Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Agregat Prądu....


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat Prądu....
Autor
Wiadomość
Ryski
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Gru 2002
Posty: 506
Miasto: Lubelskie

Post#1 Post autora tematu 28 Mar 2004 01:24   

Agregat Prądu....


Witam

Jakim sposobem działa ten agregat?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22812154

Co sądzicie o zasilaniu takim agregatem "całego domu jednorodzinnego" na olej opałowy... a chłodzenie silnika podłączyć ew. pod centralne ogrzewanie czy dał by rade nagrzac cały dom z ciepla wytwarzanego przez silnik (oczywiscie zeby caly czas chodzil)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2004 01:24   





Powrót do góry
   
gugus
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 132
Miasto: Katowice

Post#2 28 Mar 2004 01:37   

Re: Agregat Prądu....


Witam takim agregatem napewno ogrzałbys i oswietlił dom domek.Ale czy zastanowiłes się nad kosztem eksploatacji takiego urządzenia ??!!
Paliwo, naprawy, wymiany oleju ,filtrów itd itd.....
Moim zdaniem jest to ekonomicznie nieuzasadnione.


pozdrawiam
Powrót do góry
   
Jacuś
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 110
Miasto: Strzelin

Post#3 28 Mar 2004 01:42   

Re: Agregat Prądu....


Każdy agregat działa w jeden sposób. Silnik spalinowy napędza silnik elektryczny w roli prądnicy wytwarzając prąd elektryczny. Raczej wątpie czy by ogrzał cały dom może pokój 5m2. Oczywiście taką mocą(60KVA) można by zasilic nawet blok mieszkalny a nie tylko domek. Ogrzewanie można zrobić elektryczne i nadal zostanie duży zapas mocy. Tylko czy jest sens? To wyjdzie i tak drożej.
Powrót do góry
   
Ryski
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Gru 2002
Posty: 506
Miasto: Lubelskie

Post#4 Post autora tematu 28 Mar 2004 01:51   

Agregat Prądu....


Olej opałowy nie jest drogi silnik na początku zrobic na "cacy" wymienic uszczelki szlif tlokow czy ja wiem czy by nie wyszlo taniej.. za prad place 300-400zl + wegiel na opal to moze by sie oplacalo tylko narazie to jest dopiero w dalekich planach...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2004 01:51   





Powrót do góry
   
gugus
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 132
Miasto: Katowice

Post#5 28 Mar 2004 02:30   

Re: Agregat Prądu....


Silnik spalinowy pracuje ze sprawnośćią około 30 % +- czyli z energi chemicznej paliwa (w tym przypadku spalenia oleju napędowego ) otrzymujemy około 30 % energii uzytecznej (do napedu pradnicy ).Reszta idzie w straty pod postacią ciepła . Czyli aby uzyskac 30 kw energi elektrycznej musimy dostarczyc agregatowi 100kw energi cieplnej !!!
Wystarczy sobie teraz przeliczyc koszt oleju i cene wytworzonej energi elektrycznej.Pozatym litr oleju opałowego około 1,39 zł cena 1 kg węgla przy założeniu 500 zł ! za tonę 0,5 zł a kaloryczność obu paliw podobna ...... :cunning:
Pozatym też opalam domek węglem i jak na razie jest to jedno z natanszych paliw na rynku .
Moze zamiast inwestowac w taki agregat lepiej by było zakupic piec węglowy o lepszej sprawności.Stare konstrukcje pieców węglowych mają sprawność około 50 % reszta idzie w komin a nowe konstrukcje nawet ponad 80 % sprawności !
Powrót do góry
   
przemkolo
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 14 Gru 2003
Posty: 20

Post#6 30 Mar 2004 11:15   

Re: Agregat Prądu....


Ten agregat na Allegro to jest stary i głośny. Jednakże są takie agregaty specjalizowane do zasilania w energię elektryczną i ciepło, o różnych mocach (widziałem od 10kW elektrycznych), zamknięte w obudowie dźwiękochłonnej, wyposażone w full automatykę. Odzysk ciepła realizuje się ze spalin, chłodzenia bloku i przy większych silnikach z chłodzenia oleju. Zasilane mogą być (w zależności od wykonania) gazem ziemnym, LPG, biogazem, olejem. Jest to rozwiązanie dla tych co, maja kłopoty z uzyskaniem przyłączenia do sieci zakładu energetycznego lub jeśli maja zapotrzebowanie na pełna moc elektryczna i cieplną - do obniżenia kosztów.
Powrót do góry
   
Ryski
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Gru 2002
Posty: 506
Miasto: Lubelskie

Post#7 Post autora tematu 31 Mar 2004 01:02   

Agregat Prądu....


Ja akurat mam siec tylko chcial bym byc niezalezny czyli np. burza trzeba oczywiscie odlaczac wszystko a ja na agregacie bym sobie siedzial i jeszcze braki pradu ale z ta inwestycja musze jeszcze troszke zaczekac. ale bym zrobil np. tak jakas automatyke zeby gdzies jak prad wzrosniej pw. np.3kw to sie wlacza agregat a z hałasem bym nnie mial problemu z jedej strony sasiad tylko z drugiej pusty dom obok wiec to chyba by nikomu nie ptrzeszkadzaalo myslalem jeszcze zeby agregat postawic w piwnicy tylko rure wydechowa na dwor... ale wtedy to chyba bym spac nie mogl ale agregat by sie w nocy wylaczal gdzies ok. 1 w nocy by sobie szedl spac a w dzien gdzies jak ktos sie obudzi to wlacza tylko najgorzej by bylo zima musial by caly czas chodzic ....

Uwazam ze dalsza dyskusja na ten temat juz nie ma sensu dziękuję wszyskim za odpowiedzi na moje "nurtujące"pytania poczekamy jeszcze ttroszke czasu moze jednak jakis inny pomysl przyjdzie mi do glowy... Myslę ze administratozy moga zamknac juz ten temat..
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Mar 2004 01:02   





Powrót do góry
   
^ToM^
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Sie 2002
Posty: 945

Post#8 31 Mar 2004 14:32   

Re: Agregat Prądu....


ryski napisał:
Olej opałowy nie jest drogi silnik na początku zrobic na "cacy" wymienic uszczelki szlif tlokow czy ja wiem czy by nie wyszlo taniej.. za prad place 300-400zl + wegiel na opal to moze by się oplacalo tylko narazie to jest dopiero w dalekich planach...


ten silnik nie jest na olej opalowy, tylko zwykly olej napedowy!!! olej opalowy go szybko uszkodzi. na olej opalowy sa piece a nie silniki dieslowskie. uzywanie do celow grzewczych wyjdzie jeszcze drozej niz normalnym piecem na olej opalowy i to na dodatek jakies 2,5raza drozej.
tom
Powrót do góry
   
przemkolo
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 14 Gru 2003
Posty: 20

Post#9 31 Mar 2004 15:39   

Re: Agregat Prądu....


^ToM^ napisał:
na olej opalowy sa piece a nie silniki dieslowskie.

Oj, są i silniki wysokoprężne na ciężkie oleje np. HFO (Heavy Fuel Oil). Typowe zastosowania: okrętowe silniki napędowe (niskoobrotowe), stacjonarne siłownie energetyczne.
Powrót do góry
   
Ryski
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Gru 2002
Posty: 506
Miasto: Lubelskie

Post#10 Post autora tematu 31 Mar 2004 23:27   

Agregat Prądu....


Czy ja wiem Mój Tata pracuje w firmie z artykulami spozywczymi i tam samochody wszystkie chodza na olej opalowy(napełnia sie zbiornik 800l i dolewa sie 5l Mixola) i chodza bez zazutu...
Powrót do góry
   
^ToM^
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Sie 2002
Posty: 945

Post#11 01 Kwi 2004 12:09   

Re: Agregat Prądu....


przemkolo napisał:
^ToM^ napisał:
na olej opalowy sa piece a nie silniki dieslowskie.

Oj, są i silniki wysokoprężne na ciężkie oleje np. HFO (Heavy Fuel Oil). Typowe zastosowania: okrętowe silniki napędowe (niskoobrotowe), stacjonarne siłownie energetyczne.



nie wiem o czym Ty mowisz, przeciez my rozmawiamy o silniku napedzajacym przewozny agregat malej mocy gdzie silnik na 100% jest na ON.
oczywiscie ze sa silniki na mazut, ale nie do napedu przewoznych malych agregatow, czytaja prosze dokladniej poprzednie posty.
pozdrawiam
tom
Powrót do góry
   
WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 1264
Miasto: Gdańsk

Post#12 01 Kwi 2004 12:45   

Re: Agregat Prądu....


:arrow: gugus

masz rację z tą sprawnością do 30% ale ryski chciałby obieg chłodzenia silnika do ogrzewania podpiąć. Wówczas sprawność wzrasta, gdyż wykożystujemu ciepło w celach grzewczych. Natomiast prąd do innych celów. Jeśli chodzi o koszty eksploatacji to się zgodzę, że nie jest to zbyt opłacalne, chyba że ktoś jest prezesem rafinerii i może co nieco po kosztach kupić :) No ewentualnie dostał w spadku po dziadku tankowiec z pełnymi zbiornikami.

Pozdrawiam WoŹnY
Powrót do góry
   
^ToM^
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Sie 2002
Posty: 945

Post#13 01 Kwi 2004 13:00   

Re: Agregat Prądu....


ryski napisał:
Czy ja wiem Mój Tata pracuje w firmie z artykulami spozywczymi i tam samochody wszystkie chodza na olej opalowy(napełnia się zbiornik 800l i dolewa się 5l Mixola) i chodza bez zazutu...


no i co z tego? to ze leje nie to paliwo do jakiego zostal przystosowany silnik to jego sprawa. mozna do nawet lac olej rzepakowy i tez pojedzie. to czy chodza bez zarzutu jest Twoja subiektywna opinia, a ja bym mogl Ci udowodnic ze tak nie jest. chodzilo TYLKO o to jakim paliwem jest napedzany agregat pradotworczy z allegro, a nie pojazdy w firmie Twojego taty!
pozdrawiam
tom
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2004 13:00   





Powrót do góry
   
emeryt
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 529
Miasto: Szczecin

Post#14 01 Kwi 2004 13:15   

Re: Agregat Prądu....


Pomijając koszta eksploatacji (agregat ma - nieprzymierzajac - 32 lata) to chcąc go eksploatować, musiałbyś ustawić go 500 metrów od domu albo wykopać dodatkowe pomieszczenie.. jakieś 50 metrów pod ziemią. To jest mniej wiecej taka sama konstrukcja jak przewoźne sprężarki, używane kiedyś przez służby drogowe. W odległości 10 metrów od pracujacego urządzenia nie słychać własnych mysli.
Ale wracajac do sedna tematu.. skoro na prąd wydajesz 400 zł miesiecznie i jeszcze do tego kupujesz węgiel na opał, to być może stan izolacji termicznej Twojego domu nie jest w najlepszej kondycji. Myślę, ze powinieneś wydać te pieniadze na ocieplenie obiektu (styropian) i ewentualna wymiane stolarki okiennej. Efek będzie znacznie bardziej widoczny i długotrwały. Porady takiej udzieliłem też jednemu z moich kolegów (miał mieszkanie ogrzewane wyłącznie prądem) i jego rachunki za energię spadły z 1000 zł miesiecznie do kwoty mniejszej niż 250 zł. Ja sam też mam dom ogrzewany wyłącznie prądem - gazu nie mam wogóle podłączonego (łącznie około 170 metrów) i moje opłaty nigdy nie przekraczaja 450 zł miesiecznie za całą zużywaną w domu energię.
Powrót do góry
   
Ryski
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Gru 2002
Posty: 506
Miasto: Lubelskie

Post#15 Post autora tematu 03 Kwi 2004 00:02   

Agregat Prądu....


Nie.. rachunki za prad sa duze bo duzo rzeczy uzywam tzn.kilka kompow kuchnia(kucehnka elektryczna), stolarka(kilka "silniczków") a tak pozatematem to mam dom z drewna i cieplo jest :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat Prądu....
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat honda gc160 - Agregat działa lecz nie daje prądu (3)
agregat 5,5kw - Zaduży pobór prądu przez urządzenia podłączone pod agregat (8)
Agregat prądotwórczy THUNDER - Brak prądu (1)
Agregat prądotwórczy 2kW Nie daje prądu (14)
Rosyjski agregat/generator prądu - jaki to model? (5)
Agregat wojskowy:Typ 21230,1978r. Stabilizator prądu? (1)
Agregat prądotwórczy Kinzo 2KW nie daje prądu (5)
Agregat prądot.GENERAC VT 2600 - Brak prądu na wyjściu (4)
Agregat nie daje prądu, szukam pomocy w znalezieniu cześci (2)
Agregat prądotwórczy ECT 6500 P1 nie daje prądu. Poszukuję pełnego schematu (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS