| Author |
Andee Poziom 3

|
02 Jan 2009 16:13 Amplituner Onkyo TX-7720 - znacznie gorszy odbiór radiowy |
|
|
|
Witam!
Mam problem z radiem w moim sprzęcie garażowym - wyszukiwanie działa, ale tuner nie wyłapuje już tylu stacji co kiedyś jak też niemożliwie trzeszczy na każdej częstotliwości. Amplitunera nie włączałem przez ostatnie 2 miesiące, wcześniej wszystko działało bez zarzutu.
Z techniką radiową jestem raczej na bakier, zatem proszę bardziej doświadczonych Kolegów o poradę, co mogło ulec uszkodzeniu?
Bo jeśli głowica, to nie opłaca mi się tego naprawiać.
Schemat tego modelu można w Polsce kupić i chętnie podejmę próbę naprawy, ale zaekranowanego modułu nie ruszę.
Dodam jeszcze, że pozostałe wejścia, przedwzmacniacz i końcówka są sprawne - więc problem tkwi wyłącznie w części radiowej
Proszę poprawić tytuł postu.
Regulamin p.11
[Art]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2009 16:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysztof L. Poziom 23

|
02 Jan 2009 18:07 Re: Amplituner Onkyo TX-7720 - znacznie gorszy odbiór radiow |
|
|
|
Przede wszystkim sprawdź gniazdo anteny od zewnątrz amplitunera, wtyczkę anteny, przewód antenowy, itp. Sprawdź również czy przypadkiem nie włączyłeś tłumika Loc / DX (bliskie / dalekie stacje).
Jeżeli będziesz tego pewny, to pozostaje ingerencja w wnętrzności w.cz, czyli m.in. zaekranowany moduł.
Wtedy lepiej oddaj sprzęt bardziej doświadczonym ludziom.
Pozdraviać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2009 18:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MAJSTER XXL Poziom 22

|
05 Jan 2009 20:00 Re: Amplituner Onkyo TX-7720 - znacznie gorszy odbiór radiow |
|
|
|
Być może linia zasilająca tuner przysiadła i nie w pełni wysterowuje głowicę, ale do tego trzeba schematu z podanymi napięciami. I tak jak powyżej kolega sugeruje, popraw lutowania samej głowicy do płytki oraz gniazdko antenowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jan 2009 20:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Andee Poziom 3

|
12 Feb 2009 23:22 Re: Amplituner Onkyo TX-7720 - znacznie gorszy odbiór radiow |
|
|
|
W natłoku codziennych spraw zapomniałem o tym poście. Sprzęt już działa.
Zgodnie z sugestiami przygrzałem wszystkie luty na wejściu antenowym i module w. cz. - nie przyniosło to poprawy.
Następnie - oczekując na schemat - wygrzewałem sprzęt po kilkanaście godzin przez parę dni, lecz również bez rezultatu.
Kiedy schemat już miałem, posprawdzałem napięcia. Tu również wszystko pasowało, moduł ma zasilanie +12V.
Następnie wyszukałem możliwie najsilniejszą stację i tak zostawiłem włączony amplituner na około dobę. To był strzał w dziesiątkę! Ponieważ jest to dość wiekowy sprzęt, jego podzespoły nie mają już takiej "kondycji" jak kiedyś. Po dłuższej przerwie obwody potrzebowały widocznie nie tylko zasilania ale i wysterowującego sygnału. Trzaski ustały.
Obecnie staram sie przynajmniej kilka razy w tygodniu amplituner włączyć - a ten jak wcześniej działa bez zarzutu.
Za wszelkie cenne uwagi i sugestie bardzo dziękuję i zamykam temat.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelr10 Poziom 3

|
08 Mar 2010 14:28 Re: Amplituner Onkyo TX-7720 - brak syganłu stereo |
|
|
|
Witam.
Podpinam się pod ten watek gdyż rzecz dotyczy tego samego odbiornika. Jednak problem nieco inny. Radio odbiera wszystkie stacje w mono a nie w stereo.Ponadto gdy włączam automatyczne szukanie stacji nie znajduje żadnej i lata w koło. Wyczytałem w necie, że przyczyną może być rozstrojenie filtru p. cz. i że problem
można łatwo usunąć podstarjając cewkę. Nie wiem czy się samemu za to zabierać, bo nawet nie wiem gdzie tej cewki szukać :cry:
Co radzicie, lecieć z tym do serwisu, czy zaryzykować samemu??? Jak samemu to jak zlokalizować tą cewkę???
Pozdr.
Paweł
|
|
| Back to top |
|
 |