Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Poduszka powietrzna w hydroforze


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Poduszka powietrzna w hydroforze Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Broniu77
Level 11
Location: Jasło
Joined: 09 Jan 2009
Posts: 50
Post rating: 4
Broniu77
Level 11
Post#1 09 Jan 2009 16:24  Topic author   

Poduszka powietrzna w hydroforze


Mam problem ; za często dopompowuje powietrza do baniaka hydroforu tzn. dwa trzy razy w miesiącu.
Pompe mam głębinową trzyfazową ok 13m w pionie w studni i ok 20 w poziomie do budynku, baniak 100l.
Na styczniku ustawione 0.2Mpa-3.5Mpa.
nieszczelność baniaka wykluczam gdyż sprawdzałem- cały wymydliłem
Dodam że zaraz przed pompą w studni założyłem zawór zwrotny(tak mi doradzono)przy baniaku też jest.
W czym jest problem co żle robie??

Helpful post? + +4
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
plichta
Level 17
Joined: 17 Apr 2004
Posts: 331
Helped: 23
Post rating: 7
plichta
Level 17
Post#2 09 Jan 2009 17:49    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Miałem kiedyś identyczny przypadek. Okazało się, że znajdujący się w zbiorniku gumowy baniak był pęknięty w związku z czym powietrze stykało się bezpośrednio z wodą i z czasem z tą wodą się ulatniało. Odkryłem to dopiero po rozkręceniu baniaka bo miałem już nowy. Z czasem dopompowywania stają się jeszcze częstsze gdyż pęknięcie będzie się powiększać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sasza1949
Level 14
Location: Kujawsko-Pomorskie
Joined: 01 Jun 2008
Posts: 107
Helped: 6
Post rating: 3
sasza1949
Level 14
Post#3 09 Jan 2009 18:35    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Broniu77 wrote:
Mam problem ; za często dopompowuje powietrza do baniaka hydroforu tzn. dwa trzy razy w miesiącu.
Pompe mam głębinową trzyfazową ok 13m w pionie w studni i ok 20 w poziomie do budynku, baniak 100l.
Na styczniku ustawione 0.2Mpa-3.5Mpa.
nieszczelność baniaka wykluczam gdyż sprawdzałem- cały wymydliłem
Dodam że zaraz przed pompą w studni założyłem zawór zwrotny(tak mi doradzono)przy baniaku też jest.
W czym jest problem co żle robie??


Masz za mały zbiornik i przy większym poborze wody powietrze może uchodzić razem z wodą.Dobra rada to całkowicie spuścić wodę z hydroforu
i napąpować1,5 bara powietrza następnie włączyć pompę.Sprawdź czy przypadkiem nie masz zaników napięcia i to może też być przyczyną twoich problemów.

Helpful post? + 0
Back to top
Broniu77
Level 11
Location: Jasło
Joined: 09 Jan 2009
Posts: 50
Post rating: 4
Broniu77
Level 11
Post#4 09 Jan 2009 22:29  Topic author   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


"Sprawdź czy przypadkiem nie masz zaników napięcia i to może też być przyczyną twoich problemów"
Tego nie rozumiem prosze jaśniej.
pompuje powietrze do 0.2Mpa

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Krzykku
Level 9
Location: Krosno
Joined: 08 Jan 2009
Posts: 19
Helped: 1
Post rating: 1
Krzykku
Level 9
Post#5 09 Jan 2009 23:22    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Na początku napisz czy w ogóle masz przeponę gumową czy też jest to zbiornik stojący bez niej? jeśli przepony nie ma (jak pisał kolega) w razie braku napięcia powietrze przy spadku ciśnienia i braku wody w zbiorniku może uchodzić do rur, nabicie 2 bar to też nie najlepsze rozwiązanie - skoryguj ciśnienie do przedziału pomiędzy 1,5 - 1,75 bar. Masz ustawiony stycznik załączający pompę przy 2 barach to tyle ile masz nabite ciśnienia w zbiorniku więc pompa załącza się gdy praktycznie nie ma już wody.
Myślę że najpierw obniż ciśnienie pustego zbiornika do 1,5 bar a potem martw się dalej o ile będzie o co.
Aha, zapomniałem - to że masz dwa zawory zwrotne w określonych przez Ciebie miejscach to bardzo dobrze ponieważ uniemożliwiają one cofanie się wody do studni a wiadomo że powietrze nie idzie w dół tylko w górę więc to problemu nie dotyczy.
Powodzenia mam nadzieję że pomogłem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
grzeko1
Level 21
Location: "-" woj. mazowieckie
Joined: 13 Oct 2007
Posts: 399
Helped: 29
Post rating: 5
grzeko1
Level 21
Post#6 10 Jan 2009 00:32    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Witam.
Zdarzyło mi się usuwać awarie związane z hydroforami i nigdy nie pompowałem powietrza do nich.
Najprościej spuścić całą wodę odkręcając jednocześnie
korek w najwyższym punkcie hydroforu.
Kiedy cała woda wyleci zbiornik napełni się powietrzem
zakręcam korek włączam pompę i działa.
W instalacjach przemysłowych stosowane są napowietrzacze automatyczne.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Broniu77
Level 11
Location: Jasło
Joined: 09 Jan 2009
Posts: 50
Post rating: 4
Broniu77
Level 11
Post#7 10 Jan 2009 01:51  Topic author   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Mam tradycyjny baniak nie ma w nim przepony gumwej.
Jeśli mam, dwa zawory wzrotne to gdzie woda ucieka nie rozumiem co piszecie noi z tym napięciem to już całkiem.
Jedyne co do mnie przemawia to obniżyć ciśnienie zbiornoiku do 0.15Mpa

Helpful post? + 0
Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 78
niutat
Level 37
Post#8 10 Jan 2009 15:24    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Witam, powietrze musi się gdzieś ulatniać, sprawdź dokładnie, może na szczycie zbiornika jest manometr albo coś w tym rodzaju i tamtędy uchodzi.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Krzykku
Level 9
Location: Krosno
Joined: 08 Jan 2009
Posts: 19
Helped: 1
Post rating: 1
Krzykku
Level 9
Post#9 10 Jan 2009 17:33Helpful post    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Broniu77 wrote:
Mam tradycyjny baniak nie ma w nim przepony gumwej.
Jeśli mam, dwa zawory wzrotne to gdzie woda ucieka nie rozumiem co piszecie noi z tym napięciem to już całkiem.
Jedyne co do mnie przemawia to obniżyć ciśnienie zbiornoiku do 0.15Mpa


Na początek obniż to ciśnienie pustego zbiornika to powinno załatwić sprawę.
Z tymi zaworami zwrotnymi chodzi o to aby woda ze zbiornika po wyłączeniu pompy nie uciekała z powrotem do studni - u Ciebie to jest OK.

Z zanikiem napięcia chodzi o to że: wyobraź sobie że nagle braknie prądu (np. awaria w sieci lub wywali kory zakładam że 1 godzinę nie ma prądu w sieci ) a Małżonka puszcza wodę w czasie gdy pompa nie chodzi bo nie ma prądu. Woda wyczerpuje się w zbiorniku do zera a ponieważ jej już nie ma w zbiorniku to znajduje się tam już tylko powietrze a w dodatku pod ciśnieniem które ucieknie tą samą rurą którą normalnie, gdy pracuje pompa (uzupełnia wodę) powinna lecieć woda - prosto do baterii (czy tam kranu) z której jest czerpana i oto cała tajemnica. Kran parsknie powietrzem kilka razy i jak później nawet załączy się pompa to w zbiorniku hydroforowym masz już o tyle mniej powietrza (ciśnienia) ile "wyparsknął" Ci kran... stąd musisz je uzupełnić.

Obniż to Ciśnienie to po pierwsze bo myślę że raczej o zaniku prądu (wody w kranie) to byś się zorientował. Druga sprawa to dokładna szczelność zbiornika w tym pamiętaj także o ew. rurach i połączeniach gwintowanych (manometr) powyżej poduszki powietrznej w zbiorniku.

Moim zdaniem Twój problem tkwi pomiędzy za niskim ciśnieniem załączania stycznika w stosunku do ciśnienia poduszki powietrznej gdzie po prostu pompa za późno uzupełnia wodę w zbiorniku i przy każdym załączeniu pompy wywala odrobinkę powietrza wraz z wodą do kranu i w ten sposób systematycznie się go pozbywasz ze zbiornika.

Helpful post? + 0
Back to top
Broniu77
Level 11
Location: Jasło
Joined: 09 Jan 2009
Posts: 50
Post rating: 4
Broniu77
Level 11
Post#10 10 Jan 2009 18:27  Topic author   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Obniże ciśnienie na styczniku zobacze co bedzie
Dziękuje za porade

Helpful post? + 0
Back to top
grzeko1
Level 21
Location: "-" woj. mazowieckie
Joined: 13 Oct 2007
Posts: 399
Helped: 29
Post rating: 5
grzeko1
Level 21
Post#11 11 Jan 2009 14:49    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Witam.
Powietrza w zbiorniku ma być tyle aby nie szło kranami
wtedy nie będzie problemu z ubytkami, jeśli nie ma nieszczelności. Jeżeli będzie więcej to niestety trzeba będzie uzupełniać.
Jeśli za nisko obniżysz ciśnienie na wyłączniku ciśnienia to może się okazać, że w kranie będziesz miał za małe ciśnienie.
To co jest obecnie u ciebie ustawione jest ok.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Broniu77
Level 11
Location: Jasło
Joined: 09 Jan 2009
Posts: 50
Post rating: 4
Broniu77
Level 11
Post#12 25 May 2009 19:43  Topic author   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


A wiec u mnie problem po moich spostrzeżeniach wyglada tak:
nieszczelości w układzie nie ma
regulacja stycznikiem nic nie daje
Jedyne rozwiązanie mojego problemu widzę w tym aby zamontować tzw. ssacz powietrza w studni na odcinku pionowym.Spowodowałoby to iż systematycznie powietrze uzupełniało by się w zbiorniku.
Czeste uzupełnianie poduszki powietrznej tłumaczę sobie w następujący sposób:j.w.
zanim pompa poda wodę ze studni do baniaka mija kilka sekund a gdy (odległośc baniaka od pompy głebinowej w pionie- 12m +w poziomie 30m)woda w tym czasie jest pobierana z baniaka to ucieka razem z wodą powietrze

Helpful post? + 0
Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 78
niutat
Level 37
Post#13 25 May 2009 19:54    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Jakim cudem "ssacz" będzie pobierał powietrze jeśli masz pompę głębinową i w przewodzie cały czas jest ciśnienie?. Ja dalej upieram się że masz gdzieś nieszczelność.

Helpful post? + 0
Back to top
keszan
Level 20
Location: Żyrardów
Joined: 23 Mar 2009
Posts: 508
Helped: 32
Post rating: 15
keszan
Level 20
Post#14 25 May 2009 20:30    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Ciśnienie na zbiorniku hydroforu:4 bary.Na wyłączniku
ciśnieniowym:nastawa od 3bar--4bary.
Podobny przypadek,powietrze uciekało manometrem.
Pytanie?:Czy sprawdziłeś kol.manometr?

Helpful post? + 0
Back to top
Broniu77
Level 11
Location: Jasło
Joined: 09 Jan 2009
Posts: 50
Post rating: 4
Broniu77
Level 11
Post#15 26 May 2009 23:08  Topic author   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


NIeszczelności nie ma manometr wymianiałem
A ssacz pociągnie powietrze gdy wykręce zawór zwrotnyz pompy

Helpful post? + 0
Back to top
Zbych034
Level 34
Location: Okolice Białegostoku
Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2270
Helped: 224
Post rating: 57
Zbych034
Level 34
Post#16 27 May 2009 08:01    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Powietrze "rozpuszcza" sie w wodzie i razem z nią uchodzi z zbiornika. Dawało się kiedyś na ssaniu pompy dopowietrzacz i było po problemie.

Helpful post? + -1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Poduszka powietrzna w hydroforze
Page 1 of 1

Similar topics to poduszka powietrzna w hydroforze

Krople wody na hydroforze (2)
Brak sprężania w hydroforze (3)
Zawór bezpieczeństwa w hydroforze (17)
Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie? (13)
Co to jest za puszka? Przy starym hydroforze. (5)
Dopompowanie powietrza w starym zbiorniku przy hydroforze (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.082 seconds