Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
td998
Level 8
Location: kamienna
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Post rating: 1
td998
Level 8
Post#1 28 Dec 2008 16:08  Topic author   

Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Witam
Chciałbym zrobić sobie główny włącznik /wyłącznik prądu za pomocą przycisku przy drzwiach wejściowych w domu ,żeby wychodząc lub wchodząc do domu , jednym przyciskiem można było wyłączyć lub włączyć całą instalację , ponieważ szafkę z bezpiecznikami posiadam na strychu (stary domek)
chodzi mi o włącznik elektroniczny na zasadzie jakiegoś przekaźnika a nie zwykły hebel . Proszą o dokładne nazwy potrzebnych mi materiałów .lub linki do artykułów na ten temat
ps. posiadam skrzynkę na esy

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
owenpe
Level 16
Location: eŁDeZet
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 239
Helped: 10
Post rating: 1
owenpe
Level 16
Post#2 28 Dec 2008 17:11    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


W takim wypadku najprościej wrzucić tam stycznik i dorobić sterowanie do niego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sharp
Zasłużony dla elektroda
Location: Wągrowiec
Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4626
Helped: 564
Post rating: 85
sharp
Zasłużony dla elektroda
Post#3 28 Dec 2008 17:28    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Przekaźnik bistabilny (np. PB301 Legranda) - wychodząc wciskasz przycisk-prąd wyłączasz, wchodząc - wciskasz ten sam przycisk-prąd włączasz.
Zastanowiłeś się, co z np. lodówką>

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9700
Helped: 374
Post rating: 417
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#4 28 Dec 2008 18:36Helpful post    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


A o jakich prądach mówimy? Co to za domek, ile chcesz przeznaczyć na to kasy. Pytanie o lodówkę już padło ja dorzucę jeszcze alarm zasilanie bramy wjazdowej itp.

Najprostsze rozwiązanie to stycznik sterowany wyłącznikiem.

Helpful post? + 0
Back to top
owenpe
Level 16
Location: eŁDeZet
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 239
Helped: 10
Post rating: 1
owenpe
Level 16
Post#5 28 Dec 2008 21:16    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Niezależnie od "ilości" prądu stycznik i tak jest najprostszym rozwiązaniem

Helpful post? + 0
Back to top
td998
Level 8
Location: kamienna
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Post rating: 1
td998
Level 8
Post#6 28 Dec 2008 21:24  Topic author   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Jest to instalacja 3 fazowa z zabezpieczeniem głównym 25A
instalacja w domku jest bez puszkowa , wszystkie kable są ładnie opisane (który do czego) , więc ze znalezieniem lodówki i innych potrzebnych urządzeń nie ma problemu
proszę o doradzenie jakiegoś przekaźnika który wyłączał by
wszystkie trzy fazy , najlepiej by było żeby można było włączać jednym włącznikiem a wyłączać innym(jeden włącznik tylko do włączania a 2 tylko do wyłączania). Odnośnie kasy to , chciałbym zrobić to raz a dobrze więc liczę się z kosztami wszystkie esy w skrzynce są legranda więc wydaje mi się że dość porządne i ja też nie chciałbym odstawić chały

Dodano po 2 [minuty]:

Helpful post? + 0
Back to top
owenpe
Level 16
Location: eŁDeZet
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 239
Helped: 10
Post rating: 1
owenpe
Level 16
Post#7 28 Dec 2008 22:37Helpful post    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


No to akurat pod stycznik te 3 fazy:) Do tego 2 przyciski (jeden na załączenie i drugi na wyłączenie) do sterowania stycznikiem i po problemie. Oczywiście stycznik musi być ze stykiem pomocniczym NO. Jakbyś potrzebował schemat, to daj znać:)

A z tą lodówką to nie chodzi o jej znalezienie, tylko o to, że jak wyłączysz zasilanie całego domku, to i padnie Ci lodówka.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
td998
Level 8
Location: kamienna
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Post rating: 1
td998
Level 8
Post#8 28 Dec 2008 22:57  Topic author   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe wrote:
No to akurat pod stycznik te 3 fazy:) Do tego 2 przyciski (jeden na załączenie i drugi na wyłączenie) do sterowania stycznikiem i po problemie. Oczywiście stycznik musi być ze stykiem pomocniczym NO. Jakbyś potrzebował schemat, to daj znać:)

A z tą lodówką to nie chodzi o jej znalezienie, tylko o to, że jak wyłączysz zasilanie całego domku, to i padnie Ci lodówka.




:D
Proszę o polecenie mi takiego stycznika z asortymentu najlepiej Legranda
no i oczywiście o schemat też poproszę :D
ja znalazłem taki ale nie wiem czy będzie się nadawał
STYCZNIKI SM 300
http://www.legrand.pl/pl/scrip...eviewMultiPhoto.asp?P=442&L=EN
ps.
A z tą lodówką to chodziło mi o to że nie problem ją znaleźć i podłączyć przed tym stycznikiem żeby cały czas chodziła :)

Helpful post? + 0
Back to top
owenpe
Level 16
Location: eŁDeZet
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 239
Helped: 10
Post rating: 1
owenpe
Level 16
Post#9 28 Dec 2008 23:44Helpful post    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Z asortymentu legranda: SM 340 230-4Z
Tu masz link do katalogów:
http://www.e-catalogue.legrandelectric.com/scripts/e-catalogue_legrand/show.asp?CONTOUR=POLOGNE. Wybierasz aparaturę modułową i rozdzielnicę:)

Dodano po 18 [minuty]:

Co do schematu:
Gółwny włącznik /wyłącznik ,  prądu przez przekaźnik
Tak na szybko w paincie go narysowałem, więc jakość nie najlepsza:) Ale to co trzeba widać. W skrócie: masz zabezpieczenie główne Q i ono zostaje, za nim wpinasz stycznik K i dopiero za nim wszystkie odpływy (symbolicznie to narysowałem jako eski F1-F3), F4, to ta nieszczęsna lodówka i wszystko inne czego nie chcesz wyłączać. Reszta to sterowanie stycznikiem, S1 - załącz i S2 - wyłącz.
Wszystko, pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
td998
Level 8
Location: kamienna
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Post rating: 1
td998
Level 8
Post#10 29 Dec 2008 00:39  Topic author   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe wrote:
Z asortymentu legranda: SM 340 230-4Z
Tu masz link do katalogów:
http://www.e-catalogue.legrandelectric.com/scripts/e-catalogue_legrand/show.asp?CONTOUR=POLOGNE. Wybierasz aparaturę modułową i rozdzielnicę:)

Dodano po 18 [minuty]:

Co do schematu:
Gółwny włącznik /wyłącznik ,  prądu przez przekaźnik
Tak na szybko w paincie go narysowałem, więc jakość nie najlepsza:) Ale to co trzeba widać. W skrócie: masz zabezpieczenie główne Q i ono zostaje, za nim wpinasz stycznik K i dopiero za nim wszystkie odpływy (symbolicznie to narysowałem jako eski F1-F3), F4, to ta nieszczęsna lodówka i wszystko inne czego nie chcesz wyłączać. Reszta to sterowanie stycznikiem, S1 - załącz i S2 - wyłącz.
Wszystko, pozdro

Dziękuję za bardzo szybką i wyczerpującą odpowiedź
:D
Temat można zamknąć
:D

Helpful post? + 0
Back to top
owenpe
Level 16
Location: eŁDeZet
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 239
Helped: 10
Post rating: 1
owenpe
Level 16
Post#11 29 Dec 2008 10:09    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Tylko tak się zastanawiam nad sensem tego wszystkiego:) Bo pewnie masz w domu jakąś wieże, dvd, zegarek elektroniczny i inne gadżety. Jeśli teraz wyłączysz im zasilanie, to po każdym włączeniu będziesz musiał je ustawiać. Na dłuższą metę może to być nieco upierdliwe. Zawsze możesz to wszystko wrzucić w te obwody, z których nie zdejmujesz napięcia, ale za chwile może się okazać, że jest ich więcej. I wtedy powstanie pytanie po co ta cała zabawa? :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
td998
Level 8
Location: kamienna
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Post rating: 1
td998
Level 8
Post#12 29 Dec 2008 10:54  Topic author   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe wrote:
Tylko tak się zastanawiam nad sensem tego wszystkiego:) Bo pewnie masz w domu jakąś wieże, dvd, zegarek elektroniczny i inne gadżety. Jeśli teraz wyłączysz im zasilanie, to po każdym włączeniu będziesz musiał je ustawiać. Na dłuższą metę może to być nieco upierdliwe. Zawsze możesz to wszystko wrzucić w te obwody, z których nie zdejmujesz napięcia, ale za chwile może się okazać, że jest ich więcej. I wtedy powstanie pytanie po co ta cała zabawa? :)


Racja to jest problem ,tylko w tej całej zabawie chodzi o moich dziadków
są to osoby starsze i są przyzwyczajeni do wyłączania prądu przy wychodzeniu z domu :| tak już się nauczyli i już tego nie da rady zmienić
Więc wydaje mi się że to jest całkiem niezły pomysł

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9700
Helped: 374
Post rating: 417
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#13 29 Dec 2008 21:37    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Mi też ten pomysł nie bardzo się podoba. Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu. Ponadto sterowanie stycznika powinno być zwykłym rozłącznikiem a nie za pomocą podtrzymania. W razie wahnięcia sieci stycznik zgubi zasilanie. Oczywiście są specjalne układy do podtrzymania chwilowego napięcia ale to następna rzecz która może się popsuć i komplikuje ten wynalazek.

Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?

Helpful post? + 0
Back to top
td998
Level 8
Location: kamienna
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Post rating: 1
td998
Level 8
Post#14 30 Dec 2008 17:24  Topic author   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Łukasz-O wrote:
Mi też ten pomysł nie bardzo się podoba. Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu. Ponadto sterowanie stycznika powinno być zwykłym rozłącznikiem a nie za pomocą podtrzymania. W razie wahnięcia sieci stycznik zgubi zasilanie. Oczywiście są specjalne układy do podtrzymania chwilowego napięcia ale to następna rzecz która może się popsuć i komplikuje ten wynalazek.

Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?


:|
To ja już nie wiem co mam robić :?:


Quote:
,,,Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?,,,



Główna rozdzielnia znajduje się na schodach do strychu , bo to jest
stary domek i chyba kiedyś tak robili :/ (kable ze słupa tam właśnie się łączą z budynkiem i tam jest skrzynka .
Nie wiem dlaczego przy modernizacji instalacji tego nie zmienili , dziadkowie nie pamiętają
Quote:
Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu.

To może podłonczyć przed stycznikiem automatyczny przełoncznik faz ?
:?:
Proszę o podpowiedzi i ewentualnie schematy

Helpful post? + 0
Back to top
jurekN
Level 22
Location: Zamość
Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Helped: 33
Post rating: 9
jurekN
Level 22
Post#15 30 Dec 2008 17:36    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Ale se skomplikowałeś może jeszcze czujnik ruchu żeby włączał instalację.

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9700
Helped: 374
Post rating: 417
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#16 30 Dec 2008 21:27Helpful post    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Ja najchętniej doradził bym zmianę położenia układu pomiarowego ( ewentualnie również przyłącza i złącza ) a rozdzielnię elektryczną zamieścił przy wejściu do budynku. Wtedy rozłącznikiem odcinasz zasilanie i po krzyku. Ewentualnie wydzielasz osobny bezpiecznik na obwody które nie mogą pozostać bez zasilania.
Swoją drogą kto odłącza teraz zasilanie przed wyjściem z domu - to już nie te czasy.
Nie oszukujmy się albo wyłączać wszystko albo nic. w Twojej sytuacji i tak będzie napięcie w niektórych obwodach no i "groźba pożaru lub zwarcia" jak to starsi ludzie mówią. Trzeba było przede wszystkim o tym myśleć przed modernizacją instalacji i wymianą rozdzielni a nie teraz.
Pomimo, rozumiem i wiem co to jest mentalność ludzi starszych :|

Jeśli jednak się upierasz to są dwa rozwiązania:
- gorsze ale tańsze i łatwiejsze w wykonaniu to tak jak radziłem stycznik odcinający ale sterowany rozłącznikiem a nie przyciskami załącz wyłącz ( tak po chłopsku ).

-zdecydowanie lepsze ale bardzo kosztowne w porównaniu do pierwszego sposobu to przedłużyć linie zasilającą od zabezpieczenia głównego zalicznikowego do miejsca tam gdzie ma być rozłącznik zasilania i z powrotem wrócić do rozdzielni mieszkaniowej. Rozłącznik musi oczywiście być przystosowany do odłączania prądów roboczych " rzeczywistych" dla Twojego domku ;)

To dwa półśrodki, które ja widzę siedząc teraz przed komputerem, moja rada to zaproś elektryka niech zobaczy to wszystko w realu i wyceni. Sam się za to nie bierz bo tylko bidy i kłopotu sobie narobisz.

Prywatnie od siebie to gra niewarta świeczki.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
owenpe
Level 16
Location: eŁDeZet
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 239
Helped: 10
Post rating: 1
owenpe
Level 16
Post#17 30 Dec 2008 21:43    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Tu się całkowicie zgodzę z przedmówcą. Gra nie warta świeczki. Nakombinujesz się tylko niepotrzebnie, a i tak w rezultacie część domku będzie zasilona. Jak dla mnie to będzie taka sztuka dla sztuki. Ale to tylko moje zdanie...

Helpful post? + 0
Back to top
td998
Level 8
Location: kamienna
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 11
Post rating: 1
td998
Level 8
Post#18 30 Dec 2008 23:47  Topic author   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


tak sobie teraz myślę że chyba lepiej będzie zrobić tak jak piszecie
czyli przenieść całą skrzynkę na dół , tylko nie wiem co na to powiedzą dziadkowie :/ troszkę kurzu to dla nich horror :/
więc nie wiem czy się na to zgodzą :|

Osobiście podoba mi się pomysł ze stycznikiem , tylko nie wiem jaką żywotność ma taki stycznik :?:
ile lat ten stycznik może wytrzymać ?
czy jak wezmę mocniejszy stycznik to wytrzyma on dłużej ?

Wiem że gra nie warta świeczki , ale robię to tylko dlatego żeby mieć święty spokój z moimi ,,marudami ,,
:D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9700
Helped: 374
Post rating: 417
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#19 31 Dec 2008 00:25    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


td998 wrote:

Wiem że gra nie warta świeczki , ale robię to tylko dlatego żeby mieć święty spokój z moimi ,,marudami ,,
:D


A powiedz jak do tej pory Twoi "maruderzy" wyłączali prąd?

Są styczniki które pracują kilkanaście lat bez przerwy np. w szr-ach w adm i nic im nie jest ale czasem bywa, że i po miesiącu trzeba wymienić i to ten z górnej półki. Na to reguły nie ma.

Akrzy74 wrote:
Czyli tzw. wyłącznik przeciwpożarowy- najlepiej zamykany na klucz

No pewnie, bo jak przyjdą złodzieje to pierwsze co zrobią to ukradną wyłącznik ;) W końcu nowy no nie?

Helpful post? + 0
Back to top
klonas
Level 9
Joined: 08 Feb 2008
Posts: 12
klonas
Level 9
Post#20 14 Jan 2016 23:26    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Trochę odkopię temat. A można zrobić załącznik radiowy/zbliżeniowy? Ktoś widział takie rozwiązanie?. Bez wciskania, coś na zasadzie karty hotelowej ale na czujnik przy kluczach. Pastylka taka.

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9700
Helped: 374
Post rating: 417
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#21 14 Jan 2016 23:33    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


klonas wrote:
Trochę odkopię temat. A można zrobić załącznik radiowy/zbliżeniowy? Ktoś widział takie rozwiązanie?. Bez wciskania, coś na zasadzie karty hotelowej ale na czujnik przy kluczach. Pastylka taka.

Można, tylko po co?

PS.
Załącznik.

Helpful post? + 0
Back to top
CYRUS2
Level 26
Location: Warszawa
Joined: 02 Aug 2015
Posts: 1006
Helped: 34
Post rating: 29
CYRUS2
Level 26
Post#22 16 Jan 2016 17:16    

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


klonas wrote:
Trochę odkopię temat. A można zrobić załącznik radiowy/zbliżeniowy? Ktoś widział takie rozwiązanie?.
Nie widzę problemu - natychmiast ci to zrobię.
Drogą radiową.
klonas wrote:
/zbliżeniowy? Ktoś widział takie rozwiązanie? Bez wciskania, coś na zasadzie karty hotelowej ale na czujnik przy kluczach.Pastylka taka.
Nie widzę problemu - na pastylkę i kartę.
Tyko zdecyduj się drogą radiowa,czy na pastylkę.
Mogą być nawet obydwie opcje.
Jest jedyny problem - masz kasę na taki kaprys ?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik
Page 1 of 1

Similar topics to gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik

Odcięcie prądu w gniazdku przez wyłącznik prądu (8)
problem: włącznik/wyłącznik urządzeń przez LPT (2)
Wyłącznik główny prądu. Wyłącznik Schneidera +micrologic 5.0 (5)
połączenie dwóch zasilaczy LED przez włącznik bezdotykowy - pali włącznik (13)
Włącznik/wyłącznik czasowy 12 V (10)
Wyłącznik\\włącznik termiczny (5)
Włącznik i Wyłącznik czasowy POMOCY !!! (8)
Włącznik/wyłącznik impulsem 12V (2)
Włącznik i wyłącznik czasowy 12V (3)
wyłącznik/włącznik po impulsie elektrycznym (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops