Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.
Autor
Wiadomość
stachc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 1604
Miasto: ŁAŃCUT

Post#1 Post autora tematu 30 Gru 2008 19:18   

Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam mam pytanie czy dekoder polsatu mini będzie współpracował z konwerterem monoblok chodzi o 13 i 19 stopni.Czy w nenu jest taka funkcja przestawienia ,czy jest możliwość ustawienia listy jeżeli tak to bardzo proszę o odpowiedz.
Powrót do góry
   
matzg
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 2274
Miasto: Zielona Góra (Siedlisko)

Post#2 30 Gru 2008 19:25pomocny post - solucja   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam ,TU znalazłem instrukcję obsługi .
Powrót do góry
   
stachc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 1604
Miasto: ŁAŃCUT

Post#3 Post autora tematu 30 Gru 2008 20:25   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Dziękuję za podpowiedz , czy Port DISEqC ustawić na Port 2 ? a satelita ? 15 strona instrukcji( możliwość jest jedna).
Powrót do góry
   
bogdanzieba
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1500
Miasto: Warszawa

Post#4 30 Gru 2008 20:47   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Chcesz Monoblocka założyć na czaszę Cyfrowego Polsatu czy masz jakąś większą?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2008 20:47   





Powrót do góry
   
stachc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 1604
Miasto: ŁAŃCUT

Post#5 Post autora tematu 30 Gru 2008 20:49   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Mam 105 cm.
Powrót do góry
   
bogdanzieba
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1500
Miasto: Warszawa

Post#6 30 Gru 2008 20:51   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


stachc napisał:
Mam 105 cm.



A to ładna antenka moim zdaniem Monoblock powinien zadziałać na tym dekoderku ale poczytaj jeszcze instrukcję.
Powrót do góry
   
matzg
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 2274
Miasto: Zielona Góra (Siedlisko)

Post#7 30 Gru 2008 21:26   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


stachc napisał:
Dziękuję za podpowiedz , czy Port DISEqC ustawić na Port 2 ? a satelita ? 15 strona instrukcji( możliwość jest jedna).

Musisz sprawdzić zacznij od HB port1,Astra port2 lub odwrotnie.
Powrót do góry
   
marko762
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 70
Miasto: Warszawa

Post#8 30 Gru 2008 22:26   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Monobloki z reguły dostosowane są do konkretnego rozmiaru czaszy antenowej. Czy współpraca z czaszą 105 będzie odpowiednia musi Pan ustalić na podstawie danych monobloka, producent powinien określić do jakich wymiarów może być stosowany.
Osobiście jestem zwolennikiem 2 konwerterów "zgranie" ich z czaszą zajmuje chwilę ale nie wymaga to przecież konieczności poprawek w przyszłości. Jednocześnie istnieje możliwość rozbudowy zestawu np na ASTRĘ 28,2°E.
Osobiście posiadam taką konfigurację na 3 satelity z przeł. 4 pozycyjnym.
Wracając do pytania posiadam samsunga "CP" DSB305, sprawdzałem osobiście Echostara 717A oraz stare wersje SAGEM-a i Thomsona. Wszystkie posiadają możliwość sterowania przełączników DiSEqC (pracowały z GOLDEDITION). Z pewnością i "mini" będzie pracował z takowym. Jeszcze jedna przewaga w porównaniu z monoblokiem to możliwość łatwej jego wymiany w przypadku niewłaściwej współpracy.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
bogdanzieba
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1500
Miasto: Warszawa

Post#9 30 Gru 2008 22:30   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Panie kolego marekbogdankaszyński a co jest ciekawego na ASTRA 28,2 E?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2008 22:30   





Powrót do góry
   
BeteNoire
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 30

Post#10 31 Gru 2008 09:27   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Monoblock bez problemu współpracuje z dekoderem Mini, wystarcza mu sygnał z anteny 80cm.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Gru 2008 09:27   





Powrót do góry
   
zxvt
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 203
Miasto: Warszawa

Post#11 31 Gru 2008 20:15   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


nie pamiętam jak jest teraz ale jeszcze krótki czas temu nie dostępna była opcja automatycznego wyszukiwania kanałów z innych satelit trzeba było wszystkie transpondery z astry wpisywać ręcznie
w nowszych modelach się da tylko nie wiem czy zależy to od modelu czy wersji oprogramowania
Powrót do góry
   
BeteNoire
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 30

Post#12 31 Gru 2008 20:22   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Soft dekodera Mini od tamtego czasu przeszedł 2 czy 3 aktualizacje. W instrukcji opcje oznaczone gwiazdką znaczyły: "Opcje dostępne w późniejszych wersjach oprogramowania".
Powrót do góry
   
marko762
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 70
Miasto: Warszawa

Post#13 01 Sty 2009 19:30   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


bogdanzieba napisał:
Panie kolego marekbogdankaszyński a co jest ciekawego na ASTRA 28,2 E?

Proponuję SATKURIER z dokładnym wykazem stacji.
Głównie brytyjskie programy dla dzieci, z logo ZONE..., kanały filmowe. BBC niestety nieodbieralne na antenach 90 cm (wiązki punktowe na Anglię).
Powrót do góry
   
tenap
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 3755

Post#14 01 Sty 2009 20:39   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Monoblok nie będzie pracował poprawnie z czaszą 105cm, zaprojektowany jest do czasz 85-90cm.
Powrót do góry
   
marko762
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 70
Miasto: Warszawa

Post#15 02 Sty 2009 17:55   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


tenap napisał:
Monoblok nie będzie pracował poprawnie z czaszą 105cm, zaprojektowany jest do czasz 85-90cm.

To już o tym pisałem by zaiteresowany Kolega zorientował się w posiadanym przez siebie egzemplarzu, może posiada jakiś model z szerszym rozstawem do takich anten jak 105cm.
Jak nie to pozostaje wymiana czaszy na odpowiednią lub rozwiazanie z zabudową do posiadanej anteny konwerterów z przełącznikiem osobno.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2009 17:55   





Powrót do góry
   
stachc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 1604
Miasto: ŁAŃCUT

Post#16 Post autora tematu 02 Sty 2009 18:48   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam ponownie .Zamontowałem inną czaszę 80cm polsat HD +Monoblock single i centralnie ustawiam na 13 E to widzi Sirius 4 4.8E, jeżeli zamienię miejscami na uchwycie nie widzi 19.2E , a jeżeli ustawię centralnie na astrę to mija lekko 13 stopni.Jeżeli przybliżę konwerter o 4 cm do czaszy to widzi 13 i 19,2 stopni ale sygnał jest słaby. Jaki typ konwertera trzeba zastosować , czy lepiej zastosować zeza ?
Powrót do góry
   
zxvt
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 203
Miasto: Warszawa

Post#17 02 Sty 2009 20:41   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


monoblok całkowicie wystarczy trzeba tylko poprawnie ustawić antene i konwerter
Powrót do góry
   
marko762
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 70
Miasto: Warszawa

Post#18 03 Sty 2009 12:32pomocny post - solucja   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


stachc napisał:
Witam ponownie .Zamontowałem inną czaszę 80cm polsat HD +Monoblock single i centralnie ustawiam na 13 E to widzi Sirius 4 4.8E, jeżeli zamienię miejscami na uchwycie nie widzi 19.2E , a jeżeli ustawię centralnie na astrę to mija lekko 13 stopni.Jeżeli przybliżę konwerter o 4 cm do czaszy to widzi 13 i 19,2 stopni ale sygnał jest słaby. Jaki typ konwertera trzeba zastosować , czy lepiej zastosować zeza ?

A co tu kombinować?!!!!
Monobloki ustawia się na satelitę "H-B 13°E", łapiąc w uchwyt anteny lewy konwerter tegoż monobloka (patrząc na niego od przodu). Jeżeli odbiór "H-B" jest prawidłowy, oczywiście należy prawidłowo skonfigurować sygnały DiSEqC w manu tunera, odbiór Astry 19,2°E powinien nastąpić niejako w sposób automatyczny.
W jaki sposób u Pana przy ustawieniu na 13°E widzi 4,8°E nie mam pojęcia, zapewne albo ma Pan źle ustawioną czaszę , albo jakaś częstotliwość z menu tunera dla Siriusa pokrywa się z tą z H-B.
Proponuję ponownie ustawić antenę, może Pan spróbować ustawić czszę przy pojedynczym konwerterze na "H-B", a w drugim etapie zamienić konwerter pojedynczy na monobloka i wówczas dokonać konfiguracji w menu tunera dla ODBIORU Z 2 SAT.
Powrót do góry
   
stachc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 1604
Miasto: ŁAŃCUT

Post#19 Post autora tematu 05 Sty 2009 17:26   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam ponownie , wina była po stronie konwertera wymieniłem w sklepie na inny od innego producenta i teraz widzi 13E i 19.2E. Problem jest jeszcze jest taki że muszę w chodzić w menu i przestawiać raz na H-B następnie na Astrę w zależności co chcę oglądać. Próbowałem wszystkie możliwe opcje w dekoderze MINI, czy ten dekoder nie nadaje się ?
Powrót do góry
   
marko762
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 70
Miasto: Warszawa

Post#20 05 Sty 2009 20:54   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Niech Pan dokładnie poczyta instrukcję, pkt dotyczący instalacji i ustawienia anteny.
http://www.cyfrowypolsat.pl/obrazki/rozne/dekoder_MINI_cyfrowego_polsatu_instrukcja_wyd3.pdf
Powodzenia
Powrót do góry
   
mao2
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 24 Paź 2005
Posty: 8

Post#21 27 Sty 2009 10:58   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Może ktoś zainteresowany tematem podpowie jak ustawić w dekoderze mini,żeby sygnał był jednocześnie z HB i Astry tzn.podłączyłem monoblock i kiedy wejde w ustawienia sygnał mam albo z HB albo z Astry.Nie mogę ustawić tak,zeby był jednocześnie z dwóch satelit.Próbowalem chyba już wszystkich ustawień w dekoderze i nic.
Powrót do góry
   
matzg
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 2274
Miasto: Zielona Góra (Siedlisko)

Post#22 27 Sty 2009 12:30   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam,włącz disaqC i ustaw porty disaqC...pod HB port1 pod Astre port2
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Samsung S305 Cyfrowy Polsat - brak "górnych" progr (3)
"Cyfrowy POLSAT" Jeden abonament, dwa telewizory. (6)
Cyfrowy Polsat - " Blad 01 Problem z karta" (6)
Polsat Cyfrowy + "N" na jednej czaszy (1)
Cyfrowy Polsat "Błąd 01" (5)
Cyfrowy Polsat - mini cyfrowy dekoder satelitarny - pilot. (1)
polsat cyfrowy pakiet mini (2)
Polsat Cyfrowy spalony dekoder MINI (3)
Panasonic TX-21JT1P "zgubił" TVP1 oraz Polsat (3)
Samsung DSB-S305G/Polsat-ile max. można "wydusić" (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS