Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Programy antywirusowe i zabezpieczające
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
marcin126p
Poziom 8
Miasto: Galewice
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Ocena postów: 1
marcin126p
Poziom 8
Post#1 01 Sty 2009 21:10  Autor tematu   

Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Witam. Mam problem z sformatowanie komputera kolegi, a chodzi mi o to ze mam jakiś stary bios i nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa ;/.
Podłączyłem nawet dysk z tego komputera do swojego sformatowałem u mnie wszystko działało a mam nowszy bios (Awardbios?) przełączyłem z powrotem ten dysk do komputera kolegi i jak włączam to ramy normalnie się ładują wszystko ok ale pozniej taki myślnik miga i nie przestaje i na tym wszystko się kończy. Pomóżcie

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32813
Pomógł: 1786
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#2 01 Sty 2009 21:13    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


marcin126p napisał:
mam jakiś stary bios

Zaniósłbym go do muzeum techniki. Może przyjmą, jeżeli ten BIOS jest jakiś.
Oczekuję na podanie informacji. W przeciwnym razie usune temat z forum.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcin126p
Poziom 8
Miasto: Galewice
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Ocena postów: 1
marcin126p
Poziom 8
Post#3 01 Sty 2009 21:23  Autor tematu   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


wszystko co jest napisane przy wejściu w bios amej górze ROM PCI/ISA BIOS (P6BAP-AP) CMOS SETUP UTILITY AWARD SOFTWARE, INC
Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Largini
Poziom 10
Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38
Pomógł: 1
Largini
Poziom 10
Post#4 01 Sty 2009 21:28    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Kolego podaj dokładna konfigurację komputera bo określenie jakiś to mi nic nie mówi. Jeżeli przedtem był tam zainstalowany system to nie koniecznie wiek biosu ma tu znaczenie. A ten myślnik to może być wina tego ze nie wykrywa dysku lub masz uszkodzony cd rom. Nie napisałeś czy ustawiałeś botowanie w bios nawet te stare biosy maja taka funkcje. I sprawdz czy bios wykrył dysk i cd rom.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32813
Pomógł: 1786
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#5 01 Sty 2009 21:29    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Proszę przeczytać chociażby ten wątek:
http://komputery.katalogi.pl/Instalacja systemu Windows XP-t46168.html
PS.: jaka to siła potężna zabroniła koledze zrobić tak:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+zainstalowa%C4%87+Windows+XP&lr=

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcin126p
Poziom 8
Miasto: Galewice
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Ocena postów: 1
marcin126p
Poziom 8
Post#6 01 Sty 2009 21:34  Autor tematu   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


jankolo napisał:
Proszę przeczytać chociażby ten wątek:
http://komputery.katalogi.pl/Instalacja systemu Windows XP-t46168.html
PS.: jaka to siła potężna zabroniła koledze zrobić tak:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+zainstalowa%C4%87+Windows+XP&lr=

ja potrafię instalować Windowsa tylko ze ten komputer nie czyta mi CD

Dodano po 53 [sekundy]:

a czy CD może być połączone tą samą taśmą co dysk ??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Largini
Poziom 10
Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38
Pomógł: 1
Largini
Poziom 10
Post#7 01 Sty 2009 21:34    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcin126p
Poziom 8
Miasto: Galewice
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Ocena postów: 1
marcin126p
Poziom 8
Post#8 01 Sty 2009 21:37  Autor tematu   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini napisał:
Kolego podaj dokładna konfigurację komputera bo określenie jakiś to mi nic nie mówi. Jeżeli przedtem był tam zainstalowany system to nie koniecznie wiek biosu ma tu znaczenie. A ten myślnik to może być wina tego ze nie wykrywa dysku lub masz uszkodzony cd rom. Nie napisałeś czy ustawiałeś botowanie w bios nawet te stare biosy maja taka funkcje. I sprawdz czy bios wykrył dysk i cd rom.

była zainstalowana Vista Home Basic. A jak sie ustawia kolejnosc botowania w tym BIOSIE ??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Largini
Poziom 10
Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38
Pomógł: 1
Largini
Poziom 10
Post#9 01 Sty 2009 21:40    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Tak można tylko trzeba zworkę w cd-rom przestawić z master na slave

Dodano po 2 [minuty]:

Largini napisał:
STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć

Już to ci napisałem czytaj uważne to co piszeę

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marcin126p
Poziom 8
Miasto: Galewice
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Ocena postów: 1
marcin126p
Poziom 8
Post#10 01 Sty 2009 21:50  Autor tematu   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini napisał:
STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć


W BIOS FEATHURES SETUP nie ma takiego czegoś jak first bot device

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32813
Pomógł: 1786
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#11 01 Sty 2009 21:57    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


marcin126p napisał:
W BIOS FEATHURES SETUP nie ma takiego czegoś jak first bot device

To proszę wziąć do ręki podręcznik płyty głównej i poszukać sobie, na której zakładce BIOS-u ta funkcja się znajduje. jeżeli kolega nie ma podręcznika, to proszę SAMODZIELNIE ściągnąć go z serwera producenta płyty. Przypominam, że regulamin forum na temat samodzielności też się wypowiada. Cytuję:
Cytat:
16. Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.


Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Largini
Poziom 10
Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38
Pomógł: 1
Largini
Poziom 10
Post#12 01 Sty 2009 21:57    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


A w CHIPSET FEATHURES SETUP sprawdzałeś???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marcin126p
Poziom 8
Miasto: Galewice
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Ocena postów: 1
marcin126p
Poziom 8
Post#13 01 Sty 2009 22:08  Autor tematu   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini napisał:
A w CHIPSET FEATHURES SETUP sprawdzałeś???

sprawdziłem wszystkie możliwe i nic takiego nie ma ;/

Dodano po 1 [minuty]:

a może być też procesor spalony ??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Largini
Poziom 10
Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38
Pomógł: 1
Largini
Poziom 10
Post#14 01 Sty 2009 22:18    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


sprawdź w Standard Smos setup czy bios wykrył dysk i cd-rom. Zrób zdjęcie tego co się pojawia przy starcie komputera. Funkcja bootowania jest w każdej płycie głównej tylko trzeba ją znaleźć w odpowiednim menu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mat_ed
Poziom 43
Miasto: Leszno
Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10270
Pomógł: 921
Ocena postów: 24
mat_ed
Poziom 43
Post#15 01 Sty 2009 22:24    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Gdybyś miał spalony procesor to nic byś nie zrobił,nie mówiąc już o tym,że komputer w ogóle by się nie włączył. Opcja bootowania musi być, trzeba ją tylko znaleźć. Nie podałeś nawet jaką masz płytę główną a to by ułatwiło sprawę. Być może masz także możliwość wywołania Boot Menu - spróbuj np. klawiszem F11 zaraz przy starcie. I napisz jaką masz tą płytę główną.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
709989
Usunięty
709989
Usunięty
Post#16 01 Sty 2009 22:25    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


W starych BIOS'ach AWARD'u opcje bootowania masz zazwyczaj w BIOS FEATURES SETUP albo coś podobnego i dalej BOOT SEQUENCE , gdzie wybierasz z czego ma bootować , nie ma możliwości aby takiej opcji wcale nie było , chyba że nie wykrywa rzeczywiście cd-romu .
Po za tym mógłbyś napisać dokładnie co to za płyta , bo sama informacja z BIOS'u to trochę powierzchniowe dane daje .

Myślę to będzie płyta ECS P6BAP-AP , jednak nie jestem pewien , po za tym jak pojawia Ci się ten "myślnik" to może coś pisze przed tym ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
stachu121
Poziom 19
Miasto: Ropczyce
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 452
Pomógł: 11
stachu121
Poziom 19
Post#17 02 Sty 2009 12:09    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


klawisz F2 przy starcie lub DEL wywoluje bios a przyczyna jest to ze poprostu moze stacja CD nie dzialac. probuj na innej moze sie uda a jak nie to szukaj dalej. i nic dziwnego ze nie uruchomil sie windows jak zainstalowales go u siebie i podpioles dysk do innego kompa : inna plyta gł. i windows inne sterowniki zainstalowal.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mmm777
Poziom 29
Miasto: zagłębie/śląsk
Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 1281
Pomógł: 75
Ocena postów: 56
mmm777
Poziom 29
Post#18 02 Sty 2009 12:29    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Wszyscy mówią o CD - a czy przypadkiem płyta to nie DVD?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Largini
Poziom 10
Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38
Pomógł: 1
Largini
Poziom 10
Post#19 02 Sty 2009 13:33    

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


mmm777 napisał:
Wszyscy mówią o CD - a czy przypadkiem płyta to nie DVD?

Chyba kolega rozróżnia płytę CD od DVD.
Win XP zazwyczaj jest na płycie CD. W poście było napisane ze przedtem była tam Vista więc ten komputer zapewne ma napęd DVD.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marcin126p
Poziom 8
Miasto: Galewice
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Ocena postów: 1
marcin126p
Poziom 8
Post#20 02 Sty 2009 15:14  Autor tematu   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Adamm0 napisał:
W starych BIOS'ach AWARD'u opcje bootowania masz zazwyczaj w BIOS FEATURES SETUP albo coś podobnego i dalej BOOT SEQUENCE , gdzie wybierasz z czego ma bootować , nie ma możliwości aby takiej opcji wcale nie było , chyba że nie wykrywa rzeczywiście cd-romu .
Po za tym mógłbyś napisać dokładnie co to za płyta , bo sama informacja z BIOS'u to trochę powierzchniowe dane daje .

Myślę to będzie płyta ECS P6BAP-AP , jednak nie jestem pewien , po za tym jak pojawia Ci się ten "myślnik" to może coś pisze przed tym ?

Dzieki kolego zbootowałem kompa wszystko działa
Wielkie Dzięki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nieznany proces, nie wiem jak zlokalizować winowajcę. (12)
Nie wiem jak wgrac Windowsa po zainstalowaniu Backtracka 4 r2. (8)
Mam czytnik kart, ale nie wiem jak go uruchomić ? (6)
Asus P5QL PRO - nie wiem jak uruchomić TS-PDU3 (2)
Opera crash nie wiem co to za proces (3)
Netbook Acer - jak uruchomić proces recovery z HDD? (4)
Jak usunąć gruba? Pojawia się błąd i nie da się uruchomić Windowsa. (8)
Jak uruchomić instalacje Windowsa XP Professional z płyty? (69)
Jak uruchomić sterowniki urządzeń dla windowsa XP na 7 (11)
win7 - Nie można uruchomić windowsa. (9)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.174 seconds

elektroda.pl temat RSS