Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


  Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> SAT Satellite Technology ->Polsat cyfrowy "mini"+monoblok. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
stachc
Level 29
Location: ŁAŃCUT
Joined: 06 May 2004
Posts: 1626
Helped: 212
Post rating: 14
stachc
Level 29
Post#1 30 Dec 2008 18:18  Topic author   

Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam mam pytanie czy dekoder polsatu mini będzie współpracował z konwerterem monoblok chodzi o 13 i 19 stopni.Czy w nenu jest taka funkcja przestawienia ,czy jest możliwość ustawienia listy jeżeli tak to bardzo proszę o odpowiedz.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matzg
Level 35
Location: Zielona Góra (Siedlisko)
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 2176
Helped: 302
Post rating: 35
matzg
Level 35
Post#2 30 Dec 2008 18:25Helpful post    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam ,TU znalazłem instrukcję obsługi .

Helpful post? + 0
Back to top
stachc
Level 29
Location: ŁAŃCUT
Joined: 06 May 2004
Posts: 1626
Helped: 212
Post rating: 14
stachc
Level 29
Post#3 30 Dec 2008 19:25  Topic author   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Dziękuję za podpowiedz , czy Port DISEqC ustawić na Port 2 ? a satelita ? 15 strona instrukcji( możliwość jest jedna).

Helpful post? + 0
Back to top
bogdanzieba
Level 29
Location: Warszawa
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 1700
Helped: 2
Post rating: 30
bogdanzieba
Level 29
Post#4 30 Dec 2008 19:47    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Chcesz Monoblocka założyć na czaszę Cyfrowego Polsatu czy masz jakąś większą?

Helpful post? + 0
Back to top
stachc
Level 29
Location: ŁAŃCUT
Joined: 06 May 2004
Posts: 1626
Helped: 212
Post rating: 14
stachc
Level 29
Post#5 30 Dec 2008 19:49  Topic author   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Mam 105 cm.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogdanzieba
Level 29
Location: Warszawa
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 1700
Helped: 2
Post rating: 30
bogdanzieba
Level 29
Post#6 30 Dec 2008 19:51    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


stachc wrote:
Mam 105 cm.



A to ładna antenka moim zdaniem Monoblock powinien zadziałać na tym dekoderku ale poczytaj jeszcze instrukcję.

Helpful post? + 0
Back to top
matzg
Level 35
Location: Zielona Góra (Siedlisko)
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 2176
Helped: 302
Post rating: 35
matzg
Level 35
Post#7 30 Dec 2008 20:26    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


stachc wrote:
Dziękuję za podpowiedz , czy Port DISEqC ustawić na Port 2 ? a satelita ? 15 strona instrukcji( możliwość jest jedna).

Musisz sprawdzić zacznij od HB port1,Astra port2 lub odwrotnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marko762
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 17 Dec 2007
Posts: 68
Helped: 5
marko762
Level 12
Post#8 30 Dec 2008 21:26    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Monobloki z reguły dostosowane są do konkretnego rozmiaru czaszy antenowej. Czy współpraca z czaszą 105 będzie odpowiednia musi Pan ustalić na podstawie danych monobloka, producent powinien określić do jakich wymiarów może być stosowany.
Osobiście jestem zwolennikiem 2 konwerterów "zgranie" ich z czaszą zajmuje chwilę ale nie wymaga to przecież konieczności poprawek w przyszłości. Jednocześnie istnieje możliwość rozbudowy zestawu np na ASTRĘ 28,2°E.
Osobiście posiadam taką konfigurację na 3 satelity z przeł. 4 pozycyjnym.
Wracając do pytania posiadam samsunga "CP" DSB305, sprawdzałem osobiście Echostara 717A oraz stare wersje SAGEM-a i Thomsona. Wszystkie posiadają możliwość sterowania przełączników DiSEqC (pracowały z GOLDEDITION). Z pewnością i "mini" będzie pracował z takowym. Jeszcze jedna przewaga w porównaniu z monoblokiem to możliwość łatwej jego wymiany w przypadku niewłaściwej współpracy.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
bogdanzieba
Level 29
Location: Warszawa
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 1700
Helped: 2
Post rating: 30
bogdanzieba
Level 29
Post#9 30 Dec 2008 21:30    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Panie kolego marekbogdankaszyński a co jest ciekawego na ASTRA 28,2 E?

Helpful post? + 0
Back to top
BeteNoire
Level 9
Joined: 03 Mar 2007
Posts: 30
Post rating: 1
BeteNoire
Level 9
Post#10 31 Dec 2008 08:27    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Monoblock bez problemu współpracuje z dekoderem Mini, wystarcza mu sygnał z anteny 80cm.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zxvt
Level 17
Location: Warszawa
Joined: 20 Nov 2008
Posts: 221
Helped: 14
Post rating: 10
zxvt
Level 17
Post#11 31 Dec 2008 19:15    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


nie pamiętam jak jest teraz ale jeszcze krótki czas temu nie dostępna była opcja automatycznego wyszukiwania kanałów z innych satelit trzeba było wszystkie transpondery z astry wpisywać ręcznie
w nowszych modelach się da tylko nie wiem czy zależy to od modelu czy wersji oprogramowania

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
BeteNoire
Level 9
Joined: 03 Mar 2007
Posts: 30
Post rating: 1
BeteNoire
Level 9
Post#12 31 Dec 2008 19:22    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Soft dekodera Mini od tamtego czasu przeszedł 2 czy 3 aktualizacje. W instrukcji opcje oznaczone gwiazdką znaczyły: "Opcje dostępne w późniejszych wersjach oprogramowania".

Helpful post? + 0
Back to top
marko762
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 17 Dec 2007
Posts: 68
Helped: 5
marko762
Level 12
Post#13 01 Jan 2009 18:30    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


bogdanzieba wrote:
Panie kolego marekbogdankaszyński a co jest ciekawego na ASTRA 28,2 E?

Proponuję SATKURIER z dokładnym wykazem stacji.
Głównie brytyjskie programy dla dzieci, z logo ZONE..., kanały filmowe. BBC niestety nieodbieralne na antenach 90 cm (wiązki punktowe na Anglię).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tenap
Spec od TV
Joined: 16 Aug 2005
Posts: 3755
Helped: 747
Post rating: 51
tenap
Spec od TV
Post#14 01 Jan 2009 19:39    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Monoblok nie będzie pracował poprawnie z czaszą 105cm, zaprojektowany jest do czasz 85-90cm.

Helpful post? + 0
Back to top
marko762
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 17 Dec 2007
Posts: 68
Helped: 5
marko762
Level 12
Post#15 02 Jan 2009 16:55    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


tenap wrote:
Monoblok nie będzie pracował poprawnie z czaszą 105cm, zaprojektowany jest do czasz 85-90cm.

To już o tym pisałem by zaiteresowany Kolega zorientował się w posiadanym przez siebie egzemplarzu, może posiada jakiś model z szerszym rozstawem do takich anten jak 105cm.
Jak nie to pozostaje wymiana czaszy na odpowiednią lub rozwiazanie z zabudową do posiadanej anteny konwerterów z przełącznikiem osobno.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
stachc
Level 29
Location: ŁAŃCUT
Joined: 06 May 2004
Posts: 1626
Helped: 212
Post rating: 14
stachc
Level 29
Post#16 02 Jan 2009 17:48  Topic author   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam ponownie .Zamontowałem inną czaszę 80cm polsat HD +Monoblock single i centralnie ustawiam na 13 E to widzi Sirius 4 4.8E, jeżeli zamienię miejscami na uchwycie nie widzi 19.2E , a jeżeli ustawię centralnie na astrę to mija lekko 13 stopni.Jeżeli przybliżę konwerter o 4 cm do czaszy to widzi 13 i 19,2 stopni ale sygnał jest słaby. Jaki typ konwertera trzeba zastosować , czy lepiej zastosować zeza ?

Helpful post? + 0
Back to top
zxvt
Level 17
Location: Warszawa
Joined: 20 Nov 2008
Posts: 221
Helped: 14
Post rating: 10
zxvt
Level 17
Post#17 02 Jan 2009 19:41    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


monoblok całkowicie wystarczy trzeba tylko poprawnie ustawić antene i konwerter

Helpful post? + 0
Back to top
marko762
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 17 Dec 2007
Posts: 68
Helped: 5
marko762
Level 12
Post#18 03 Jan 2009 11:32Helpful post    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


stachc wrote:
Witam ponownie .Zamontowałem inną czaszę 80cm polsat HD +Monoblock single i centralnie ustawiam na 13 E to widzi Sirius 4 4.8E, jeżeli zamienię miejscami na uchwycie nie widzi 19.2E , a jeżeli ustawię centralnie na astrę to mija lekko 13 stopni.Jeżeli przybliżę konwerter o 4 cm do czaszy to widzi 13 i 19,2 stopni ale sygnał jest słaby. Jaki typ konwertera trzeba zastosować , czy lepiej zastosować zeza ?

A co tu kombinować?!!!!
Monobloki ustawia się na satelitę "H-B 13°E", łapiąc w uchwyt anteny lewy konwerter tegoż monobloka (patrząc na niego od przodu). Jeżeli odbiór "H-B" jest prawidłowy, oczywiście należy prawidłowo skonfigurować sygnały DiSEqC w manu tunera, odbiór Astry 19,2°E powinien nastąpić niejako w sposób automatyczny.
W jaki sposób u Pana przy ustawieniu na 13°E widzi 4,8°E nie mam pojęcia, zapewne albo ma Pan źle ustawioną czaszę , albo jakaś częstotliwość z menu tunera dla Siriusa pokrywa się z tą z H-B.
Proponuję ponownie ustawić antenę, może Pan spróbować ustawić czszę przy pojedynczym konwerterze na "H-B", a w drugim etapie zamienić konwerter pojedynczy na monobloka i wówczas dokonać konfiguracji w menu tunera dla ODBIORU Z 2 SAT.

Helpful post? + 0
Back to top
stachc
Level 29
Location: ŁAŃCUT
Joined: 06 May 2004
Posts: 1626
Helped: 212
Post rating: 14
stachc
Level 29
Post#19 05 Jan 2009 16:26  Topic author   

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam ponownie , wina była po stronie konwertera wymieniłem w sklepie na inny od innego producenta i teraz widzi 13E i 19.2E. Problem jest jeszcze jest taki że muszę w chodzić w menu i przestawiać raz na H-B następnie na Astrę w zależności co chcę oglądać. Próbowałem wszystkie możliwe opcje w dekoderze MINI, czy ten dekoder nie nadaje się ?

Helpful post? + 0
Back to top
marko762
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 17 Dec 2007
Posts: 68
Helped: 5
marko762
Level 12
Post#20 05 Jan 2009 19:54    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Niech Pan dokładnie poczyta instrukcję, pkt dotyczący instalacji i ustawienia anteny.
http://www.cyfrowypolsat.pl/ob...go polsatu instrukcja wyd3.pdf
Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
mao2
Level 9
Joined: 24 Oct 2005
Posts: 8
mao2
Level 9
Post#21 27 Jan 2009 09:58    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Może ktoś zainteresowany tematem podpowie jak ustawić w dekoderze mini,żeby sygnał był jednocześnie z HB i Astry tzn.podłączyłem monoblock i kiedy wejde w ustawienia sygnał mam albo z HB albo z Astry.Nie mogę ustawić tak,zeby był jednocześnie z dwóch satelit.Próbowalem chyba już wszystkich ustawień w dekoderze i nic.

Helpful post? + 0
Back to top
matzg
Level 35
Location: Zielona Góra (Siedlisko)
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 2176
Helped: 302
Post rating: 35
matzg
Level 35
Post#22 27 Jan 2009 11:30    

Re: Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.


Witam,włącz disaqC i ustaw porty disaqC...pod HB port1 pod Astre port2

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> SAT Satellite Technology -> Polsat cyfrowy "mini"+monoblok.
Page 1 of 1

Similar topics to polsat cyfrowy "mini"+monoblok.

Samsung S305 Cyfrowy Polsat - brak "górnych" progr (3)
"Cyfrowy POLSAT" Jeden abonament, dwa telewizory. (6)
Cyfrowy Polsat - " Blad 01 Problem z karta" (6)
Polsat Cyfrowy + "N" na jednej czaszy (1)
Cyfrowy Polsat "Błąd 01" (5)
Cyfrowy Polsat - mini cyfrowy dekoder satelitarny - pilot. (1)
polsat cyfrowy pakiet mini (2)
Polsat Cyfrowy spalony dekoder MINI (3)
Panasonic TX-21JT1P "zgubił" TVP1 oraz Polsat (3)
Cyfrowy Polsat - dekoder mini zawiesza się. (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.141 seconds