Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Informacje i opinie o kompresorze wan aw


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Informacje i opinie o kompresorze wan aw
Autor
Wiadomość
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#31 20 Lut 2009 11:15   

Re: kompresor wan aw


Tak są całe z mosiądzu i są inaczej zbudowane mają w środku klapkę co się odchyla do góry tak jak w klapach anty wybuchowych od instalacji gazowych cena takiego zaworu to 48 zł, fakt obroty mam około 2x mniejsze od nominalnych bo silnik ma 1400 obr i koło pasowe 2x mniejsze a ciśnienie oleju ustawiłem sobie na 0.8 bar śrubką do regulacji,
a z tym nagrzewaniem to nie masz racji miałem do niedawna na tej butli 2 małe agregaty od ciągnika tylko ze pracowały na około 2000 obr i nawet bez ciśnienia strasznie się nagrzewały od tarcia aż się z oleju dymiło chwili a wan tylko lekko ciepły za to kolektor wylotowy ze 100*C łapie, ale na razie jest ok a jak się rozleci to można szybko układ rozmontować i przerobić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2009 11:15   





Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#32 20 Lut 2009 11:33   

Re: kompresor wan aw


dj.max7 pomyśl jeśli było takie tarcie że się grzało to by sie zatarło w momencie, grzeje się od tarcia ale to na oleju - minimalnie
tak ja w dieslu - następuje sprężanie powietrza, powietrze się silnie nagrzewa i temperatura zapala ropkę ( ropka jako mieszanka też jest sprężona i dlatego wystarczy taka temperatura )
po to te wszystkie żebra na sprężarkach i czasem użebrowane rury doprowadzające żeby chłodzić cylindry głowice, powietrze - zobacz jaka jest powierzchnia w WANie - sama rura jaką ma powierzchnię - spróbuj to przepuścić przez 1/2 cala to będzie miało 200stC


Ja szukałem takiego zaworku z klapką - jedyny jaki znalazłem to był na wystawie w Castoramie ale niestety był przewiercony i przykręcony.
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#33 Post autora tematu 20 Lut 2009 11:45   

Re: kompresor wan aw


I jak na tym zwykłym zaworze ? Orginalny zawór dekompresyjny z Wana to ponad 300zł i zastanawiam sie czy nie można jakiegoś innego tańszego zastosować bo są elektrozawory na allegro za ok 40 zł.
Powrót do góry
   
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#34 20 Lut 2009 11:53   

Re: kompresor wan aw


Tak zgadza się ze większość ciepła powstaje podczas sprężania a w małych agregatach co miałem to po pierwsze były zbyt wysokie obroty po drugie za mały przekrój rurek i tak się grzały.
Z tym mosiężnym zaworem u mnie jest ok dzisiaj testuję 2-gi dzień i na razie działa po około minucie powietrze schodzi z kolektora i ładnie rusza z miejsca.
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#35 Post autora tematu 20 Lut 2009 11:54   

Re: kompresor wan aw


Idę sprawdzać jaki mam zawór zwrotny i czy działa. A jak by nie działał to wie ktoś gdzie można nowe kupić poza sklepem Wana?
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#36 20 Lut 2009 12:59   

Re: kompresor wan aw


mkcitro - można go zregenerować - w pierwszej kolejności pękają sprężynki, potem powierzchnia koroduje lub się ugniata, jeszcze czasem śrubka pęka i się rozpada.
Sprężynę trzeba dokupić, powierzchnię można splanować
Lub cały zawór kupić. Chyba u producenta ( WAN ) są tanie, są też na allegro. Kupowałem filtr w WANie to był tani, tyle że przesyłka 150% ceny filtra :( .
Ja jak brałem WANy to leżały sprężynki i talerzyki na podłodze to je spakowałem - przydały się.
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#37 Post autora tematu 21 Lut 2009 11:51   

Re: kompresor wan aw


Moje zaworki są do wyrzucenia bo całe zardzewiały a dodatkowo były całe zasypane jakimiś paprochami i ledwo przepuszczały powietrze.Musze zamówić nowe.Niewidziałem tych zaworków na allegro są tylko jakieś komplety po 9 zaworków i dosyć drogie.
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#38 21 Lut 2009 13:01   

Re: kompresor wan aw


9 zaworków łącznie jest w głowicach. Zapomniałem pomierzyć czy to takie same jak któreś z głowicy.
Cena niestety kompletu zaworków do głowic jest wysoka.Tyle to kosztuje jak się nie ma jak dorobić :) .
Mi jak się będą sypać to będę próbował dorobić z nierdzewki.
Powrót do góry
   
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#39 22 Lut 2009 02:31   

Re: kompresor wan aw


Czy mógłbyś zrobić zdjęcia głowic z zaworkami i samych zaworków i wrzucić :?: bo jak mi któryś padnie to będę wiedział co i jak wygląda, dzięki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lut 2009 02:31   





Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#40 Post autora tematu 22 Lut 2009 12:12   

Re: kompresor wan aw


Mariusz co jest potrzebne żeby zrobić taką skrzyneczke do rozruchu ? Jakie dałeś styczniki ? I czy sie sprawdza ?
Powrót do góry
   
dj.max7
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 108
Miasto: Biłgoraj

Post#41 24 Lut 2009 18:37   

Re: kompresor wan aw


Witam kupiłem drugi agregat WAN w cenie złomu i chcę go rozkręcić w cenie oględzin i sprawdzenia w jakim jest stanie,
czy po demontażu głowic trzeba wymieniać uszczelki na nowe
czy stare się nadadzą, czy uszczelki podczas zdejmowania głowicy się nie zniszczą??
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#42 Post autora tematu 24 Lut 2009 20:23   

Re: kompresor wan aw


Jeszcze nie rozkręcałem swojego, ale musze sprawdzić w jakim stanie są zawory w głowicy ? I też mnie zastanawia czy trzeba je wymieniać ?
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#43 24 Lut 2009 20:36   

Re: kompresor wan aw


Uszczelki pewnie przywarły więc trzeba je oddzielać nożykiem. W razie czego można dociąć je z klingerytu ( dostępny na allegro tanio ). Stare się nadają jeśli nie mają wżerów ( od przyklejeń ) a jesli mają wżery to smarujemy je hermetykiem.
Mi tylko posypała się jedna - ta na butli. Znalazłem u mnie we wsi Pana co dorabia uszczelki i sprzedał mi klingerytu grubego za 10 zł mniej więcej format A4.

Na allegro klingeryt ma august46 chyba najtaniej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2009 20:36   





Powrót do góry
   
inginio
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 184
Miasto: Płock

Post#44 11 Mar 2009 22:58   

Re: kompresor wan aw


Witam wszystkich.Z góry przepraszam jeśli to nie odpowiedni dział na moje pytania.Mam piaskarke syfonowa z allegro 76litrów i na moje potrzeby wystarcza w zupełności.Prosze o pomoc w doborze kompresora.Czy taki o wydajności około 1000L/min. wytarczy?Obecny jaki mam to około 280L/min. -tragedia!!!Dobry ale do malowania.Prosze o pomoc!
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#45 12 Mar 2009 16:25   

Re: kompresor wan aw


Zapotrzebowanie na powietrze zależy od średnicy otworu w dyszy. Masz na pewno tabele dla jakiej dyszy jaki kompresor, ale ten 1000 l/min starczy dla dyszy 5 mm, może 6 od biedy ( np przy 6 barach ).
Są tematy o piaskarkach właśnie i można te posty tam przenieść.
Powrót do góry
   
inginio
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 184
Miasto: Płock

Post#46 12 Mar 2009 20:18   

Re: kompresor wan aw


Obecnie mam dysze z węglika spiekanego 4mm ale kompresora szukam który by sobie poradził z dyszą 6mm.Zaraz poszukam tematów o piaskowaniu.Dzięki
Powrót do góry
   
mkcitro
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 33
Miasto: czestochowa

Post#47 Post autora tematu 15 Mar 2009 10:51   

Re: kompresor wan aw


Maszyna pracuje super.Tylko musze podłączyć elektrozawory i nie wiem jak zamontować elektrozawor do zamykania zaworka w filtrze a chodzi mi oto że jak podam na niego powietrze to go zamknie i jest ok , ale mimo tego że elektrozawór sie zamknie to powietrze nie schodzi i zawór w filtrze jest nadal zamknięty???
Powrót do góry
   
69moto
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 11
Miasto: Radom

Post#48 16 Mar 2009 12:57   

Re: kompresor wan aw


Panowie. Czy silnik 7,5kW daje rade w tej sprężarce z zaworem rozruchowym? JAkie ciśnienie uzyskaliście z silnikiem 7,5kW aby mógł pracować ciągle i się nie przegrzewał ?
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#49 16 Mar 2009 13:12   

Re: kompresor wan aw


mkcitro - masz orginalnie wszystko ?

69moto 7,5 kW spokojnie nabije 11 bar ( sprawdzałem ), ale pewnie nie pociągnie długo na takim obciążeniu. Napewno do 7 barów bez problemów bedzie chodziło. Jesli chcesz więcej zmierz prąd jaki pobiera i porównaj z tabliczką znamionową. Ale tutaj już niewiem czy silnik może przekraczać prąd znamionowy czy raczej to jest jego max.
Powrót do góry
   
piotrnawrocki10
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 5

Post#50 22 Mar 2009 14:45   

Re: kompresor wan aw


Witam!Kupilem kompresor wan z 1976 roku i w tym modelu filtr powietrza jest na kolektorze dochodzacym do zbiornika!Czy tak bylo orginalnie czy ktos przerobil
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#51 22 Mar 2009 18:24   

Re: kompresor wan aw


filtr ma niedopuszczać śmieci do kompresora nie do butli - dziwna sprawa, daj zdjecie bo nie mogę uwierzyć
Powrót do góry
   
piotrnawrocki10
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 5

Post#52 22 Mar 2009 21:21   

Re: kompresor wan aw


prawdopodobnie ktos go zle zlozyl!Mozna dostac osobno zaworki do zaworu zwrotnego i jaka jest cena
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#53 22 Mar 2009 21:56   

Re: kompresor wan aw


Zaworki zapytaj u producenta - ja kupowałem od nich wkład filtra.
Powrót do góry
   
piotrnawrocki10
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 5

Post#54 24 Mar 2009 12:07   

Re: kompresor wan aw


w ktorym miejscu montuje sie elektrozawor dekompresji i jaki to wydatek
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#55 24 Mar 2009 12:39   

Re: kompresor wan aw


zawór dekompresji montuje się na kolektorze idącym do butli - przed zaworkami zwrotnymi które muszą być sprawne
jeśli masz te zaworki pordzewiałe albo coś to mogę je spróbować zregenerować - regenerowałem już sporo w tym u mnie w małym kompresorze działają ze 4 lata,

nieznam ceny, ja kupiłem na allegro 1/2 cala ale okazał się niewłasciwy - niby do 12 bar ale różnica cisnień wejście wyjście 0,09 bara :( - 100 zł
trudno znaleźć tanio z odpowednim przepływem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2009 12:39   





Powrót do góry
   
GLOWABMW
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 2
Miasto: Zielonka k.Wawy

Post#56 29 Kwi 2009 14:42   

Re: kompresor wan aw


witam

Od ok roku posiadam kompresor WAN niestety nie wiem jaki jest model ponieważ tabliczki znamionowe uległy zniszczeniu.
Silnik jak i cały kompresor jest 1982 roku, silnik 7,5 kW, zawór ciśnieniowy zamykający i zawór spustowy ułatwiający rozruch.
Silnik podłączony jest w układ trójkąt gwiazda i do pewnego czasu chodził bardzo dobrze bez żadnych problemów nabijał mi 8,5 bara.
Skrzynka sterująca to 3 sztuki styczników , przełącznik czasowy, lampka informująca o zasilaniu i włącznik prądowy.
Ale niestety ok 4 miesiące temu zaczęły się kłopoty, palił bezpieczniki 16A i (na sterowaniu jest 2A)ze względu że nie znam sie na elektryce zadzwonilem po elektryka ktory stwierdził :
uzwojenie silnika w bardzo dobry stanie, prąd rozruchu 32A po przełączeniu na 2 bieg spadało do ok 8-10A w czasie pracy na drugim biegu, wymienił bezpieczniki na większe 20A i było ok miesiąc po czym zaczęło dziać się to samo palił bezpieczniki.
Zadzwoniłem do innego elektryka który stwierdził ze uszkodzone jest włącznik czasowy i założył włącznik czasowy nowego typu RTX ale i to dało rezultat 2 miesiące pracy i znowu kompresor stoi.
Objaw jest taki ze gdy kompresor startuje od razu spuszcza zaworem ułatwiającym rozruch ciśnienie, sprawdzałem cewka jak i sam zawór jest sprawny :(

Chciałbym sam się za to wziąć ale niestety nie mam żadnego schematu i nigdzie nie mogę znaleźć może ktoś z użytkowników posiada schemat elektryczny podłączenia takiego kompresora.

Będę wdzięczny za każda pomoc merytoryczną w uruchomieniu tego małego potwora :)

ps. zdjęcia wstawię jeszcze dziś po powrocie do domu
Powrót do góry
   
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 414
Miasto: Dąbrowa

Post#57 29 Kwi 2009 16:29   

Re: kompresor wan aw


schemat elektryczny jest w dtr - a link do dtr jest chyba w tym temacie, ewentualnie na stronie producenta też można ściągnąć
Tak ma być że kompresor spuszcza ciśnienie przy starcie.
Napisz czy styczniki przełączają po chwili z gwiazdy na trójkąt.
Powrót do góry
   
GLOWABMW
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 2
Miasto: Zielonka k.Wawy

Post#58 30 Kwi 2009 18:13   

Re: kompresor wan aw


witam

dodaje obiecane zdjęcia :

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

obudowa


Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

zdjęcie przedstawia widok kompresora z boku widać zdjętą pokrywę skrzynki sterującej

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

skrzynka sterująca , 3 styczniki ID 0 25A-660V podłączone gwiazda trójkąt , przeciążeniowy (nie pamiętam symbolu , w miejsce przekaźnika RT-60 został zamontowany RTX ,

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

zawór wyłączający zadane ciśnienie

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

zawór spuszczający ciśnienie ułatwiający rozruch

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

widok z góry

Informacje i opinie o  kompresorze wan aw

widok z przodu


Wczoraj zapomniałem wspomnieć że styczniki oryginalne ID-0 25A zostały zastąpione na nowe IDY-16A , ten kompresor chodził na tych nowych ale też przekaźnik czasowy RT-60 został zastąpiony RTX.

Dziś mój tata zabrał się za niego zostały wymienione wszystkie styczniki na stare ID 0 25A-660V które były zamontowane w kompresorze gdy go kupiłem i po małej regeneracji (przeczyszczeniu styków).
Dodatkowo został wyczyszczony zawór spustowy który najprawdopodobniej przez to że jest już troszkę wyrobiony blokował się i spuszczał ciśnienie cały czas.

Na chwile obecną kompresor chodzi tak :
załączenie silnik się rozpędza na biegu pierwszym styczniki pierwszy i trzeci załączone po czasie zadanym na przekaźniku RTX (6 sek tyle czasu spuszczane jest powietrze przez elektrozawór spustowy w momencie gdy ma nabite ciśnienie) przełącza się na wyższy bieg styczniki pierwszy i drugi załączone i bije ciśnienie 8,5 bara, następuje praca powietrzem i ponownie 1 bieg spuszcza ciśnienie przy rozruchu zamyka po 6 sek elektrozawór i 2 bieg.
Był włączany kilka razy w celu sprawdzenia poprawności działania jest ok ale bezpieczniki są "powatowane" w sobotę zostaną założone takie które były 16A i zobaczymy czy problem bezpieczników nadal występuje.
Opisze sytuacje w sobotę jak sprawy się mają.

Może ktoś z was drodzy użytkownicy wie a może rozpoznaje co to za model kompresora ułatwiło by mi to w przyszłości poszukiwanie schematów.

ps. co to jest DTR ?

Dokumentacja techniczno ruchowa- w skrócie DTR
[Akrzy]

Powrót do góry
   
Moulder
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 657
Miasto: LBN

Post#59 30 Kwi 2009 19:47   

Re: kompresor wan aw


Kiedyś był u mnie taki kompresor, do napędu silnik 7,5kW. Jest to kompresor w wersji bezolejowej, chociaż były i produkowane i normalne (olejowe). Modelu nie pamiętam, ale produkowała go firma Pomet Poznań, obecnie Airpol.
Powrót do góry
   
inginio
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 184
Miasto: Płock

Post#60 03 Maj 2009 16:33   

Re: kompresor wan aw


Witam!Zakupiłem kompresor który jest nie kompletny. Brakowało w nim silnika itd. ale część żeczy już uzupełniłem. Bardzo bym prosił panów o pomoc w uzupełnieniu reszty tzn. niewiem dokładnie co jeszcze w nim brakuje. Wiem że potrzebny jest włącznik ciśnieniowy tylko jaki?Czy taki będzie dobry? Czy musi być tak z seri LCA?
[url=http://obrazki.elektroda.net/16_1241361449.jpg]brakuje również zegara ciśnienia oleju
[url=http://obrazki.elektroda.net/36_1241361690.jpg]Informacje i opinie o  kompresorze wan aw
skrzynka sterująca
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw a koło pasowe na silnik to gdzie mogę dostać
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw zaworek zwrotny u mnie ma 3/4cala więc chyba jest za mały? Czy taki 2cale będzie dobry?
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw i nie wiem co to jest i do czego służy
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw
Informacje i opinie o  kompresorze wan aw
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Informacje i opinie o kompresorze wan aw
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  123  Następny
Podobne tematy
Kapówka Metabo KGS 303 Plus - Informacje , opinie (4)
Szafka sterownicza WAN-S do WAN-AW - prośba o identyfikację części (3)
Wan Aw - Kompresor WAN AW i powietrze w skrzyni korbowej (26)
Problem z silnikiem w kompresorze (5)
Wymiana kondensatora w kompresorze (5)
Identyfikacja sprężarki i silnika w kompresorze (14)
silnik w chińskim kompresorze 50l (19)
Rodzaj pracy silnika w kompresorze? S1 czy S3? (2)
Reduktor ciśnienia w kompresorze- podłączenie przewodu. (2)
Kaeser SK19 - Wymiana oleju w kompresorze - sprężarka śrubowa (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS