| Author |
kk99 Poziom 16

|
10 Jan 2009 17:45 Wkrótce konkurs na naziemną telewizję cyfrową |
|
|
|
Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu rozpocznie się konkurs na miejsca dla nadawców telewizyjnych na pierwszym multipleksie telewizji cyfrowej DVB-T. Jak poinformował Witold Kołodziejski (przewodniczący KRRiT) obecnie trwają ostanie konsultacje.
Multipleks to połączenie kilku programów telewizyjnych oraz różnych usług dodatkowych, przesyłanych w jednym kanale częstotliwości. Operator multipleksu odbiera programy oraz usługi od nadawców, następnie łącze je i przesyła do odbiorców. Konkurs będzie umożliwiał rozszerzenie koncesji dla nadawców analogowych (TVP1, TVP2, TVP Info, Polsat, TVN, TV 4, TV Puls) o nadawanie cyfrowe. Przez co częstotliwości analogowe zostaną zwolnione i będą mogły zostać wykorzystane np. na uruchomienie telewizji mobilnej.
Nadawcy stworzą spółkę oraz wyłonią operatora technicznego, którym prawdopodobnie będzie TP EmiTel. W niektórych miastach operatorem technicznym może być także inna firma. Po ogłoszeniu operatorzy będą mieli 45 dni na złożenie wniosków, a cały proces będzie trwał 3 miesiące.
W listopadzie UKE, z powodu braku porozumienia z KRRiT, częściowo wycofał się z wprowadzenia w Polsce naziemnej telewizji cyfrowej.
Źródło: itbiznes.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jan 2009 17:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1717 Location: Valencia, Hiszpania
|
11 Jan 2009 02:31 Re: Wkrótce konkurs na naziemną telewizję cyfrową |
|
|
|
Jestem mieszkańcem Hiszpanii i tutaj taka telewizja funkcjonuje już od kilku lat, na dodatek dysponuje 26 kanałami. Jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu i dźwięku.
Nie rozumiem dlaczego w Polsce jeszcze tego nie ma?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jan 2009 02:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jatzek j Poziom 18

|
11 Jan 2009 11:31 Re: Wkrótce konkurs na naziemną telewizję cyfrową |
|
|
|
Siemanko . Temat śledzę już od lat [ sic ] , aaalllee jeżeli wybór samego standardu MPEG trwa tyle czasu [ już nawet mi się nie chce wspominać , kwestię samych nadajników] to nie jest dziwne , że jesteśmy w ogonie Europy . Jest jedno pytanie co zrobić z setkami dekoderów [a raczej z ,,kasą '' ], w które zainwestowano , a po zmianie systemu [ praktycznie w ostatniej chwili !!!] stały się praktycznie bezużyteczne .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jan 2009 11:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Molier Poziom 12

|
11 Jan 2009 13:26 Re: Wkrótce konkurs na naziemną telewizję cyfrową |
|
|
|
Powód że to się tak u nas wlecze jest banalnie prosty - nie pierwszy raz decydują tu względy biznesowe i polityczne a nie interes zwykłych szarych oglądaczy telewizji.
Sąsiednie kraje już od lat nadają tv cyfrowo w skromnym standarcie MPEG 2 który pozwala na tanie przeniesienie tam faktyczną ilość dotychczasowych stacji analogowej TV.
"Tanio" w sensie że za grosze dostępne są odbiorniki DVB-T a system ten konsumuje w jednym kanale wszystko to co dotąd emitowane jest bez kodowania / TVP, TVN, Polsat, Puls, TV4 / z anten naziemnych. Wydaje mi się że na początek powinniśmy pójść drogą ościennych krajów i cyfować telewizje w tym skromniejszym standarcie. Działa i sprawdziło się nadawanie testowe
Z drugiej zaś strony MPEG 4 jest czymś bardziej pojemniejszym i nowoczesnym - więc być może do tego należy przyszłość. Tyle tylko że na cyfrówkę musi przejść miliony abonentów, jest to olbrzymia operacja techniczna i logistyczna. Przecież minie wyznaczona data i znając przykłady jak to u nas w kraju bywa - telewizji zostanie na pewien okres pozbawiona olbrzymia ilość abonentów.
Dlatego z olbrzymią rezerwą obserwuje wszystkie nieustanne przepychanki. Najmniej widzę w tym troski o abonentów. Skoro poddał się dość skuteczny UKE, jest dla mnie jasne że chodzi tylko i wyłącznie o kasę...
Mój sceptycyzm budzi też założenie że każdemu zwykłemu oglądaczowi telewizji potrzebna jest wysoka rozdzielczość, EPG, wiele kanałów audio. Raczej wszystko zmierza do tego że ze stacji naziemnych emisja będzie kodowana - co rozwiąże problemy TVP w perspektywie likwidacji abonamentu.
|
|
| Back to top |
|
 |