| Author |
brtekb Poziom 3

|
03 Jan 2009 19:21 Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Witam,
amplituner samsunga chodzi podpiêty pod zestaw g³o¶ników (dopasowanych do niego) oraz DVD (z tej samej serii). Zaraz po wyga¶niêciu gwarancji, trach i amplituner zacz±³ siê przegrzewaæ...
Chodzi maksymalnie pó³ godziny po czym pojawia siê magiczny napis "PROTECTION" i sprzêt siê wy³±cza.
Jedynym sposobem na unikniecie problemu jest pozostawienie sprzêtu bez obudowy, co oczywi¶cie jest niemo¿liwe na d³u¿sz± metê.
Pomys³ów mia³em wiele, zakupi³em mocniejszy wiatraczek ch³odz±cy, pod³±czy³em do zamiast oryginalnego. Niestety efektów brak.
Dodam, ¿e otworzy³em raz amplituner, 5 minut po wy³±czeniu... jajko usma¿yæ? Ca³ego kurczaka mo¿na by³o nadziaæ na ro¿en i grzaæ, taki by³ rozgrzany...
Proszê o jakie¶ rady, jak pod³±czyæ pod niego mocniejsze (zewnêtrzne?) ch³odzenie b±d¼ jakim¶ cudem obni¿yæ jego temperaturê.
Pozdrawiam,
Brtekb
|
|
| Back to top |
|
 |
Kur-Czak Poziom 14

|
05 Jan 2009 19:44 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Je¶li wcze¶niej by³o ok, a teraz zacz±³ siê przegrzewaæ to ¶wiadczy o jakiej¶ usterce.
Mo¿liwe jest, ¿e ¼le pracuje uk³ad kontroli temperatury i niew³a¶ciwie steruje obrotami wentylatora(wentylator krêci siê zbyt wolno, lub w³±cza siê zbyt pó¼no)i nawet zastosowanie "mocniejszego" wentylatora wpinaj±c go w miejsce fabrycznego nie przyniesie ¿±danego efektu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jan 2009 19:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
73kajuda Poziom 6

|
28 Dec 2009 21:30 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Witam , u mnie sytuacja by³a równie¿ podobdna.Skusi³o mnie to wiêc do rozwi±zania problemu , z którym producent najwyra¼niej nie by³ sobie w stanie poradziæ.
Po pierwsze Ci którzy z Was s± faktycznie elektronikami niech zapoznaj± siê dok³adnie z dokumentacj± koñcówek mocy wystêpuj±cych w tym amplitunerze:http://www.datasheetcatalog.org/datasheets2/59/597031_1.pdf.
Po drugie zak³adam ¿e wzmacniacz nie uleg³ ¿adnemu uszkodzeniu od strony elektroniki , bo je¿eli pracuje poprawnie 5 czy 30 min.to jest on sprawny, w tych modelach wad± jest nadmierne wydzielanie mocy przez koñcówki oraz pogarszaj±ca siê przewodno¶æ termiczna pasty silikonowej pomiêdzy radiatorem a koñcówkami mocy.Z innej strony raz ¿e to SMD , dwa ¿e radiator niewspó³miernie ma³y do mo¿liwo¶ci tych uk³adów a wierzcie ¿e w odpowiednich warunkach potrafi± oddaæ moc do obci±¿enia nawet na poziomie 30-60 W na kana³,w zale¿no¶ci od impedancji obci±¿enia, a po trzecie primo , pod tym radiatorkiem s± a¿ 3 takie uk³ady - w sumie 6 kana³ów.Ale do rzeczy , bo troszkê siê rozpisa³em.
Modernizacja "po producencie" polega na od³±czeniu od reszty elektroniki nó¿ki nr.2 uk³adu koñcówki mocy TAS5142 (oczywi¶cie wszystkich trzech uk³adów mocy) i pod³±czeniu ich przez rezystor 1 KΩ do napiêcia +5V.Drugim etapem modernizacji jest domontowanie mo¿liwie najwiêkszego miesz±cego siê w obudowie radiatora.
I wot ca³a technika.Ale co owa modernizacja daje:Uk³ady TAS5142 maj± wewnêtrznie wbudowane uk³ady pomiaru temperatury i je¿eli zostanie ona przekroczona ponad okre¶lony poziom (tutaj 115°C) zadzia³a zbezpieczenie termiczne , wystawiaj±c na nó¿ce 2 w/w uk³adu logiczne "0" , które to jest podawane na mikrokontroler , a z niego spowrotem na nó¿kê 3 podawany jest sygna³ od³±czenia koñcówki mocy , ³±cznie z wy¶wietleniem napisu "PROTECTION" , sygna³ ten wykorzystywany jest równie¿ do od³±czenia uk³adu TAS5508 - procesor d¼wiêku.http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/7/0y46fy566x1qzt21iyr7eswr77fy.pdf
I tak po krótce wygl±da nieszczêsna usterka ,wystêpuj±ca nagminnie w tych amplitunerach.Dziwne tylko ¿e producent wypu¶ci³ tak niedopracowane urz±dzenie od strony wzmacniacza, co do reszty parametrów technicznych , nie mam wiêkszych zastrze¿eñ.My¶lê ¿e z opisu napewno skorzystaj± elektronicy którzy mieli problem z tym urz±dzonkiem tak jak ja.No ale jest po sprawie i sprzêt ¶miga bezawaryjnie ju¿ od ponad roku.Tak na marginesie - wiecie jak jest ze schematami do takiego sprzêtu,ale du¿± pomoc± jest tutaj http://www.datasheetcatalog.com/ , znaj±c poszczególne uk³ady jakie wchodz± w sk³ad danego urz±dzenia , mo¿na ju¿ wiele zrobiæ , bynajmniej nie b³±dzi siê po omacku , jak to niektórzy z Was pisz± "¿e nie maj± schematu" - oj jak ja bym chcia³ mieæ schematy do wszystkich naprawianych rzeczy,ehh....
|
|
| Back to top |
|
 |
rimot Poziom 16

|
28 Dec 2009 22:00 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Je¶li dobrze zrozumia³em proponujesz po prostu ominiêcie zabezpieczenia termicznego rezygnuj±c z po³±czenia miêdzy nog± 2 IC a procesorem. W tym wypadku wydaje mi siê ¿e bardziej rozs±dnym wyj¶ciem z sytuacji jest monta¿ wiêkszego radiatora i zostawienie po³±czenia miêdzy IC a proc. Bo t± modyfikacj± nie zmniejszy³e¶ wydzielanego ciep³a z uk³adu tylko dodaniem lepszego ch³odzenia. Co bedzie jak padnie wentylator? Zabezpieczenie nie zadzia³a i spali siê, oby tylko, wzmacniacz.
|
|
| Back to top |
|
 |
73kajuda Poziom 6

|
29 Dec 2009 11:50 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Wszystko pracuje poprawnie , a o przegrzanie siê nie musisz martwiæ , poniewa¿ w uk³adzie jest jeszcze jedna pêtla zwrotna i nadzoruje ona pracê ca³ego stopnia mocy po szynie I²C . Tak jak pisa³em zabezpieczenie to zadzia³a przy temperaturze 115°C , tak¿e musia³by¶ go sporo rozgrzaæ.Widz polega na tym aby¶ odpowiednio zwiêkszy³ powierzchniê czynn± radiatora z zachowaniem odpowiedniego bilansu cieplnego.A wracaj±c do wiatraka , to i tak pracuje jak by nie pracowa³ , przecie¿ zawsze mo¿na go przepi±æ z PWM-a do napiêcia sta³ego(mo¿e trochê wiêcej go s³ychaæ) ale to nie problem.A czy widzia³e¶ w naszych rodzimych starych produkcjach typu WS.. czy PW.. jakie¶ wiatraki w ¶rodku?Bo ja przez 20 lat pracy w zawodzie siê z tym niespotka³em, a wzmachole i tak pracowa³y ok. i to nie na "g³o¶niczkach" kilkuwatowych , oferowanych obecnie przy "markowych" zestawach kin domowych.W sumie i tak najwiecej ciep³a wydzielane jest z koñcówki obs³uguj±cej kana³ subwoofera.Zawsze mo¿na podpi±æ aktywnego.Mój dzieciak korzysta z tego amplitunerka "po przeróbce" z PS3.Wszystko chula tak jak pisa³em , ju¿ ponad rok od terminu zakoñczenia gwarancji.
|
|
| Back to top |
|
 |
rimot Poziom 16

|
29 Dec 2009 13:02 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Je¶li wszystko jest tak jak piszesz to dlaczego w sprzêcie klasy wy¿szej ³aduje siê radiatory wielko¶ci ceg³y bez wymuszonego ch³odzenia i zak³adaj±c ¿e podpiête obci±¿enie jest prawid³owe taki sprzêt mo¿e "¶migaæ" ca³y dzieñ na 80-90% mocy? Odpowied¼ jest prosta: moda na bud¿etowe kina domowe plus moda na tzw. slimy zmusi³y producentów do stosowania w tych urz±dzeniach zasilaczy impulsowych i koñcówek mocy opartych na klasie D. Te wysokosprawne wzmacniacze faktycznie nie potrzebuj± a¿ tak wielkich radiatorów ale bez przesady! Piszesz ¿e Twoje kino hula ju¿ ponad rok. Podaj mu sinusa i daj na 3/4. Jak my¶lisz po ilu siê wy³±czy? O przegrzaniu nie ma mowy kiedy wzmacniacz oddaje 0.5 W. Wtedy mo¿e chodziæ 24h/365.
Tak czy inaczej tymi wywodami nie pomo¿emy autorowi tematu a u niego jest ewidentnie co¶ nie tak. Tym samym mam pytanie: czy bez pod³±czonych kolumn te¿ wystêpuje problem z temperatur±? Co siê dzieje jak pod³±czysz kolumny i zostawisz go na "biegu ja³owym"?
|
|
| Back to top |
|
 |
73kajuda Poziom 6

|
04 Jan 2010 17:18 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Praca sprzêtu jest bezawaryjna,czy ma pod³±czone obci±¿enie czy te¿ nie, to nie ma nic do rzeczy.Niestety praca w tej klasie wzmacniacza , powoduje grzanie siê radiatora,d³awików itd. ale wszystko jest dopuszczalnych granicach.Wczoraj , trafi³ do mnie kolejny model z serii AVR 620.I jakie¿ by³o moje zdziwienie , ¿e za ca³e zamieszanie w pracy wzmacniacza odpowiedzialny by³ jeden z kondensatorów pod³±czony równolegle do wyj¶cia g³o¶nikowego , jednego z kana³ów.Profilaktycznie wymieni³em 6 sztuk z ka¿dego toru.Jego warto¶æ to 470 nF/63 V.Zamieszczam poni¿ej schemat.Je¿eli macie problemy z prac± tego wzm. to wymieñcie te elementy,na bank rozwi±¿e to problem wy³±czania.Uk³ad zachowuje siê prawid³owo,poniewa¿ kondensator nadmiernie obci±¿a³ stopieñ mocy,to powodowa³o nadmierne wydzielanie mocy jednej z koñcówek, potem zadzia³a³o zabezpieczenie,a efekt wiadomo: kilka minut pracy i "PROTECTION" oraz OFF.To chyba wszystko w tym temacie - problem rozwi±zany.Chyba ¿e faktycznie komu¶ pad³ scalak koñcówki ( ja na kilka sztuk takich urz±dzeñ nie natrafi³em na uszkodzony uk³ad ) - to zamawiaæ i wymieniaæ.Powodzenia przy naprawach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2010 17:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
73kajuda Poziom 6

|
05 Jan 2010 16:47 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Dosta³em kilka e-maili , ludzie....., prosz±cy o pokazanie które to elementy.Czy tak trudno odczytaæ to ze schematu ideowego.W sumie jest ich 6 , dwa s± jeszcze niewidoczne pod wiatrakiem , którego kole¶ sobie sam zamontowa³ (zdjêcie z wcze¶niejszego tematu).
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzesiek Lca Poziom 11

|
02 Mar 2010 02:59 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Mia³em kilka takich wzmacniaczy, zawsze przyczyn± by³y kondensatory, po wymianie 0 problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
solaris_ikarus Poziom 11

|
02 Mar 2010 10:40 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
u mnie koñcówki mocy nie grze± siê tak bardzo ale grze± siê d³awiki czy mam wymieniæ te kondensatory czy je wylutowaæ,czy to pomo¿e ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzesiek Lca Poziom 11

|
02 Mar 2010 16:57 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
D³awiki te¿ trzeba sprawdziæ, wymieñ wszystkie kondensatory 470nF/63F (6szt) i powinno pomóc. Chocia¿ i tak d³awiki bêd± siê grzaæ.
|
|
| Back to top |
|
 |
solaris_ikarus Poziom 11

|
02 Mar 2010 18:52 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Mam jeszcze taki problem, ¿e w tunerze s³ychaæ stukot co przeszkadza w s³uchaniu radia. Nie wiem czy da siê to naprawiæ
|
|
| Back to top |
|
 |
rimot Poziom 16

|
03 Mar 2010 08:04 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
73jakuda
Wrzuæ do diagnozy opis co i jak. Przyda siê!
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mystic121 Poziom 2

|
25 Nov 2010 09:50 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Witam, temat bardzo mi siê przyda³. Mój problem polega³ na tym, ¿e podczas ogl±dania filmu poszed³ dym z amplitunera i przesta³ dzia³aæ (wcze¶niej nie mia³em problemów z grzaniem). Po otwarciu okaza³o siê, ¿e jeden z w/w kondensatorów doszczêtnie siê spali³, nawet nie da³o siê go z³apaæ, bo siê skruszy³ na popió³. Chyba niczego dooko³a nie uszkodzi³. W ka¿dym razie by³em w sklepie elektronicznym po nowe kondensatorki, na wszelki wypadek wzi±³em p³ytkê amplitunera. Kobieta sprzeda³a mi kondensatory o warto¶ci 47nK/250V-, twierdz±c, ¿e druga warto¶æ (250V-) nie jest istotna i mogê spokojnie zastosowaæ te zamienniki. Wlutowa³em jeden w miejsce spalonego i amplituner dzia³a, ale tak jak powy¿ej, tylko oko³o godziny, mocno siê przy tym rozgrzewaj±c. Oczywi¶cie sygnalizuje przegrzanie i wy¶wietla „Protection”.
Moim problemem teraz jest fakt, czy mogê resztê kondensatorków wymieniæ na te zakupione, czy szukaæ w innych sklepach odpowiadaj±cych oryginalnym (470nF/63V)
Z góry dziêkujê za pomoc
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jur1 Poziom 21

|
25 Nov 2010 10:21 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
47nK/250V ma 10-cio krotnie za ma³± pojemno¶æ ma byæ 470nF napiêcie nie mniejsze ni¿ 63V ( mo¿e byæ 100V wy¿sze napiêcia to wiêksze gabaryty kondensatora ). Awarie tego typu wzmacniaczy to utrata pojemno¶ci ww kondensatora , im mniejsza pojemno¶æ tym szybciej siê uk³ad nagrzewa i wy³±cza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Nov 2010 10:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
73kajuda Poziom 6

|
25 Nov 2010 10:50 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Bezwzglêdnie wymieñ wszystkie 6 sztuk , kup dobrej jako¶ci ceramiki , mog± byæ na 250 V (chodzi o ich gabaryty ¿eby ci siê zmie¶ci³y) - pamiêtaj aby napiêcie pracy nie by³o ni¿sze ni¿ 100 V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mystic121 Poziom 2

|
25 Nov 2010 11:19 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
A czemu na tych zakupionych przeze mnie kondensatorkach pisze 47nK a nie nF? Chce wiedzieæ zanim kobieta wci¶nie mi jako laikowi kolejny bubel. Dziwne...:|
Znalaz³em, takie same kupi³em:
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
25 Nov 2010 14:19 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Te siê nie nadaj±.
47nK to - 47n (w domy¶le Faradów), a K oznacza tolerancjê - 10%
Kup taki, jaki jest na schemacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mystic121 Poziom 2

|
26 Nov 2010 12:45 Re: Samsung AVR 620 Problemy z ch³odzeniem |
|
|
|
Kupi³em 6 kondensatorów 470nF/100V-, wlutowa³em i zrobi³em test. Prawie 2,5 godziny filmu bez przerwania, a zaraz po emisji amplituner jest jedynie lekko ciep³y. ¯adnych problemów z dzia³aniem i z d¼wiêkiem. Dziêkuje wszystkim za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |