Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Agregat Prądu....


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Agregat Prądu.... Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Ryski
Level 20
Location: Lubelskie
Joined: 13 Dec 2002
Posts: 521
Helped: 20
Post rating: 28
Ryski
Level 20
Post#1 28 Mar 2004 00:24  Topic author   

Agregat Prądu....


Witam

Jakim sposobem działa ten agregat?? http://www.allegro.pl/show item.php?item=22812154

Co sądzicie o zasilaniu takim agregatem "całego domu jednorodzinnego" na olej opałowy... a chłodzenie silnika podłączyć ew. pod centralne ogrzewanie czy dał by rade nagrzac cały dom z ciepla wytwarzanego przez silnik (oczywiscie zeby caly czas chodzil)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gugus
Level 15
Location: Katowice
Joined: 10 Feb 2003
Posts: 132
Helped: 6
Post rating: 5
gugus
Level 15
Post#2 28 Mar 2004 00:37    

Re: Agregat Prądu....


Witam takim agregatem napewno ogrzałbys i oswietlił dom domek.Ale czy zastanowiłes się nad kosztem eksploatacji takiego urządzenia ??!!
Paliwo, naprawy, wymiany oleju ,filtrów itd itd.....
Moim zdaniem jest to ekonomicznie nieuzasadnione.


pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Jacuś
Level 13
Location: Strzelin
Joined: 26 Sep 2002
Posts: 110
Helped: 1
Post rating: 3
Jacuś
Level 13
Post#3 28 Mar 2004 00:42    

Re: Agregat Prądu....


Każdy agregat działa w jeden sposób. Silnik spalinowy napędza silnik elektryczny w roli prądnicy wytwarzając prąd elektryczny. Raczej wątpie czy by ogrzał cały dom może pokój 5m2. Oczywiście taką mocą(60KVA) można by zasilic nawet blok mieszkalny a nie tylko domek. Ogrzewanie można zrobić elektryczne i nadal zostanie duży zapas mocy. Tylko czy jest sens? To wyjdzie i tak drożej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ryski
Level 20
Location: Lubelskie
Joined: 13 Dec 2002
Posts: 521
Helped: 20
Post rating: 28
Ryski
Level 20
Post#4 28 Mar 2004 00:51  Topic author   

Agregat Prądu....


Olej opałowy nie jest drogi silnik na początku zrobic na "cacy" wymienic uszczelki szlif tlokow czy ja wiem czy by nie wyszlo taniej.. za prad place 300-400zl + wegiel na opal to moze by sie oplacalo tylko narazie to jest dopiero w dalekich planach...

Helpful post? + 0
Back to top
gugus
Level 15
Location: Katowice
Joined: 10 Feb 2003
Posts: 132
Helped: 6
Post rating: 5
gugus
Level 15
Post#5 28 Mar 2004 01:30    

Re: Agregat Prądu....


Silnik spalinowy pracuje ze sprawnośćią około 30 % +- czyli z energi chemicznej paliwa (w tym przypadku spalenia oleju napędowego ) otrzymujemy około 30 % energii uzytecznej (do napedu pradnicy ).Reszta idzie w straty pod postacią ciepła . Czyli aby uzyskac 30 kw energi elektrycznej musimy dostarczyc agregatowi 100kw energi cieplnej !!!
Wystarczy sobie teraz przeliczyc koszt oleju i cene wytworzonej energi elektrycznej.Pozatym litr oleju opałowego około 1,39 zł cena 1 kg węgla przy założeniu 500 zł ! za tonę 0,5 zł a kaloryczność obu paliw podobna ...... :cunning:
Pozatym też opalam domek węglem i jak na razie jest to jedno z natanszych paliw na rynku .
Moze zamiast inwestowac w taki agregat lepiej by było zakupic piec węglowy o lepszej sprawności.Stare konstrukcje pieców węglowych mają sprawność około 50 % reszta idzie w komin a nowe konstrukcje nawet ponad 80 % sprawności !

Helpful post? + 0
Back to top
przemkolo
Level 11
Joined: 14 Dec 2003
Posts: 20
Helped: 2
przemkolo
Level 11
Post#6 30 Mar 2004 11:15    

Re: Agregat Prądu....


Ten agregat na Allegro to jest stary i głośny. Jednakże są takie agregaty specjalizowane do zasilania w energię elektryczną i ciepło, o różnych mocach (widziałem od 10kW elektrycznych), zamknięte w obudowie dźwiękochłonnej, wyposażone w full automatykę. Odzysk ciepła realizuje się ze spalin, chłodzenia bloku i przy większych silnikach z chłodzenia oleju. Zasilane mogą być (w zależności od wykonania) gazem ziemnym, LPG, biogazem, olejem. Jest to rozwiązanie dla tych co, maja kłopoty z uzyskaniem przyłączenia do sieci zakładu energetycznego lub jeśli maja zapotrzebowanie na pełna moc elektryczna i cieplną - do obniżenia kosztów.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ryski
Level 20
Location: Lubelskie
Joined: 13 Dec 2002
Posts: 521
Helped: 20
Post rating: 28
Ryski
Level 20
Post#7 31 Mar 2004 01:02  Topic author   

Agregat Prądu....


Ja akurat mam siec tylko chcial bym byc niezalezny czyli np. burza trzeba oczywiscie odlaczac wszystko a ja na agregacie bym sobie siedzial i jeszcze braki pradu ale z ta inwestycja musze jeszcze troszke zaczekac. ale bym zrobil np. tak jakas automatyke zeby gdzies jak prad wzrosniej pw. np.3kw to sie wlacza agregat a z hałasem bym nnie mial problemu z jedej strony sasiad tylko z drugiej pusty dom obok wiec to chyba by nikomu nie ptrzeszkadzaalo myslalem jeszcze zeby agregat postawic w piwnicy tylko rure wydechowa na dwor... ale wtedy to chyba bym spac nie mogl ale agregat by sie w nocy wylaczal gdzies ok. 1 w nocy by sobie szedl spac a w dzien gdzies jak ktos sie obudzi to wlacza tylko najgorzej by bylo zima musial by caly czas chodzic ....

Uwazam ze dalsza dyskusja na ten temat juz nie ma sensu dziękuję wszyskim za odpowiedzi na moje "nurtujące"pytania poczekamy jeszcze ttroszke czasu moze jednak jakis inny pomysl przyjdzie mi do glowy... Myslę ze administratozy moga zamknac juz ten temat..

Helpful post? + 0
Back to top
^ToM^
Level 26
Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1199
Helped: 35
Post rating: 102
^ToM^
Level 26
Post#8 31 Mar 2004 14:32    

Re: Agregat Prądu....


ryski wrote:
Olej opałowy nie jest drogi silnik na początku zrobic na "cacy" wymienic uszczelki szlif tlokow czy ja wiem czy by nie wyszlo taniej.. za prad place 300-400zl + wegiel na opal to moze by się oplacalo tylko narazie to jest dopiero w dalekich planach...


ten silnik nie jest na olej opalowy, tylko zwykly olej napedowy!!! olej opalowy go szybko uszkodzi. na olej opalowy sa piece a nie silniki dieslowskie. uzywanie do celow grzewczych wyjdzie jeszcze drozej niz normalnym piecem na olej opalowy i to na dodatek jakies 2,5raza drozej.
tom

Helpful post? + 0
Back to top
przemkolo
Level 11
Joined: 14 Dec 2003
Posts: 20
Helped: 2
przemkolo
Level 11
Post#9 31 Mar 2004 15:39    

Re: Agregat Prądu....


^ToM^ wrote:
na olej opalowy sa piece a nie silniki dieslowskie.

Oj, są i silniki wysokoprężne na ciężkie oleje np. HFO (Heavy Fuel Oil). Typowe zastosowania: okrętowe silniki napędowe (niskoobrotowe), stacjonarne siłownie energetyczne.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ryski
Level 20
Location: Lubelskie
Joined: 13 Dec 2002
Posts: 521
Helped: 20
Post rating: 28
Ryski
Level 20
Post#10 31 Mar 2004 23:27  Topic author   

Agregat Prądu....


Czy ja wiem Mój Tata pracuje w firmie z artykulami spozywczymi i tam samochody wszystkie chodza na olej opalowy(napełnia sie zbiornik 800l i dolewa sie 5l Mixola) i chodza bez zazutu...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
^ToM^
Level 26
Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1199
Helped: 35
Post rating: 102
^ToM^
Level 26
Post#11 01 Apr 2004 12:09    

Re: Agregat Prądu....


przemkolo wrote:
^ToM^ wrote:
na olej opalowy sa piece a nie silniki dieslowskie.

Oj, są i silniki wysokoprężne na ciężkie oleje np. HFO (Heavy Fuel Oil). Typowe zastosowania: okrętowe silniki napędowe (niskoobrotowe), stacjonarne siłownie energetyczne.



nie wiem o czym Ty mowisz, przeciez my rozmawiamy o silniku napedzajacym przewozny agregat malej mocy gdzie silnik na 100% jest na ON.
oczywiscie ze sa silniki na mazut, ale nie do napedu przewoznych malych agregatow, czytaja prosze dokladniej poprzednie posty.
pozdrawiam
tom

Helpful post? + 0
Back to top
WoŹnY
Level 28
Location: Gdańsk
Joined: 13 Feb 2003
Posts: 1281
Helped: 75
Post rating: 10
WoŹnY
Level 28
Post#12 01 Apr 2004 12:45    

Re: Agregat Prądu....


:arrow: gugus

masz rację z tą sprawnością do 30% ale ryski chciałby obieg chłodzenia silnika do ogrzewania podpiąć. Wówczas sprawność wzrasta, gdyż wykożystujemu ciepło w celach grzewczych. Natomiast prąd do innych celów. Jeśli chodzi o koszty eksploatacji to się zgodzę, że nie jest to zbyt opłacalne, chyba że ktoś jest prezesem rafinerii i może co nieco po kosztach kupić :) No ewentualnie dostał w spadku po dziadku tankowiec z pełnymi zbiornikami.

Pozdrawiam WoŹnY

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
^ToM^
Level 26
Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1199
Helped: 35
Post rating: 102
^ToM^
Level 26
Post#13 01 Apr 2004 13:00    

Re: Agregat Prądu....


ryski wrote:
Czy ja wiem Mój Tata pracuje w firmie z artykulami spozywczymi i tam samochody wszystkie chodza na olej opalowy(napełnia się zbiornik 800l i dolewa się 5l Mixola) i chodza bez zazutu...


no i co z tego? to ze leje nie to paliwo do jakiego zostal przystosowany silnik to jego sprawa. mozna do nawet lac olej rzepakowy i tez pojedzie. to czy chodza bez zarzutu jest Twoja subiektywna opinia, a ja bym mogl Ci udowodnic ze tak nie jest. chodzilo TYLKO o to jakim paliwem jest napedzany agregat pradotworczy z allegro, a nie pojazdy w firmie Twojego taty!
pozdrawiam
tom

Helpful post? + 0
Back to top
emeryt
Level 21
Location: Szczecin
Joined: 25 Apr 2002
Posts: 529
Helped: 27
Post rating: 3
emeryt
Level 21
Post#14 01 Apr 2004 13:15    

Re: Agregat Prądu....


Pomijając koszta eksploatacji (agregat ma - nieprzymierzajac - 32 lata) to chcąc go eksploatować, musiałbyś ustawić go 500 metrów od domu albo wykopać dodatkowe pomieszczenie.. jakieś 50 metrów pod ziemią. To jest mniej wiecej taka sama konstrukcja jak przewoźne sprężarki, używane kiedyś przez służby drogowe. W odległości 10 metrów od pracujacego urządzenia nie słychać własnych mysli.
Ale wracajac do sedna tematu.. skoro na prąd wydajesz 400 zł miesiecznie i jeszcze do tego kupujesz węgiel na opał, to być może stan izolacji termicznej Twojego domu nie jest w najlepszej kondycji. Myślę, ze powinieneś wydać te pieniadze na ocieplenie obiektu (styropian) i ewentualna wymiane stolarki okiennej. Efek będzie znacznie bardziej widoczny i długotrwały. Porady takiej udzieliłem też jednemu z moich kolegów (miał mieszkanie ogrzewane wyłącznie prądem) i jego rachunki za energię spadły z 1000 zł miesiecznie do kwoty mniejszej niż 250 zł. Ja sam też mam dom ogrzewany wyłącznie prądem - gazu nie mam wogóle podłączonego (łącznie około 170 metrów) i moje opłaty nigdy nie przekraczaja 450 zł miesiecznie za całą zużywaną w domu energię.

Helpful post? + 0
Back to top
Ryski
Level 20
Location: Lubelskie
Joined: 13 Dec 2002
Posts: 521
Helped: 20
Post rating: 28
Ryski
Level 20
Post#15 03 Apr 2004 00:02  Topic author   

Agregat Prądu....


Nie.. rachunki za prad sa duze bo duzo rzeczy uzywam tzn.kilka kompow kuchnia(kucehnka elektryczna), stolarka(kilka "silniczków") a tak pozatematem to mam dom z drewna i cieplo jest :)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Agregat Prądu....
Page 1 of 1

Similar topics to agregat Prądu....

Agregat honda gc160 - Agregat działa lecz nie daje prądu (3)
agregat 5,5kw - Zaduży pobór prądu przez urządzenia podłączone pod agregat (10)
Agregat prądotwórczy THUNDER - Brak prądu (1)
Agregat prądotwórczy 2kW Nie daje prądu (14)
Rosyjski agregat/generator prądu - jaki to model? (5)
Agregat wojskowy:Typ 21230,1978r. Stabilizator prądu? (1)
Agregat prądotwórczy Kinzo 2KW nie daje prądu (5)
Agregat prądot.GENERAC VT 2600 - Brak prądu na wyjściu (4)
Agregat nie daje prądu, szukam pomocy w znalezieniu cześci (2)
Agregat prądotwórczy ECT 6500 P1 nie daje prądu. Poszukuję pełnego schematu (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.075 seconds