Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Poduszka powietrzna w hydroforze


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Poduszka powietrzna w hydroforze Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Wykrywacze podsłuchów i kamer
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Broniu77
Poziom 11
Miasto: Jasło
Dołączył: 09 Sty 2009
Posty: 50
Ocena postów: 4
Broniu77
Poziom 11
Post#1 09 Sty 2009 16:24  Autor tematu   

Poduszka powietrzna w hydroforze


Mam problem ; za często dopompowuje powietrza do baniaka hydroforu tzn. dwa trzy razy w miesiącu.
Pompe mam głębinową trzyfazową ok 13m w pionie w studni i ok 20 w poziomie do budynku, baniak 100l.
Na styczniku ustawione 0.2Mpa-3.5Mpa.
nieszczelność baniaka wykluczam gdyż sprawdzałem- cały wymydliłem
Dodam że zaraz przed pompą w studni założyłem zawór zwrotny(tak mi doradzono)przy baniaku też jest.
W czym jest problem co żle robie??

Pomocny post? + +4
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
plichta
Poziom 17
Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 331
Pomógł: 23
Ocena postów: 6
plichta
Poziom 17
Post#2 09 Sty 2009 17:49    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Miałem kiedyś identyczny przypadek. Okazało się, że znajdujący się w zbiorniku gumowy baniak był pęknięty w związku z czym powietrze stykało się bezpośrednio z wodą i z czasem z tą wodą się ulatniało. Odkryłem to dopiero po rozkręceniu baniaka bo miałem już nowy. Z czasem dopompowywania stają się jeszcze częstsze gdyż pęknięcie będzie się powiększać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sasza1949
Poziom 14
Miasto: Kujawsko-Pomorskie
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 107
Pomógł: 6
Ocena postów: 2
sasza1949
Poziom 14
Post#3 09 Sty 2009 18:35    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Broniu77 napisał:
Mam problem ; za często dopompowuje powietrza do baniaka hydroforu tzn. dwa trzy razy w miesiącu.
Pompe mam głębinową trzyfazową ok 13m w pionie w studni i ok 20 w poziomie do budynku, baniak 100l.
Na styczniku ustawione 0.2Mpa-3.5Mpa.
nieszczelność baniaka wykluczam gdyż sprawdzałem- cały wymydliłem
Dodam że zaraz przed pompą w studni założyłem zawór zwrotny(tak mi doradzono)przy baniaku też jest.
W czym jest problem co żle robie??


Masz za mały zbiornik i przy większym poborze wody powietrze może uchodzić razem z wodą.Dobra rada to całkowicie spuścić wodę z hydroforu
i napąpować1,5 bara powietrza następnie włączyć pompę.Sprawdź czy przypadkiem nie masz zaników napięcia i to może też być przyczyną twoich problemów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Broniu77
Poziom 11
Miasto: Jasło
Dołączył: 09 Sty 2009
Posty: 50
Ocena postów: 4
Broniu77
Poziom 11
Post#4 09 Sty 2009 22:29  Autor tematu   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


"Sprawdź czy przypadkiem nie masz zaników napięcia i to może też być przyczyną twoich problemów"
Tego nie rozumiem prosze jaśniej.
pompuje powietrze do 0.2Mpa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krzykku
Poziom 9
Miasto: Krosno
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 19
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Krzykku
Poziom 9
Post#5 09 Sty 2009 23:22    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Na początku napisz czy w ogóle masz przeponę gumową czy też jest to zbiornik stojący bez niej? jeśli przepony nie ma (jak pisał kolega) w razie braku napięcia powietrze przy spadku ciśnienia i braku wody w zbiorniku może uchodzić do rur, nabicie 2 bar to też nie najlepsze rozwiązanie - skoryguj ciśnienie do przedziału pomiędzy 1,5 - 1,75 bar. Masz ustawiony stycznik załączający pompę przy 2 barach to tyle ile masz nabite ciśnienia w zbiorniku więc pompa załącza się gdy praktycznie nie ma już wody.
Myślę że najpierw obniż ciśnienie pustego zbiornika do 1,5 bar a potem martw się dalej o ile będzie o co.
Aha, zapomniałem - to że masz dwa zawory zwrotne w określonych przez Ciebie miejscach to bardzo dobrze ponieważ uniemożliwiają one cofanie się wody do studni a wiadomo że powietrze nie idzie w dół tylko w górę więc to problemu nie dotyczy.
Powodzenia mam nadzieję że pomogłem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
grzeko1
Poziom 21
Miasto: "-" woj. mazowieckie
Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 399
Pomógł: 29
Ocena postów: 5
grzeko1
Poziom 21
Post#6 10 Sty 2009 00:32    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Witam.
Zdarzyło mi się usuwać awarie związane z hydroforami i nigdy nie pompowałem powietrza do nich.
Najprościej spuścić całą wodę odkręcając jednocześnie
korek w najwyższym punkcie hydroforu.
Kiedy cała woda wyleci zbiornik napełni się powietrzem
zakręcam korek włączam pompę i działa.
W instalacjach przemysłowych stosowane są napowietrzacze automatyczne.
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Broniu77
Poziom 11
Miasto: Jasło
Dołączył: 09 Sty 2009
Posty: 50
Ocena postów: 4
Broniu77
Poziom 11
Post#7 10 Sty 2009 01:51  Autor tematu   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Mam tradycyjny baniak nie ma w nim przepony gumwej.
Jeśli mam, dwa zawory wzrotne to gdzie woda ucieka nie rozumiem co piszecie noi z tym napięciem to już całkiem.
Jedyne co do mnie przemawia to obniżyć ciśnienie zbiornoiku do 0.15Mpa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
niutat
Poziom 36
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3447
Pomógł: 285
Ocena postów: 58
niutat
Poziom 36
Post#8 10 Sty 2009 15:24    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Witam, powietrze musi się gdzieś ulatniać, sprawdź dokładnie, może na szczycie zbiornika jest manometr albo coś w tym rodzaju i tamtędy uchodzi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krzykku
Poziom 9
Miasto: Krosno
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 19
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Krzykku
Poziom 9
Post#9 10 Sty 2009 17:33Pomocny post    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Broniu77 napisał:
Mam tradycyjny baniak nie ma w nim przepony gumwej.
Jeśli mam, dwa zawory wzrotne to gdzie woda ucieka nie rozumiem co piszecie noi z tym napięciem to już całkiem.
Jedyne co do mnie przemawia to obniżyć ciśnienie zbiornoiku do 0.15Mpa


Na początek obniż to ciśnienie pustego zbiornika to powinno załatwić sprawę.
Z tymi zaworami zwrotnymi chodzi o to aby woda ze zbiornika po wyłączeniu pompy nie uciekała z powrotem do studni - u Ciebie to jest OK.

Z zanikiem napięcia chodzi o to że: wyobraź sobie że nagle braknie prądu (np. awaria w sieci lub wywali kory zakładam że 1 godzinę nie ma prądu w sieci ) a Małżonka puszcza wodę w czasie gdy pompa nie chodzi bo nie ma prądu. Woda wyczerpuje się w zbiorniku do zera a ponieważ jej już nie ma w zbiorniku to znajduje się tam już tylko powietrze a w dodatku pod ciśnieniem które ucieknie tą samą rurą którą normalnie, gdy pracuje pompa (uzupełnia wodę) powinna lecieć woda - prosto do baterii (czy tam kranu) z której jest czerpana i oto cała tajemnica. Kran parsknie powietrzem kilka razy i jak później nawet załączy się pompa to w zbiorniku hydroforowym masz już o tyle mniej powietrza (ciśnienia) ile "wyparsknął" Ci kran... stąd musisz je uzupełnić.

Obniż to Ciśnienie to po pierwsze bo myślę że raczej o zaniku prądu (wody w kranie) to byś się zorientował. Druga sprawa to dokładna szczelność zbiornika w tym pamiętaj także o ew. rurach i połączeniach gwintowanych (manometr) powyżej poduszki powietrznej w zbiorniku.

Moim zdaniem Twój problem tkwi pomiędzy za niskim ciśnieniem załączania stycznika w stosunku do ciśnienia poduszki powietrznej gdzie po prostu pompa za późno uzupełnia wodę w zbiorniku i przy każdym załączeniu pompy wywala odrobinkę powietrza wraz z wodą do kranu i w ten sposób systematycznie się go pozbywasz ze zbiornika.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Broniu77
Poziom 11
Miasto: Jasło
Dołączył: 09 Sty 2009
Posty: 50
Ocena postów: 4
Broniu77
Poziom 11
Post#10 10 Sty 2009 18:27  Autor tematu   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Obniże ciśnienie na styczniku zobacze co bedzie
Dziękuje za porade

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
grzeko1
Poziom 21
Miasto: "-" woj. mazowieckie
Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 399
Pomógł: 29
Ocena postów: 5
grzeko1
Poziom 21
Post#11 11 Sty 2009 14:49    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Witam.
Powietrza w zbiorniku ma być tyle aby nie szło kranami
wtedy nie będzie problemu z ubytkami, jeśli nie ma nieszczelności. Jeżeli będzie więcej to niestety trzeba będzie uzupełniać.
Jeśli za nisko obniżysz ciśnienie na wyłączniku ciśnienia to może się okazać, że w kranie będziesz miał za małe ciśnienie.
To co jest obecnie u ciebie ustawione jest ok.
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Broniu77
Poziom 11
Miasto: Jasło
Dołączył: 09 Sty 2009
Posty: 50
Ocena postów: 4
Broniu77
Poziom 11
Post#12 25 Maj 2009 19:43  Autor tematu   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


A wiec u mnie problem po moich spostrzeżeniach wyglada tak:
nieszczelości w układzie nie ma
regulacja stycznikiem nic nie daje
Jedyne rozwiązanie mojego problemu widzę w tym aby zamontować tzw. ssacz powietrza w studni na odcinku pionowym.Spowodowałoby to iż systematycznie powietrze uzupełniało by się w zbiorniku.
Czeste uzupełnianie poduszki powietrznej tłumaczę sobie w następujący sposób:j.w.
zanim pompa poda wodę ze studni do baniaka mija kilka sekund a gdy (odległośc baniaka od pompy głebinowej w pionie- 12m +w poziomie 30m)woda w tym czasie jest pobierana z baniaka to ucieka razem z wodą powietrze

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
niutat
Poziom 36
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3447
Pomógł: 285
Ocena postów: 58
niutat
Poziom 36
Post#13 25 Maj 2009 19:54    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Jakim cudem "ssacz" będzie pobierał powietrze jeśli masz pompę głębinową i w przewodzie cały czas jest ciśnienie?. Ja dalej upieram się że masz gdzieś nieszczelność.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
keszan
Poziom 20
Miasto: Żyrardów
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 501
Pomógł: 32
Ocena postów: 14
keszan
Poziom 20
Post#14 25 Maj 2009 20:30    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Ciśnienie na zbiorniku hydroforu:4 bary.Na wyłączniku
ciśnieniowym:nastawa od 3bar--4bary.
Podobny przypadek,powietrze uciekało manometrem.
Pytanie?:Czy sprawdziłeś kol.manometr?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Broniu77
Poziom 11
Miasto: Jasło
Dołączył: 09 Sty 2009
Posty: 50
Ocena postów: 4
Broniu77
Poziom 11
Post#15 26 Maj 2009 23:08  Autor tematu   

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


NIeszczelności nie ma manometr wymianiałem
A ssacz pociągnie powietrze gdy wykręce zawór zwrotnyz pompy

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Zbych034
Poziom 34
Miasto: Okolice Białegostoku
Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2200
Pomógł: 215
Ocena postów: 47
Zbych034
Poziom 34
Post#16 27 Maj 2009 08:01    

Re: Poduszka powietrzna w hydroforze


Powietrze "rozpuszcza" sie w wodzie i razem z nią uchodzi z zbiornika. Dawało się kiedyś na ssaniu pompy dopowietrzacz i było po problemie.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Poduszka powietrzna w hydroforze
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Krople wody na hydroforze (2)
Brak sprężania w hydroforze (3)
Zawór bezpieczeństwa w hydroforze (17)
Jak zwiększyć ciśnienie w hydroforze/kranie? (13)
Co to jest za puszka? Przy starym hydroforze. (5)
Dopompowanie powietrza w starym zbiorniku przy hydroforze (8)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.114 seconds

elektroda.pl temat RSS