Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

viessmann duże zużycie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> viessmann duże zużycie
Autor
Wiadomość
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 04 Sty 2009 18:02   

viessmann duże zużycie


witam

przerobiłem piec olejowy na gazowy tzn wymieniłem palnik, na początku zużycie było około 12m3 na dobę teraz jest 23m3.
Co mogło się stać. Może ustwienia powinny być inne.
standardowe ustawienia to:
regulator pokojowy załącza palnik - pompa obiegowa chodzi cały czas.
tem pieca 60c ogrzewanie 45 woda użytkowa.
ustawienia moje:
regulator pokojowy załącza palnik i pompę obiekową, pompa z dobiegiem 10min. temp pieca i wody bez zmian.
sterownik na kotle vitotronic 100 regulator pokojowy danfoss może działać na zasadzie włącz/wyłącz lub proporcjonalna.
Może ktoś wie jakie są optymalne ustawienia tego pieca
dodam że to piec vitorond 222 z wbudowanym zasobnikiem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sty 2009 18:02   





Powrót do góry
   
mauri_b
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 904
Miasto: W-wo

Post#2 04 Sty 2009 20:28   

Re: viessmann duże zużycie


Kiedy było to "na początku" ? Teraz jest zimno, także może to całkiem normalne, że jest większe zużycie gazu.
Powrót do góry
   
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#3 Post autora tematu 04 Sty 2009 21:59   

Re: viessmann duże zużycie


na poczatku to jest około 3tyg temu, ale czy to możliwe aby pochłaniał o 10m3 więcej na dobę przez temp na zewnątrz?
Powrót do góry
   
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#4 Post autora tematu 05 Sty 2009 07:07   

Re: viessmann duże zużycie


może ktoś mi powie które ustawienia są bardziej ekonomiczne
Powrót do góry
   
BrunoJ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 87
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 05 Sty 2009 14:03   

Re: viessmann duże zużycie


jorgen33 napisał:
na poczatku to jest około 3tyg temu, ale czy to możliwe aby pochłaniał o 10m3 więcej na dobę przez temp na zewnątrz?

nie wiem jak u Ciebie ale u mnie bylo w nocy -20 i generalnie ponizej -10 regularnie w ciagu ostatnich dni. 3 tygodnie temu to bylo +5.
To chyba oczywiste ze kociol musi czesciej pracowac zeby utrzymac temperature w domu.
Sprawdze u siebie dobowe zuzycie, nie monitoruje tego regularnie.
Mam rowniez vitotronic 100, ale inny kociol - vitogas100 i zasobnik vitocell 100. Z tego co pamietam z poprzednich sezonach raczej nie przekraczalem 400m3/mc (kojarzy mi sie jeden mrozny miesiac 2 lata temu).

pozdrawiam
Bruno

Dodano po 32 [minuty]:

odnosnie ustawien.
Mozesz sprobowac zmniejszyc temperature np na 55st i zobaczyc czy instalacja daje rade utrzymac temperature. To juz zalezy od budynku i instalacji. U mnie jesli temperatura spadnie do -5 to przestawiam na 60st wlasnie, jesli jest okolo zero lub na plusie to zmieniam na 55st. Ale glownie ze wzgledu na dzieciaki - grzejniki przy 60st zaczynaja juz byc mocno gorace w dotyku. Wode mam ustawiona na 45st, ale mam duzy zasobnik, wiec tutaj kociol moze sie inaczej zachowywac.
Sprobuj ustawic pompe obiegu CO na najwolniejszy bieg przy ktorym woda daje rade krazyc. U mnie na 1szym biegu grzejniki na pietrze nagrzewaja sie wyraznie wolniej, przy 2gim biegu grzejniki sa cieple praktycznie od razu, ale prawie nie ma roznicy temperatur miedzy zasilaniem i powrotem grzejnika - czyli woda przeplywa za szybko. Mimo wszystko sensowne rozwiazanie jesli trzeba by szybko ugrzac mocno wyziebiony dom. Dobieg pompy fabrycznie powinien byc 12minut. Ja mam ustawione na maxa (chyba 20 minut). Probowalem rozne czasy i w zasadzie szybsze wylaczenie pompy oznacza ze szybciej zaczynaja stygnac grzejniki (stygna gdy woda przestaje krazyc).
Powyzsze to raczej doswiadczenia uzytkownika + troche poczytania w necie, nie testowalem typu jeden miesiac takie ustawienia a jeden inne.
Po prostu subiektywnie tak wydaje sie dzialac w miare optymalnie.
Powrót do góry
   
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#6 Post autora tematu 05 Sty 2009 17:39   

Re: viessmann duże zużycie


20 min dobiegu czy to nie wychłodzi kotła do temp która załączy palnik ponownie?
teraz jak jest około -10 to z temp nocnej 18c aby dogrzac do 20c potrzebuje około 1,5 godziny i 60c na kotle jest mu mało tzn na regulatorze pokojowym jest jeszcze nie dogrzane do 20c a kocioł uzyskuje 60c i sie wyłącza i załącza za chwilę ponownie
Powrót do góry
   
BrunoJ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 87
Miasto: Bydgoszcz

Post#7 05 Sty 2009 18:40   

Re: viessmann duże zużycie


jorgen33 napisał:
20 min dobiegu czy to nie wychłodzi kotła do temp która załączy palnik ponownie?

wlaczenie kotla jest sterowane przez termostat pokojowy, wiec nawet jesli grzejniki zupelnie wystygna to kociol sie nie wlaczy. Dopuki nie bedzie sygnalu z termostatu ze w pomieszczeniu nie jest za zimno.
Zupelnie niezalezna jest funkcja antyroszeniowa - kociol bedzie wlaczal sie na krotko przy temperaturze wody 35st i podgrzewal ja do 42st. To jest niezalezne od pozostalych trybow pracy kotla.

A czy 20 minut to za dlugo? poekperymentuj. Wg mnie woda nie stygnie az tak szybko i po 20 minutach ma cos kolo 50 stopni - czyli przez 20 minut masz jeszcze caly czas cieple grzejniki i cieplo wody jest oddawane na pomieszczenie w sposob ciagly. Wez pod uwage ze gdy woda krazy to jej cieplo oddawane jest glownie przez grzejniki wlasnie. Gdy woda stanie
to grzejnik oddaje cieplo tylko z wody ktora jest w nim (pol litra?). Grzejnik panelowy stygnie dosc szybko, po 15 minutach jest juz chlodny.
Jesli ustawisz krotki czas, np 3 minuty to wprawdzie w momencie wylaczenia pompy woda bedzie miala 60st a nie 50, ale po 20 minutach grzejnik i tak bedzie zimny, a przy dluzszym dobiegu caly czas jeszcze grzal. Dlatego lepiej dluzszy czas dobiegu i w miare wolny przeplyw, zeby woda mogla oddac cieplo grzejnikowi.

jorgen33 napisał:

teraz jak jest około -10 to z temp nocnej 18c aby dogrzac do 20c potrzebuje około 1,5 godziny i 60c na kotle jest mu mało tzn na regulatorze pokojowym jest jeszcze nie dogrzane do 20c a kocioł uzyskuje 60c i sie wyłącza i załącza za chwilę ponownie

To wylaczanie i zalaczanie jest poprawna praca kotla - on ma utrzymac temperature okolo 60st - jesli ustawiles 60st to bedzie sie wlaczal przy 58 i wylaczal przy 62st. I tak w kolko dopuki termostat w pokoju daje sygnal zeby grzac. Gdy jest na dworze zimniej to takie grzanie moze dluzej trwac, a i pomieszczenia szybciej sie wychlodza, wiec kociol bedzie czesciej wlaczany przez termostat.
Czas grzania 1,5h to juz wprost zalezy od budynku. Ja napisze tak - bawilem sie troche temperaturami, czytalem na tym i innych forach ze najlepiej ustawic roznice 3-4 stopnie miedzy dzien i noc (np 21 i 17).
Ale wlasnie mialem wrazenie ze potem kociol chodzil godzinami zeby temperature podniesc. Do tego komfort cieplny byl sredni, w nocy robilo sie wyraznie chlodno (nie kazdy lubi chodzic po domu w welnianych swetrach i spac pod puchowa pierzyna..).
U mnie temperatura jest 22st w dzien i 21 w nocy. mam male dzieci wiec nie ma okresu "wyjscie do pracy" - w domu zawsze ktos jest. Kombinowalem ze zmianami temperatury w ciagu dnia - ze moze miedzy godzinami 13-15 dac stopien mniej, bo powinno byc nagrzane od slonca itp. Ale ostatecznie sobie odpuscilem bo to sie slabo sprawdzalo, byly momenty gdy pojawialo sie uczucie chlodu. Tutaj duzo robi pewnie lokalizacja termostatu. Nie bez znaczenia jest rowniez kwestia samego budynku, kiedys domy nie byly tak wyliczane na cieplo jak dzis i lokalne roznice temperatur potrafia byc spore.

Nie wiem czy pomoglem, to luzne dywagacje.
Powrót do góry
   
himani
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 16

Post#8 05 Sty 2009 18:57   

Re: viessmann duże zużycie


Witam,

Należy zlecić osobie uprawnionej przegląd kotła w celu wyregulowania ciśnienia gazu na zasileniu kotła,palniku i dyszy.Temperatura wody CO i ciepłej wody użytkowej powinna być zbliżona do jednakowych parametrów,będzie lepiej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2009 18:57   





Powrót do góry
   
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#9 Post autora tematu 05 Sty 2009 21:12   

Re: viessmann duże zużycie


sprawdziłem i przy ustawieniu dobiegu pompy 15min z temp 60c zeszło do 46c, pompa bieg 2 poniewarz mam regulator na piętrze w pokoju dziecka.
Tylko zastanawiam się czy na drugim biegu po wyłączeniu palnika, szybciej się nie wychładza woda, ale to moja teoria.
A co do ustawień parametrów co i wody użytkowej, rozumiem że powinny mieć ustawione podobne temp?
teraz mam co 60c woda użutkowa 45c
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2009 21:12   





Powrót do góry
   
BrunoJ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 87
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 07 Sty 2009 14:54   

Re: viessmann duże zużycie


jorgen33 napisał:
sprawdziłem i przy ustawieniu dobiegu pompy 15min z temp 60c zeszło do 46c, pompa bieg 2 poniewarz mam regulator na piętrze w pokoju dziecka.

Ja rowniez mam na gorze, ale nie widze zwiazku. Chyba ze u Ciebie na 1szym biegu po prostu woda nie daje rady krazyc. Na 1szym biegu grzejniki na gorze nagrzewaja sie wyraznie wolniej, ale po paru minutach i tak juz sa w pelni cieple wiec nie widzie problemu.

jorgen33 napisał:

Tylko zastanawiam się czy na drugim biegu po wyłączeniu palnika, szybciej się nie wychładza woda, ale to moja teoria.

Tutaj chodzi raczej o cos innego. Przy szybszych biegach grzejnik nie oddaje tak ciepla, czesc zabiera woda. Cieplo ma byc oddane przez grzejnik, woda wychodzaca z grzejnika powinna byc chlodniejsza. Przy szybszych biegach wychodzi prawie taka sama jak wchodzi. Niby grzejnik cieply w dotyku a oddaje mniej ciepla. Przy czym... ja praktyczniej roznicy miedzy 1szym i 2gim biegiem nie zauwazylem (w sensie innej szybkosci nagrzewania pomieszczenia), powyzsze to raczej teoria.
No moze zle - zauwazylem. W kuchni na powrocie z grzejnika mam w podlodze kawalek podlogowki zrobiony (chyba po prostu ulozone z rurek). Gdy woda krazy na 1ce to podloga jest milo ciepla (40-45st), gdy woda krazy na 2ce to podloga nagrzewa sie wyraznie bardziej i zaczyna robic sie juz nieprzyjemnie w pomieszczeniu. Czyli wprost widac ze woda na powrocie ma wyzsza temperature i cieplo nie jest optymalnie oddawane przez grzejnik.
Roznica jest tez taka ze na wolniejszym biegu mniej slychac szum wody w grzejnikach (w zasadzie nie slychac, a na 2gim juz cos slychac). Za to na 1szym mam wrazenie ze troche wiecej jest "stekania" z grzejnikow wlasnie - odglosy rozszerzania itp.


jorgen33 napisał:

A co do ustawień parametrów co i wody użytkowej, rozumiem że powinny mieć ustawione podobne temp?
teraz mam co 60c woda użutkowa 45c

tak byloby najoptymalniej z punktu widzenia pracy kotla. Ale ja przy zwyklym atmosferycznym kotle nie ustawie przeciez 45st na ogrzewaniu bo kociol bedzie chodzil w kolko a w domu i tak bedzie zimno. Nie ustawie rowniez 60st wody uzytkowej w kranie, bo ktos sobie zrobi krzywde.
Obecnie mam ustawione 65st na CO (ostatnie noce -20 lub lepiej), a wode na 45st (termometr na zasobniku pokazuje 50st, jest wyzej niz sonda do kotla). Jak mroz zmniejszy sie do powyzej -10st to przestawie spowrotem CO na 60st, a jesli bedzie wyraznie na plusie to na 55st.
Temperature trzeba po prostu dobierac tak zeby byl komfort cieplny. Przy 60st i +10 na zewnatrz grzejnik wlacza sie raz na pare godzin i grzeje za mocno. Nie wiem czy ekonomicznie, ale nieprzyjemnie. wole miec chlodniejszy grzejnik czesciej aktywny.

Jeszcze mialem podac zuzycie - od pon 18:00 to wt 18:00 wyszlo 18m3, temperatura zewnetrza w nocy ponizej -20, w dzien -12.
Temp w domu 22st, w nocy pare godzin 21. dom 110m2 stary ale dobrze ocieplony. kociol vitogas100 atmosferyczny. Ty masz inny. Kojarze ze przy plusowych temperaturach na poczatku sezonu bylo na pewno ponizej 10m2 na dobe.

pozdrawiam
Bruno
Powrót do góry
   
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#11 Post autora tematu 07 Sty 2009 16:05   

Re: viessmann duże zużycie


dzięki za informację.
Sprawdzę te ustawienie i podzielę się wynikami.
U mnie zużycie większe ale dom ponad 200m3
Mam jeszcze jedno pytanie, głowice na grzejnikach masz ustawione różnie? tzn tam gdzie termostat to 5 a w innych pomieszczeniach np na 3?, czy regulator pokojowy ma wpływ chodzi mi o firmę jakość.
Powrót do góry
   
BrunoJ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 87
Miasto: Bydgoszcz

Post#12 07 Sty 2009 17:09   

Re: viessmann duże zużycie


jorgen33 napisał:
dzięki za informację.
Sprawdzę te ustawienie i podzielę się wynikami.
U mnie zużycie większe ale dom ponad 200m3
Mam jeszcze jedno pytanie, głowice na grzejnikach masz ustawione różnie? tzn tam gdzie termostat to 5 a w innych pomieszczeniach np na 3?, czy regulator pokojowy ma wpływ chodzi mi o firmę jakość.

Glowice mam roznie, ale w wiekszosci tak zeby grzejnik zawsze grzal ;-).
Na 6 (max) w niektorych miejscach, w innych na 4-5. Mam tez grzejniki w piwnicy i w przedsionku - tam jest ustawione na 2 (lub 3, nie pamietam). Ale to sa z zalozenia zimne pomieszczenia, wiec chodzi tylko zeby je troche podgrzac i osuszyc. Oczywiscie w pomieszczeniu gdzie jest termostat glowica jest otwarta na maxa (w zasadzie mozna by ja zdjac)
Termostat pokojowy przy takim prostym sterowniku jak Vitotronic 100 podaje tylko sygnal wlacz/wylacz. Jego jakosc ogranicza sie wiec do dokladnosci pomiaru temperatury w pomieszczeniu. Mysle ze bardziej moze robic umiejscowienie termostatu. Mam paru znajomych ktorzy przestawiali w rozne miejsca zanim dobrali odpowiednie - tutaj najlepiej radiowy sie pewnie sprawdza. Od strony uzytkowej znaczenie moga tez miec mozliwosci ustawien (ja mam oryginalny viessmana ale prosty - ustawienia co 1st, tylko 2 temperatury (dzien/noc), tylko 4 okresy wlacz-wylacz.
Co do zuzycia to duzo rzeczy ma wplyw - wielkosc domu, technologia scian, itp. No i ustawiona temperatura, w teorii 1st roznicy w domu to 6-7% wieksze zuzycie.

pozdrawiam
Bruno

Dodano po 27 [minuty]:

tak jeszcze z ciekawosci zapytam - z tego co pamietam to vitotronic 100 ma osobne ustawienie dla palnika gazowego i osobne dla olejowego. W instrukcji jest napisane ze ustawienie raz zmienione (z gazowego na olejowy) nie daje sie juz przywrocic. Czy u siebie to zmieniales? musiales jakos specjalnie resetowac sterownik do ustawien fabrycznych?
Czy po prostu dalo sie przestawic?
Powrót do góry
   
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#13 Post autora tematu 07 Sty 2009 21:02   

Re: viessmann duże zużycie


tego nie wiem, palnik zmieniał specjalista od viessmanna, pewnie widział co robi

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

mam jeszcze pytanie co do cieplej wody, obecnie także mam ustawioną temp na 45c, dlaczego optymalna temp jest podobna do temp kotła?
nie wpłynie to na wieksze zużycie gazu?
jak sie skończy sezon grzewczy i ustawie na grzanie tylko wody użytkowej to grzanie jej do temp nie 45c tylko np 50 czy 60c bedzie chyba bardziej będzie wpływało na zużycie gazu.
Jeżeli może to wpłynąć na oszczędność to mogę ją podnieść o jakieś 5c bo teraz jak mam głowicę przy bateri ustawioną na środku to woda wydaj mi się troszkę za zimna
Powrót do góry
   
BrunoJ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 87
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 08 Sty 2009 13:45   

Re: viessmann duże zużycie


To ja nie podpowiem, to nie byla moja sugestia. Sam z checia sie dowiem
dlaczego woda i CO powinny miec zblizone nastawy. I na ile jest to zalezne od typu kotla (jedno/dwu-funkcyjny, itp).
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#15 08 Sty 2009 19:09   

Re: viessmann duże zużycie


Witam.
Zgodnie z wytycznymi producentów układów kocioł - bojler pojemnościowy, temperatura zasilania bojlera powinna być wyższa o 15 - 20 stC od nastawionej temperatury cwu. Zrównanie temperatur spowoduje długie ładowanie bojlera
(priorytet cwu) i odłączenie CO.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
BrunoJ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 87
Miasto: Bydgoszcz

Post#16 12 Sty 2009 11:09   

Re: viessmann duże zużycie


ecovector napisał:
Witam.
Zgodnie z wytycznymi producentów układów kocioł - bojler pojemnościowy, temperatura zasilania bojlera powinna być wyższa o 15 - 20 stC od nastawionej temperatury cwu. Zrównanie temperatur spowoduje długie ładowanie bojlera (priorytet cwu) i odłączenie CO.
Pozdrawiam.

Fajnie, ale w kontekscie pytan o konkretny sterownik i jak na nim ustawic konkretne temperatury to te informacje wprowadzaja tylko w blad.
Powyzsza teoria to oczywiscie prawda, ale to zapewnia juz sam sterownik kotla. Temperatura wody ustawiana na sterowniku to temperatura wody uzytkowej w kranie, a nie temperatura zasilania obiegu do grzania cwu. Kociol grzeje ile wlezie, i temperatura zasilania u mnie dochodzi nawet do 70st przy ustawionej wodzie na 45st. Temperatury zasilania przy grzaniu wody nie da sie ustawic, jest tylko gorne ograniczenie (dla calego kotla w zasadzie - domyslnie ustawione chyba na 75st). Dla CO wprost ustawiamy na sterowniku temperature zasilania, i trzeba to odroznic.
Tak wiec ustawienie 60st na zasilaniu dla CO i 45st dla _wody_uzytkowej_ jest jak najbardziej poprawne. Przy CO temperatura zasilania nie przekroczy 60st (okolo), a przy cwu bedzie wyzsza jesli bedzie taka potrzeba.

pozdrawiam
Bruno
Powrót do góry
   
ecovector
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 76
Miasto: Bolesławiec

Post#17 13 Sty 2009 17:32   

Re: viessmann duże zużycie


Witam.
Nie wnikam w "inteligentne" tablice kotłowe, ponieważ one te zależności mają w swojej logice. W takich przypadkach żądane temperatury zależą tylko od naszych potrzeb.Miałem na myśli układy, w których możemy sami ustawiać zależności temperatur, tzn termostat na kotłe i termostat w bojlerze a priorytet uzyskujemy przez przelączenie pomp lub zadziałanie zaworu trójdrogowego. W tych przypadkach podane przezemnie zależności są bardzo ważne.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
jorgen33
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 8

Post#18 Post autora tematu 16 Sty 2009 16:47   

Re: viessmann duże zużycie


jeszcze jedno pytanie co do tego kotła, czy istnieje możliwość podniesienia ciśnienia ciepłej wody użytkowej?
poprostu muszę ustawić baterię aby leciało więcej ciepłej wody aby mieć wodę letnią.
zaznaczę że pompa cyrkulacyjna chodzi tylko podczas podgrzewu wody.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2009 16:47   





Powrót do góry
   
bodekg1
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 8
Miasto: Legnica

Post#19 25 Cze 2010 11:51   

Re: viessmann duże zużycie


PANOWIE !!! Sterownie pogodowe ( kpl. za około 1200 zł) i po problemie. 3-4 korekty krzywej i temperatura i zużycie paliwa komfortowe.Nic bardziej błędnego jak sterowanie temp. pomieszczenia(termostatem)Różnica u moich klientów do 20 % w kosztach.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> viessmann duże zużycie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Viessmann Paromat Simplex - Duże zużycie opału (19)
Viessmann Vitodens-200W. Duże zużycie / straty palnika? (109)
Junkers - Duże zużycie gazu (7)
Prośba o poradę-duże zużycie gazu. (2)
Viessman Vitodens 200 W duże zużycie propanu (4)
immergas nike star 23 kW - duże zużycie gazu (3)
Viessman Vitopend 100 - DUŻE ZUŻYCIE GAZU (6)
Vailant - Piec jednofunkcyjny - bardzo duże zużycie gazu (3)
Beretta Venus 31 IC ,31KW -Bardzo duże zużycie gazu!! (6)
Centrala WOLF CGS24/200 duże zużycie propanu (17)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS