ffarmerr Poziom 2

|
21 Dec 2008 18:16 ORION COLOR 423 - EURO Złącze - Jak Przyłączyć RGB? |
|
|
|
Witam ...
Mam mały problemik ponieważ chciałbym przyłączyć sygnały RGB ze złącza EURO SCART. Które dorobiłem w telewizorku ORION COLOR 423.
Przyłączyłem już sygnał wizji oraz dźwięku.
Na schemacie widać jak to wykonałem.
Proszę o pomoc i podpowiedzi na wykonanie przyłączeń RGB..
z góry dziękuję...
Przed chwilą przestudiowałem schemat tego telewizora...
dopatrzyłem się tam że na układzie TA8659AN na nóżkach 51, 49, 47, są wejścia sygnałów RGB ...
Tylko że w tym modelu te wejścia są zwarte kondensatorami do masy. Ale w opisie układu (datasheet) znalazłem te wejścia i są one przystosowane to przyjęcia tych sygnałów czyli RGB tak jak na rysunku...
Teraz moje dwa pytania .. Czy jak bym odłączył te kondensatorki i wykonał przyłącze według schematu powyżej, to czy by mi to zadziałało? Czy też musiał bym jeszcze dołączyć jakiś przełącznik którym bym przełączał sygnały z COMPOSITE VIDEO na RGB?
Pytam na forum bo nie chcę grzebać w samym telewizorku ponieważ nie chce go sobie uszkodzić...
pozdrawiam...
|
|
mirex Poziom 26

|
22 Dec 2008 03:10 Re: ORION COLOR 423 - EURO Złącze - Jak Przyłączyć RGB? |
|
|
|
Szanowny kolego. Nie grzeb w tym TV zdecydowanie w tym kierunku!
Zasilacz w nim nie ma galwanicznego odseparowania od sieci 230V. Nie da się bezkarnie podłączyć jakiegokolwiek zewnętrznego urządzenia również zasilanego z sieci. W niesprzyjających warunkach będzie wielkie bum.
Przestudiowałeś schemat - ja też. Czyżbyśmy posługiwali się różnymi schematami i mój jest niewłaściwy?
Chyba, że układ we/wy audio, video, RGB i przełączanie tego będzie na transoptorach a cały układ zasilany z niezależnego zasilacza.
|
|