Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.
Author
Message
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#1 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 13:18   

Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Cześć wam. Mam taki problem. Dostałem ten livebox od TP, no i chciałem podłączyć tą telewizje. W instrukcji pisze żebym podłączył dekoder z liveboxem kablem Ethernet. Tylko że livebox tego kabla nie widzi. Kabel jest na 100% dobry. Może ktoś wie jak się z tym uporać? Z góry dzięki. [/b]

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2008 13:18   





Back to top
   
-emwu-
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 05 Nov 2005
Posts: 95
Location: z Przyszłości

Post#2 29 Dec 2008 13:42   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


witam,
męczyłem się z tym w sobotę ;/
mi zadziałało dopiero gdy WYŁĄCZYŁEM w panelu sterowania LiveBoxa usługę TV przez ADSL, bo inaczej tak jak tobie ciągle wywalało komunikat o braku podłączenia kablem ethernet.
Zaloguj się na LB (192.168.1.1 user pass) i zmień tam to ustawienie TV przez ADSL, LB zrobi restart, poczekaj chwile, zrób restart tego śmiesznego tunera i powinno załapać.
Powodzenia!

Helpful message? + -

Back to top
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#3 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 18:30   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Też to robiłem, tylko jak to robię to pod spodem jest komunikat:
Uwaga: Do żółtego gniazda Ethernet nie jest podłączony żaden kabel (dla jasności kabel jest w gnieździe Razz ).
Robiłem to co mówisz kilka razy i za każdym razem to samo. Pokombinuje jeszcze tu w ustawieniach, może coś źle zainstalowałem.... Question

Helpful message? + -

Back to top
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374

Post#4 29 Dec 2008 20:58   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A z TV korzystasz przez zestaw satelitarny czy poprzez łącze ADSL ?

Helpful message? + -

Back to top
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#5 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 22:13   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


No satelitę mam do tego Neutral

Helpful message? + -

Back to top
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374

Post#6 29 Dec 2008 22:53   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A próbowałeś podłączać tuner przez to czerwone gniazdo ethernet? Bo żółte służy do odbioru tv poprzez ADSL i tak jest domyślnie ustawione. Żeby poprzez to gniazdo łączyć się z netem trzeba wyłączyć odpowiednią opcję w panelu konfiguracyjnym (jak napisał kolega -emwu-).

Z tego co wiem to tuner wymaga liveboxa tylko do połączenia z netem w celu pobrania konfiguracji dla siebie, natomiast odbiór tv odbywa się normalnie poprzez satelitę.
Rozumiem że z liveboxem jest wszystko ok tzn jest synchronizacja i jest połączenie z internetem ?
Dlatego spróbuj połączyć tuner przez to czerwone gniazdo. Napisz jak Ci poszło.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2008 22:53   





Back to top
   
patryk_mirek
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 351
Location: Breslau

Post#7 30 Dec 2008 01:24   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


markonedj wrote:
Z tego co wiem to tuner wymaga liveboxa tylko do połączenia z netem w celu pobrania konfiguracji dla siebie, natomiast odbiór tv odbywa się normalnie poprzez satelitę.

Za przeproszeniem - co ty p...olisz? z jakiej satelity?
"tuner" wymaga liveboxa jako źródła sygnału -obraz jest przesyłany bodajże w formie strumienia mpeg2, a to o czym piszesz to mi wygląda na sharing (a my nie o tym mówimy)

Z tego co pamiętam to w liveboksie są dwa gniazdka:
ethernet i do tunera -pamiętam tylko tyle, że raz podłączalem taki zestaw, udało mi się ale ile ja się z tym namęczyłem...

Co do kabla - może to głupio zabrzmi... ale podłącz kabel odwrotnie (zamień miejscami końcówki) poza tym zwróć uwagę jakim kablem łączysz -bo kabel może być prosty lub skrosowany - i oba mogą być poprawne elektrycznie...

Anyway -najlepiej jest podłączać kable, które dostałeś wraz z zestawem z liveboksem.
ponadto przejrzyj dokładnie instrukcję - jeśli dobrze pamiętam to właśnie dało się wyłączyć odbiór tv przez adsl i drugi port był używalny jak zwykły port ethernet, pod który można podpiąć np komputer - może właśnie tak jest u Ciebie?

Helpful message? + -

Back to top
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374

Post#8 30 Dec 2008 17:43   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Ale kolega nerwowy jest Very Happy

Jeśli odbiór tv nie odbywa się poprzez satelitę to po co ją dodają do zestawu Question I dlaczego kolega rakietaskate ją dostał. Chyba nie dla tego że mają zapas w magazynach:D Więc co Ty p***lisz ExclamationQuestion
Tu masz dokładny opis z czego się składa ten zestaw NEO & TV

Jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Dec 2008 17:43   





Back to top
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#9 Post from the author of the topic 30 Dec 2008 19:14   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Przez te drugie gniazdo też nie działa. Ale wiecie co podejrzewam. Może w mój region albo do mnie (nie wiem jak to działa) nie został wysłany sygnał, i satelita go nie odbiera i przez kabel nie przepływają żadne informacje no i livebox go nie widzi. Trochę takie dziwne myślenie, ale zadzwonię do tego ich serwisu i spytam czy ten sygnał na pewno jest do mnie wysłany.

Helpful message? + -

Back to top
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374

Post#10 30 Dec 2008 20:00   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


To nie do końca tak jak myślisz.

Sygnał ADSL do Ciebie przychodzi z centrali albo jakiejś szafy wyniesionej (ONU) po linii telefonicznej - tak jak przy zwykłej neostradzie. Jeśli zostałeś skrosowany na odpowiedni port na DSLAM to po podłączeniu kompa do liveboxa powinien Ci hulac net. To jest tak jak przy liveboxie na neostradzie !.
Natomiast sygnał tv odbierasz tak jak zwykłą satelitę. Tuner potrzebuje połączenia z netem nie do odbioru tv tylko do pobierania konfiguracji, aktualizowania softu itp.

Po prostu w niektórych rejonach Polski infrastruktura tp (kable) jest w zbyt kiepskim stanie i zbyt słaba żeby puszczac TV po linii telefonicznej to wymyślili że dadzą abonentowi satelitę z tunerem (do odbioru tv) i modem (do łączenia się z netem) żeby przeciętny kowalski mógł korzystac jednocześnie z internetu i telewizji cyfrowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk_mirek
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 351
Location: Breslau

Post#11 31 Dec 2008 09:52   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A to w takim razie przepraszam - ja się spotkałem jedynie z takim 'tunerem' który ssie sygnał tv przez adsl'a a o innych nawet nie słyszałem.

ps. Może być jeszcze trzecia możliwość
Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś w promocji dodawali zestaw cyfry+ do neostrady i może dalej tak robią w niektórych regionach?
(ale po co wtedy łączenie tunera z liveboksem jak do tunera zazwyczaj kartę się wkłada i to wystarczy...)

Helpful message? + -

Back to top
   
ciastex
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 19 Aug 2004
Posts: 594
Location: Kraków

Post#12 01 Jan 2009 11:17   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


po podpięciu satelity do żółtego portu odpowiednio skonfigurowanego albo do prtu czerwonego powinien pojawić się TEST i ściągać sie aktualizacja dekodera z internetu. co sie pojawia na ekranie TV ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz6
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 05 Dec 2007
Posts: 241
Location: Wieś

Post#13 01 Jan 2009 11:24   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A dzwonili do ciebie że usługa jest aktywna? bo po kupnie oni po kilku dniach uaktywniają to dopiero i wtedy można go instalować.Wciśnij kilka razy naprzemian niebieski i żółty przycisk na pilocie i zobaczczy jest tam Ip bramy liveboxa

Helpful message? + -

Back to top
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#14 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 14:16   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


No w tv pisze że kabel nie jest podłączony do liveboxa, w komputerze tak samo. Ale nikt do mnie nie dzwonił i mi nie mówił, że coś uaktywnili, czy to konieczne? Bez sygnału livebox może nie widzieć kabla?

Helpful message? + -

Back to top
   
534631
Removed





Post#15 02 Jan 2009 11:05   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Sprobuj podłączyc ten livebox i dekoder kablem USB,
NA dekoderze pod wejsciem Ethernet jest usb, jest ono w tej samej ramce co ethernet i podpisana jest Livebox, czyli mozna USB, na liveboxie tez znajdziesz usb, tylko bedziesz musial miec kabel usb z dwustronna wtyczka.

Helpful message? + -

Back to top
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#16 Post from the author of the topic 02 Jan 2009 14:09   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Ale livebox i dekoder są daleko =] Zresztą takich rzeczy nie podłącza się raczej USB, USB ma chyba mały przepływ tych danych. Zresztą nie robią takich długich kabli USB (6m). Pisze wyraźnie że dekoder musi być podłączony kablem ETHERNET.

Helpful message? + -

Back to top
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374

Post#17 02 Jan 2009 16:02   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


rakietaskate wrote:
Bez sygnału livebox może nie widzieć kabla?


Bez sygnału jakiego ADSL czy satelitarnego Question Bo jeśli chodzi o sygnał ADSL, livebox powinien widziec kabel od tunera. Livebox to tylko router z modemem, więc nie potrzebuje sygnału z sieci WAN żeby widziec urządzenia (tuner) podłączone do jego sieci lokalnej.

A jeśli masz na myśli sygnał satelitarny to może to byc ta przyczyna, że nie działa. Aczkolwiek to są tylko moje przypuszczenia, więc nie chciałbym się zbytnio w tej kwestii wypowiadac Very Happy

A co do głównego problemu w tym temacie, to jak napisał patryk_mirek:

sprawdź dobrze kabel którym łączysz tuner i livebox

P.S. Tak w ogóle, to masz aktywne połączenie z internetem przez liveboxa Question

Helpful message? + -

Back to top
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#18 Post from the author of the topic 02 Jan 2009 18:34   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Połączenie satelitarne. Kabel jest dobry. Livebox podłączony do internetu.

Helpful message? + -

Back to top
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
Location: Bedlno

Post#19 Post from the author of the topic 04 Jan 2009 13:04   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Hahahaha.... Very HappySłuchajcie ;] Dzwoniłem do tego całego TP. Nie uwierzycie. Powiedzieli mi że nie mają mojej umowy, mają mnie w komputerze ale kurier ni oddał im umowy i nie wysłali do nas jakiegoś sygnału. Co to jest?Question Moim zdaniem mogli mi coś przynajmniejniej powiedzieć.Exclamation Nie wiem czy to przez to tego kabla nie widać, ale myślę że to może być to. Coraz bardziej nie lubię tej całej Telekomunikacji Polskiej. Crying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jan 2009 13:04   





Back to top
   
marioen
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 10 Nov 2012
Posts: 1
Location: głzy

Post#20 10 Nov 2012 10:00   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


-emwu- chodzi o to żeby zmienic z ADSL (Za pośrednictwem sieci telefonicznej) na
FTTH (Za pośrednictwem sieci światłowodowej)??????

Dodano po 21 [minuty]:

dodam że moje menu LB jest białe z szara górą nie tak jak tu http://www.orange.pl/kid,4002234823,id,4002235283,title,konfiguracja-modemu-Livebox,helparticle.html

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.
Page 1 of 1
Similar topics
Telewizja z liveboxa do komputera (1)
Telewizja TP - jak ominąć liveboxa (8)
telewizja bez Liveboxa - nie działa VOD (6)
Problem z instalacją Liveboxa (7)
problem z wejsciem do liveboxa (6)
Problem z instalacją liveboxa (4)
Problem z instalacją liveboxa (2)
problem z hasłem na liveboxa neostrada tp (2)
Problem z połączeniem LiveBoxa z Ovislink WL-5460AP po WI-FI (2)
d-link dwl g650+ problem z połączeniem do liveboxa (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed