| Author |
enzoparis Poziom 3

|
30 Dec 2008 00:36 Dwa kompy w firmie i subiekt GT |
|
|
|
Witam
Chciałbym do firmy wstawic drugiego kompa ponieważ mam dwa stoiska ( dwa magazyny jeden główny a drugi jako sklep). Aktualnie używam na jednym (magazyn głowny) kompa do fakturowania, księgowości i prowadzenia magazynu. Na tym stoisku jest tez kasa fiskalna nie połączona z tym komputerem i taka ma pozostać. Problem w tym że chce do tego komutera podłączyć drugi wraz z drukarka fiskalna na drugie stanowisko. Koputery beda działac na Subiekcie GT (ten pierwszy na takowym działa) i głównie chodzi mi o stany magazynowe zeby wzajemnie sie uzupełnialy. Czy wystarczy kablem i sieciówkami je połączyc, skonfigurować Winde i Subiekta?? Dodam że jako kasa fiskalna bedzie działać tylko ten drugi + ew. jakas mała laserówka do faktur. Nie potrzebuje żadnych drukarek sieciowych itp. Ten pierwszy dalej zostanie z oddzielna kasą. Czy potrzeba jakoś specjalnie windowsa konfigurować czy tylko tak jak do wymianu plików. Z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam i Wszystkim życzę Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku...
|
|
| Back to top |
|
 |
truposz.12 Poziom 9

|
30 Dec 2008 03:01 Re: Dwa kompy w firmie i subiekt GT |
|
|
|
witam
To nie jest takie proste w normalnym xp nie można zrobić tak żeby się uzupełniały na wzajem ale można się pokusić o sbrubowanie udostępnić w sieci ten program i uruchomić go na drugim i wtedy może by się zapisywało na obydwu ale nie jestem pewien
Drugim rozwiązaniem jest zainstalowanie na jednym windowsa server i połączyć do niego drugi komp i wtedy logować się na jednym koncie i można by było jednocześnie używać tego programu na dwóch kompach to na 99% działa bo robiliśmy to w szkole na notatniku na 2 kompach zalogowaliśmy sie na to samo konto i otworzyliśmy dokument tekstowy kolega pisał i zapisał to a ja na drugim weszłam i było to co zapisał jesli ja byłem w pliku i on coś zmienił i zapisał ja wziąłem otwórz plik i wybrałem ten i było zmienione
Moze pomogłem Pozd i szczęsliwego
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2008 03:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
abdenagof Poziom 18

|
30 Dec 2008 08:13 Re: Dwa kompy w firmie i subiekt GT |
|
|
|
witaj enzoparis, nie czytaj poprzedniego postu, nijak ma się on do rzeczywistości
do połączenia 2 komputerów wystarczy skrosowany kabel sieciowy i poustawianie adresów ip (tak jak do wymiany plików), cała reszta przedsięwzięcia zalezy tylko i wyłącznie od konfiguracji subiekta gt, windows i sieć jest tylko platformą dla subiekta
subiekt gt korzysta z bazy sql, na drugim komputerze zainstalujesz subiekta i podłączysz go do serwera bazodanowego na pierwszym kompie
co do drukarki sieciowej żaden problem aby takowa istniała przy tej konfigurracji :D
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
enzopage Poziom 5

|
30 Dec 2008 08:26 Re: Dwa kompy w firmie i subiekt GT |
|
|
|
Napisz jeszcze z jakiej wersji SQL-a korzysta ten Subiekt.
Jeśli z 2005 Express to musisz włączyć zdalne połączenia: http://support.microsoft.com/kb/914277
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2008 08:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
enzoparis Poziom 3

|
30 Dec 2008 10:24 Re: Dwa kompy w firmie i subiekt GT |
|
|
|
Super, dzieki za zainteresowanie sie tematem. Subiekt GT korzysta z SQL Server 2005 Express Edition, licencja samego subiekta jest na 3 stanowiska wiec bez problemu, natomiast ten express edition jest bez platny wiec wiadomo. Drukarki i tak musza być oddzielne na dwoch stanowskiach wiec nie ma potrzeby stawiania drukarki sieciowej. Zastanawiam sie tylko czy poradze sobie z konfiguracja subiekta ?!
|
|
| Back to top |
|
 |
enzoparis Poziom 3

|
15 Jan 2009 22:00 Re: Dwa kompy w firmie i subiekt GT |
|
|
|
Juz prawie wszystko jasne... Jakby ktoś chciał tak instalować to powiem ze instrukcja jest prosta: łaczymy dwa kompy krosem, konfigurujemy tak jak do wymiany plików, konfigurujemy sql-a, na jednym instalujemy subiekta normalnie (jak na samodzielne stanowisko) a na drugim jako klienta. przy pierwszym uruchomieniu subiekta na kliencie ustawiamy adres bazy "nazwa_serwera(kompa na którym jest baza)/INSERTGT" użytkownik domyślnie "sa" bez hasła i teoretycznie odpala.
Mam jednak inny problem. Komp na ktorym znajduje sie baza byl kiedys konfigurowany przez jakiegos "magika" i tak cos naustawial ze komp jest niewidzialny w sieci, wszystkie zapory firewall-e wylaczone i dalej nic, konfiguracja adresow napewno dobrze zrobiona bo na dwóch innych komputerach to ładnie smiga. Pojawia sie teraz pytanie:
Co w Windzie moze byc przestawione ze komp jest niewidoczny? Z gory dzieki za odp. Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2009 22:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
REGI Poziom 9

|
09 Mar 2009 12:03 Re: Dwa kompy w firmie i subiekt GT |
|
|
|
Sprawdz czy na obu kompach jest dodany protokoł sieciowy: udostępnianie sieciowe a następnie sprawdz czy kompy sa w tej samej grupie roboczej. Czesto po tych zmianch potrzebny jest restart i powinno smigac.
|
|
| Back to top |
|
 |