Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika
Autor
Wiadomość
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 393
Miasto: Katowice

Post#1 Post autora tematu 27 Gru 2008 17:28   

Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam,
mam problem, wiosna będę na działce kopał studnie na pompę głębinową (ok 30m w dół)
na razie jest tam domek letniskowy, ale pompa już głębinowa bo za parę lat stanie normalny duży dom i niema sensu dwa razy wydawać kasy na kopanie studni bo pieniądze nie małe.

Facet od studni jak się go zapytałem, co dalej z ta pompa powiedział, że zamontuje jakiś jeden kurek a dalej to hydraulika prosta ...

i tu sie zaczyna moje pytanie,

myślę że od pompy ma nie być kranika, tylko jakiś zbiornik na wodę (powiedzmy 300l ) i pompa głębinowa (np taka badz inna głębinowa) pompuje wodę do zbiornika, a od zbiornika ...
jakaś następna pompa wymuszająca obieg ???

Dobrze myślę ?

Może ktoś ma jakieś linki albo informacje jak wygląda ten podstawowy element instalacji wodnej w domu ... bo dopiero później jest zabawa z ogrzewaniem, dystrybucją etc, najpierw trzeba by tę wodę mieć :D

Dziękuje z góry za wszelkie informacje :)
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#2 27 Gru 2008 23:09pomocny post - solucja   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam.
W dawnych czasach stosowano hydrofory z poduszką powietrzną i zaworem ciśnieniowym. Obecnie stosuje się naczynie przeponowe (o różnych pojemnościach), czujnik stykowy poziomu wody w studni i wyłącznik ciśnieniowy. Całość załatwia tylko pompa głębinowa. Szczegółowy schemat doboru powinieneś uzyskać u sprzedawcy pomp głębinowych. Montowałem we Francji taki układ z głębokości 45 m wraz z instalacją do podlewania. Działa super.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Gru 2008 23:09pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 393
Miasto: Katowice

Post#3 Post autora tematu 30 Gru 2008 14:01   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


ecovector napisał:
Witam.
W dawnych czasach stosowano hydrofory z poduszką powietrzną i zaworem ciśnieniowym. Obecnie stosuje się naczynie przeponowe (o różnych pojemnościach), czujnik stykowy poziomu wody w studni i wyłącznik ciśnieniowy. Całość załatwia tylko pompa głębinowa. Szczegółowy schemat doboru powinieneś uzyskać u sprzedawcy pomp głębinowych. Montowałem we Francji taki układ z głębokości 45 m wraz z instalacją do podlewania. Działa super.
Pozdrawiam


znalazłem w sieci taki rysunek. Czy to jest to naczynie przeponowe o którym mowa ??
Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#4 30 Gru 2008 19:23   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam.
W uproszczeniu tak. Szczegóły montażowe dostaniesz wraz ze sterownikiem, pompą i naczyniem. Moim zdaniem przed naczyniem powinien być zawór zwrotny a nie odcinający( dla bezpieczeństwa).
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 393
Miasto: Katowice

Post#5 Post autora tematu 30 Gru 2008 22:55   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


rozumiem, dzieki bardzo :)

czy teraz jeszcze za tym zbiornikiem potrzebuje jakaś pompe ktora wymusza obieg wody, zalozmy ze tylko woda zimna, bez ogrzewania, zadnych cudów, poprostu chce podłaczyc powiedzmy dwa krany i kurek do ogrodu ;)

czy tam musze miec jakas pompe na wyjsciu, czy samo ciśnienie ustalone w zbiorniku da mi odpowiedni strumień wody na wyjściu ?? czy zbiornik powinien być powiedzmy 2m nad ziemią (2m na najwyzszym pkt 'odbioru' ? )
Powrót do góry
   
Tom$on_hh
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Paź 2007
Posty: 36

Post#6 02 Sty 2009 17:39   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam!
Zbiornik hydroforowy stosowany jest po to aby pompa nie włączała się z każdym odkręceniem kranu. Hydrofor utrzyma ciśnienie. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#7 03 Sty 2009 14:59pomocny post - solucja   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam.
Punkt z rysunku "do sieci" traktuj jak wejście z instalacji miejskiej. Punkt posadowienia zbiornika jest dowolny. Użyteczną pojemność naczynia dobierz do przeciętnego końcowego zużycia wody w Twojej instalacji. Ciśnienie 4 bar powinno Ci wystarczyć.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sty 2009 14:59pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 385
Miasto: "-" woj. mazowieckie

Post#8 03 Sty 2009 20:42   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam
Nie wiem czay aż ciśnienie 4bar jest potrzebne,
pompa za hydroforem nie jest potrzebna, ponieważ to ciśnienie w hydroforze wymusza ruch wody.
Są zawory regulacyjne montowane o ile pamiętam na wyjściu z hydroforu, które utrzymują stałe zadane ciśnienie w kranach i nie musi być ono wcale wielkie.
Ważne aby w hydroforze mieć odpowiednią poduszkę powietrzną po to by pompa nie załączała się zbyt często.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sty 2009 20:42   





Powrót do góry
   
himani
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 16

Post#9 03 Sty 2009 21:56   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam,

Troszeczkę temat został zakręcony w inną stronę.Postaram się wprowadzić na właściwy tor a mianowicie,w pokazanym schemacie jest uwidoczniony kompletny zestaw hydroforowy.Zestawy takie montuje się w budynkach ,które nie posiadają wody z instalacji miejskiej.Pomyłką jest proponowanie zestawu ze zbiornikiem ciśnieniowym aby wyeliminować hydrofor.Zestawy takie instaluje się w przypadku czerpania wody ze studni do 7 m głębokości, lub też do podniesienia ciśnienia w instalacji domowej.Wejście do instalacji nie odnosi się do połączenia z instalacją miejską ,lecz do dalszego rozprowadzenia układu zimnej wody.Przy hydroforze zainstalowany powinien być przełącznik ciśnieniowy w nastawie od 2.5 do 3.2 b.ciśnienie
4 b. jest zbyteczne.Zapobiega on częstemu załączaniu się pompy i zabezpiecza ją przed szybkim zużyciem.Zawór zwrotny i filtr znajduje się przed pompą.Należy okresowo kontrolować ciś.poduszki powietrznej hydroforu aby prawidłowo funkcjonował.W przypadku spadku ciśnienia
należy dopompować powietrza.
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#10 04 Sty 2009 13:15   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam.
Nie zgodzę się z "himani". Ty właśnie zakręciłeś temat. Mowa jest o studni z pompą głębinową. Tutaj nie ma ograniczenia głębokości. Dobierając pompę musimy ustalić jakie ciśnienie powinna wytworzyć. Jest to pokonanie wysokości słupa wody do poziomu gruntu plus założone ciśnienie w instalacji. W tym przypadku 30 m tj. 3 bar + 4 bar to nam daje 7 bar. Dobranie pompy o ciśnieniu pracy 10 bar będzie prawidłowe. Naczynie przeponowe jest wygodniejsze w użyciu. Jest lżejsze, wygodniejsze i można postawić je w dowolnym miejscu. Zbiornik hydroforowy (tradycyjny) jest bardzej kłopotliwy w użyciu. Sugerowane przez Ciebie ograniczenia głębokości wynikają z zastosowania pomp wirnikowych, o ograniczonym ssaniu. Chyba, ze zrobisz pomost i umieścisz pompę głęboko w studni. O armaturze nie mówię, bo jest ona wymagana w obu przypadkach.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
himani
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 16

Post#11 04 Sty 2009 14:38   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam,

Postaram się odpowiedzieć na ten komentarz. Kolego w pokazanym schemacie jest uwidoczniony zestaw hydroforowy z kompletną jego armaturą,jak możesz zauważyć jest przy nim opis poszczególnych elementów.Zestawy takie montowane są w budynkach jednorodzinnych,przy braku innego zasilenia w zimną wodę.Nie jest to żaden zestaw ze zbiornikiem przeponowym i silnikiem itd.Do hydroforu nikt nie instaluje wejścia z instalacji miejskiej,może ono być połączeniem w jednym przypadku gdy znajduje się zawór odcinający,który pozwala nam na przełączenie poboru wody podczas awarii jednego z urządzeń.Zawory odcinające muszą się znajdować przy hydroforze aby przeprowadzać pracę konserwacyjną .Co do zainstalowania pompy ssawnej moc musi być dobrana aby mogła pokonać podniesienie słupa wody do hydroforu.Natomiast hydrofor nijak się ma do ciśnienia podnoszonej wody,gdyż jest on samoistnym pojemnikiem na wodę użytkową i z wewnętrznym ciśnieniem .Po to są zainstalowane zawory zwrotne aby pompa nie uległa uszkodzeniu i hydrofor miał wymagane ciśnienie.Wraz z poborem wody spada ono i okresowo należy uzupełniać je.Przełącznik ciśnieniowy przy przekroczonej wartości ciśnienia nie załączał by pompy ,która ma zadanie podawania wody.To jest prawidłowa definicja i tego należy się trzymać.
POZDRAWIAM.
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#12 04 Sty 2009 17:19   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam.
Zaczynam dochodzić do wniosku, że niektórzy nie czytają ze zrozumieniem i przekręcają słowa. Nie pisałem o podłączeniu z sieci miejskiej. Po co wówczas studnia?.
Napisałem: "Punkt z rysunku "do sieci" traktuj jak wejście z instalacji miejskiej. " A to jest zasadnicza różnica.
O ile znam schematy to jest właśnie naczynie przeponowe. Hydrofor pracuje w szeregu.
http://obrazki.elektroda.net/4_1231081886.jpg
To jest mój ostatni post w tej sprawie. Dziękuję.
Powrót do góry
   
himani
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 16

Post#13 04 Sty 2009 18:01   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Punkt a rysunku traktuj jako wejście z instalacji miejskiej? Jak to można zrozumieć ?.Nie ma wejścia z instalacji miejskiej do hydroforu,mogą być spięte dwa układy i zabezpieczone zaworami odcinającymi,które umożliwią pobór wody w zależności od potrzeb.Tu nie chodzi o urazy do siebie,ale o udzielenie prawidłowej odpowiedzi osobie ,która prosi o pomoc.Szanujmy się a będzie to z pożytkiem dla wszystkich.Zamykam ten temat.
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#14 04 Sty 2009 18:18   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam.
Nie wytrzymałem. Słowo "jak" i "jako" różnią się diametrialnie w znaczeniu.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 385
Miasto: "-" woj. mazowieckie

Post#15 04 Sty 2009 20:47   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam.
Rysunek jak najbardziej ok tyle, że to hydrofor
a nie naczynie przeponowe.
Brakuje mi tylko zaworu zwrotnego przed hydroforem, o którym pisał jeden z kolegów, a który powinien być aby słup wody nie cofał się do studni.
Strzałkę "do sieci" trzeba traktować jako wejście do sieci znajdującej się w budynku.
Nie zgodzę się również, że jest to zestaw montowany w dawnych czasach.
Kolejna sprawa to autor napisał w pierwszym poście, że ma zamiar mieć własną studnię co powinno wyjaśnić wiele.
Jeszcze jedna sprawa mianowicie czy będzie to pompa głębinowa czy wystarczy zwykła wirnikowa zależy od poziomu do lustra wody.
Myślę, że to tyle.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#16 04 Sty 2009 22:29   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


... zawór zwrotny jest, tyle, że na pompie (głębinowej) w studni
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sty 2009 22:29   





Powrót do góry
   
adam998
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 853
Miasto: poznan

Post#17 27 Cze 2009 20:01   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Witam
Podłącze się pod ten temat...buduje zestaw hydroforowy i natrafilem na takie wyjście pięciodrożne do podłączenia wyłącznika ciśnieniowego oraz manometru.

Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika

Teraz pytanie jest takie czy takie wyjscie pięciodrożne mogłbym zamontować na wyjściu ze zbiornika a nie przed zbiornikiem.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Bolek1970
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 8

Post#18 28 Lip 2010 16:03   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Mam pytanie, mialem pompe glebinowa ktora pracowala ze zbiornikiem.Na zbiorniku byl czujnik cisnieniowy ktory wylaczal pompe gdy w zbiorniku cisnienie doszlo do pewnej wartosci.Teraz mam pompe ,ale zbiornika nie ma bo przerdzewial.Chcialbym podlaczyc pompe bezposrednio do obiegu,tylko nie wiem jak rozwiazac problem wylaczania i zalaczania pompy. Jak kran zakrecony to ma sie wylaczyc jak odkrecony to ma sie zalaczyc
Musze dodac ze pompa sluzy do nawadniania ogrodu

Punkt 15 regulaminu ! Te same zasady obowiązują wszystkich na forum !
Popraw swój post a następne sprawdzaj przed wysłaniem !
mod.serwisant73

Powrót do góry
   
ogi4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 170

Post#19 04 Sie 2010 07:43   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


Zamontuj specjalny wyłącznik ciśnieniowy np.Wilo i naczynie przeponowe 12l, i masz pełną i cichą instalację wodociągową.
Podrawiam
Powrót do góry
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 393
Miasto: Katowice

Post#20 Post autora tematu 26 Cze 2011 21:40   

Re: Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika


dziekuje wszystkim za pomoc, instalacja dziala od roku bez problemów
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Podstawowe podłączenie pompy - zbiornika
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Moc pompy a miejsce usytuowania zbiornika-instalacja otwarta (10)
Podlączenie zbiornika CWU - montaż rur powyżej poziomu zbiornika (4)
Podłączenie przekaźników pod pompy CO. (2)
SMS50E58EU Bosch - zmywarka - podłączenie pompy (26)
podłączenie pompy do podłogówk - niedogrzana podłoga (13)
VCW PL 226/3-3 + calorMATIC 33 - Podłączenie pompy do podłogówki (4)
Termet Wilo RST 15/6.7-1 - Podłączenie pompy cyrkulacyjnej (5)
Zmywarka BoschSGI 55M35 EU/70 - podłączenie silnika pompy myjącej (2)
SMS50E58EU Bosch - podłączenie starej pompy zamiast nowej wersji. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS