
5. W otwartym okienku Serial Port klikasz na strzałkę z prawej strony pola przy opcji Port.
6. Otworzy się okienko wszystkich możliwych i aktywnych portów na systemie.
Aktywny (dostępny) port jest oznaczany * gwiazdką !!!! i ten wybierasz

W moim przypadku Com 1 jest portem Fizycznym (faktycznym), natomiast Com 3 jest emulowany (Vista) przejściówką na układzie firmy FTDI . Chodzi wszystko bezproblemowo. Zarówno PTT jak i pełne sterowanie CAT.

Pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
anglers
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 41

Post#5 Post autora tematu 21 Gru 2008 15:53   

Re: MixW 2.19 a podłączenie laptopa


Dzięki koledzy za podpowiedź
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Radiotechnika Początkujący -> MixW 2.19 a podłączenie laptopa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie matrycy z laptopa do PC (2)
Podłączenie Laptopa do TV - pilne (9)
podłączenie laptopa do telewizora (2)
MixW jak zrobić kopię zapasową dziennika łączności ??? (1)
MixW a Icom 746pro - jak ustawić do pracy? (3)
MixW a system Windows Vista (3)
Brak wodospadu w MixW 2.20 (9)
MixW 2.18-ustawienia (7)
MixW pomocy (4)
Podłączenie laptopa do PS3 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.098 seconds

elektroda.pl temat RSS