Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB??
Autor
Wiadomość
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#1 Post autora tematu 01 Sty 2009 19:23   

Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB??


Witam! Mam pytanie, czy masz aluminiowy teleskopowy (do flag i reklam) można wykorzystać jako maszt do naszej anteny CB a jeśli tak to jak go uziemić?? Czy wystarczy wbić pręta zbrojeniowego z 70cm w ziemię i do niegojak i pod maszt jakiegoś grubszego druta podpiąć? a co z końcówką przy radiu mam przeprowadzoną przez budynek niemam jak jej wyrzucic za okno jakby ją zaizolowac to co wtedy będzie?
Powrót do góry
   
Dido230
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 507
Miasto: Kielce

Post#2 01 Sty 2009 19:37pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Maszt musi być przede wszystkim zdolny mechanicznie do przenoszenia takich obciązeń mechanicznych jakimi go podda antena.
Skoro bedzie to materiał dobrze przewodzący elektryczność to tym lepiej, gdyż sama antena będzie bardziej czuła punkt ziemi i będzie sie lepiej stroić, maszt będzie można łatwiej uziemić (zasady takie jak w uziomach odgromowych dudynków).
Aby zwiekszyć bezpieczeństwo przewód antenowy przed wejsciem do budynku puszcza sie przez specjalną tuleję z iskiernikiem (łączy się ją z uziemieniem).
Niestety mimo wszystkich tych zabezpieczeń częśc ładunku podczas bezpośredniego wyładowania może przedostać sie do radia lub ppośrednio do operatora. Więc warto odłączyć przewód antenowy od radia i wsadzić go w metalowy kaloryfer resztka ewentualnego ładunku rozładuje sie przez uziemioną przeważnie sieć instalacji ogrzewania.
Powrót do góry
   
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#3 Post autora tematu 01 Sty 2009 19:42   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


http://zdjecia.swistak.pl/03/213/3213215_2_b.jpg to jest taki maszt. No a jeżeli niemam uziemionej instalacji ogrzewania ?? Do uziemienia od gniazdka 230V podłączyć?? w razie czego to pomoże?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2009 19:42   





Powrót do góry
   
Dido230
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 507
Miasto: Kielce

Post#4 01 Sty 2009 23:03   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Nie wolno! Przestrzeń powietrzna też jest izolatorem, trzeba więc podczas wyładowań zachować odległośc i bezpieczeństwo nie mniejsze jak unikanie znajdowania sie w pobliżu gniazd elektrycznych, czy urządzeń pod napieciem, można wtyczkę przewodu włożyć w kawałek grubościennej tulei z tworzywa, w warunkach domowych mógłby to być kawałek zaślepionej rury hydraulicznej Φ20 PP czy PE.

Co do masztu, to ze zdjęcia nie odczyta się własności mechanicznych a skoro nie do tego służy oryginalnie to nie miał na pewno robionych takich prób fabrycznych i dopiero będzie się można tego dowiedzieć doświadczalnie. Ogólnie za mało danych co! Moj maszt zrobiłem z rury ocynkowanej około 50cm średnicy w którą jeszcze teleskopowo osadziłem pasownie rurę mniejszej średnicy, maszt miał trzy odciągi z linki stalowej.
Zawsze można umocować antenę na krótszym maszcie na budynku mocująć ją do komina lub ściany i podłaczając do instalacji odgromowej budynku.

Powodzenia.
Powrót do góry
   
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#5 Post autora tematu 01 Sty 2009 23:24   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Czyli kupię rure fi 50 z tworzywa PP <50cm> do tego zaślepkę i juz wyładowania mi niestraszne?? Tak to zrozumiałem. :D A co do masztu to kupię tego z aluminium zrobie 3 odciągi i powinno być dobrze (bo skoro wytrzymuje on spore podmuchy wiatru z flagą 300cmx150cm to wytrzyma i opór powietrza przy antenie :D) W tej chwili antena stoi na 3 m rurze ale mam zakłócenia na TV a więc muszę ją wysunąć wyżej. :) Dzięki Dido za radę z tą rurą :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2009 23:24   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#6 02 Sty 2009 00:33pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Większość uszkodzeń elektroniki "od burzy" i zakłóceń (w obie strony, a także od pola w.cz. urządzeń nadawczych) następuje nie na skutek bezpośredniego uderzenia pioruna lecz ładunków elektrostatycznych, napięć i prądów zaindukowanych w pętlach przewodów.
Skąd się to bierze ?
- brak sieci masy budynku (połaczeń wyrównawczych)
- stosowanie anten niebezpiecznych, niezwartych dla DC / z elementami izolowanymi dla DC
- brak elementów przeciwprzepięciowych (warystory, iskierniki) lub są źle zainstalowane - za długie połączenia z masą
- ekrany przewodów nie podłączane do mas lub brak tych ekranów
W samolocie uziemienia brak, pioruny w niego uderzają częściej niż w dowolny budynek, a prawie nigdy się w nim nic od tego nie psuje...
http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=4647 - tam linki (większość na Elektrodę)

Instalacja anten (linki) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic855318.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic947029.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1157813.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic805702.html i nie tylko

Co do masztów teleskopowych - nadają się do instalacji tymczasowych, wyjazdowych, ale też w większości przypadków tylko z odciągami. Przy braku częstego składania/konserwowania/rozkładania po po pewnym czasie jeśli nie ulegną katastrofie to awarii i odmawiają pracy (niektórzy skusili się na maszty wojskowe teleskopowe jako stałe i później zostaje... wynająć dźwig bądź śmigłowiec albo podpiłować i uciekać...). Połączenia poszczególnych części maszty, anteny i odciągów muszą być mocne mechanicznie ale i dobre elektrycznie (i połączone z uziemieniem / siecią masy budynku). Maszt izolacyjny - wymaga dodatkowo poprowadzenia wraz z nim przewodów uziemiających (takich masztów już prawie się nie stosuje ze względów mechanicznych, trwałości, bezpieczeństwa, kosztów zakupu i konserwacji). Maszt do małej flagi nie był liczony na obciążenie antenami. Konstrukcja musi być bezpieczna nie tylko przy ładnej pogodzie, ale i przy zdarzającej się raz na kilka lat i trwającej kilka minut burzy z porywami wiatrów np. 160km/h (będą coraz częstsze).
Może lepiej sprzedać/zamienić maszt flagowy na bardziej odpowiedni metalowy antenowy (np. składany z jednakowych segmentów 3m/50mm AFS stalowy b. dobrze ocynkowany i dopasowany)

Słowa kluczowe: EMC, ekwipotencjalizacja, obliczenia wiatrowe masztu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2009 00:33pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#7 Post autora tematu 02 Sty 2009 00:56   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


troche niebardzo jak dla mnie początkującego jasne to wszystko czy moze mi to ktoś na chłopski rozum przełożyć??

Dodano po 5 [minuty]:

aha zapomniałem dodać że antena stoi na górce (masz zabetonowany w ziemi) obok domu narazie nieprzekracza jego wysokośći gdzieś mniej więcej metr niższa od budynku ale zamierzam ją wysunąć z 5m do góry wokół będzie ona najwyższym punktem w okolicy (a dalej około 80 m jest budynek 4 piętrowy nieco wyższy) interesuje mnie najbardziej w tej chwili co zrobić z tym kablem przy radiu w czasie burzy czy faktycznie pomysł z tą rurką jest dobry?? yhmmm :)
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#8 02 Sty 2009 01:25pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Bulino napisał:
troche niebardzo jak dla mnie początkującego jasne to wszystko czy moze mi to ktoś na chłopski rozum przełożyć?? aha zapomniałem dodać że antena stoi na górce (masz zabetonowany w ziemi) obok domu narazie nieprzekracza jego wysokośći gdzieś mniej więcej metr niższa od budynku ale zamierzam ją wysunąć z 5m do góry wokół będzie ona najwyższym punktem w okolicy (a dalej około 80 m jest budynek 4 piętrowy nieco wyższy) interesuje mnie najbardziej w tej chwili co zrobić z tym kablem przy radiu w czasie burzy czy faktycznie pomysł z tą rurką jest dobry?? yhmmm :)

1. Poczytaj co w linkach - będzie jaśniej
2. Dlaczego maszt nie na budynku ? Same minusy:
- dłuższy kabel antenowy (koszty, tłumienie)
- tworzysz pętlę w której z łatwością odległe wyładowania atmosferyczne indukują duże napięcia (w uproszczeniu: prostokąt pomiędzy masztem, kablem, ziemią i domem... zwykle xx...xxx m2)
- aby zmniejszyć ta pętlę trzeba kabel antenowy podwieszać do linki nośnej uziemionej z obu stron, ekran kabla i linkę nośną uziemiać przy odejściu od masztu i wejściu do budynku (chyba ze lubisz często kupować/naprawiać sprzęt...)
- marnuje się miejsce na maszcie na anteny TV, UKF, WLAN, WLL itp. (gdzie długość przewodu koncentrycznego jest znacznie istotniejsza niż przy 27MHz)
- marnowanie wysokości masztu (np. maszt 14m zamiast budynek 9m + maszt 5m na tym budynku)
- zwiększasz natężenie pola w.cz. (zakłócenia) w budynku podczas nadawania (jeśli antena nadawcza jest nad budynkiem - będzie w 99.9% przypadków mniejsze)
3. Co masz zrobić w czasie burzy/przed burzą z kablem koncentrycznym ? To pomyśl co z nimi robią robią w Straży, Pogotowiu, BTS GSM, stacjach nadawczych radia i TV, itd. ? NIC !
Tylko NAJPIERW trzeba wszystko poprawnie i sensownie zainstalować. Nie pomogą nawet drogie ochronniki przepięciowe, jeśli zainstaluje się je nieprawidłowo, a sieci masy budynku nie będzie.

Niektórzy Koledzy z zapamietałością stosują (i co gorsza propagują...) "elektrotechnikę alternatywną" czym stwarzają zagrożenie nie tylko dla swojego sprzętu (przy wyjmowaniu wtyczki powstaje różnica potencjałów, gdyż zwykle niestety sprzęt radiowy nie ma stałych połączeń wyrównawczych z resztą masy instalacji antenowej... a przy antenach niezwartych dla DC to już zupełna porażka...), a potem dziwią się uszkodzeniom...

Słowo kluczowe: sieć masy budynku
Powrót do góry
   
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#9 Post autora tematu 02 Sty 2009 18:33   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


aha mniej więcej kumam a jakby wziąść założyć iskrownik w połowie długości kabla pomiędzy budynkiem a anteną? Czy iskrownik coś pomorze czy to tylko jest zbędny gadżet?? Jutro jak będzie jasno porobie zdjęcia anteny i miejsca w jakim się znajduje i jak poprowadziłem w tej chwili kable i jak mam zamiar poprowadzić

Dodano po 15 [minuty]:

Czy jak założę ten iskrownik to już po problemie i niemam się co martwić?? Link

Dodano po 8 [sekundy]:

http://avanti-radio.pl/go/_info/?id=180&idc=id_31
Powrót do góry
   
SITO79
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 691

Post#10 02 Sty 2009 19:04pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Witam. w/g mnie tak powinna wyglądać instalacja antenowa.
Co na to doświadczeni koledzy, czy czegoś tu jeszcze brakuje?
Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB??
Powrót do góry
   
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#11 Post autora tematu 02 Sty 2009 21:02   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


No i chyba tak zrobie zamówię odgromnik tylko czy ktoś może pomóc z tym uziemieniem od radia co idzie ?? jak to zrobić??
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#12 03 Sty 2009 01:11pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


->SITO79
Na rysunku brakuje połączenia poziomego zielonego (w zasadzie w Europie powinno być żółto-zielonego...) do masy masztu, w miejscu odejścia kabla koncentrycznego do masztu ekran też powinien być połączony z masą (da się to zrobić i zabezpieczyć taśmą wulkanizującą bez rozcinania kabla), zwłaszcza jeśli powierzchnia pętli (tam gdzie wskazuje strzałka) jest duża. Zrobiłeś (na rysunku) pętlę, o której pisałem wyżej.

-> Bulino
Na razie odpuść sobie "genialne" iskierniki. Jak zadziałają (min. ok. 100V), to zwykle później niż uszkodzi się radio (no, chyba że w 100% lampowe). Dodatkowe miejsca niepewnego styku (nieszczęsne złącza UC, BNC... tanio...) i gromadzenia wilgoci - po co Ci to i dlaczego akurat w połowie długości kabla ? :)
Możliwe jest nie tylko kupienie (np. Polyphaser) ale i zrobienie zabezpieczeń działających od b. małych (np. 1...kilkanaście V) napięć DC/m.cz., a jednak przepuszczających znacznie większe napięcia (i moce) w.cz., ale bez prawidłowego okablowania, połączeń i sieci masy... to były by głównie dekoracje...
W linkach jest sporo wiadomości, jak będziesz chciał wiedzieć więcej - jest też na papierze i w Sieci.
Przemyśl, czy koncepcja z masztem odsuniętym od budynku jest najszczęśliwsza (zwykle ma sens techniczny i ekonomiczny tylko gdy budynek jest symbolicznych wymiarów i znikomej wysokości).
Powrót do góry
   
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#13 Post autora tematu 03 Sty 2009 16:06   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


co do budynku to ma długość 30 m i wysokość nieco ponad 8 i szerokość 10 :)
Powrót do góry
   
Dido230
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 507
Miasto: Kielce

Post#14 03 Sty 2009 16:31pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Kolega SITO79 przedstawił graficznie esencję problemu i do tego należy się stosować. Należy też umieć czytać ten rysunek to zaoszczędzi niepotrzebnych bzdurnych pytań i postów.

A iskiernik stanowi ochronę dodatkową w przypadku gdyby jednak część ładunku przedostała się po kablu a nie spłyneła do ziemi co zwykle właśnie ma miejsce. Umożliwia on także przeskok ładunku z żyły środkowej kabla do uziomu i uziemia przewód ekranujący!!!

Żadne zabezpieczenia elektroniczne nawet najszybsze warystory nie są w stanie zabezpieczyć w 100% wrządzeń przed przepięciami!

Linka o której kolega kondensator pisze staje się konieczna przy znacznym oddaleniu masztu, czy długim przewodzie i należy ją stosować dodatkowo staje się ona konstrukcją nośną kabla (ale stalowa linka).

A jak ma to być instalacja na budynku użyteczności publicznej to faktycznie trzeba wymalować elementy instalacji odgromowej na żółto-zielono.

Wyjęcie wtyczki z radia przed rozpoczęciem się wyładowań admosferycznych "blisko" daje dodatkowe zabezpieczenie że odpięte radio nam się nie uszkodzi na pewno!

W tym miejscu temat jest wyczerpany i powinien zostać zamkniety.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sty 2009 16:31pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#15 03 Sty 2009 17:37   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Dido230 napisał:
(1) Linka o której kolega kondensator pisze staje się konieczna przy znacznym oddaleniu masztu, czy długim przewodzie i należy ją stosować dodatkowo staje się ona konstrukcją nośną kabla (ale stalowa linka).
(2) A jak ma to być instalacja na budynku użyteczności publicznej to faktycznie trzeba wymalować elementy instalacji odgromowej na żółto-zielono.
(3) Wyjęcie wtyczki z radia przed rozpoczęciem się wyładowań admosferycznych "blisko" daje dodatkowe zabezpieczenie że odpięte radio nam się nie uszkodzi na pewno!

(1) Znaczne oddalenie= maszt nie mocowany do bocznej ściany budynku.
Zamiast linki nośnej może być oczywiście drut, także w izolacji, byle dobrze połączony z masą przynajmniej na końcach
(2) Chodziło o to że w Ameryce przewody połączone z masą (w tym np. "PE", "FE", "FB" -dawniej "CC") oznacza się (nie zawsze na całej długości, czasem to niemożliwe lub niecelowe) kolorem zielonym, a w Europie żółto-zielonym. Rodzaj budynku i jego właściciel nie ma nic do tego.
http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?p=40883
(3) To była by dobra porada ale w 1930r, w 1950r jeszcze też - wtedy jeszcze nie było tranzystorów, układów MOS... Jeśli podłączane urządzenie radiowe nie jest lampowe - właśnie taka "porada" może być szkodliwa (delikatnie mówiąc...)
W Pogotowiu, Straży, stacjach nadawczych RTV, GSM też wyciągają wtyczki ? Nie wyciągają ? Tacy niedouczeni, odważni czy bezmyślni ?
Jak słychać że "będzie burza" to już natężenie pola elektrycznego wiedziało o tym znacznie wcześniej i wzrosło zanim człowiek o tym pomyślał. No i niektórzy wyciągają wtyczkę "bo babcia tak robiła", a serwisy i sprzedawcy nowego sprzętu mają później dodatkowe przychody.
Powrót do góry
   
Dido230
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 507
Miasto: Kielce

Post#16 03 Sty 2009 20:58   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Kolego kondensator szanuję kolegi zdanie lecz temat postu dotyczy masztu aluminiowego, a temat poruszył kolega Bulino który będzie miał instalacje CB w budynku prywatnym i może sobie pozwolić na odłączenie anteny od odbiornika przed burzą aby uchronić się od kosztów uszkodzenia.

Nie słyszałem aby odłączenie anteny od urządzenia CB, UKF, KF czy wifi przy wyłączonym wczesniej zasilaniu powodowało lawinowe uszkodzenia, chyba groźniejsze w skutkach jest mimo wszystko uszkodzenie od wyładowania.

Mimo wszelkich zabezpieczeń to cały czas zdarza się iż wyładowanie uszkadza radia pogotowia, straży, policji, a czasem dobrze zabezpieczona nowoczesna podstacja energetyczna zostanie poważnie uszkodzona i wyłączona z pracy nawet na kilka dni co mialo miejsce jakiś rok temu w mojej okolicy. Nikt więc nie zagwarantuję całkowitego bezpieczeństwa szczególnie sprzętu. A w wyżej wymienionych służbach uszkodzenia takie są wliczone w koszty i się o nich tak często nie mówi.
Anteny UKF są znacznie mniejszej długości i są montowane na wysokich masztach przeważnie znacznie ponizej odgromnika umieszczonego na szczycie masztu z tego powodu mniejsze prawdopodobieństwo bezpośredniego wyładowania w antenę.

Miałem na budynku 15m wysokości maszt 7m i na nim kilka anten w tym jedną 6,5m do CB przeżyłem kilka wyładowań bezpośrednich w promienik i mimo dobrej instalacji odgromowej energia wyładowania była tak wielka iż znaczna jej częśc przedostała się przewodem antenowym do wtyczki z której przeskok ładunku elektrycznego wypalił farbę i zrobił małe zagłębienie w kaloryferze.
Jeśli pozostawił bym wtyczke w radiu to byłbym w plecy 1500zł.
Powrót do góry
   
SITO79
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 691

Post#17 03 Sty 2009 21:43pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Rysunek poprawiony.
Czyli rozumiem, że teraz jest poprawnie i mamy zapewnione poprawne odprowadzenie ładunków elektrostatycznych z anteny, masztu oraz kabla antenowego do ziemii.
Panowie, zaznaczam, że chodzi o ładunki elektrostatyczne , a nie o uderzenie pioruna, bo on jak wiadomo jest nieprzewidywalny.
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#18 03 Sty 2009 23:18pomocny post - solucja   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


SITO79 napisał:
Rysunek poprawiony. Czyli rozumiem, że teraz jest poprawnie i mamy zapewnione poprawne odprowadzenie ładunków elektrostatycznych z anteny, masztu oraz kabla antenowego do ziemii.
Panowie, zaznaczam, że chodzi o ładunki elektrostatyczne , a nie o uderzenie pioruna, bo on jak wiadomo jest nieprzewidywalny.

Teraz rysunek OK - dla ładunków elektrostatycznych, napięć zaindukowanych np. odległym wyładowaniem atmosferycznym / polem. w.cz i... mniejszych piorunów :)
Ale uszkodzenia / zakłócenia mogą przychodzić od strony sieci zasilającej (chyba ze zasilanie z akumulatora wbudowanego lub połączonego z radiem b.krótkim przewodem). Dlatego nie można zapominać o ekwipotencjalizacji - połączeniu sieci masy budynku, przewodów PE, ekranów kabli, masztów, rur, konstrukcji metalowych itd. w jak największej ilości miejsc i jak najkrótszą drogą (istotna jest indukcyjność anie przekrój połączeń) ORAZ zabezpieczenia przepięciowe przewodów sieci zasilającej i innych np. LAN, alarmowe.
Tylko ze zwykle mało komu się chce (bo to pracochłonne i nie można zrobić "z grubsza po łebkach"), a potem mówią że "się popsuło"...

Dodatkowym zabezpieczeniem linii koncentrycznej w.cz. może być dławik w.cz. (tzw. "sęk ćwierćfalowy" - zwł. w pasmach UHF) lub zwierające żyłę z ekranem dla w.cz. cewki w dodatkowym filtrze pasmowym, a także zabezpieczenia podobne jak robi np. Polyphaser rozdzielające tor w.cz i DC/m.cz i posiadające w nim iskierniki, warystory, transile, porozdzielane dławikami.

Doprowadzenie przewodów koncentrycznych do masztu obok budynku w profesjonalnych instalacjach robi się albo pod ziemią, albo w postaci "mostu" z metalowych korytek (z otworami na wodę/śnieg) połączonych z masą w których układa się kable. Dzięki temu uzyskuje się większą powierzchnię masy i efekt redukcyjny, ale i tak ekrany kabli przyłącza się do masy (masztu, metalowych korytek) co pewien odcinek.

Dzięki koordynacji tych wszystkich zabezpieczeń m.in. nie słyszymy w czasie audycji komunikatów "przerywamy nadawanie programu bo burza idzie i musimy szybko odkręcić wtyczki"...
Powrót do góry
   
Bulino
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Głuszyca

Post#19 Post autora tematu 03 Sty 2009 23:38   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Czyli to tylko te ładunki? a co będzię jak piorun uderzy bezpośrenio?? To chyba wtedy lepiej niegadać?
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6949
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#20 11 Paź 2009 10:35   

Re: Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB


Jak piorun przywali bezpośrednio to lepiej by Ciebie nie było w domu. Dobrze będzie jak budynek nie spłonie.
U mnie jak walnęło w chałupę to szlag trafił wszystko co miało jakąśkolwiek antenę (także satelitarne poleciały) i było włączone do prądu. Poleciała automatyka w windach, cała sieć TVK została wymieniona łącznie z kablami, wymieniono domofon i automatykę sterowania pompami CO i ogrzewania. Ja straciłem dwie "żarówki energooszczędne" - czyli świetlówki z elektroniką, resztę dałem rade odłączyć jak tylko zobaczyłem jakiego rodzaju burza nadciąga.
Z Twojej anteny może zostanie kawałek rury z podstawy, może przeżyje fundament.
Znajomemu co mieszka koło Krosna wyparował maszt rurowy stojący na szczęście w ogródku, z fundamentu został lej w ziemi a odciągi wyglądały jak sznurki pogryzione przez szczury. Gdzieś miałem zdjęcia z tego co zostało.
Kiedyś na jednym z obiektów na którym byłem, piorun przywalił nie w maszt 100 metrowy lecz w linię energetyczną parę słupów obok obiektu. Wyładowanie było tak silne że wypaliło w stalowych drzwiach TSR-a dziurę wielkości talerza i wyparował fragment kraty w oknie. Wyparował także słup energetyczny (betonowy) w który przywaliło.
Zabezpieczenia o których tu mowa dotyczą wpływu bliskiego wyładowania w sąsiedztwie i niewielkie wyładowania koronowe, towarzyszące głównemu wyładowaniu.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Czy maszt aluminiowy teleskopowy nadaje się do anteny CB??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy mój rozdzielacz hydrauliczny się nadaje do podnośnika? (4)
Czy kabel linka nadaje się do podłaczenia licznika? (3)
Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową (21)
Czy ten silnik nadaje się do pracy ciągłej? (4)
Statecznik od świetlówki - czy nadaje się do lampy sodowej? (3)
Transformator 750VA czy nadaje się do przewinięcia na wn (3)
Czy ten rdzeń nadaje się na spawarkę (1)
Czy silnik nadaje się do falownika (16)
kabel usb/ppi czy nadaje się do programowania S7-300 (3)
Licznik przekładnikowy ABB DAB 1300 czy się nadaje? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.147 seconds

elektroda.pl temat RSS