Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.
Autor
Wiadomość
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#1 Post autora tematu 29 Gru 2008 14:18   

Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Cześć wam. Mam taki problem. Dostałem ten livebox od TP, no i chciałem podłączyć tą telewizje. W instrukcji pisze żebym podłączył dekoder z liveboxem kablem Ethernet. Tylko że livebox tego kabla nie widzi. Kabel jest na 100% dobry. Może ktoś wie jak się z tym uporać? Z góry dzięki. [/b]
Powrót do góry
   
-emwu-
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 95
Miasto: z Przyszłości

Post#2 29 Gru 2008 14:42   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


witam,
męczyłem się z tym w sobotę ;/
mi zadziałało dopiero gdy WYŁĄCZYŁEM w panelu sterowania LiveBoxa usługę TV przez ADSL, bo inaczej tak jak tobie ciągle wywalało komunikat o braku podłączenia kablem ethernet.
Zaloguj się na LB (192.168.1.1 user pass) i zmień tam to ustawienie TV przez ADSL, LB zrobi restart, poczekaj chwile, zrób restart tego śmiesznego tunera i powinno załapać.
Powodzenia!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2008 14:42   





Powrót do góry
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#3 Post autora tematu 29 Gru 2008 19:30   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Też to robiłem, tylko jak to robię to pod spodem jest komunikat:
Uwaga: Do żółtego gniazda Ethernet nie jest podłączony żaden kabel (dla jasności kabel jest w gnieździe :P ).
Robiłem to co mówisz kilka razy i za każdym razem to samo. Pokombinuje jeszcze tu w ustawieniach, może coś źle zainstalowałem.... :?:
Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 372

Post#4 29 Gru 2008 21:58   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A z TV korzystasz przez zestaw satelitarny czy poprzez łącze ADSL ?
Powrót do góry
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#5 Post autora tematu 29 Gru 2008 23:13   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


No satelitę mam do tego :|
Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 372

Post#6 29 Gru 2008 23:53   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A próbowałeś podłączać tuner przez to czerwone gniazdo ethernet? Bo żółte służy do odbioru tv poprzez ADSL i tak jest domyślnie ustawione. Żeby poprzez to gniazdo łączyć się z netem trzeba wyłączyć odpowiednią opcję w panelu konfiguracyjnym (jak napisał kolega -emwu-).

Z tego co wiem to tuner wymaga liveboxa tylko do połączenia z netem w celu pobrania konfiguracji dla siebie, natomiast odbiór tv odbywa się normalnie poprzez satelitę.
Rozumiem że z liveboxem jest wszystko ok tzn jest synchronizacja i jest połączenie z internetem ?
Dlatego spróbuj połączyć tuner przez to czerwone gniazdo. Napisz jak Ci poszło.
Powrót do góry
   
patryk_mirek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 351
Miasto: Breslau

Post#7 30 Gru 2008 02:24   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


markonedj napisał:
Z tego co wiem to tuner wymaga liveboxa tylko do połączenia z netem w celu pobrania konfiguracji dla siebie, natomiast odbiór tv odbywa się normalnie poprzez satelitę.

Za przeproszeniem - co ty p...olisz? z jakiej satelity?
"tuner" wymaga liveboxa jako źródła sygnału -obraz jest przesyłany bodajże w formie strumienia mpeg2, a to o czym piszesz to mi wygląda na sharing (a my nie o tym mówimy)

Z tego co pamiętam to w liveboksie są dwa gniazdka:
ethernet i do tunera -pamiętam tylko tyle, że raz podłączalem taki zestaw, udało mi się ale ile ja się z tym namęczyłem...

Co do kabla - może to głupio zabrzmi... ale podłącz kabel odwrotnie (zamień miejscami końcówki) poza tym zwróć uwagę jakim kablem łączysz -bo kabel może być prosty lub skrosowany - i oba mogą być poprawne elektrycznie...

Anyway -najlepiej jest podłączać kable, które dostałeś wraz z zestawem z liveboksem.
ponadto przejrzyj dokładnie instrukcję - jeśli dobrze pamiętam to właśnie dało się wyłączyć odbiór tv przez adsl i drugi port był używalny jak zwykły port ethernet, pod który można podpiąć np komputer - może właśnie tak jest u Ciebie?
Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 372

Post#8 30 Gru 2008 18:43   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Ale kolega nerwowy jest :D

Jeśli odbiór tv nie odbywa się poprzez satelitę to po co ją dodają do zestawu :?: I dlaczego kolega rakietaskate ją dostał. Chyba nie dla tego że mają zapas w magazynach:D Więc co Ty p***lisz :!::?:
Tu masz dokładny opis z czego się składa ten zestaw NEO & TV

Jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.
Powrót do góry
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#9 Post autora tematu 30 Gru 2008 20:14   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Przez te drugie gniazdo też nie działa. Ale wiecie co podejrzewam. Może w mój region albo do mnie (nie wiem jak to działa) nie został wysłany sygnał, i satelita go nie odbiera i przez kabel nie przepływają żadne informacje no i livebox go nie widzi. Trochę takie dziwne myślenie, ale zadzwonię do tego ich serwisu i spytam czy ten sygnał na pewno jest do mnie wysłany.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2008 20:14   





Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 372

Post#10 30 Gru 2008 21:00   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


To nie do końca tak jak myślisz.

Sygnał ADSL do Ciebie przychodzi z centrali albo jakiejś szafy wyniesionej (ONU) po linii telefonicznej - tak jak przy zwykłej neostradzie. Jeśli zostałeś skrosowany na odpowiedni port na DSLAM to po podłączeniu kompa do liveboxa powinien Ci hulac net. To jest tak jak przy liveboxie na neostradzie !.
Natomiast sygnał tv odbierasz tak jak zwykłą satelitę. Tuner potrzebuje połączenia z netem nie do odbioru tv tylko do pobierania konfiguracji, aktualizowania softu itp.

Po prostu w niektórych rejonach Polski infrastruktura tp (kable) jest w zbyt kiepskim stanie i zbyt słaba żeby puszczac TV po linii telefonicznej to wymyślili że dadzą abonentowi satelitę z tunerem (do odbioru tv) i modem (do łączenia się z netem) żeby przeciętny kowalski mógł korzystac jednocześnie z internetu i telewizji cyfrowej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2008 21:00   





Powrót do góry
   
patryk_mirek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 351
Miasto: Breslau

Post#11 31 Gru 2008 10:52   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A to w takim razie przepraszam - ja się spotkałem jedynie z takim 'tunerem' który ssie sygnał tv przez adsl'a a o innych nawet nie słyszałem.

ps. Może być jeszcze trzecia możliwość
Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś w promocji dodawali zestaw cyfry+ do neostrady i może dalej tak robią w niektórych regionach?
(ale po co wtedy łączenie tunera z liveboksem jak do tunera zazwyczaj kartę się wkłada i to wystarczy...)
Powrót do góry
   
ciastex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sie 2004
Posty: 595
Miasto: Kraków

Post#12 01 Sty 2009 12:17   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


po podpięciu satelity do żółtego portu odpowiednio skonfigurowanego albo do prtu czerwonego powinien pojawić się TEST i ściągać sie aktualizacja dekodera z internetu. co sie pojawia na ekranie TV ?
Powrót do góry
   
Łukasz6
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 242
Miasto: Wieś

Post#13 01 Sty 2009 12:24   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


A dzwonili do ciebie że usługa jest aktywna? bo po kupnie oni po kilku dniach uaktywniają to dopiero i wtedy można go instalować.Wciśnij kilka razy naprzemian niebieski i żółty przycisk na pilocie i zobaczczy jest tam Ip bramy liveboxa
Powrót do góry
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#14 Post autora tematu 01 Sty 2009 15:16   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


No w tv pisze że kabel nie jest podłączony do liveboxa, w komputerze tak samo. Ale nikt do mnie nie dzwonił i mi nie mówił, że coś uaktywnili, czy to konieczne? Bez sygnału livebox może nie widzieć kabla?
Powrót do góry
   
534631
Gość





Post#15 02 Sty 2009 12:05   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Sprobuj podłączyc ten livebox i dekoder kablem USB,
NA dekoderze pod wejsciem Ethernet jest usb, jest ono w tej samej ramce co ethernet i podpisana jest Livebox, czyli mozna USB, na liveboxie tez znajdziesz usb, tylko bedziesz musial miec kabel usb z dwustronna wtyczka.
Powrót do góry
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#16 Post autora tematu 02 Sty 2009 15:09   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Ale livebox i dekoder są daleko =] Zresztą takich rzeczy nie podłącza się raczej USB, USB ma chyba mały przepływ tych danych. Zresztą nie robią takich długich kabli USB (6m). Pisze wyraźnie że dekoder musi być podłączony kablem ETHERNET.
Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 372

Post#17 02 Sty 2009 17:02   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


rakietaskate napisał:
Bez sygnału livebox może nie widzieć kabla?


Bez sygnału jakiego ADSL czy satelitarnego :?: Bo jeśli chodzi o sygnał ADSL, livebox powinien widziec kabel od tunera. Livebox to tylko router z modemem, więc nie potrzebuje sygnału z sieci WAN żeby widziec urządzenia (tuner) podłączone do jego sieci lokalnej.

A jeśli masz na myśli sygnał satelitarny to może to byc ta przyczyna, że nie działa. Aczkolwiek to są tylko moje przypuszczenia, więc nie chciałbym się zbytnio w tej kwestii wypowiadac :D

A co do głównego problemu w tym temacie, to jak napisał patryk_mirek:

sprawdź dobrze kabel którym łączysz tuner i livebox

P.S. Tak w ogóle, to masz aktywne połączenie z internetem przez liveboxa :?:
Powrót do góry
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#18 Post autora tematu 02 Sty 2009 19:34   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Połączenie satelitarne. Kabel jest dobry. Livebox podłączony do internetu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2009 19:34   





Powrót do góry
   
rakietaskate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 8
Miasto: Bedlno

Post#19 Post autora tematu 04 Sty 2009 14:04   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


Hahahaha.... :DSłuchajcie ;] Dzwoniłem do tego całego TP. Nie uwierzycie. Powiedzieli mi że nie mają mojej umowy, mają mnie w komputerze ale kurier ni oddał im umowy i nie wysłali do nas jakiegoś sygnału. Co to jest?:?: Moim zdaniem mogli mi coś przynajmniejniej powiedzieć.:!: Nie wiem czy to przez to tego kabla nie widać, ale myślę że to może być to. Coraz bardziej nie lubię tej całej Telekomunikacji Polskiej. :cry:
Powrót do góry
   
marioen
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Lis 2012
Posty: 1
Miasto: głzy

Post#20 10 Lis 2012 11:00   

Re: Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.


-emwu- chodzi o to żeby zmienic z ADSL (Za pośrednictwem sieci telefonicznej) na
FTTH (Za pośrednictwem sieci światłowodowej)??????

Dodano po 21 [minuty]:

dodam że moje menu LB jest białe z szara górą nie tak jak tu http://www.orange.pl/kid,4002234823,id,4002235283,title,konfiguracja-modemu-Livebox,helparticle.html
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Telewizja z Liveboxa-problem z podłączeniem.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Telewizja z liveboxa do komputera (1)
Telewizja TP - jak ominąć liveboxa (8)
telewizja bez Liveboxa - nie działa VOD (6)
Problem z instalacją Liveboxa (7)
problem z wejsciem do liveboxa (6)
Problem z instalacją liveboxa (4)
Problem z instalacją liveboxa (2)
problem z hasłem na liveboxa neostrada tp (2)
Problem z połączeniem LiveBoxa z Ovislink WL-5460AP po WI-FI (2)
d-link dwl g650+ problem z połączeniem do liveboxa (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS