Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa ->Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
szczupx
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Wrocław
Dołączył: 11 Gru 2003
Posty: 240
Pomógł: 6
Ocena postów: 30
szczupx
Poziom 15
Post#1 12 Sty 2009 14:54  Autor tematu   

Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Cześć

Poradźcie proszę jakieś oprogramowanie, w którym bedę mógł szybko i wygodnie narysować schemat elektryczny szafy sterowniczej.
Żadnych cudów nie wymagam, chcę szybko i bezboleśnie wyklikać: tu stycznik, tam włącznik, tu wejście PLC a tam wyjście.
Próbowałem już takich:
PCSchematic: nieprawdopodobnie mnie wkurza interfejs użytkownika
AutoCAD Electrical: jak dla mnie zdecydowanie za bardzo rozbudowany
SEE Electrical: Ni cholery nie chce się uruchomić (jakieś błędy wywala)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
falowniki.com
Spec od Falowników
Spec od Falowników
Miasto: Radom
Dołączył: 04 Lip 2003
Posty: 775
Pomógł: 80
Ocena postów: 21
falowniki.com
Spec od Falowników
Post#2 12 Sty 2009 19:11    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Witam,
polecam Eplan 5, nie polecam najnowszej wersji
pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
*paweł*
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk
Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 903
Pomógł: 46
Ocena postów: 8
*paweł*
Specjalista Automatyk
Post#3 12 Sty 2009 19:40    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Mikro Elcad. Nawet niezły.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
slimak281
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Trzcińsko Zdrój
Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 79
Pomógł: 2
slimak281
Poziom 11
Post#4 13 Sty 2009 14:53    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Witam
Ja w firmie korzystam z See Electrical Expert - minus tego to tylko cena, bo naprawde pracuje sie rewelacyjnie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jkoczor
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Kraków
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 19
Pomógł: 1
jkoczor
Poziom 6
Post#5 23 Sty 2009 17:50    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


szczupx napisał:
Cześć

SEE Electrical: Ni cholery nie chce się uruchomić (jakieś błędy wywala)


Mogę pomóc z tym SEE Electrical.
Oto link bezpośredni Link do wersji. Jeśli czas testowania (30 dni) się skończył mogę go przedłuzyc o dalsze 30 dni.
Łatwy program, klienci nie przyjeżdżają na szkolenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pasta20
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: :)
Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 195
Pomógł: 1
pasta20
Poziom 14
Post#6 11 Kwi 2009 14:07    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


E tam See Electrical działa poprawnie w wersji demo przez 30dni później jak się przedłuża generuje błędy.
Wiem coś o tym bo wnim robiłem kilka schematów i później byłe wściekły na ten program. Więc albo domo do testowania a później wersja legalna.

POzdrawiam :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adner
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 42
Pomógł: 2
adner
Poziom 9
Post#7 13 Kwi 2009 12:43    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


ePlan Electric P8
Gorąco polecam. Nie ma lepszego produktu (ćwiczyłem wiele podobnych). Wersję demo powinieneś dostać od dystrybutora. W sieci jest pełno podręczników z podstawami - jak zacząć.

Najprostsza wersja ma ograniczenie ilość stron wcale nie jest taka droga.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jkoczor
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Kraków
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 19
Pomógł: 1
jkoczor
Poziom 6
Post#8 14 Lut 2011 15:22    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


pasta20 napisał:
E tam See Electrical działa poprawnie w wersji demo przez 30dni później jak się przedłuża generuje błędy.
Wiem coś o tym bo wnim robiłem kilka schematów i później byłe wściekły na ten program. Więc albo domo do testowania a później wersja legalna.

POzdrawiam :D



Tak...
Wersja trial ma ograniczenie do 3 rysunków i tego nie przeskoczysz.
Aktualna wersja to V5R1.
Link do niej: http://www.ige-xao.pl/download/programy/SEE_Electrical_V5R1.zip.
Nowa wersja V6R1 ma memu wstęgowe, jest jeszcze prostsza w użyciu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tips_Senior
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Poznań
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 8
Tips_Senior
Poziom 4
Post#9 28 Kwi 2011 09:39    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


jkoczor napisał:

Wersja trial ma ograniczenie do 3 rysunków i tego nie przeskoczysz.
Aktualna wersja to V5R1.


Witam.

To pierwsze się zgadza, ale wersja już jest nowsza. Wczoraj dostałem klucz aktywacyjny do wersji V6R1. Przed zakupem klucza ściągnąłem z netu właśnie tą wersję.

Bardzo jestem ciekaw, jak będzie z tym narzędziem pracowało.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
filu
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: okolice szczecina
Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 254
Ocena postów: 3
filu
Poziom 15
Post#10 28 Kwi 2011 18:42    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Potwierdzam, że SEE Electrical można używać dłużej niż 30 dni.

Mam pytanko do falowniki.com :
Zastanawiam się nad nowym Eplanem Electric P8. Czemu nie polecasz nowszej wersji ?

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
falowniki.com
Spec od Falowników
Spec od Falowników
Miasto: Radom
Dołączył: 04 Lip 2003
Posty: 775
Pomógł: 80
Ocena postów: 21
falowniki.com
Spec od Falowników
Post#11 29 Kwi 2011 17:29    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


filu napisał:
Mam pytanko do falowniki.com :
Zastanawiam się nad nowym Eplanem Electric P8. Czemu nie polecasz nowszej wersji ?


Witam,
post był jak widać kilka lat temu, zrobiłem próbę przejścia na P8 ale wówczas po "mieleniu" przez kilkanaście godzin moich baz i makr z piątki, nowa wersja wyświetliła komunikat o błędzie. Ponowienie próby dało ten sam rezultat.
Ponieważ mam kilkaset specyficznych makr na których nadal pracuję i nie chciałbym ich stracić, zrezygnowałem. Ponoć sprawa importu "starych" makr została już poprawiona... i może jesienią dokonam nowej próby ponieważ uważam że Eplan jest najlepszym programem do projektowania automatyki:)
pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kk.2000
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Łęczyca
Dołączył: 18 Paź 2004
Posty: 542
Pomógł: 78
kk.2000
Poziom 18
Post#12 02 Maj 2011 00:57    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


A ja pracuję na P8 i chwalę sobie!
Na pewno bardziej warto inwestować w EPlana niż w SEE, które WCALE nie jest warte wydanych pieniędzy łącznie z opieką serwisową. To gówno zmieniło tylko wygląd od 4 wersji, reszta to powielane błędy (podstawowy - brak zapamiętywania ustawień drukarki {pion/poziom}, brak zmiany numeracji wielu stron na raz, brak możliwości automatycznej generacji spisu treści na początku schematu...)

W P8 nie miałem problemów z importem makr ale nie było ich dużo. Niemniej pierwsze wersje P8 miały jednak sporo błędów (kopiowanie elementów, wydruki, podgląd wydruku, numeracja elementów, zapamiętywanie widoku listy ustawień) ale z czasem zostały poprawione. Niestety, wadą EPlana jest sprzedawca na Polskę - jak ukradną Ci klucz to nie licz na łaskę firmy tylko szykuj grubą kasę!!! Kupując w EPlanie już od początku jesteś potencjalnym złodziejem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
maxpage
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 16
Ocena postów: 1
maxpage
Poziom 6
Post#13 26 Maj 2011 10:53    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Najlepszym programem jest EPLAN P8, See electrical expert V3R7 to program niedorobiony, pomoc techniczna do bani, za to łatwo się go crackuje.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
PROAT
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: W-wa
Dołączył: 06 Gru 2008
Posty: 110
Pomógł: 7
Ocena postów: 3
PROAT
Poziom 13
Post#14 27 Maj 2011 22:06    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Każdy chwali swoje. Ja rysuje 10 lat w see electrical expert, kilka projektów zrobiłem w see electrical, jeden próbowałem w eplanie. Generalnie see expert wg mnie bije wszystkie na głowę, zwykły see za to jest duzo łatwiejszy do nauki na początek, a eplan to porażka, przynajmniej ten w którym ja próbowałem rysować. Teraz widze że jest eplan 8 a ja próbowałem robić projekt w 2005 roku to poewnie była wersja 6 eplana.

Wady see electrical expert to wg mnie "umowa serwisowa", za która płacisz i jak sie nie upominasz, to nic nie masz, poza ciągłymi telefonami od sprzedawców żebys coś dokupił. Nie tak powinna działać opieka serwisowa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Michał_Tobys
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Zbąszyń
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 12
Michał_Tobys
Poziom 5
Post#15 29 Maj 2011 23:31    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Witam,
Ja mogę polecić PC schematic-a (Automation 12). Odwiedź strone "informik" z Wrocławia. Program za bardzo rozsądne pieniądzem, jak za spore możliwości które oferuje:)

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
krzysio_f
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Zbylitowska Góra
Dołączył: 14 Paź 2003
Posty: 16
krzysio_f
Poziom 6
Post#16 21 Gru 2011 00:32    

Re: Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych


Witam

Ja zakupiłem See electricala V5 i potem w opiece dostałem V6 ale muszę stwierdzić że jest to totalna porażka. Obecnie program nie jest w ogóle rozwijany, aktualizacje producenckie stanęły na poziomie 2009 roku.
Poza tym oprogramowanie jest toporne przy tworzeniu zabudów a nawigacja po stronie ze schematem to koszmar.
Panowie wystrzegajcie się tej firmy.

W tej sytuacji musiałem przesiąść się na sensowniejsze oprogramowanie i tutaj przypadł nam do "gustu" Pc Schematic. Program sensownie się obsługuje, w pełni konfigurowalny, wsparcie na poziomie, częsta aktualizacja baz producenckich i jak do pracy w zespole najważniejsza rzecz, mianowicie wspólna baza (symboli, formatek, baz producenckich) na serwerze. Ta funkcjonalność jest w cenie zwykłej licencji.
Rzecz jasna jest kilka niedoróbek, ale producent ponoć nad nimi pracuje.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa -> Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Prosty program do rysowania schematów elektrycznych (4)
Program do rysowania schematów... ? (4)
Standardy rysowania schematów (5)
program do rysowania schenatów elektrycznych (2)
Jaki program do rysowania schematów? (17)
szukam programu do rysowania schematów (8)
Program do rysowania schematów PROTEL (4)
Jaki program do rysowania schematów (14)
Prosty Program do rysowania schematów (6)
Darmowy program do rysowania schematów (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS