Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Informacje i opinie o kompresorze wan aw


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Informacje i opinie o kompresorze wan aw
Autor
Wiadomość
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#31 20 Lut 2009 11:15   

Re: kompresor wan aw


Tak są całe z mosiądzu i są inaczej zbudowane mają w środku klapkę co się odchyla do góry tak jak w klapach anty wybuchowych od instalacji gazowych cena takiego zaworu to 48 zł, fakt obroty mam około 2x mniejsze od nominalnych bo silnik ma 1400 obr i koło pasowe 2x mniejsze a ciśnienie oleju ustawiłem sobie na 0.8 bar śrubką do regulacji,
a z tym nagrzewaniem to nie masz racji miałem do niedawna na tej butli 2 małe agregaty od ciągnika tylko ze pracowały na około 2000 obr i nawet bez ciśnienia strasznie się nagrzewały od tarcia aż się z oleju dymiło chwili a wan tylko lekko ciepły za to kolektor wylotowy ze 100*C łapie, ale na razie jest ok a jak się rozleci to można szybko układ rozmontować i przerobić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2009 11:15   





Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#32 20 Lut 2009 11:33   

Re: kompresor wan aw


dj.max7 pomyśl jeśli było takie tarcie że się grzało to by sie zatarło w momencie, grzeje się od tarcia ale to na oleju - minimalnie
tak ja w dieslu - następuje sprężanie powietrza, powietrze się silnie nagrzewa i temperatura zapala ropkę ( ropka jako mieszanka też jest sprężona i dlatego wystarczy taka temperatura )
po to te wszystkie żebra na sprężarkach i czasem użebrowane rury doprowadzające żeby chłodzić cylindry głowice, powietrze - zobacz jaka jest powierzchnia w WANie - sama rura jaką ma powierzchnię - spróbuj to przepuścić przez 1/2 cala to będzie miało 200stC


Ja szukałem takiego zaworku z klapką - jedyny jaki znalazłem to był na wystawie w Castoramie ale niestety był przewiercony i przykręcony.
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#33 Post autora tematu 20 Lut 2009 11:45   

Re: kompresor wan aw


I jak na tym zwykłym zaworze ? Orginalny zawór dekompresyjny z Wana to ponad 300zł i zastanawiam sie czy nie można jakiegoś innego tańszego zastosować bo są elektrozawory na allegro za ok 40 zł.
Powrót do góry
   
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#34 20 Lut 2009 11:53   

Re: kompresor wan aw


Tak zgadza się ze większość ciepła powstaje podczas sprężania a w małych agregatach co miałem to po pierwsze były zbyt wysokie obroty po drugie za mały przekrój rurek i tak się grzały.
Z tym mosiężnym zaworem u mnie jest ok dzisiaj testuję 2-gi dzień i na razie działa po około minucie powietrze schodzi z kolektora i ładnie rusza z miejsca.
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#35 Post autora tematu 20 Lut 2009 11:54   

Re: kompresor wan aw


Idę sprawdzać jaki mam zawór zwrotny i czy działa. A jak by nie działał to wie ktoś gdzie można nowe kupić poza sklepem Wana?
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#36 20 Lut 2009 12:59   

Re: kompresor wan aw


mkcitro - można go zregenerować - w pierwszej kolejności pękają sprężynki, potem powierzchnia koroduje lub się ugniata, jeszcze czasem śrubka pęka i się rozpada.
Sprężynę trzeba dokupić, powierzchnię można splanować
Lub cały zawór kupić. Chyba u producenta ( WAN ) są tanie, są też na allegro. Kupowałem filtr w WANie to był tani, tyle że przesyłka 150% ceny filtra :( .
Ja jak brałem WANy to leżały sprężynki i talerzyki na podłodze to je spakowałem - przydały się.
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#37 Post autora tematu 21 Lut 2009 11:51   

Re: kompresor wan aw


Moje zaworki są do wyrzucenia bo całe zardzewiały a dodatkowo były całe zasypane jakimiś paprochami i ledwo przepuszczały powietrze.Musze zamówić nowe.Niewidziałem tych zaworków na allegro są tylko jakieś komplety po 9 zaworków i dosyć drogie.
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#38 21 Lut 2009 13:01   

Re: kompresor wan aw


9 zaworków łącznie jest w głowicach. Zapomniałem pomierzyć czy to takie same jak któreś z głowicy.
Cena niestety kompletu zaworków do głowic jest wysoka.Tyle to kosztuje jak się nie ma jak dorobić :) .
Mi jak się będą sypać to będę próbował dorobić z nierdzewki.
Powrót do góry
   
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#39 22 Lut 2009 02:31   

Re: kompresor wan aw


Czy mógłbyś zrobić zdjęcia głowic z zaworkami i samych zaworków i wrzucić :?: bo jak mi któryś padnie to będę wiedział co i jak wygląda, dzięki.
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#40 Post autora tematu 22 Lut 2009 12:12   

Re: kompresor wan aw


Mariusz co jest potrzebne żeby zrobić taką skrzyneczke do rozruchu ? Jakie dałeś styczniki ? I czy sie sprawdza ?
Powrót do góry
   
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#41 24 Lut 2009 18:37   

Re: kompresor wan aw


Witam kupiłem drugi agregat WAN w cenie złomu i chcę go rozkręcić w cenie oględzin i sprawdzenia w jakim jest stanie,
czy po demontażu głowic trzeba wymieniać uszczelki na nowe
czy stare się nadadzą, czy uszczelki podczas zdejmowania głowicy się nie zniszczą??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2009 18:37   





Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#42 Post autora tematu 24 Lut 2009 20:23   

Re: kompresor wan aw


Jeszcze nie rozkręcałem swojego, ale musze sprawdzić w jakim stanie są zawory w głowicy ? I też mnie zastanawia czy trzeba je wymieniać ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2009 20:23   





Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#43 24 Lut 2009 20:36   

Re: kompresor wan aw


Uszczelki pewnie przywarły więc trzeba je oddzielać nożykiem. W razie czego można dociąć je z klingerytu ( dostępny na allegro tanio ). Stare się nadają jeśli nie mają wżerów ( od przyklejeń ) a jesli mają wżery to smarujemy je hermetykiem.
Mi tylko posypała się jedna - ta na butli. Znalazłem u mnie we wsi Pana co dorabia uszczelki i sprzedał mi klingerytu grubego za 10 zł mniej więcej format A4.

Na allegro klingeryt ma august46 chyba najtaniej.
Powrót do góry
   
inginio
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 181
Miasto: Płock

Post#44 11 Mar 2009 22:58   

Re: kompresor wan aw


Witam wszystkich.Z góry przepraszam jeśli to nie odpowiedni dział na moje pytania.Mam piaskarke syfonowa z allegro 76litrów i na moje potrzeby wystarcza w zupełności.Prosze o pomoc w doborze kompresora.Czy taki o wydajności około 1000L/min. wytarczy?Obecny jaki mam to około 280L/min. -tragedia!!!Dobry ale do malowania.Prosze o pomoc!
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#45 12 Mar 2009 16:25   

Re: kompresor wan aw


Zapotrzebowanie na powietrze zależy od średnicy otworu w dyszy. Masz na pewno tabele dla jakiej dyszy jaki kompresor, ale ten 1000 l/min starczy dla dyszy 5 mm, może 6 od biedy ( np przy 6 barach ).
Są tematy o piaskarkach właśnie i można te posty tam przenieść.
Powrót do góry
   
inginio
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 181
Miasto: Płock

Post#46 12 Mar 2009 20:18   

Re: kompresor wan aw


Obecnie mam dysze z węglika spiekanego 4mm ale kompresora szukam który by sobie poradził z dyszą 6mm.Zaraz poszukam tematów o piaskowaniu.Dzięki
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#47 Post autora tematu 15 Mar 2009 10:51   

Re: kompresor wan aw


Maszyna pracuje super.Tylko musze podłączyć elektrozawory i nie wiem jak zamontować elektrozawor do zamykania zaworka w filtrze a chodzi mi oto że jak podam na niego powietrze to go zamknie i jest ok , ale mimo tego że elektrozawór sie zamknie to powietrze nie schodzi i zawór w filtrze jest nadal zamknięty???
Powrót do góry
   
69moto
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 11
Miasto: Radom

Post#48 16 Mar 2009 12:57   

Re: kompresor wan aw


Panowie. Czy silnik 7,5kW daje rade w tej sprężarce z zaworem rozruchowym? JAkie ciśnienie uzyskaliście z silnikiem 7,5kW aby mógł pracować ciągle i się nie przegrzewał ?
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#49 16 Mar 2009 13:12   

Re: kompresor wan aw


mkcitro - masz orginalnie wszystko ?

69moto 7,5 kW spokojnie nabije 11 bar ( sprawdzałem ), ale pewnie nie pociągnie długo na takim obciążeniu. Napewno do 7 barów bez problemów bedzie chodziło. Jesli chcesz więcej zmierz prąd jaki pobiera i porównaj z tabliczką znamionową. Ale tutaj już niewiem czy silnik może przekraczać prąd znamionowy czy raczej to jest jego max.
Powrót do góry
   
piotrnawrocki10
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 5

Post#50 22 Mar 2009 14:45   

Re: kompresor wan aw


Witam!Kupilem kompresor wan z 1976 roku i w tym modelu filtr powietrza jest na kolektorze dochodzacym do zbiornika!Czy tak bylo orginalnie czy ktos przerobil
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#51 22 Mar 2009 18:24   

Re: kompresor wan aw


filtr ma niedopuszczać śmieci do kompresora nie do butli - dziwna sprawa, daj zdjecie bo nie mogę uwierzyć
Powrót do góry
   
piotrnawrocki10
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 5

Post#52 22 Mar 2009 21:21   

Re: kompresor wan aw


prawdopodobnie ktos go zle zlozyl!Mozna dostac osobno zaworki do zaworu zwrotnego i jaka jest cena
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#53 22 Mar 2009 21:56   

Re: kompresor wan aw


Zaworki zapytaj u producenta - ja kupowałem od nich wkład filtra.
Powrót do góry
   
piotrnawrocki10
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 5

Post#54 24 Mar 2009 12:07   

Re: kompresor wan aw


w ktorym miejscu montuje sie elektrozawor dekompresji i jaki to wydatek
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#55 24 Mar 2009 12:39   

Re: kompresor wan aw


zawór dekompresji montuje się na kolektorze idącym do butli - przed zaworkami zwrotnymi które muszą być sprawne
jeśli masz te zaworki pordzewiałe albo coś to mogę je spróbować zregenerować - regenerowałem już sporo w tym u mnie w małym kompresorze działają ze 4 lata,

nieznam ceny, ja kupiłem na allegro 1/2 cala ale okazał się niewłasciwy - niby do 12 bar ale różnica cisnień wejście wyjście 0,09 bara :( - 100 zł
trudno znaleźć tanio z odpowednim przepływem
Powrót do góry
   
GLOWABMW
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 2
Miasto: Zielonka k.Wawy

Post#56 29 Kwi 2009 14:42   

Re: kompresor wan aw


witam

Od ok roku posiadam kompresor WAN niestety nie wiem jaki jest model ponieważ tabliczki znamionowe uległy zniszczeniu.
Silnik jak i cały kompresor jest 1982 roku, silnik 7,5 kW, zawór ciśnieniowy zamykający i zawór spustowy ułatwiający rozruch.
Silnik podłączony jest w układ trójkąt gwiazda i do pewnego czasu chodził bardzo dobrze bez żadnych problemów nabijał mi 8,5 bara.
Skrzynka sterująca to 3 sztuki styczników , przełącznik czasowy, lampka informująca o zasilaniu i włącznik prądowy.
Ale niestety ok 4 miesiące temu zaczęły się kłopoty, palił bezpieczniki 16A i (na sterowaniu jest 2A)ze względu że nie znam sie na elektryce zadzwonilem po elektryka ktory stwierdził :
uzwojenie silnika w bardzo dobry stanie, prąd rozruchu 32A po przełączeniu na 2 bieg spadało do ok 8-10A w czasie pracy na drugim biegu, wymienił bezpieczniki na większe 20A i było ok miesiąc po czym zaczęło dziać się to samo palił bezpieczniki.
Zadzwoniłem do innego elektryka który stwierdził ze uszkodzone jest włącznik czasowy i założył włącznik czasowy nowego typu RTX ale i to dało rezultat 2 miesiące pracy i znowu kompresor stoi.
Objaw jest taki ze gdy kompresor startuje od razu spuszcza zaworem ułatwiającym rozruch ciśnienie, sprawdzałem cewka jak i sam zawór jest sprawny :(

Chciałbym sam się za to wziąć ale niestety nie mam żadnego schematu i nigdzie nie mogę znaleźć może ktoś z użytkowników posiada schemat elektryczny podłączenia takiego kompresora.

Będę wdzięczny za każda pomoc merytoryczną w uruchomieniu tego małego potwora :)

ps. zdjęcia wstawię jeszcze dziś po powrocie do domu
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#57 29 Kwi 2009 16:29   

Re: kompresor wan aw


schemat elektryczny jest w dtr - a link do dtr jest chyba w tym temacie, ewentualnie na stronie producenta też można ściągnąć
Tak ma być że kompresor spuszcza ciśnienie przy starcie.
Napisz czy styczniki przełączają po chwili z gwiazdy na trójkąt.
Powrót do góry
   
GLOWABMW
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 2
Miasto: Zielonka k.Wawy

Post#58 30 Kwi 2009 18:13   

Re: kompresor wan aw


witam

dodaje obiecane zdjęcia :

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

obudowa


Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

zdjęcie przedstawia widok kompresora z boku widać zdjętą pokrywę skrzynki sterującej

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

skrzynka sterująca , 3 styczniki ID 0 25A-660V podłączone gwiazda trójkąt , przeciążeniowy (nie pamiętam symbolu , w miejsce przekaźnika RT-60 został zamontowany RTX ,

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

zawór wyłączający zadane ciśnienie

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

zawór spuszczający ciśnienie ułatwiający rozruch

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

widok z góry

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

widok z przodu


Wczoraj zapomniałem wspomnieć że styczniki oryginalne ID-0 25A zostały zastąpione na nowe IDY-16A , ten kompresor chodził na tych nowych ale też przekaźnik czasowy RT-60 został zastąpiony RTX.

Dziś mój tata zabrał się za niego zostały wymienione wszystkie styczniki na stare ID 0 25A-660V które były zamontowane w kompresorze gdy go kupiłem i po małej regeneracji (przeczyszczeniu styków).
Dodatkowo został wyczyszczony zawór spustowy który najprawdopodobniej przez to że jest już troszkę wyrobiony blokował się i spuszczał ciśnienie cały czas.

Na chwile obecną kompresor chodzi tak :
załączenie silnik się rozpędza na biegu pierwszym styczniki pierwszy i trzeci załączone po czasie zadanym na przekaźniku RTX (6 sek tyle czasu spuszczane jest powietrze przez elektrozawór spustowy w momencie gdy ma nabite ciśnienie) przełącza się na wyższy bieg styczniki pierwszy i drugi załączone i bije ciśnienie 8,5 bara, następuje praca powietrzem i ponownie 1 bieg spuszcza ciśnienie przy rozruchu zamyka po 6 sek elektrozawór i 2 bieg.
Był włączany kilka razy w celu sprawdzenia poprawności działania jest ok ale bezpieczniki są "powatowane" w sobotę zostaną założone takie które były 16A i zobaczymy czy problem bezpieczników nadal występuje.
Opisze sytuacje w sobotę jak sprawy się mają.

Może ktoś z was drodzy użytkownicy wie a może rozpoznaje co to za model kompresora ułatwiło by mi to w przyszłości poszukiwanie schematów.

ps. co to jest DTR ?

Dokumentacja techniczno ruchowa- w skrócie DTR
[Akrzy]

Powrót do góry
   
Moulder
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 657
Miasto: LBN

Post#59 30 Kwi 2009 19:47   

Re: kompresor wan aw


Kiedyś był u mnie taki kompresor, do napędu silnik 7,5kW. Jest to kompresor w wersji bezolejowej, chociaż były i produkowane i normalne (olejowe). Modelu nie pamiętam, ale produkowała go firma Pomet Poznań, obecnie Airpol.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Kwi 2009 19:47   





Powrót do góry
   
inginio
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 181
Miasto: Płock

Post#60 03 Maj 2009 16:33   

Re: kompresor wan aw


Witam!Zakupiłem kompresor który jest nie kompletny. Brakowało w nim silnika itd. ale część żeczy już uzupełniłem. Bardzo bym prosił panów o pomoc w uzupełnieniu reszty tzn. niewiem dokładnie co jeszcze w nim brakuje. Wiem że potrzebny jest włącznik ciśnieniowy tylko jaki?Czy taki będzie dobry? Czy musi być tak z seri LCA?
[url=http://obrazki.elektroda.net/16_1241361449.jpg]brakuje również zegara ciśnienia oleju
[url=http://obrazki.elektroda.net/36_1241361690.jpg]Informacje i opinie o  kompresorze wan aw
skrzynka sterująca
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw a koło pasowe na silnik to gdzie mogę dostać
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw zaworek zwrotny u mnie ma 3/4cala więc chyba jest za mały? Czy taki 2cale będzie dobry?
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw i nie wiem co to jest i do czego służy
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Informacje i opinie o kompresorze wan aw
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  123  Następny
Podobne tematy
Kapówka Metabo KGS 303 Plus - Informacje , opinie (4)
Szafka sterownicza WAN-S do WAN-AW - prośba o identyfikację części (3)
Wan Aw - Kompresor WAN AW i powietrze w skrzyni korbowej (23)
Problem z silnikiem w kompresorze (5)
Wymiana kondensatora w kompresorze (5)
Identyfikacja sprężarki i silnika w kompresorze (14)
silnik w chińskim kompresorze 50l (19)
Rodzaj pracy silnika w kompresorze? S1 czy S3? (2)
Reduktor ciśnienia w kompresorze- podłączenie przewodu. (2)
Kaeser SK19 - Wymiana oleju w kompresorze - sprężarka śrubowa (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS