Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 13 Sty 2009 21:04
    Jan_Werbinski
    Poziom 27  

    Szukam robota do mieszania ciężkiego ciasta np chlebowego.
    Jak na razie najbardziej podoba mi się Kitchen Aid Artisan, ale 1500 zł, to trochę drogo, zwłaszcza że w USA kosztuje pół tej ceny. Podobno te roboty działają po kilkadziesiąt lat.

    Alternatywy:
    - Kenwood Chef albo Major. Kiedyś legendarna jakość, ale teraz ponoć różnie.
    - Bosch MUM odlewany z aluminium - kosztuje tyle co Kitchen Aid, to już wolę KA.
    - Bosch/Siemens MUM plastikowy ponoć strasznie się krzywi przy mieszaniu ciasta i jest za słaby.
    - Automat do ciasta - jako mikser nieergonomiczny, jako piec nie nadaje się, bo nie można zrobić zwykłego chleba z piętką, tylko wysokie cegły mające chrupiącą skórkę tylko u góry.

    To dziwne, że wybór jest tak mały.

  • #2 13 Sty 2009 21:52
    skryn
    Admin grupy AGD

    Jan_Werbinski napisał:

    Jak na razie najbardziej podoba mi się Kitchen Aid Artisan, ale 1500 zł, to trochę drogo, zwłaszcza że w USA kosztuje pół tej ceny. Podobno te roboty działają po kilkadziesiąt lat.

    Na mózg Ci padło, czy jak? To nie jest tara... (taka "pralka automatyczna"), żeby przez tyle czasu działało "to coś". Chińskie rączki muszą dobrze popracować.
    :D
    Dla ochłody, proponuję trochę zwykłej wody mineralizowanej wypić (najlepiej niegazowanej).
    Rada, jak najbardziej serio.

  • #3 13 Sty 2009 23:37
    Jan_Werbinski
    Poziom 27  

    Bez urazy, ale wydaje mi się, że słabo znasz temat. W dodatku nie zaproponowałeś żadnego urządzenia.
    Jedyne, jakie widziałem wczoraj w Makro były przeznaczone dla gastronomii: noname za 1900 zł i KA Heavy Duty za 2700 zł.
    A co do okresu użytkowania, to z pewnością nie masz racji. Rozumiem, że wychowałeś się na jednorazowych plastikowych badziewiach z kółkami zębatymi z tworzywa. Te urządzenia użytkuje się kilkadziesiąt lat. W dodatku design i konstrukcja są z lat 20tych ubiegłego wieku. Waga też o czymś świadczy - 11-13 kg. Można to urządzenie porównać do starych maszyn Singera czy nawet Łucznika. Moja mama ma taką maszynę, chyba już blisko pięćdziesięcioletnią, która jest dalej sprawna.
    Zatem jak najbardziej serio - zaproponuj coś do wyrabiania ciasta chlebowego (bardzo, ale to bardzo gęstego).

  • #4 03 Kwi 2010 11:00
    joordano
    Poziom 1  

    Witam stałych bywalców jako nowy użyszkodnik .

    Temat trochę leciwy ale jednak tutaj jakoś trafiłem.
    Janie , nie wiem jaką ilość chleba potrzebujesz mieszać .
    Jeżeli chodzi o pojedyncze bochenki do 1,5 - 2 kg to radzi sobie doskonale w moim przypadku mikser ręczny zelmera z hakami.
    To w przypadku pieczywa żytniego i mieszanego.
    Jeżeli chodzi o samo pszenne ,gdzie wymagane jest długie mieszanie to korzystam z automatu do pieczenia .
    Bardzo dobrze wypełnia swą rolę jako miesiarka do chleba.
    Urządzeń tych używam od ok 2 lat do wytwarzania chleba ,jak na razie wygiął się tylko nieznacznie jeden z 18 letnich zelmerowskich haków.

    Lecz jeżeli mówimy o większych ilościach ciasta jednorazowo i częstym używaniu to jednak lepsze będą maszyny typu profesjonalnego.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty