Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Urządzenia Mobilne -> Nawigacje Hardware ->NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Odbiorniki GPS
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Krzysztof T
Poziom 21
Miasto: Tomaszów
Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 552
Pomógł: 2
Ocena postów: 12
Krzysztof T
Poziom 21
Post#1 12 Sty 2009 20:56  Autor tematu   

NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Witam,
Urządznie NAV-U Sony NV-U92TC , Version: 2.1.00 (297) , Platform: 2.0
Po włączeniu wszystko wyświetla prawidłowo, poza wskazaniem pozycji GPS. Po wejściu w odczyt sygnału GPS - cisza, nic nie odbiera, brak wskazań długości i szerokości geograficznej, wysokości i godziny, etc.
Resetowałem przyciskiem reset, wgrałem ustawienia fabryczne (nie jest ich zbyt wiele) - lecz bez rezultatu. Podejrzewam uszkodzenie modułu GPS lub brak z nim komunikacji. Niestety nigdzie nie znajduję żadnych parametrów związanych z komunikacją. Może spróbować przeinstalować program. Podłączyłem nawigację do komputera i program ActiveSync znajduje urządzenie.
Wykonałem upgrade oprogramowania do:
Version: 2.1.03 (317)
Lecz bez pozytywnego rezultatu.

Czy aby nawigacja działała musi być włożona do uchwytu mocującego do szyby? Proszę o sugestie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irondick
Poziom 28
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1299
Pomógł: 72
Ocena postów: 29
irondick
Poziom 28
Post#2 14 Sty 2009 15:20    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Może looknij tutaj a dostąpisz oświecenia :idea:
http://forum.gps24.pl/viewtopi...ffa9eb812acc9cb7b114c5debcfdbd

Trzeba ustawić COMa zdaje się że na 5 port.
A na jakiej jedziesz mapie?
Podobno z IGO działa ok.

Ja mam podobny problem z przełączeniem protokołu Nmea programem SirfTech. Szukam rozwiązania.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ZAJCEWW
Poziom 15
Miasto: podlaskie
Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 193
Pomógł: 11
ZAJCEWW
Poziom 15
Post#3 14 Sty 2009 21:18    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Trzeba zrobić dokładnie według tego opisu co jest link podany. Przełączyć GPS o trybu NMEA, ustawić port com5, prędkość 57600 i wszystko zacznie chodzić.
Sprawdziłem, testowałem. Działa.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irondick
Poziom 28
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1299
Pomógł: 72
Ocena postów: 29
irondick
Poziom 28
Post#4 14 Sty 2009 23:35    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Czy kolega ZAJCEWW lub ktoś wie coś na temat kalibracji ekranu w NV-U92T?
Prawdopodobnie mój problem leży właśnie w rozkalibrowanym ekranie po odblokowaniu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marek216
Konto firmowe
Poziom 43
Miasto: Racibórz
Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 16575
Pomógł: 915
marek216
Konto firmowe
Poziom 43
Post#5 15 Sty 2009 06:19    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Po odblokowaniu możesz odpalić kalibrację z panelu sterowania - ikona "stylus"

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
irondick
Poziom 28
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1299
Pomógł: 72
Ocena postów: 29
irondick
Poziom 28
Post#6 15 Sty 2009 19:39    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Dzięki marek216 ruszyło.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Artech
Moderator - GSM
Miasto: Łuków
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 5888
Pomógł: 259
Ocena postów: 6
Artech
Moderator - GSM
Post#7 20 Sty 2009 10:35    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Temat odblokowano na wniosek postującego :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Krzysztof T
Poziom 21
Miasto: Tomaszów
Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 552
Pomógł: 2
Ocena postów: 12
Krzysztof T
Poziom 21
Post#8 20 Sty 2009 12:08  Autor tematu   

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Po wykonaniu wszystkiego według zamieszczonego powyżej linku do przepisu nadal nawigacja nie widzi żadnego satelity. Uważam, iż prawdopodobnie uszkodzony jest moduł GPS w nawigacji lub jest uszkodzona wewnętrzna antena GPS.
Wykonałem kilka zdjęć, na których wyraźnie widać że nie dociera żaden sygnał GPS w postaci sygnałów SiRF w programie SirfTech.

NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS

NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS

NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS

Proszę o ewentualne sugestie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
cark
Poziom 2
Miasto: Łódź
Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 3
cark
Poziom 2
Post#9 25 Sty 2009 20:30    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


na zdjęciach widać przechodzące bajty NMEA. Tak być powinno dla Automapy i iGO na przykład. Wygląda, że odbiornik działa, ale nie ma zasięgu satelit.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krzysztof T
Poziom 21
Miasto: Tomaszów
Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 552
Pomógł: 2
Ocena postów: 12
Krzysztof T
Poziom 21
Post#10 25 Sty 2009 22:10  Autor tematu   

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Rozebrałem nawigację. Na poniższym zdjęciu przedstawiam moduł anteny GPS. Jeśli nie jest podłączona do modułu odbiornika GPS to problem jest ten sam. Właśnie tę antenę podejrzewam za uszkodzoną. Tego modułu anteny nie rozbierałem, jest zalutowany lecz w środku widać że coś jest. Wyjście sygnału antenowego zaznaczyłem strzałką. Przewód sprawny - udało mi się go sprawdzić.

NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS

Natomiast na poniższym zdjęciu prezentuję moduł odbiornika GPS do którego podłączony jest moduł anteny. Miejsce podłączenia zaznaczyłem strzałką. Ten moduł jest podłączony do płyty głównej wtyczką 7 pinową. Jeśli wtyczka jest odłączona to występuje brak komunikacji z modułem GPS.

NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS

Czy ktoś może spotkał się z takim modułem anteny GPS i gdzie coś takiego można zdobyć? Może jakiś zamiennik?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
cark
Poziom 2
Miasto: Łódź
Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 3
cark
Poziom 2
Post#11 25 Sty 2009 22:36    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


czemu mi nie wierzysz? GPS był OK. Aktywny ma być protokół NMEA, a SIRF nieaktywny.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Krzysztof T
Poziom 21
Miasto: Tomaszów
Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 552
Pomógł: 2
Ocena postów: 12
Krzysztof T
Poziom 21
Post#12 25 Sty 2009 22:47  Autor tematu   

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Lecz nie widzi satelit czy tak zwanego sygnału FIX. Zaznaczam iż odbiornik GPS był legalnie kupiony z zainstalowanymi oryginalnymi mapami SONY i w pewnym momencie przestał widzieć satelity. Gość który mi to dał do naprawy twierdzi że mu kilka razy już ten moduł upadł na ziemię.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
koala106
Poziom 37
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 3396
Pomógł: 344
Ocena postów: 98
koala106
Poziom 37
Post#13 20 Kwi 2009 22:17    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Wygląda na to, że odkopię temat, ale dzisiaj trafiła do mnie taka nawigacja ( to jest już n-ty Sony którego robię) i mam taki sam problem jak kolega Krzysztof T co najśmieszniejsze klient przywiózł do mnie sprawną nawigację do przeinstalowania - karta pamięci w jakiś niewyjaśniony sposób przestała działać. Zainstalowałem AM, zarejestrowałem, wszystko było OK, sprawdziłem, zasięg był, pięknie wszystko działało, fixa łapało momentalnie. Wieczorkiem przyjeżdża klient po odbiór - i nagle zonk - działa wszystko, ale nie łapie w żaden sposób fixa. W AM pokazuje tylko numery satelit, zero sygnału, Poza tym identycznie jak na zdjęciach powyżej. Pytanie do kolegi Krzysztofa T: Poradziłeś sobie z tym urządzeniem? Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marek216
Konto firmowe
Poziom 43
Miasto: Racibórz
Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 16575
Pomógł: 915
marek216
Konto firmowe
Poziom 43
Post#14 20 Kwi 2009 22:27    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Nie wiem czy na tym czy na innym forum pisałem - taki urok nawigacji sony że po odblokowaniu z przyczyn niejasnych antena gps zdycha. Temat na 100% wałkowany na gps24.
Przywrócenie oryginału jest jak woda święcona dla zmarłego - bez znaczenia. Dlatego mimo doświadczenia i wielu "tutków" zamieszczonych w sieci nie ruszam sony.
Może chodzić dwa miesiące, a może chodzić kilka godzin jak u kol. koala. Jak masz sprawny moduł to podłóż przekonasz się ze będzie OK.
Przerobione - szczęśliwie to klient sam odblokował :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
koala106
Poziom 37
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 3396
Pomógł: 344
Ocena postów: 98
koala106
Poziom 37
Post#15 20 Kwi 2009 23:10    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Ja sony przerobiłem bardzo dużo, zwłaszcza ostatnimi czasy - nie było nigdy problemów z GPS-em, wszystkie działały OK, z tą są tylko problemy. Osobiście zresztą uważam, że w tych nawigacjach jedyne co dobre, to ekran, reszta to jedno wielkie g****. jutro będę mieć NV-U73TC i NV-U93T spróbuję przełożyć moduły i zobaczyć - tam jest to bez lutowania, więc chwila i po sprawie.

Pytanie do osób w temacie - czy w Sony NV-U50D jest ten sam odbiornik co w NV-U82?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
epol
Poziom 26
Miasto: Śląsk
Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 1187
Pomógł: 44
epol
Poziom 26
Post#16 10 Sie 2009 13:36    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


koala106 napisał:
Ja sony przerobiłem bardzo dużo, zwłaszcza ostatnimi czasy - nie było nigdy problemów z GPS-em, wszystkie działały OK, z tą są tylko problemy. Osobiście zresztą uważam, że w tych nawigacjach jedyne co dobre, to ekran, reszta to jedno wielkie g****. jutro będę mieć NV-U73TC i NV-U93T spróbuję przełożyć moduły i zobaczyć - tam jest to bez lutowania, więc chwila i po sprawie.

Pytanie do osób w temacie - czy w Sony NV-U50D jest ten sam odbiornik co w NV-U82?


Jak się sprawa zakończyła? W jaki sposób postawiłem navi?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
koala106
Poziom 37
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 3396
Pomógł: 344
Ocena postów: 98
koala106
Poziom 37
Post#17 10 Sie 2009 20:43    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Zrobiłem - z innej z rozbitym wyświetlaczem moduł GPS i hula - zobaczymy jak długo....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
prof_chaos
Poziom 2
Miasto: Szczecin
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 3
prof_chaos
Poziom 2
Post#18 22 Sie 2009 17:29    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Pytanie do koala106: Z czego kolego przełożyłeś moduł z u92 czy może z innej? Mam u93 i będę równiez szukał czegoś na przekładkę, może ktoś ma rozeznanie z czego by pasowało?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
dural
Poziom 2
Miasto: radom
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 2
Ocena postów: 1
dural
Poziom 2
Post#19 12 Gru 2009 19:04    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Witam,

Panowie miałem ten sam problem. Dostałem U73 do odblokowania, metoda j/w. Wszystko poszło OK, do momentu nawigacji. Nagle straciła zasięg i nic!! Właśnie ją dostałem z powrotem i co się okazało, to samo co u was. Postanowiłem trochę pogrzebać i udało się!!! Uruchomiłem Fixa i zrobiłem wszystko od początku z tym, że wszedłem jeszcze do COM -> close -> Find Port & Baud -> Open.
Nie wiem jak metoda sprawdzi się u was ale u mnie U73 ożyło :) AutoMapa po ok. 4 sek.znajduje satelity.

Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
agusiaczekb
Poziom 1
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 1
agusiaczekb
Poziom 1
Post#20 20 Kwi 2010 16:53    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Witam ponawiam temat, gdyż powyższy link nie działa. mam nową nawigację i nagle nie z tego ni z owego nie moze złapać sygnału gps. Czy możecie mi powiedzieć jak sobie z tym poradzić, chciałabym mieć ja sprawna na pt a jak oddam do reklamacji to nie wiem ile mi z tym zejdzie. z góry dzieki za odp

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
darek186
Poziom 12
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 83
Ocena postów: 1
darek186
Poziom 12
Post#21 05 Sie 2010 01:26    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Wgrałem do u92tc iGo8.3-wszystko wporządku jednak nie może nawigacja złapać sygnału;/ jedyny mankament. Ktoś coś poradzi??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pontikos
Poziom 38
Miasto: Łódz
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 4341
Pomógł: 295
Ocena postów: 65
Pontikos
Poziom 38
Post#22 05 Sie 2010 12:36    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Poniewaz nie odblokowales poprawnie urzadzenia, tylko podmieniles program nawigacyjny, a to na SONY nie wystarczy - uzyj klawisza "szukaj" na klawiaturze - temat odblokowania byl wielokrotnie omawiany.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
blazehare
Poziom 15
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Dołączył: 15 Sty 2004
Posty: 235
blazehare
Poziom 15
Post#23 20 Paź 2010 18:17    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Panowie, a mi w ogóle nie wyświetla się nic jak kliknę w programie SirfTech na zakładkę COM, wybiorę port 5(tam gdzie jest napisane GPS), prędkość 57600 i daję Open, to po prostu wyświetla się Can't Open %$ i wszystko.

Igo8 pisze, że nadajnik GPS jest wyłączony, nie da się go włączyć.
Co to może być i jeżeli to uszkodzony moduł GPS, to skąd takiego kupić?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pontikos
Poziom 38
Miasto: Łódz
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 4341
Pomógł: 295
Ocena postów: 65
Pontikos
Poziom 38
Post#24 21 Paź 2010 07:23    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Taki objaw oznacza - zgodnie z komunikatem, ze portu otworzyc nie mozna w danym momencie. Przyczyny moga byc dwie:
1. port jest otwarty i uzywa go inny proces (nie program)
2. modul jest uszkodzony fizycznie - na sony sie zdaza niestety. Najprosciej, dorwac Sony ze zbitym digitizerem. Nie chce sie czytac pieciu postow wyzej ???

BTW, gdzie w tym urzadzeniu jest NADAJNIK GPS? ;P Jakis beacon ukryty moze? ;) Nie dziwne ze nie mozna go wlaczyc ;)
A w jaki sposob probowales modul GPS wlaczac - jakim oprogramowaniem?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
blazehare
Poziom 15
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Dołączył: 15 Sty 2004
Posty: 235
blazehare
Poziom 15
Post#25 06 Lis 2010 19:08    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Igo8 przy włączaniu modułu piszę, że nie może włączyć modułu. Na tej podstawie napisałem że nie może włączyć modułu GPS.
Żaden proces nie powinien zajmować modułu, ponieważ nawigacja jest świeżo włączona, od razu do paska windows, tam nawet SirfTech nie może otworzyć tego portu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Pontikos
Poziom 38
Miasto: Łódz
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 4341
Pomógł: 295
Ocena postów: 65
Pontikos
Poziom 38
Post#26 06 Lis 2010 19:31    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Napisze ponownie i krotko.
Na prawidlowo odblokowanym urzadzeniu zaden proces nie zajmuje portu i jest do niego dostep - tak dla SirfTecha, jak i aplikacji.

To ze na ekranie masz Pulpit Windows, absolutnie nie swiadczy o tym, ze zaden proces z modulu GPS nie korzysta.
Albo ze modul nie jest fizycznie wylaczony lub uszkodzony, jak pisalem - tego tez nie sprawdziles.

Sprawdzales procesy by resinfo lub Itaskiem?? Oczywiscie nie musisz, prosciej twierdzic pewne rzeczy a'priori i liczyc na cud z Forum ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Zeddicus
Poziom 12
Dołączył: 20 Lip 2003
Posty: 27
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
Zeddicus
Poziom 12
Post#27 17 Cze 2012 23:31    

Re: NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS


Witam, wiem że temat "odgrzewam" ale ten watek znajduje się łatwo przez google, a jest jeszcze na rynku trochę tych nawigacji więc pewnie komuś się to przyda.

SIRF / NMEA:
gps z nav-u jest domyślnie ustawiony na protokół sirf i po każdym hard-resecie gps przestawi się na sirf.
Przestawianie protokołu za pomocą Sirftecha NIE jest dobrym wyjściem bo domyślne ustawienia Sirftecha ustawiają błędnie konfigurację komunikacji protokołu gps po protokole NMEA (dlatego nie łapie fixa np. w Automapie, mimo że sygnał z satelit jest odbierany).

Żeby poprawnie przestawić gps na tryb NMEA trzeba przesłać taki ciąg bajtów do GPS: (szestnastkowo) A0A2001881020101000101010501010100010001000100010001E1000176B0B3

Najlepiej zrobić to skryptem MortScript, komendy takie:

SetComInfo("COM5:",500,57600)
Copy("\Mounted Volume\Sony\nav-u\switchtonmea.bin","COM5:")

Te komendy wysyłają pliczek "switchtonmea.bin" do portu COM5:, w pliczku jest oczywiście odpowiedni ciąg bajtów.

W załączniku pełen skrypt przerabiający nawigację Sony NV-U93TC na Automapę (wypakować do \Mounted Volume w nawigacji z pomocą ActiveSync, nadpisując pliki).
Katalog Automapy zgrać także do \Mounted Volume

Męczyłem się z tym parę godzin, postuje żeby oszczedzić pracy innym.
Wiem że temat na polskich forach był poruszany niejednokrotnie, i jakoś nikt nie wpadł jeszcze na to proste rozwiązanie, a bez tego nie da się korzystać z tej nawigacji
Ustawianie sirftechem protokołu nmea, nawet jeżeli zadziała, oznacza konieczność robienia tego za każdym razem kiedy nawigacji wyczerpie się bateria i zrobi się hardreset.

Załączniki:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Urządzenia Mobilne -> Nawigacje Hardware -> NAV-U Sony NV-U92T - nie działa GPS
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sony nav-u u92t - Nawigacja nie widzi karty pamięci. (8)
Sony nav-u NV-U92T tak odblokowane że nie da się nic zrobić (10)
NAV-U Sony NV-U92T -potrzebne pliki (5)
NAV-U Sony NV-U92T- czarny ekran (16)
Sony nav-u u92t błąd przy usb (5)
sony nav-u92t + igo8.3 = brak regulacji podświetlenia (2)
Sony nav-u83 AutoMapa brak sygnału GPS (2)
Brak sygnału GPS po upadku urządzenia - Sony Nav-u 93 (6)
Nawigacja SONY NV-U92T. Nie włącza się. (9)
GPS SONY NAV-U82 u82 NV-U82 odblokowanie (11)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.178 seconds

elektroda.pl temat RSS