Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

problem ze strojeniem anteny


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> problem ze strojeniem anteny
Author
Message
piter23b
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 33
Location: wałbrzych

Post#1 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 16:06   

problem ze strojeniem anteny


witam wiem ze bylo mnostwo na temat strojenia anten ale nie znalazlem nic co by pomoglo w moim przypadku
nie moge zestroic anteny
co mam:
antena sirio(nie znam modelu nie jest napisane) magnesowka o dlugosci bata 150cm
cb-tti 770
reflektometr cb-master swr-30
dlugosc przewodu antenowego 265cm
na kanalach 1,20,40 swr nie schodzi ponizej 10
regolacja stroika nic nie daje
znalazlem w garazu bat o dlugosci 1m skrocilem do 88cm i na 1 kanale swr ma 1 a na 40 kanale 1,5 czyli w granicach normy
czy jest cos co moge zrobic zeby uzywac ten dluzszy bat (150cm a nie 88 cm) dluzszy ponoc lepszy i ladniej wyglada:)
moze mi ktos cos doradzic co by tu zrobic
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2008 16:06   





Back to top
   
jedeus
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 25 May 2007
Posts: 160
Location: Białystok

Post#2 29 Dec 2008 16:55   

Re: problem ze strojeniem anteny


Witam
Jezeli ma sie dobra skrzynke antenowa to dlugosc anteny nie gra roli Wink Tak na powarznie to dlugosc bata zalezy od typu anteny (1/4, 1/2, 5/8 ...) a nie od tego czy wyglada ladnie czy nie. Dlugosc fali na 27 MHz to ok. 11 m. Z tego wynika, ze antena o dl. 1/4 fali powinna miec 2,8 m, a 5/8 ok. 7 m. Tobie nalblizej jest do 1/8 fali tj. ok. 1,4 m. Zreszta juz gdzies bylo na ten temat na forum.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
piter23b
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 33
Location: wałbrzych

Post#3 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 17:03   

Re: problem ze strojeniem anteny


no tak ale chodzi o to ze antene sirio kupilem z batem 150cm i nie moge jej zesrtoic a jak wsadzilem krotki bat to jest ok przeaciez nie bede cial nowej anteny

Helpful message? + -

Back to top
   
BartekJ
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 22 Apr 2008
Posts: 38
Location: częstochowa

Post#4 29 Dec 2008 17:06   

Re: problem ze strojeniem anteny


Najprościej było by kupić nowy bat... Ale raczej to sprawa ciężka do kupienia... Proponuję więc : Rozebrać kostkę elektrotechniczną ( taką co używa się do łączenia ze sobą przewodów ) czyli wyciągnąć ze zbiorczej listewki jedną rureczkę wraz ze śrubkami, następnie końcówkę bata anteny ( istniejącego ) i końcówkę jakiegoś drutu ( może być obcięty kawałek innego bata ) wkładamy w rureczkę na wylot tak żeby wystawały z jej końców po ok 3 mm każdego z drutów i następnie skręcamy wszystko dwoma oryginalnymi śrubkami . Średnicę rureczki należy tak dobrać aby zmieściły się jednocześnie w niej dwa baty. Połączenie trzyma całkiem dobrze, ale nie zaszkodzi sprawdzić co jakiś czas czy sie śrubki nie luzują. Pozdrawiam gorąco !!! I życzę szczęśliwego nowego roku !

Helpful message? + -

Back to top
   
radiolatarnia
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 10 Apr 2008
Posts: 262
Location: Kraków

Post#5 29 Dec 2008 17:45   

Re: problem ze strojeniem anteny


Aby zastosować dłuższy bat musisz zmniejszyć indukcyjność cewki. W praktyce oznacza to ujmowanie uzwojenia. Można to obliczyć ale osobiście nie mam żadnej pomocy w postaci wzoru ani programu. Można to zrobić eksperymentalnie ujmując 2-3 mm od strony pręta ale to już mniej fachowa metoda i można czasami za dużo obciąć.

Helpful message? + -

Back to top
   
piter23b
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 33
Location: wałbrzych

Post#6 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 17:58   

Re: problem ze strojeniem anteny


moze mi ktos napisac dlaczego tak jest skoro antena jest sprzedawana przez producenta to powinna dzialac i chyba nie powinno sie nic grzebac przy cewce
tak mi sie wydaje
ale dzieki wszystkim za info

Helpful message? + -

Back to top
   
jedeus
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 25 May 2007
Posts: 160
Location: Białystok

Post#7 29 Dec 2008 18:00   

Re: problem ze strojeniem anteny


Witam
Moze antena jest sprzedawana na zasadzie "Zrob to sam" Wink
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
piter23b
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 33
Location: wałbrzych

Post#8 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 18:05   

Re: problem ze strojeniem anteny


nie wierze zeby to bylo na zasadzie "zrob to sam" sirio to raczej nie byle jaka firma

Helpful message? + -

Back to top
   
radiolatarnia
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 10 Apr 2008
Posts: 262
Location: Kraków

Post#9 29 Dec 2008 18:52   

Re: problem ze strojeniem anteny


Pytałeś
Quote:
co moge zrobic zeby uzywac ten dluzszy bat (150cm a nie 88 cm) dluzszy ponoc lepszy i ladniej wyglada:)
moze mi ktos cos doradzic co by tu zrobic
co należy zrobić więc padła odpowiedz.
Oczywiście antena powinna się stroić przy długości fabrycznej.
Nie zapominaj że miejsce gdzie stroisz antenę ma bezpośredni wpływ na wynik pomiaru. być może miejsce zamontowania anteny wymuszało tą długość . Napisz czy stroiłeś ją w garaży czy na samochodzie bo nie jest to bez znaczenia. Czasami zdarzają sie jakieś wadliwe egzemplarze które trafiają do sprzedaży. Inna rzecz że być może ktoś celowo zamienił bat przed sprzedażą
Quote:
dluzszy ponoc lepszy i ladniej wyglada:)

Helpful message? + -

Back to top
   
piter23b
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 33
Location: wałbrzych

Post#10 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 19:05   

Re: problem ze strojeniem anteny


antene stroiłem na dachu samochodu duza powierzchnia bo to samochod terenowy ustawiona na srodku dachu a pomiar robiony na dosc duzym pustym placu


Zgodnie z punktem 10.9 i 15 regulaminu, proszę, przed napisaniem kolejnego postu, poprawić ten post, oraz wszystkie poprzednie.
Użyj przycisku problem ze strojeniem anteny przed wysłaniem postu.
Nie kasować wpisu!.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2008 19:05   





Back to top
   
radiolatarnia
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 10 Apr 2008
Posts: 262
Location: Kraków

Post#11 29 Dec 2008 19:14   

Re: problem ze strojeniem anteny


Czyli prawidłowo , nadal nie da sie wykluczyć celowej zamiany promienników skoro nie możesz podać modelu anteny.

Helpful message? + -

Back to top
   
green33
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Sep 2003
Posts: 1721
Location: Pabianice/Łódź

Post#12 29 Dec 2008 20:21   

Re: problem ze strojeniem anteny


Sirio na magnesie wymaga naklejenia folii aluminiowej na magnes - pod gumową osłonę, bez tego stroi na 28 - 29 Mhz, na zwykłym reflektometrze możesz mieć wtedy takie odczyty ... ja zmieniłeś bat to najprawdopodobniej trafiłeś w miejsce gdzie ma to w okolicach 50 om... tylko SWR to nie wszystko ... każdemu mówię, że mogę mu w podstawę magnesówki wsadzić opornik 50 om ... no i co z tego, że SWR będzie 1.0 ? !

Folię masz naklejoną ?

Marcin

Helpful message? + -

Back to top
   
piter23b
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 33
Location: wałbrzych

Post#13 Post from the author of the topic 29 Dec 2008 21:30   

Re: problem ze strojeniem anteny


dokładnie jak mówisz folia jest naklejona od spodu

Helpful message? + -

Back to top
   
Vyzn-R
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 09 Sep 2006
Posts: 90
Location: Lipno

Post#14 29 Dec 2008 21:53   

Re: problem ze strojeniem anteny


Pądłacze sie do tematu. mam problem z antenką hustler, mianowicie SWR trzyma mi sie na poziomie 2,5-3 i na próbnym baciku musiałem go skrócić około 10cm zeby swr był na poziomie 1,1. Następnie rozkręciłem ja i jest tam oporniczek pomiędzy cewką a podstawą, tak to wygląda:
problem ze strojeniem anteny

Jak odlutowałem go to swr spadł z 2.5 na około 1,1 i niby mnie słychac dobrze... ale czy antenka nie przestroiła sie na inne pasmo? Bo nie wiem czy tak zostawić czy dla tych samych parametrów ciąć promiennik te 10cm? :-/

Helpful message? + -

Back to top
   
green33
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Sep 2003
Posts: 1721
Location: Pabianice/Łódź

Post#15 29 Dec 2008 21:55   

Re: problem ze strojeniem anteny


Niestety, to nie oporniczek ... to kondensator... brak elementarnej wiedzy z zakresu elektroniki prędzej czy później doprowadzi Cię do serwisu z uszkodzonym radiem ...
Zostaw ten element co był, zetnij antenę te 10 cm i jeśli SWR będzie poniżej 1.5 to zostaw... nie grzeb dalej, bo nie masz o tym pojęcia...

marcin

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2008 21:55   





Back to top
   
Vyzn-R
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 09 Sep 2006
Posts: 90
Location: Lipno

Post#16 29 Dec 2008 22:42   

Re: problem ze strojeniem anteny


Tfu, kondensatorek miało być Smile Myślę jedno a pisze drugie xD Mój błąd, tak to jest jak sie robi 10 rzeczy na raz, az mi wstyd teraz Smile Kondensatorek wrócił na miejsce bo przy dokładniejszym przebadaniu sprawy jednak różnica była znacząca i skrócenie baciku miało lepsze efekty Smile
To że brak mi wiedzy to wiem, jakby mi jej nie brakowało to bym nie zadawał tego pytania, a twoja odpowiedz tez by mogła byc bardziej rzeczowa i wypełniająca te moje braki Wink No chyba ze sam takie posiadasz i nie potrafisz rzeczowo i konkretnie odpowiedziec i mnie uświadomić. Wybacz ale odpowiedz w stylu wiem ale nie powiem mnie nie satysfakcjonuje, wiec bede drążył dalej, dlaczego tak sie dzieje ze przy wypięciu Kondzia SWR spada i nadawanie jest ok. Czyzby ten kondzio by do zawezania pasma? Wracając do promiennika to kurcze skracać go az ok 10 cm? Tyle to mi sie jeszcze nie zdarzyło... Neutral Max to był 1 cm, Ale może ktoś wcześniej juz majstrował przy zwojach cewki tej anteny Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
green33
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Sep 2003
Posts: 1721
Location: Pabianice/Łódź

Post#17 29 Dec 2008 23:04   

Re: problem ze strojeniem anteny


Dobra, jak to była tylko pomyłka przypadkowa to wybaczam Smile
Bo już się przeraziłem, że nie odróżniasz elementów... więc wtedy jakiekolwiek wskazówki są wręcz nie na miejscu i lepiej odesłać pytającego do serwisu ...

Z Hustlerem to zależny jaki chińczyk składał... z jakiej partii poszły kondensatory ... tam jest 180 pF, ale czasem mają napisane 181 a są np. 170 pF albo 190 pF i się biorą rozbieżności. Kilka razy widziałem Hustlery z przebitym kondensatorem i wstawiałem nowy i się okazywało, że trzeba ciąć z 5-7 cm. Więc jest OK. A poza tym Hustler jest fatalnie wykonany i to w zasadzie antena na jeden sezon ...

m.

Helpful message? + -

Back to top
   
Vyzn-R
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 09 Sep 2006
Posts: 90
Location: Lipno

Post#18 29 Dec 2008 23:17   

Re: problem ze strojeniem anteny


No taką odpowiedz to ja rozumie Very Happy

Co do jakości wykonania to nie mam wątpliwości ze jest kiepska, bo musiałem porobić wszystkie luty na nowo. No u mnie właśnie jest kondensatorek 181.
Czyli Cięcie bata na odcinku ok 5-7cm to często standard w nich i mogę śmiało ciachać? Smile Bo już się zmartwiłem ze z anteną jest coś nie tak chociaż pomierzyłem wszystko i posprawdzałem i wychodziło ze jest ok Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
green33
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Sep 2003
Posts: 1721
Location: Pabianice/Łódź

Post#19 29 Dec 2008 23:34   

Re: problem ze strojeniem anteny


W zależności od producenta ( bo kilka firm robi coś Hustlero podobnego ) i partii tnie się je od 1 cm do 8 cm... więc może masz taki bardzo krytyczny przypadek i 10 cm trzeba ...

Marcin

Helpful message? + -

Back to top
   
piter23b
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 33
Location: wałbrzych

Post#20 Post from the author of the topic 30 Dec 2008 17:00   

Re: problem ze strojeniem anteny


a możecie mi powiedzieć jak mogę sprawdzić antenke??
dopadłem antenkę sirio ml145 jednak kolega który mi ją dał mówił że nie da jej się zestroić podłączyłem do swojego sprzętu no i faktycznie nie da rady jej zestroić może mi ktoś doradzić jak mogę sprawdzić cewkę czy coś takiego?? nie jestem ekspertem ale z waszą pomocą pewnie dam radę to zrobić
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Vyzn-R
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 09 Sep 2006
Posts: 90
Location: Lipno

Post#21 07 Jan 2009 22:59   

Re: problem ze strojeniem anteny


odkopie bo pojawił sie problem... Jak stoje pod domem to słychać mnie w TV :-/ To chyba oznacza ze coś jest nie tak? Bo tego efektu raczej nie powinno byc? SWR mam na kanale nr 1 taki że nawet nie drgnie wskazóweczka, na 20 wskazuje 1, a na 40 1,2 Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
biker_xc
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 May 2007
Posts: 137

Post#22 21 Jan 2009 08:55   

Re: problem ze strojeniem anteny


Kolego piter23b proponuję byś przejrzał mój temat. 2 dni bujałem się z SWR a okazało się ze producent z*** sprawe. Strojenie w serwisie Feu Vert-a też niewiele dało - koleś zrobił to na odpierdziel tzn podlaczyl reflektometr posprawdzał i powiedział ze jest ok - wtedy nie miałem zielonego pojęcia co robi, a że działało czysto uznałem ze jest poprawnie zestrojone.
Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> problem ze strojeniem anteny
Page 1 of 1
Similar topics
Problem ze strojeniem anteny CB Sirio AS-100 (21)
Kłopot ze strojeniem anteny CB. (40)
Kłopoty ze strojeniem anteny bazowej CB (3)
Problem ze strojeniem TV SEG (5)
Problem ze strojeniem Panasonica (6)
Problem ze strojeniem Lemm AT 71 (5)
CB radio problem ze strojeniem (2)
problem ze strojeniem stacji skytronik (5)
TV Philips 14PT136A/00-problem ze strojeniem (6)
TV Clatronic 262DK problem ze strojeniem (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl topic RSS feed