| Author |
Krazykilla Poziom 11

|
07 Jan 2009 12:07 Serwer dla ISP - jakie oprogramowanie dla windows i linux? |
|
|
|
Witam! Razem z kolegą prowadzimy firmę zajmującą się dostarczaniem internetu. Ostatnio ilość użytkowników bardzo wzrosła i zastanawiamy się nad postawieniem nowego, wydajniejszego serwera. Aktualnie rolę routera (serwera qos) spełnia debian 3.1 z zainstalowanym programem ips-qos (gdyby ktoś chciał się dowiedzieć co to jest to podaję stronę producenta: http://www.coolsolutions.pl/). W tej chwili w sieci jest trochę ponad 100 osób. Nowy serwer planujemy postawić tak, aby był w stanie obsłużyć około 300 osób. Tak więc interesuje mnie oprogramowanie tego typu co wspomniany ips-qos. Czy ktoś z was ma jakiś ciekawy pomysł na jakiś program tego typu pod linuxa lub całą dystrybucję, która będzie całkiem wydajna?
Interesuje mnie także oprogramowanie typu router/qos dla windowsa. Niestety nie natknąłem się na nic ciekawego w internecie więc pytam tutaj na forum. Wierzę, że odwiedzają to forum znawcy tematu, którzy są mi w stanie pomóc.
Ktoś z was na pewno chciałby napisać, że takie skrypty można napisać samemu w linuxie, ale nam chodzi o przyzwoitą wydajność i łatwość użytkowania. Oprogramowanie nie musi być darmowe, ale powinno być dobre. Tak więc proszę o pomoc w rozwiązaniu wyżej wymienionych problemów. Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2009 12:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
agorny Poziom 18

|
07 Jan 2009 13:57 Re: Serwer dla ISP - jakie oprogramowanie dla windows i linu |
|
|
|
Windowsa sobie do celu odpuść, nie nadaje się. Dobre i proste, choć nie darmowe to mikrotik. Za darmo masz LMS.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2009 13:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krazykilla Poziom 11

|
07 Jan 2009 19:02 Re: Serwer dla ISP - jakie oprogramowanie dla windows i linu |
|
|
|
nie musi być darmowe, grunt żeby działało ;p jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje to czekam ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2009 19:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
agorny Poziom 18

|
07 Jan 2009 23:43 Re: Serwer dla ISP - jakie oprogramowanie dla windows i linu |
|
|
|
Kup routerboarda 1000. Będziesz miał wydajny serwer z mikrotikiem, do tego łatwy do zasilenia, bo pobierający niewiele prądu. Zapas mocy routera też będzie, 100 osób dla tego sprzętu to nic, a cena bardzo przyzwoita. Jak nie przewidujesz dalszego wzrostu liczby użytkowników to i rb433 Ci starczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krazykilla Poziom 11

|
08 Jan 2009 15:19 Re: Serwer dla ISP - jakie oprogramowanie dla windows i linu |
|
|
|
Z mikrotikiem nie mam zbyt dużego doświadczenia, jak rozwiązuje on problem zarządzania na odległość? Jakieś ssh czy jest dostępna konfiguracja przez http ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jan 2009 15:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
agorny Poziom 18

|
08 Jan 2009 16:01 Re: Serwer dla ISP - jakie oprogramowanie dla windows i linu |
|
|
|
jest ssh, jest http jest też autorskie oprogramowanie winbox - wszystko klikajne i banalne.
|
|
| Back to top |
|
 |