FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Robocik Wall-i czyli najprostszy robot dla początkujących

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Robocik Wall-i czyli najprostszy robot dla początkujących
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#31 07 Mar 2009 01:00helpful post - solution   

Re: Robocik Wall-i :)

_Robak_ wrote:
Ja robilem jedna plytke w satlandzie, po 3 tygodniach oczekiwan okazalo sie ze nie bylo wszystkich otworow. Odeslalem zrobili nowa, tym razem nie bylo wylanej masy na plytce ;) Moze mialem pecha... Potem sie dowiedzialem ze na uczelni wszyscy robia w http://www.merkar.pl/ . Ponoc w 2 tygodnie masz gotowa plytke a i poprawia za ciebie cos jak sknocisz :P

Ja robiłem wszystko w satlandzie i ani razu nie miałem problemów :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Mar 2009 01:00helpful post - solution   

Back to top

Le_Cheque
Poziom 8
Poziom 8

Post#32 Post from the author of the topic 07 Mar 2009 13:13   

Quote:
Po pierwsze ustaw elementy bliżej siebie - odstępy porównywalne z szerokością najwęższej ścieżki tutaj starczą.
Po drugie rezystory mozesz uzyć w obudowie 0603 (nie licząc tych, pod ktorymi biegnie ścieżka), będą dużo mniejsze.
Po trzecie: jak smd, to smd, indukcyjność też może być smd (trudniej dostępna, w Analogisie powinni jeszcze jakieś mieć, w Edzie bywają problemy, w Elstacie powinni mieć)
Po czwarte: do kondensatorów ta sama uwaga co do rezystorów: mniejsza obudowa może być.
Po piate: mimo iż zgodnie z oryginalnym projektem RXD i TXD są podłączone do gniazda isp (znalazły się tam ze względu na możliwe dalsze ulepszenie programatora), to jednak dalszego ulepszania firmware'u pod kątem tych linii nie ma juz od paru lat i pewnie nie będzie = można je pominąć i zostawić w uC niepodłączone, zamiast tego tamte piny gniazda do isp albo zostawić wiszące albo podłączyć do gnd
Po szóste: tak patrzę na to jak idzie gnd: zrobiłeś pętlę masy? Bez sensu, wystarczy, że do danego miejsca GND dochodzi tylko z jednej strony
Po siódme: obudowę gniazda USB można chyba podłączyć do masy (jako ekranowanie gniazda), nie musisz tak okrążać tego pinu.
Po ósme: spróbuj zaprojektować to jako płytkę jednostronną bez przelotek, bez metalizacji, jedynie z wykorzystaniem rezystorów 0 ohmowych

Dzięki wielkie tylko jeszcze do końca nie umiem obsługiwać Protela i nie wiem jak zrobić punkt 7. Co do RXD i TXD to jesteś pewien na 100%, że będzie działać? Nie trzeba w oprogramowaniu nic mieszać? Co do elementów to mam już zakupione wszystkie po 100 szt. 1206.
Back to top

KasCom
Poziom 15
Poziom 15

Post#33 14 Sep 2009 11:24   

Mam pytanie czy ktoś może zrobił płytkę drukowaną do tego robocika ? Chętnie bym go wykonał :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Robocik Wall-i czyli najprostszy robot dla początkujących
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
wzmacniacz dla początkujących (2)
Książki dla początkujących (3)
Wzmacniacz dla początkujących (16)
Poradnik dla początkujących (4)
Lektura dla początkujących (2)
Mikrokontrolery dla początkujących... (1)
porady dla początkujących (6)
Własny robot WALL-E, replika robota z Filmu (10)
Robot - wyzwanie Wall-e na pierwszego robota. (154)
Robot dla początkujących. prosty- B.E.A.M. (189)

Page generation time: 0.098 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed