Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Kompresor srubowy.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Kompresor srubowy. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Nikodemon
Poziom 12
Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 102
Ocena postów: 9
Nikodemon
Poziom 12
Post#1 10 Sty 2009 21:55  Autor tematu   

Kompresor srubowy.


Witam

Zastanawiam sie nad zakupem lub skonstruowaniem kompresora srubowego. Moj obecny Allegrowy szajs + dodatkowy zbiornik LPG nie wyrabia zasilajac piaskarke kabinowa. Zalezy mi na ciszy (mala powierzchnia warsztatu, nie ma gdzie dziada schowac zeby nie halasowal) oraz na wysokiej wydajnosci bo obecnie dluzej czekam na nabicie butli niz piaskuje. Przegladalem oferty sprzedazy kompresorow nowych i uzywanych ale ceny zabijaja.

Zastanawiam sie czy jest szansa zbudowac solidna maszyne wywalajac z obecnej sprezarki silnik tlokowy i zamiast niego wstawiajac kompresor Eaton stosowany jako doladowanie powietrza w Mercedesie CLK, mam kilka sztuk, w tym M62 ze sprzeglem elektromagnetycznym, jest on tez najwiekszy, montowany do silnikow 2.3. Max. obroty jakie wytrzymuje to 14 tysiecy, ma wlasny zapas oleju, w silniku laduje bodajze 0,6 bara.


Czy taki kompresor ma szanse napompowac w odpowiednio krotkim czasie blisko 100 litrowy zbiornik i utrzymac w nim stale cisnienie rzedu 6-8 bar podczas piaskowania?

A moze ktos wie gdzie mozna kupic tanio kompresor srubowy zdatny do uzytku ktory ma wysoka wydajnosc powietrza (rzedu 500l) a jednoczesnie nie pobiera 30kW z sieci?
Wszelka pomoc mile widziana.

Pzdr

PS: Nie wiem czy dobrze wybralem dzial, jezeli nie to prosilbym o przeniesie do odpowiedniego.

Pisownia. Proszę poprawić ! [Akrzy]

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 39
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3649
Pomógł: 585
Ocena postów: 95
Aleksander_01
Poziom 39
Post#2 10 Sty 2009 22:12    

Re: Kompresor srubowy.


Coś mi się wydaje że z tego pomysłu nic nie będzie (zbyt mała wydajność, za małe ciśnienie, wytworzony do innych celów).
Zajmowałem się pneumatyką przez kilka lat. Do piaskowania idealnie nadaje się kompresor śrubowy (praktycznie stałe ciśnienie na wyjściu, brak pulsacji powietrza, przy odpowiedniej regulacji minimalna delta). Są w sprzedaży małe śrubówki które odpowiadalyby Twoim wymaganiom, tylko cena....niestety element śrubowy jest cholernie drogi (produkowany tylko przez kilka firm). Jeżeli widziałeś pompę śrubową to będziesz wiedzial skąd bierze się ta cena. Sam takiej nie zbudujesz.
Na pw podam firmę z którą wspólpracowalem, są jedni z tańszych w Polsce (oczywiście jakość bez zarzutów).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Moulder
Poziom 23
Miasto: LBN
Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 651
Pomógł: 22
Ocena postów: 14
Moulder
Poziom 23
Post#3 11 Sty 2009 10:10    

Re: Kompresor srubowy.


Kolego mylisz pojęcia, jakiej wydajności potrzebujesz, to co podałeś 500l rozumiem że dotyczy pojemności zbiornika sprężonego powietrza. Wydajność to objętość w czasie.

Minimalna moc silnika na każde 10 m3/h przy ciśnieniu 10bar to 1kW. Czyli do sprężarki o wydajności 90m3/h było by to 9kW. W rzeczywistości kompresor śrubowy o takiej wydajności jest napędzany silnikiem 11kW.
Taka sprężarka napompuje zbiornik 500l do 10 bar w czasie 200s (3 min i 18 s).

Niedawno był u nas fantasta kupił od mojego ojca mnie sprężarkę WE53 (w oryginale silnik 37kW). Pomysł miał taki żeby sprężarkę przerobić na 1 stopniową. Wydajność po takim zabiegu wzrosła by z 300m3/h do 450m3/h i do napędu zamontować silnik jakiś tam "S" o mocy 12KM :D:D

Ta sprężarka od Mercedesa ma ogromną wydajność rzędu kilkuset m3/h ale mały spręż (ciśnienie) i nic z tego nie wyjdzie.

Kupno kompresora śrubowego to tylko kwestia pieniędzy. Dostępność na rynku jest duża, zarówno na wtórnym.

Do piaskowania zbiornik sprężonego powietrza nie jest potrzebny.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
kuba_guzik110
Poziom 1
Miasto: Białystok
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 1
kuba_guzik110
Poziom 1
Post#4 13 Lut 2009 11:47    

Re: Kompresor srubowy.


Chętnie od pana kupie tego eatona m62 proponuję cene 1300zł jeśli jest pan zainteresowany prosze pisac na maila kuba_guzik110(malpa)wp.pl lub dzwonić 508109280 lub gg 5460003

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Mariuszczs
Poziom 19
Miasto: Dąbrowa
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 412
Pomógł: 6
Ocena postów: 8
Mariuszczs
Poziom 19
Post#5 13 Lut 2009 11:57    

Re: Kompresor srubowy.


Musisz wiedzieć jaką wydajność potrzebujesz do pistoletu czy piaskarki cisnieniowej ( czego używasz w tej kabinie )
Powiedzmy że będzie to 500 l/min więc szukasz kompresora z taką wydajnością. Zbiornik nie ma znaczenia.
Jeśli to 500l/min to malutka śrubówka za silnikiem max 5kW.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Breżniew
Poziom 21
Miasto: NOE
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 329
Pomógł: 51
Ocena postów: 7
Breżniew
Poziom 21
Post#6 13 Lut 2009 21:26    

Re: Kompresor srubowy.


Widziałem gdzieś na zdjęciach taka sprężarkę do piaskowania wykonana z pompy podciśnieniowej od beczki rolniczej asenizacyjnej napędzanej silnikiem od malucha. Nie wiem jaka to ma wydajność ale może taką właśnie pompę warto poszukać. Cena na pewno mniejsza od śrubowej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
gadem
Poziom 16
Miasto: Kampinos
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 247
Pomógł: 1
Ocena postów: 6
gadem
Poziom 16
Post#7 17 Lut 2009 10:28    

Re: Kompresor srubowy.


Mylicie koledzy pojęcie kompresora śrubowego z kompresorem rotacyjnym

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7030
Pomógł: 298
Ocena postów: 38
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#8 17 Lut 2009 18:47    

Re: Kompresor srubowy.


W związku z brakiem zainteresowania autora, oraz niezastosowanie się do p. 6 regulaminu- temat ląduje w koszu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Kompresor srubowy.
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl temat RSS