FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

sterowanie silnikiem krokowym

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> sterowanie silnikiem krokowym
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 30 Mar 2004 01:46   

Witam! poszukuje ukladu ktory sterowalby silnikiem krokowym. Przesuwal;by sie on o ok. 60 stopni w lewo wracal szybko do pktu 0 i odchyall sie w prawo o 60 st. Potrzebuje na takim silniczku zainstalwoac lusterko ktore odbijalo by promien lasera. Cos w rodzaju czytnikow kodow kreskowych tylko chcialbym zeby poruszalo sie to jeszcze troszke szybciej bo w czytnika widac jak wiaza sie porusza a tu chcialbym stworzyc efekt sciany. Czy moge zastosowac do tego celu silniki np z hdd cd czy flopa? przeczytalem pare artykulow ale zaden nie potrafil mi odpowiedziec czy na moje potrzbey musze hamowac silnik i rozpedzac czy tylko wystraczy gwaltowna zmiana w krokach? Jezlei ktos z Was ma doswiadczenie w tej dziedzinei prosilbym o kontkat lub jakis uklad ktory by mi to zapewnil.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Mar 2004 01:46   

Back to top

bolek
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 31 Mar 2004 06:52   

oj Beens... :)
z silników krokowych najlepiej nadał by się do tego silnik trójfazowy- uzyskuje duże obr. jest on w HDD, CD... ja wykożystałęm z drukarki laserowej. był od razu z ukąłdem sterujacym.

jeśli chciał byś go "rozruszać' na piechote to musisz go rozpędzać. Wyadaje mi sie że do twojego efektu silnik nie musi byc hamowany, wystarczy że bedzie sie szybko obracał i miał na osi lustro np: sześciokątne. w tedy bedziesz miał rysowaną linie. co za tym idzie nie potzrebny Ci nawet silnik krokowy :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Mar 2004 06:52   

Back to top

Beens
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 31 Mar 2004 11:06   

Re: sterowanie silnikiem krokowym

Wiem Bolek juz probowalem ale lustra musza byc tak idealnie ustawione prostopadle do silnika ze az staje sie to neimozliwe. Wychodza mi 2 albo 4 wiazki. Musze zrobic to jakos tak zebym lustrami mogl regulowac to moze mi sie uda jest dobrze zcentrowc i uzyskam jedna wiazke. No chyba ze gwizdne to z jakiejs laserowki bo wiem ze tam jest atkei lusterko.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> sterowanie silnikiem krokowym
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowanie silnikiem krokowym - FUCHA (2)
Sterowanie silnikiem krokowym (1)
Sterowanie silnikiem krokowym (6)
Sterowanie silnikiem krokowym (9)
Sterowanie silnikiem krokowym (80)
Sterowanie silnikiem krokowym (3)
sterowanie silnikiem krokowym (1)
Sterowanie silnikiem krokowym (13)
sterowanie silnikiem krokowym? (1)

Page generation time: 0.165 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed