Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik
Autor
Wiadomość
td998
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 10
Miasto: kamienna

Post#1 Post autora tematu 28 Gru 2008 17:08   

Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Witam
Chciałbym zrobić sobie główny włącznik /wyłącznik prądu za pomocą przycisku przy drzwiach wejściowych w domu ,żeby wychodząc lub wchodząc do domu , jednym przyciskiem można było wyłączyć lub włączyć całą instalację , ponieważ szafkę z bezpiecznikami posiadam na strychu (stary domek)
chodzi mi o włącznik elektroniczny na zasadzie jakiegoś przekaźnika a nie zwykły hebel . Proszą o dokładne nazwy potrzebnych mi materiałów .lub linki do artykułów na ten temat
ps. posiadam skrzynkę na esy
Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#2 28 Gru 2008 18:11   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


W takim wypadku najprościej wrzucić tam stycznik i dorobić sterowanie do niego.
Powrót do góry
   
sharp
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 4021
Miasto: Wągrowiec

Post#3 28 Gru 2008 18:28   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Przekaźnik bistabilny (np. PB301 Legranda) - wychodząc wciskasz przycisk-prąd wyłączasz, wchodząc - wciskasz ten sam przycisk-prąd włączasz.
Zastanowiłeś się, co z np. lodówką>
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 5805
Miasto: Warszawa

Post#4 28 Gru 2008 19:36pomocny post - solucja   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


A o jakich prądach mówimy? Co to za domek, ile chcesz przeznaczyć na to kasy. Pytanie o lodówkę już padło ja dorzucę jeszcze alarm zasilanie bramy wjazdowej itp.

Najprostsze rozwiązanie to stycznik sterowany wyłącznikiem.
Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#5 28 Gru 2008 22:16   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Niezależnie od "ilości" prądu stycznik i tak jest najprostszym rozwiązaniem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2008 22:16   





Powrót do góry
   
td998
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 10
Miasto: kamienna

Post#6 Post autora tematu 28 Gru 2008 22:24   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Jest to instalacja 3 fazowa z zabezpieczeniem głównym 25A
instalacja w domku jest bez puszkowa , wszystkie kable są ładnie opisane (który do czego) , więc ze znalezieniem lodówki i innych potrzebnych urządzeń nie ma problemu
proszę o doradzenie jakiegoś przekaźnika który wyłączał by
wszystkie trzy fazy , najlepiej by było żeby można było włączać jednym włącznikiem a wyłączać innym(jeden włącznik tylko do włączania a 2 tylko do wyłączania). Odnośnie kasy to , chciałbym zrobić to raz a dobrze więc liczę się z kosztami wszystkie esy w skrzynce są legranda więc wydaje mi się że dość porządne i ja też nie chciałbym odstawić chały

Dodano po 2 [minuty]:
Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#7 28 Gru 2008 23:37pomocny post - solucja   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


No to akurat pod stycznik te 3 fazy:) Do tego 2 przyciski (jeden na załączenie i drugi na wyłączenie) do sterowania stycznikiem i po problemie. Oczywiście stycznik musi być ze stykiem pomocniczym NO. Jakbyś potrzebował schemat, to daj znać:)

A z tą lodówką to nie chodzi o jej znalezienie, tylko o to, że jak wyłączysz zasilanie całego domku, to i padnie Ci lodówka.
Powrót do góry
   
td998
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 10
Miasto: kamienna

Post#8 Post autora tematu 28 Gru 2008 23:57   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe napisał:
No to akurat pod stycznik te 3 fazy:) Do tego 2 przyciski (jeden na załączenie i drugi na wyłączenie) do sterowania stycznikiem i po problemie. Oczywiście stycznik musi być ze stykiem pomocniczym NO. Jakbyś potrzebował schemat, to daj znać:)

A z tą lodówką to nie chodzi o jej znalezienie, tylko o to, że jak wyłączysz zasilanie całego domku, to i padnie Ci lodówka.




:D
Proszę o polecenie mi takiego stycznika z asortymentu najlepiej Legranda
no i oczywiście o schemat też poproszę :D
ja znalazłem taki ale nie wiem czy będzie się nadawał
STYCZNIKI SM 300
http://www.legrand.pl/pl/scripts/pl/publigen/content/templates/previewMultiPhoto.asp?P=442&L=EN
ps.
A z tą lodówką to chodziło mi o to że nie problem ją znaleźć i podłączyć przed tym stycznikiem żeby cały czas chodziła :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2008 23:57   





Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#9 29 Gru 2008 00:44pomocny post - solucja   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Z asortymentu legranda: SM 340 230-4Z
Tu masz link do katalogów:
http://www.e-catalogue.legrandelectric.com/scripts/e-catalogue_legrand/show.asp?CONTOUR=POLOGNE. Wybierasz aparaturę modułową i rozdzielnicę:)

Dodano po 18 [minuty]:

Co do schematu:
Gółwny włącznik /wyłącznik ,  prądu przez przekaźnik
Tak na szybko w paincie go narysowałem, więc jakość nie najlepsza:) Ale to co trzeba widać. W skrócie: masz zabezpieczenie główne Q i ono zostaje, za nim wpinasz stycznik K i dopiero za nim wszystkie odpływy (symbolicznie to narysowałem jako eski F1-F3), F4, to ta nieszczęsna lodówka i wszystko inne czego nie chcesz wyłączać. Reszta to sterowanie stycznikiem, S1 - załącz i S2 - wyłącz.
Wszystko, pozdro
Powrót do góry
   
td998
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 10
Miasto: kamienna

Post#10 Post autora tematu 29 Gru 2008 01:39   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe napisał:
Z asortymentu legranda: SM 340 230-4Z
Tu masz link do katalogów:
http://www.e-catalogue.legrandelectric.com/scripts/e-catalogue_legrand/show.asp?CONTOUR=POLOGNE. Wybierasz aparaturę modułową i rozdzielnicę:)

Dodano po 18 [minuty]:

Co do schematu:
Gółwny włącznik /wyłącznik ,  prądu przez przekaźnik
Tak na szybko w paincie go narysowałem, więc jakość nie najlepsza:) Ale to co trzeba widać. W skrócie: masz zabezpieczenie główne Q i ono zostaje, za nim wpinasz stycznik K i dopiero za nim wszystkie odpływy (symbolicznie to narysowałem jako eski F1-F3), F4, to ta nieszczęsna lodówka i wszystko inne czego nie chcesz wyłączać. Reszta to sterowanie stycznikiem, S1 - załącz i S2 - wyłącz.
Wszystko, pozdro

Dziękuję za bardzo szybką i wyczerpującą odpowiedź
:D
Temat można zamknąć
:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2008 01:39   





Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#11 29 Gru 2008 11:09   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Tylko tak się zastanawiam nad sensem tego wszystkiego:) Bo pewnie masz w domu jakąś wieże, dvd, zegarek elektroniczny i inne gadżety. Jeśli teraz wyłączysz im zasilanie, to po każdym włączeniu będziesz musiał je ustawiać. Na dłuższą metę może to być nieco upierdliwe. Zawsze możesz to wszystko wrzucić w te obwody, z których nie zdejmujesz napięcia, ale za chwile może się okazać, że jest ich więcej. I wtedy powstanie pytanie po co ta cała zabawa? :)
Powrót do góry
   
td998
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 10
Miasto: kamienna

Post#12 Post autora tematu 29 Gru 2008 11:54   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


owenpe napisał:
Tylko tak się zastanawiam nad sensem tego wszystkiego:) Bo pewnie masz w domu jakąś wieże, dvd, zegarek elektroniczny i inne gadżety. Jeśli teraz wyłączysz im zasilanie, to po każdym włączeniu będziesz musiał je ustawiać. Na dłuższą metę może to być nieco upierdliwe. Zawsze możesz to wszystko wrzucić w te obwody, z których nie zdejmujesz napięcia, ale za chwile może się okazać, że jest ich więcej. I wtedy powstanie pytanie po co ta cała zabawa? :)


Racja to jest problem ,tylko w tej całej zabawie chodzi o moich dziadków
są to osoby starsze i są przyzwyczajeni do wyłączania prądu przy wychodzeniu z domu :| tak już się nauczyli i już tego nie da rady zmienić
Więc wydaje mi się że to jest całkiem niezły pomysł
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 5805
Miasto: Warszawa

Post#13 29 Gru 2008 22:37   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Mi też ten pomysł nie bardzo się podoba. Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu. Ponadto sterowanie stycznika powinno być zwykłym rozłącznikiem a nie za pomocą podtrzymania. W razie wahnięcia sieci stycznik zgubi zasilanie. Oczywiście są specjalne układy do podtrzymania chwilowego napięcia ale to następna rzecz która może się popsuć i komplikuje ten wynalazek.

Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?
Powrót do góry
   
td998
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 10
Miasto: kamienna

Post#14 Post autora tematu 30 Gru 2008 18:24   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Łukasz-O napisał:
Mi też ten pomysł nie bardzo się podoba. Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu. Ponadto sterowanie stycznika powinno być zwykłym rozłącznikiem a nie za pomocą podtrzymania. W razie wahnięcia sieci stycznik zgubi zasilanie. Oczywiście są specjalne układy do podtrzymania chwilowego napięcia ale to następna rzecz która może się popsuć i komplikuje ten wynalazek.

Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?


:|
To ja już nie wiem co mam robić :?:


Cytat:
,,,Dlaczego główna rozdzielnia jest na strychu?,,,



Główna rozdzielnia znajduje się na schodach do strychu , bo to jest
stary domek i chyba kiedyś tak robili :/ (kable ze słupa tam właśnie się łączą z budynkiem i tam jest skrzynka .
Nie wiem dlaczego przy modernizacji instalacji tego nie zmienili , dziadkowie nie pamiętają
Cytat:
Pamiętaj, że brak fazy która akurat steruje cewką spowoduje ciemność w całym domu.

To może podłonczyć przed stycznikiem automatyczny przełoncznik faz ?
:?:
Proszę o podpowiedzi i ewentualnie schematy
Powrót do góry
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 570
Miasto: Zamość

Post#15 30 Gru 2008 18:36   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Ale se skomplikowałeś może jeszcze czujnik ruchu żeby włączał instalację.
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 5805
Miasto: Warszawa

Post#16 30 Gru 2008 22:27pomocny post - solucja   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Ja najchętniej doradził bym zmianę położenia układu pomiarowego ( ewentualnie również przyłącza i złącza ) a rozdzielnię elektryczną zamieścił przy wejściu do budynku. Wtedy rozłącznikiem odcinasz zasilanie i po krzyku. Ewentualnie wydzielasz osobny bezpiecznik na obwody które nie mogą pozostać bez zasilania.
Swoją drogą kto odłącza teraz zasilanie przed wyjściem z domu - to już nie te czasy.
Nie oszukujmy się albo wyłączać wszystko albo nic. w Twojej sytuacji i tak będzie napięcie w niektórych obwodach no i "groźba pożaru lub zwarcia" jak to starsi ludzie mówią. Trzeba było przede wszystkim o tym myśleć przed modernizacją instalacji i wymianą rozdzielni a nie teraz.
Pomimo, rozumiem i wiem co to jest mentalność ludzi starszych :|

Jeśli jednak się upierasz to są dwa rozwiązania:
- gorsze ale tańsze i łatwiejsze w wykonaniu to tak jak radziłem stycznik odcinający ale sterowany rozłącznikiem a nie przyciskami załącz wyłącz ( tak po chłopsku ).

-zdecydowanie lepsze ale bardzo kosztowne w porównaniu do pierwszego sposobu to przedłużyć linie zasilającą od zabezpieczenia głównego zalicznikowego do miejsca tam gdzie ma być rozłącznik zasilania i z powrotem wrócić do rozdzielni mieszkaniowej. Rozłącznik musi oczywiście być przystosowany do odłączania prądów roboczych " rzeczywistych" dla Twojego domku ;)

To dwa półśrodki, które ja widzę siedząc teraz przed komputerem, moja rada to zaproś elektryka niech zobaczy to wszystko w realu i wyceni. Sam się za to nie bierz bo tylko bidy i kłopotu sobie narobisz.

Prywatnie od siebie to gra niewarta świeczki.
Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#17 30 Gru 2008 22:43   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


Tu się całkowicie zgodzę z przedmówcą. Gra nie warta świeczki. Nakombinujesz się tylko niepotrzebnie, a i tak w rezultacie część domku będzie zasilona. Jak dla mnie to będzie taka sztuka dla sztuki. Ale to tylko moje zdanie...
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6580
Miasto: Wielkopolska

Post#18 30 Gru 2008 22:52pomocny post - solucja   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


td998- Jeśli już uparłeś się na ten stycznik, to zastosuj taki, który w stanie beznapięciowym /wyłączonym/ będzie miał styki zwarte. Wychodząc z domu, będziesz go załączał- czyli wyłączał zasilanie /rozwierał/. Wyeliminujesz w ten sposób sytuację, w której brak jednej fazy spowoduje zanik napięcia w całym budynku, oraz stycznik nie będzie tak długo pracował kiedy będziecie w domu- czyli większość życia dziadków :D oraz stycznika /cewki/
Ja bym bardziej obstawał przy "hebelku", czyli tak jak wspomniał kol. Łukasz-O
Cytat:
zdecydowanie lepsze ale bardzo kosztowne w porównaniu do pierwszego sposobu to przedłużyć linie zasilającą od zabezpieczenia głównego zalicznikowego do miejsca tam gdzie ma być rozłącznik zasilania i z powrotem wrócić do rozdzielni mieszkaniowej. Rozłącznik musi oczywiście być przystosowany do odłączania prądów roboczych " rzeczywistych" dla Twojego domku Wink

Czyli tzw. wyłącznik przeciwpożarowy- najlepiej zamykany na klucz :D
Powrót do góry
   
td998
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 10
Miasto: kamienna

Post#19 Post autora tematu 31 Gru 2008 00:47   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


tak sobie teraz myślę że chyba lepiej będzie zrobić tak jak piszecie
czyli przenieść całą skrzynkę na dół , tylko nie wiem co na to powiedzą dziadkowie :/ troszkę kurzu to dla nich horror :/
więc nie wiem czy się na to zgodzą :|

Osobiście podoba mi się pomysł ze stycznikiem , tylko nie wiem jaką żywotność ma taki stycznik :?:
ile lat ten stycznik może wytrzymać ?
czy jak wezmę mocniejszy stycznik to wytrzyma on dłużej ?

Wiem że gra nie warta świeczki , ale robię to tylko dlatego żeby mieć święty spokój z moimi ,,marudami ,,
:D
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 5805
Miasto: Warszawa

Post#20 31 Gru 2008 01:25   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


td998 napisał:

Wiem że gra nie warta świeczki , ale robię to tylko dlatego żeby mieć święty spokój z moimi ,,marudami ,,
:D


A powiedz jak do tej pory Twoi "maruderzy" wyłączali prąd?

Są styczniki które pracują kilkanaście lat bez przerwy np. w szr-ach w adm i nic im nie jest ale czasem bywa, że i po miesiącu trzeba wymienić i to ten z górnej półki. Na to reguły nie ma.

Akrzy74 napisał:
Czyli tzw. wyłącznik przeciwpożarowy- najlepiej zamykany na klucz

No pewnie, bo jak przyjdą złodzieje to pierwsze co zrobią to ukradną wyłącznik ;) W końcu nowy no nie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Gru 2008 01:25   





Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#21 31 Gru 2008 12:43   

Re: Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik


W takim razie najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie stycznika tak jak to rysowałem wcześniej, ale...
Akrzy74 napisał:
zastosuj taki, który w stanie beznapięciowym /wyłączonym/ będzie miał styki zwarte. Wychodząc z domu, będziesz go załączał- czyli wyłączał zasilanie /rozwierał/. Wyeliminujesz w ten sposób sytuację, w której brak jednej fazy spowoduje zanik napięcia w całym budynku, oraz stycznik nie będzie tak długo pracował kiedy będziecie w domu- czyli większość życia dziadków :D oraz stycznika /cewki/


Nie jest to też co prawda rozwiązanie idealne, ale ma swoje plusy. W tym wypadku nie musisz przenosić całej rozdzielnicy. Stycznik możesz umieścić na strychu, a jedynie sterowanie od niego (przyciski) przenieść tam gdzie chcesz. Czyli gdzieś koło drzwi.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Gółwny włącznik /wyłącznik , prądu przez przekaźnik
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Włącznik/wyłącznik impulsem 12V (2)
Włącznik i Wyłącznik czasowy POMOCY !!! (8)
Przewody włącznik - przekaźnik (7)
Wyłącznikwłącznik termiczny (5)
Włącznik/wyłącznik czasowy 12 V (10)
Wyłącznik główny prądu. Wyłącznik Schneidera +micrologic 5.0 (5)
problem: włącznik/wyłącznik urządzeń przez LPT (2)
Włącznik i wyłącznik czasowy 12V (3)
wyłącznik/włącznik po impulsie elektrycznym (7)
wyłącznik krańcowy + przekaźnik (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.114 seconds

elektroda.pl temat RSS