Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik
Author
Message
td998
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Location: kamienna

Post#1 Post from the author of the topic 28 Dec 2008 16:08   

Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Witam
Chciałbym zrobić sobie główny włącznik /wyłącznik prądu za pomocą przycisku przy drzwiach wejściowych w domu ,żeby wychodząc lub wchodząc do domu , jednym przyciskiem można było wyłączyć lub włączyć całą instalację , ponieważ szafkę z bezpiecznikami posiadam na strychu (stary domek)
chodzi mi o włącznik elektroniczny na zasadzie jakiegoś przekaźnika a nie zwykły hebel . Proszą o dokładne nazwy potrzebnych mi materiałów .lub linki do artykułów na ten temat
ps. posiadam skrzynkę na esy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Dec 2008 16:08   





Back to top
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Jun 2007
Posts: 240
Location: eŁDeZet

Post#2 28 Dec 2008 17:11   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


W takim wypadku najprościej wrzucić tam stycznik i dorobić sterowanie do niego.

Helpful message? + -

Back to top
   
sharp
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne


Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4198
Location: Wągrowiec

Post#3 28 Dec 2008 17:28   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Przekaźnik bistabilny (np. PB301 Legranda) - wychodząc wciskasz przycisk-prąd wyłączasz, wchodząc - wciskasz ten sam przycisk-prąd włączasz.
Zastanowiłeś się, co z np. lodówką>

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Joined: 16 Jun 2007
Posts: 7106
Location: Warszawa

Post#4 28 Dec 2008 18:36helpful post - solution   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


A o jakich prądach mówimy? Co to za domek, ile chcesz przeznaczyć na to kasy. Pytanie o lodówkę już padło ja dorzucę jeszcze alarm zasilanie bramy wjazdowej itp.

Najprostsze rozwiązanie to stycznik sterowany wyłącznikiem.

Helpful message? + -

Back to top
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Jun 2007
Posts: 240
Location: eŁDeZet

Post#5 28 Dec 2008 21:16   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Niezależnie od "ilości" prądu stycznik i tak jest najprostszym rozwiązaniem

Helpful message? + -

Back to top
   
td998
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Location: kamienna

Post#6 Post from the author of the topic 28 Dec 2008 21:24   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Jest to instalacja 3 fazowa z zabezpieczeniem głównym 25A
instalacja w domku jest bez puszkowa , wszystkie kable są ładnie opisane (który do czego) , więc ze znalezieniem lodówki i innych potrzebnych urządzeń nie ma problemu
proszę o doradzenie jakiegoś przekaźnika który wyłączał by
wszystkie trzy fazy , najlepiej by było żeby można było włączać jednym włącznikiem a wyłączać innym(jeden włącznik tylko do włączania a 2 tylko do wyłączania). Odnośnie kasy to , chciałbym zrobić to raz a dobrze więc liczę się z kosztami wszystkie esy w skrzynce są legranda więc wydaje mi się że dość porządne i ja też nie chciałbym odstawić chały

Dodano po 2 [minuty]:

Helpful message? + -

Back to top
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Jun 2007
Posts: 240
Location: eŁDeZet

Post#7 28 Dec 2008 22:37helpful post - solution   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


No to akurat pod stycznik te 3 fazy:) Do tego 2 przyciski (jeden na załączenie i drugi na wyłączenie) do sterowania stycznikiem i po problemie. Oczywiście stycznik musi być ze stykiem pomocniczym NO. Jakbyś potrzebował schemat, to daj znaćSmile

A z tą lodówką to nie chodzi o jej znalezienie, tylko o to, że jak wyłączysz zasilanie całego domku, to i padnie Ci lodówka.

Helpful message? + -

Back to top
   
td998
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Location: kamienna

Post#8 Post from the author of the topic 28 Dec 2008 22:57   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe wrote:
No to akurat pod stycznik te 3 fazy:) Do tego 2 przyciski (jeden na załączenie i drugi na wyłączenie) do sterowania stycznikiem i po problemie. Oczywiście stycznik musi być ze stykiem pomocniczym NO. Jakbyś potrzebował schemat, to daj znaćSmile

A z tą lodówką to nie chodzi o jej znalezienie, tylko o to, że jak wyłączysz zasilanie całego domku, to i padnie Ci lodówka.




Very Happy
Proszę o polecenie mi takiego stycznika z asortymentu najlepiej Legranda
no i oczywiście o schemat też poproszę Very Happy
ja znalazłem taki ale nie wiem czy będzie się nadawał
STYCZNIKI SM 300
http://www.legrand.pl/pl/scripts/pl/publigen/content/templates/previewMultiPhoto.asp?P=442&L=EN
ps.
A z tą lodówką to chodziło mi o to że nie problem ją znaleźć i podłączyć przed tym stycznikiem żeby cały czas chodziła Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Jun 2007
Posts: 240
Location: eŁDeZet

Post#9 28 Dec 2008 23:44helpful post - solution   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Z asortymentu legranda: SM 340 230-4Z
Tu masz link do katalogów:
http://www.e-catalogue.legrandelectric.com/scripts/e-catalogue_legrand/show.asp?CONTOUR=POLOGNE. Wybierasz aparaturę modułową i rozdzielnicęSmile

Dodano po 18 [minuty]:

Co do schematu:
Gółwny włącznik /wyłącznik ,  prądu przez przekaźnik
Tak na szybko w paincie go narysowałem, więc jakość nie najlepsza:) Ale to co trzeba widać. W skrócie: masz zabezpieczenie główne Q i ono zostaje, za nim wpinasz stycznik K i dopiero za nim wszystkie odpływy (symbolicznie to narysowałem jako eski F1-F3), F4, to ta nieszczęsna lodówka i wszystko inne czego nie chcesz wyłączać. Reszta to sterowanie stycznikiem, S1 - załącz i S2 - wyłącz.
Wszystko, pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Dec 2008 23:44helpful post - solution   





Back to top
   
td998
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Location: kamienna

Post#10 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 00:39   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe wrote:
Z asortymentu legranda: SM 340 230-4Z
Tu masz link do katalogów:
http://www.e-catalogue.legrandelectric.com/scripts/e-catalogue_legrand/show.asp?CONTOUR=POLOGNE. Wybierasz aparaturę modułową i rozdzielnicęSmile

Dodano po 18 [minuty]:

Co do schematu:
Gółwny włącznik /wyłącznik ,  prądu przez przekaźnik
Tak na szybko w paincie go narysowałem, więc jakość nie najlepsza:) Ale to co trzeba widać. W skrócie: masz zabezpieczenie główne Q i ono zostaje, za nim wpinasz stycznik K i dopiero za nim wszystkie odpływy (symbolicznie to narysowałem jako eski F1-F3), F4, to ta nieszczęsna lodówka i wszystko inne czego nie chcesz wyłączać. Reszta to sterowanie stycznikiem, S1 - załącz i S2 - wyłącz.
Wszystko, pozdro

Dziękuję za bardzo szybką i wyczerpującą odpowiedź
Very Happy
Temat można zamknąć
Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2008 00:39   





Back to top
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Jun 2007
Posts: 240
Location: eŁDeZet

Post#11 29 Dec 2008 10:09   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Tylko tak się zastanawiam nad sensem tego wszystkiego:) Bo pewnie masz w domu jakąś wieże, dvd, zegarek elektroniczny i inne gadżety. Jeśli teraz wyłączysz im zasilanie, to po każdym włączeniu będziesz musiał je ustawiać. Na dłuższą metę może to być nieco upierdliwe. Zawsze możesz to wszystko wrzucić w te obwody, z których nie zdejmujesz napięcia, ale za chwile może się okazać, że jest ich więcej. I wtedy powstanie pytanie po co ta cała zabawa? Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
td998
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Location: kamienna

Post#12 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 10:54   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe wrote:
Tylko tak się zastanawiam nad sensem tego wszystkiego:) Bo pewnie masz w domu jakąś wieże, dvd, zegarek elektroniczny i inne gadżety. Jeśli teraz wyłączysz im zasilanie, to po każdym włączeniu będziesz musiał je ustawiać. Na dłuższą metę może to być nieco upierdliwe. Zawsze możesz to wszystko wrzucić w te obwody, z których nie zdejmujesz napięcia, ale za chwile może się okazać, że jest ich więcej. I wtedy powstanie pytanie po co ta cała zabawa? Smile


Racja to jest problem ,tylko w tej całej zabawie chodzi o moich dziadków
są to osoby starsze i są przyzwyczajeni do wyłączania prądu przy wychodzeniu z domu Neutral tak już się nauczyli i już tego nie da rady zmienić
Więc wydaje mi się że to jest całkiem niezły pomysł

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Joined: 16 Jun 2007
Posts: 7106
Location: Warszawa

Post#13 29 Dec 2008 21:37   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Mi też ten pomysł nie bardzo się podoba. Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu. Ponadto sterowanie stycznika powinno być zwykłym rozłącznikiem a nie za pomocą podtrzymania. W razie wahnięcia sieci stycznik zgubi zasilanie. Oczywiście są specjalne układy do podtrzymania chwilowego napięcia ale to następna rzecz która może się popsuć i komplikuje ten wynalazek.

Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?

Helpful message? + -

Back to top
   
td998
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Location: kamienna

Post#14 Post from the author of the topic 30 Dec 2008 17:24   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Łukasz-O wrote:
Mi też ten pomysł nie bardzo się podoba. Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu. Ponadto sterowanie stycznika powinno być zwykłym rozłącznikiem a nie za pomocą podtrzymania. W razie wahnięcia sieci stycznik zgubi zasilanie. Oczywiście są specjalne układy do podtrzymania chwilowego napięcia ale to następna rzecz która może się popsuć i komplikuje ten wynalazek.

Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?


Neutral
To ja już nie wiem co mam robić Question


Quote:
,,,Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?,,,



Główna rozdzielnia znajduje się na schodach do strychu , bo to jest
stary domek i chyba kiedyś tak robili :/ (kable ze słupa tam właśnie się łączą z budynkiem i tam jest skrzynka .
Nie wiem dlaczego przy modernizacji instalacji tego nie zmienili , dziadkowie nie pamiętają
Quote:
Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu.

To może podłonczyć przed stycznikiem automatyczny przełoncznik faz ?
Question
Proszę o podpowiedzi i ewentualnie schematy

Helpful message? + -

Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#15 30 Dec 2008 17:36   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Ale se skomplikowałeś może jeszcze czujnik ruchu żeby włączał instalację.

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Joined: 16 Jun 2007
Posts: 7106
Location: Warszawa

Post#16 30 Dec 2008 21:27helpful post - solution   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Ja najchętniej doradził bym zmianę położenia układu pomiarowego ( ewentualnie również przyłącza i złącza ) a rozdzielnię elektryczną zamieścił przy wejściu do budynku. Wtedy rozłącznikiem odcinasz zasilanie i po krzyku. Ewentualnie wydzielasz osobny bezpiecznik na obwody które nie mogą pozostać bez zasilania.
Swoją drogą kto odłącza teraz zasilanie przed wyjściem z domu - to już nie te czasy.
Nie oszukujmy się albo wyłączać wszystko albo nic. w Twojej sytuacji i tak będzie napięcie w niektórych obwodach no i "groźba pożaru lub zwarcia" jak to starsi ludzie mówią. Trzeba było przede wszystkim o tym myśleć przed modernizacją instalacji i wymianą rozdzielni a nie teraz.
Pomimo, rozumiem i wiem co to jest mentalność ludzi starszych Neutral

Jeśli jednak się upierasz to są dwa rozwiązania:
- gorsze ale tańsze i łatwiejsze w wykonaniu to tak jak radziłem stycznik odcinający ale sterowany rozłącznikiem a nie przyciskami załącz wyłącz ( tak po chłopsku ).

-zdecydowanie lepsze ale bardzo kosztowne w porównaniu do pierwszego sposobu to przedłużyć linie zasilającą od zabezpieczenia głównego zalicznikowego do miejsca tam gdzie ma być rozłącznik zasilania i z powrotem wrócić do rozdzielni mieszkaniowej. Rozłącznik musi oczywiście być przystosowany do odłączania prądów roboczych " rzeczywistych" dla Twojego domku Wink

To dwa półśrodki, które ja widzę siedząc teraz przed komputerem, moja rada to zaproś elektryka niech zobaczy to wszystko w realu i wyceni. Sam się za to nie bierz bo tylko bidy i kłopotu sobie narobisz.

Prywatnie od siebie to gra niewarta świeczki.

Helpful message? + -

Back to top
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Jun 2007
Posts: 240
Location: eŁDeZet

Post#17 30 Dec 2008 21:43   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Tu się całkowicie zgodzę z przedmówcą. Gra nie warta świeczki. Nakombinujesz się tylko niepotrzebnie, a i tak w rezultacie część domku będzie zasilona. Jak dla mnie to będzie taka sztuka dla sztuki. Ale to tylko moje zdanie...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Dec 2008 21:43   





Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6644
Location: Wielkopolska

Post#18 30 Dec 2008 21:52helpful post - solution   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


td998- Jeśli już uparłeś się na ten stycznik, to zastosuj taki, który w stanie beznapięciowym /wyłączonym/ będzie miał styki zwarte. Wychodząc z domu, będziesz go załączał- czyli wyłączał zasilanie /rozwierał/. Wyeliminujesz w ten sposób sytuację, w której brak jednej fazy spowoduje zanik napięcia w całym budynku, oraz stycznik nie będzie tak długo pracował kiedy będziecie w domu- czyli większość życia dziadków Very Happy oraz stycznika /cewki/
Ja bym bardziej obstawał przy "hebelku", czyli tak jak wspomniał kol. Łukasz-O
Quote:
zdecydowanie lepsze ale bardzo kosztowne w porównaniu do pierwszego sposobu to przedłużyć linie zasilającą od zabezpieczenia głównego zalicznikowego do miejsca tam gdzie ma być rozłącznik zasilania i z powrotem wrócić do rozdzielni mieszkaniowej. Rozłącznik musi oczywiście być przystosowany do odłączania prądów roboczych " rzeczywistych" dla Twojego domku Wink

Czyli tzw. wyłącznik przeciwpożarowy- najlepiej zamykany na klucz Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
td998
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Location: kamienna

Post#19 Post from the author of the topic 30 Dec 2008 23:47   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


tak sobie teraz myślę że chyba lepiej będzie zrobić tak jak piszecie
czyli przenieść całą skrzynkę na dół , tylko nie wiem co na to powiedzą dziadkowie :/ troszkę kurzu to dla nich horror :/
więc nie wiem czy się na to zgodzą Neutral

Osobiście podoba mi się pomysł ze stycznikiem , tylko nie wiem jaką żywotność ma taki stycznik Question
ile lat ten stycznik może wytrzymać ?
czy jak wezmę mocniejszy stycznik to wytrzyma on dłużej ?

Wiem że gra nie warta świeczki , ale robię to tylko dlatego żeby mieć święty spokój z moimi ,,marudami ,,
Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Joined: 16 Jun 2007
Posts: 7106
Location: Warszawa

Post#20 31 Dec 2008 00:25   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


td998 wrote:

Wiem że gra nie warta świeczki , ale robię to tylko dlatego żeby mieć święty spokój z moimi ,,marudami ,,
Very Happy


A powiedz jak do tej pory Twoi "maruderzy" wyłączali prąd?

Są styczniki które pracują kilkanaście lat bez przerwy np. w szr-ach w adm i nic im nie jest ale czasem bywa, że i po miesiącu trzeba wymienić i to ten z górnej półki. Na to reguły nie ma.

Akrzy74 wrote:
Czyli tzw. wyłącznik przeciwpożarowy- najlepiej zamykany na klucz

No pewnie, bo jak przyjdą złodzieje to pierwsze co zrobią to ukradną wyłącznik Wink W końcu nowy no nie?

Helpful message? + -

Back to top
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Jun 2007
Posts: 240
Location: eŁDeZet

Post#21 31 Dec 2008 11:43   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


W takim razie najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie stycznika tak jak to rysowałem wcześniej, ale...
Akrzy74 wrote:
zastosuj taki, który w stanie beznapięciowym /wyłączonym/ będzie miał styki zwarte. Wychodząc z domu, będziesz go załączał- czyli wyłączał zasilanie /rozwierał/. Wyeliminujesz w ten sposób sytuację, w której brak jednej fazy spowoduje zanik napięcia w całym budynku, oraz stycznik nie będzie tak długo pracował kiedy będziecie w domu- czyli większość życia dziadków Very Happy oraz stycznika /cewki/


Nie jest to też co prawda rozwiązanie idealne, ale ma swoje plusy. W tym wypadku nie musisz przenosić całej rozdzielnicy. Stycznik możesz umieścić na strychu, a jedynie sterowanie od niego (przyciski) przenieść tam gdzie chcesz. Czyli gdzieś koło drzwi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik
Page 1 of 1
Similar topics
Odcięcie prądu w gniazdku przez wyłącznik prądu (8)
problem: włącznik/wyłącznik urządzeń przez LPT (2)
Wyłącznik główny prądu. Wyłącznik Schneidera +micrologic 5.0 (5)
połączenie dwóch zasilaczy LED przez włącznik bezdotykowy - pali włącznik (13)
Włącznik/wyłącznik czasowy 12 V (10)
Wyłącznik\\włącznik termiczny (5)
Włącznik i Wyłącznik czasowy POMOCY !!! (8)
Włącznik/wyłącznik impulsem 12V (2)
Włącznik i wyłącznik czasowy 12V (3)
wyłącznik/włącznik po impulsie elektrycznym (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl topic RSS feed