Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa
Author
Message
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 May 2008
Posts: 28
Location: Galewice

Post#1 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 21:10   

Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Witam. Mam problem z sformatowanie komputera kolegi, a chodzi mi o to ze mam jakiś stary bios i nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa ;/.
Podłączyłem nawet dysk z tego komputera do swojego sformatowałem u mnie wszystko działało a mam nowszy bios (Awardbios?) przełączyłem z powrotem ten dysk do komputera kolegi i jak włączam to ramy normalnie się ładują wszystko ok ale pozniej taki myślnik miga i nie przestaje i na tym wszystko się kończy. Pomóżcie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Jan 2009 21:10   





Back to top
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 10 Jan 2005
Posts: 32925
Location: Łódź

Post#2 01 Jan 2009 21:13   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


marcin126p wrote:
mam jakiś stary bios

Zaniósłbym go do muzeum techniki. Może przyjmą, jeżeli ten BIOS jest jakiś.
Oczekuję na podanie informacji. W przeciwnym razie usune temat z forum.

Helpful message? + -

Back to top
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 May 2008
Posts: 28
Location: Galewice

Post#3 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 21:23   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


wszystko co jest napisane przy wejściu w bios amej górze ROM PCI/ISA BIOS (P6BAP-AP) CMOS SETUP UTILITY AWARD SOFTWARE, INC
Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa

Helpful message? + -

Back to top
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 38

Post#4 01 Jan 2009 21:28   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Kolego podaj dokładna konfigurację komputera bo określenie jakiś to mi nic nie mówi. Jeżeli przedtem był tam zainstalowany system to nie koniecznie wiek biosu ma tu znaczenie. A ten myślnik to może być wina tego ze nie wykrywa dysku lub masz uszkodzony cd rom. Nie napisałeś czy ustawiałeś botowanie w bios nawet te stare biosy maja taka funkcje. I sprawdz czy bios wykrył dysk i cd rom.

Helpful message? + -

Back to top
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 10 Jan 2005
Posts: 32925
Location: Łódź

Post#5 01 Jan 2009 21:29   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Proszę przeczytać chociażby ten wątek:
http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_systemu_Windows_XP-t46168.html
PS.: jaka to siła potężna zabroniła koledze zrobić tak:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+zainstalowa%C4%87+Windows+XP&lr=

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Jan 2009 21:29   





Back to top
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 May 2008
Posts: 28
Location: Galewice

Post#6 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 21:34   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


jankolo wrote:
Proszę przeczytać chociażby ten wątek:
http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_systemu_Windows_XP-t46168.html
PS.: jaka to siła potężna zabroniła koledze zrobić tak:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+zainstalowa%C4%87+Windows+XP&lr=

ja potrafię instalować Windowsa tylko ze ten komputer nie czyta mi CD

Dodano po 53 [sekundy]:

a czy CD może być połączone tą samą taśmą co dysk ??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Jan 2009 21:34   





Back to top
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 38

Post#7 01 Jan 2009 21:34   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć

Helpful message? + -

Back to top
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 May 2008
Posts: 28
Location: Galewice

Post#8 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 21:37   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini wrote:
Kolego podaj dokładna konfigurację komputera bo określenie jakiś to mi nic nie mówi. Jeżeli przedtem był tam zainstalowany system to nie koniecznie wiek biosu ma tu znaczenie. A ten myślnik to może być wina tego ze nie wykrywa dysku lub masz uszkodzony cd rom. Nie napisałeś czy ustawiałeś botowanie w bios nawet te stare biosy maja taka funkcje. I sprawdz czy bios wykrył dysk i cd rom.

była zainstalowana Vista Home Basic. A jak sie ustawia kolejnosc botowania w tym BIOSIE ??

Helpful message? + -

Back to top
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 38

Post#9 01 Jan 2009 21:40   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Tak można tylko trzeba zworkę w cd-rom przestawić z master na slave

Dodano po 2 [minuty]:

Largini wrote:
STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć

Już to ci napisałem czytaj uważne to co piszeę

Helpful message? + -

Back to top
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 May 2008
Posts: 28
Location: Galewice

Post#10 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 21:50   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini wrote:
STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć


W BIOS FEATHURES SETUP nie ma takiego czegoś jak first bot device

Helpful message? + -

Back to top
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 10 Jan 2005
Posts: 32925
Location: Łódź

Post#11 01 Jan 2009 21:57   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


marcin126p wrote:
W BIOS FEATHURES SETUP nie ma takiego czegoś jak first bot device

To proszę wziąć do ręki podręcznik płyty głównej i poszukać sobie, na której zakładce BIOS-u ta funkcja się znajduje. jeżeli kolega nie ma podręcznika, to proszę SAMODZIELNIE ściągnąć go z serwera producenta płyty. Przypominam, że regulamin forum na temat samodzielności też się wypowiada. Cytuję:
Quote:
16. Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.

Helpful message? + -

Back to top
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 38

Post#12 01 Jan 2009 21:57   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


A w CHIPSET FEATHURES SETUP sprawdzałeś???

Helpful message? + -

Back to top
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 May 2008
Posts: 28
Location: Galewice

Post#13 Post from the author of the topic 01 Jan 2009 22:08   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini wrote:
A w CHIPSET FEATHURES SETUP sprawdzałeś???

sprawdziłem wszystkie możliwe i nic takiego nie ma ;/

Dodano po 1 [minuty]:

a może być też procesor spalony ??

Helpful message? + -

Back to top
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 38

Post#14 01 Jan 2009 22:18   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


sprawdź w Standard Smos setup czy bios wykrył dysk i cd-rom. Zrób zdjęcie tego co się pojawia przy starcie komputera. Funkcja bootowania jest w każdej płycie głównej tylko trzeba ją znaleźć w odpowiednim menu.

Helpful message? + -

Back to top
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 11 Nov 2005
Posts: 10270
Location: Leszno

Post#15 01 Jan 2009 22:24   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Gdybyś miał spalony procesor to nic byś nie zrobił,nie mówiąc już o tym,że komputer w ogóle by się nie włączył. Opcja bootowania musi być, trzeba ją tylko znaleźć. Nie podałeś nawet jaką masz płytę główną a to by ułatwiło sprawę. Być może masz także możliwość wywołania Boot Menu - spróbuj np. klawiszem F11 zaraz przy starcie. I napisz jaką masz tą płytę główną.

Helpful message? + -

Back to top
   
Adamm0
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 27 Apr 2008
Posts: 40
Location: Gniezno

Post#16 01 Jan 2009 22:25   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


W starych BIOS'ach AWARD'u opcje bootowania masz zazwyczaj w BIOS FEATURES SETUP albo coś podobnego i dalej BOOT SEQUENCE , gdzie wybierasz z czego ma bootować , nie ma możliwości aby takiej opcji wcale nie było , chyba że nie wykrywa rzeczywiście cd-romu .
Po za tym mógłbyś napisać dokładnie co to za płyta , bo sama informacja z BIOS'u to trochę powierzchniowe dane daje .

Myślę to będzie płyta ECS P6BAP-AP , jednak nie jestem pewien , po za tym jak pojawia Ci się ten "myślnik" to może coś pisze przed tym ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Jan 2009 22:25   





Back to top
   
stachu121
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 01 Jan 2009
Posts: 453
Location: Ropczyce

Post#17 02 Jan 2009 12:09   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


klawisz F2 przy starcie lub DEL wywoluje bios a przyczyna jest to ze poprostu moze stacja CD nie dzialac. probuj na innej moze sie uda a jak nie to szukaj dalej. i nic dziwnego ze nie uruchomil sie windows jak zainstalowales go u siebie i podpioles dysk do innego kompa : inna plyta gł. i windows inne sterowniki zainstalowal.

Helpful message? + -

Back to top
   
mmm777
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 16 Jun 2003
Posts: 1255
Location: zagłębie/śląsk

Post#18 02 Jan 2009 12:29   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Wszyscy mówią o CD - a czy przypadkiem płyta to nie DVD?

Helpful message? + -

Back to top
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 38

Post#19 02 Jan 2009 13:33   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


mmm777 wrote:
Wszyscy mówią o CD - a czy przypadkiem płyta to nie DVD?

Chyba kolega rozróżnia płytę CD od DVD.
Win XP zazwyczaj jest na płycie CD. W poście było napisane ze przedtem była tam Vista więc ten komputer zapewne ma napęd DVD.

Helpful message? + -

Back to top
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 May 2008
Posts: 28
Location: Galewice

Post#20 Post from the author of the topic 02 Jan 2009 15:14   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Adamm0 wrote:
W starych BIOS'ach AWARD'u opcje bootowania masz zazwyczaj w BIOS FEATURES SETUP albo coś podobnego i dalej BOOT SEQUENCE , gdzie wybierasz z czego ma bootować , nie ma możliwości aby takiej opcji wcale nie było , chyba że nie wykrywa rzeczywiście cd-romu .
Po za tym mógłbyś napisać dokładnie co to za płyta , bo sama informacja z BIOS'u to trochę powierzchniowe dane daje .

Myślę to będzie płyta ECS P6BAP-AP , jednak nie jestem pewien , po za tym jak pojawia Ci się ten "myślnik" to może coś pisze przed tym ?

Dzieki kolego zbootowałem kompa wszystko działa
Wielkie Dzięki

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa
Page 1 of 1
Similar topics
Nieznany proces, nie wiem jak zlokalizować winowajcę. (12)
Nie wiem jak wgrac Windowsa po zainstalowaniu Backtracka 4 r2. (8)
Mam czytnik kart, ale nie wiem jak go uruchomić ? (6)
Asus P5QL PRO - nie wiem jak uruchomić TS-PDU3 (2)
Opera crash nie wiem co to za proces (3)
Netbook Acer - jak uruchomić proces recovery z HDD? (4)
Jak usunąć gruba? Pojawia się błąd i nie da się uruchomić Windowsa. (8)
Jak uruchomić instalacje Windowsa XP Professional z płyty? (69)
Jak uruchomić sterowniki urządzeń dla windowsa XP na 7 (11)
win7 - Nie można uruchomić windowsa. (9)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl topic RSS feed