Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa
Autor
Wiadomość
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Miasto: Galewice

Post#1 Post autora tematu 01 Sty 2009 21:10   

Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Witam. Mam problem z sformatowanie komputera kolegi, a chodzi mi o to ze mam jakiś stary bios i nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa ;/.
Podłączyłem nawet dysk z tego komputera do swojego sformatowałem u mnie wszystko działało a mam nowszy bios (Awardbios?) przełączyłem z powrotem ten dysk do komputera kolegi i jak włączam to ramy normalnie się ładują wszystko ok ale pozniej taki myślnik miga i nie przestaje i na tym wszystko się kończy. Pomóżcie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2009 21:10   





Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#2 01 Sty 2009 21:13   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


marcin126p napisał:
mam jakiś stary bios

Zaniósłbym go do muzeum techniki. Może przyjmą, jeżeli ten BIOS jest jakiś.
Oczekuję na podanie informacji. W przeciwnym razie usune temat z forum.
Powrót do góry
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Miasto: Galewice

Post#3 Post autora tematu 01 Sty 2009 21:23   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


wszystko co jest napisane przy wejściu w bios amej górze ROM PCI/ISA BIOS (P6BAP-AP) CMOS SETUP UTILITY AWARD SOFTWARE, INC
Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa
Powrót do góry
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38

Post#4 01 Sty 2009 21:28   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Kolego podaj dokładna konfigurację komputera bo określenie jakiś to mi nic nie mówi. Jeżeli przedtem był tam zainstalowany system to nie koniecznie wiek biosu ma tu znaczenie. A ten myślnik to może być wina tego ze nie wykrywa dysku lub masz uszkodzony cd rom. Nie napisałeś czy ustawiałeś botowanie w bios nawet te stare biosy maja taka funkcje. I sprawdz czy bios wykrył dysk i cd rom.
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#5 01 Sty 2009 21:29   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Proszę przeczytać chociażby ten wątek:
http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_systemu_Windows_XP-t46168.html
PS.: jaka to siła potężna zabroniła koledze zrobić tak:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+zainstalowa%C4%87+Windows+XP&lr=
Powrót do góry
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Miasto: Galewice

Post#6 Post autora tematu 01 Sty 2009 21:34   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


jankolo napisał:
Proszę przeczytać chociażby ten wątek:
http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_systemu_Windows_XP-t46168.html
PS.: jaka to siła potężna zabroniła koledze zrobić tak:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+zainstalowa%C4%87+Windows+XP&lr=

ja potrafię instalować Windowsa tylko ze ten komputer nie czyta mi CD

Dodano po 53 [sekundy]:

a czy CD może być połączone tą samą taśmą co dysk ??
Powrót do góry
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38

Post#7 01 Sty 2009 21:34   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć
Powrót do góry
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Miasto: Galewice

Post#8 Post autora tematu 01 Sty 2009 21:37   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini napisał:
Kolego podaj dokładna konfigurację komputera bo określenie jakiś to mi nic nie mówi. Jeżeli przedtem był tam zainstalowany system to nie koniecznie wiek biosu ma tu znaczenie. A ten myślnik to może być wina tego ze nie wykrywa dysku lub masz uszkodzony cd rom. Nie napisałeś czy ustawiałeś botowanie w bios nawet te stare biosy maja taka funkcje. I sprawdz czy bios wykrył dysk i cd rom.

była zainstalowana Vista Home Basic. A jak sie ustawia kolejnosc botowania w tym BIOSIE ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2009 21:37   





Powrót do góry
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38

Post#9 01 Sty 2009 21:40   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Tak można tylko trzeba zworkę w cd-rom przestawić z master na slave

Dodano po 2 [minuty]:

Largini napisał:
STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć

Już to ci napisałem czytaj uważne to co piszeę
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2009 21:40   





Powrót do góry
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Miasto: Galewice

Post#10 Post autora tematu 01 Sty 2009 21:50   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini napisał:
STANDARD CMOS SETUP sprawdz tam czy bios wykrył dysk i cd rom.
BIOS FEATHURES SETUP tam ustaw first bot device jako cd rom
potem save&exit setup i powinno ruszyć


W BIOS FEATHURES SETUP nie ma takiego czegoś jak first bot device
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#11 01 Sty 2009 21:57   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


marcin126p napisał:
W BIOS FEATHURES SETUP nie ma takiego czegoś jak first bot device

To proszę wziąć do ręki podręcznik płyty głównej i poszukać sobie, na której zakładce BIOS-u ta funkcja się znajduje. jeżeli kolega nie ma podręcznika, to proszę SAMODZIELNIE ściągnąć go z serwera producenta płyty. Przypominam, że regulamin forum na temat samodzielności też się wypowiada. Cytuję:
Cytat:
16. Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.

Powrót do góry
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38

Post#12 01 Sty 2009 21:57   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


A w CHIPSET FEATHURES SETUP sprawdzałeś???
Powrót do góry
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Miasto: Galewice

Post#13 Post autora tematu 01 Sty 2009 22:08   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Largini napisał:
A w CHIPSET FEATHURES SETUP sprawdzałeś???

sprawdziłem wszystkie możliwe i nic takiego nie ma ;/

Dodano po 1 [minuty]:

a może być też procesor spalony ??
Powrót do góry
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38

Post#14 01 Sty 2009 22:18   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


sprawdź w Standard Smos setup czy bios wykrył dysk i cd-rom. Zrób zdjęcie tego co się pojawia przy starcie komputera. Funkcja bootowania jest w każdej płycie głównej tylko trzeba ją znaleźć w odpowiednim menu.
Powrót do góry
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10306
Miasto: Leszno

Post#15 01 Sty 2009 22:24   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Gdybyś miał spalony procesor to nic byś nie zrobił,nie mówiąc już o tym,że komputer w ogóle by się nie włączył. Opcja bootowania musi być, trzeba ją tylko znaleźć. Nie podałeś nawet jaką masz płytę główną a to by ułatwiło sprawę. Być może masz także możliwość wywołania Boot Menu - spróbuj np. klawiszem F11 zaraz przy starcie. I napisz jaką masz tą płytę główną.
Powrót do góry
   
Adamm0
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 40
Miasto: Gniezno

Post#16 01 Sty 2009 22:25   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


W starych BIOS'ach AWARD'u opcje bootowania masz zazwyczaj w BIOS FEATURES SETUP albo coś podobnego i dalej BOOT SEQUENCE , gdzie wybierasz z czego ma bootować , nie ma możliwości aby takiej opcji wcale nie było , chyba że nie wykrywa rzeczywiście cd-romu .
Po za tym mógłbyś napisać dokładnie co to za płyta , bo sama informacja z BIOS'u to trochę powierzchniowe dane daje .

Myślę to będzie płyta ECS P6BAP-AP , jednak nie jestem pewien , po za tym jak pojawia Ci się ten "myślnik" to może coś pisze przed tym ?
Powrót do góry
   
stachu121
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 453
Miasto: Ropczyce

Post#17 02 Sty 2009 12:09   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


klawisz F2 przy starcie lub DEL wywoluje bios a przyczyna jest to ze poprostu moze stacja CD nie dzialac. probuj na innej moze sie uda a jak nie to szukaj dalej. i nic dziwnego ze nie uruchomil sie windows jak zainstalowales go u siebie i podpioles dysk do innego kompa : inna plyta gł. i windows inne sterowniki zainstalowal.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2009 12:09   





Powrót do góry
   
mmm777
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 1248
Miasto: zagłębie/śląsk

Post#18 02 Sty 2009 12:29   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Wszyscy mówią o CD - a czy przypadkiem płyta to nie DVD?
Powrót do góry
   
Largini
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 38

Post#19 02 Sty 2009 13:33   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


mmm777 napisał:
Wszyscy mówią o CD - a czy przypadkiem płyta to nie DVD?

Chyba kolega rozróżnia płytę CD od DVD.
Win XP zazwyczaj jest na płycie CD. W poście było napisane ze przedtem była tam Vista więc ten komputer zapewne ma napęd DVD.
Powrót do góry
   
marcin126p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 28
Miasto: Galewice

Post#20 Post autora tematu 02 Sty 2009 15:14   

Re: Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa


Adamm0 napisał:
W starych BIOS'ach AWARD'u opcje bootowania masz zazwyczaj w BIOS FEATURES SETUP albo coś podobnego i dalej BOOT SEQUENCE , gdzie wybierasz z czego ma bootować , nie ma możliwości aby takiej opcji wcale nie było , chyba że nie wykrywa rzeczywiście cd-romu .
Po za tym mógłbyś napisać dokładnie co to za płyta , bo sama informacja z BIOS'u to trochę powierzchniowe dane daje .

Myślę to będzie płyta ECS P6BAP-AP , jednak nie jestem pewien , po za tym jak pojawia Ci się ten "myślnik" to może coś pisze przed tym ?

Dzieki kolego zbootowałem kompa wszystko działa
Wielkie Dzięki
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Nie wiem jak uruchomić proces instalacji Windowsa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nieznany proces, nie wiem jak zlokalizować winowajcę. (12)
Nie wiem jak wgrac Windowsa po zainstalowaniu Backtracka 4 r2. (8)
Mam czytnik kart, ale nie wiem jak go uruchomić ? (6)
Asus P5QL PRO - nie wiem jak uruchomić TS-PDU3 (2)
Opera crash nie wiem co to za proces (3)
Netbook Acer - jak uruchomić proces recovery z HDD? (4)
Jak usunąć gruba? Pojawia się błąd i nie da się uruchomić Windowsa. (8)
Jak uruchomić instalacje Windowsa XP Professional z płyty? (69)
Jak uruchomić sterowniki urządzeń dla windowsa XP na 7 (11)
win7 - Nie można uruchomić windowsa. (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.089 seconds

elektroda.pl temat RSS